Bagaimana Nak Mulakan Kedai Dobi
Noraini Binti Kamarudin - Thu 10/Jan/2008 9:20am [Last Comment]
saya nak tahu bagaimana nak memulakan kedai dobi termasuk modal dan peralatan asas kedai.

Niche: Bisnes Dobi
 
1. MFA Admin - Fri 11/Jan/2008, 10:31am
Saudari Noraini, Kerajaan melalui Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (MECD) kini giat mempromosikan Keusahawanan sebagai Kerjaya Pilihan. Perniagaan francais adalah salah satu pilihan perniagaan yang saudari boleh ceburi. Buat masa ini terdapat perniagaan francais dobi "Smartwash" yang telah berdaftar dengan Pendaftar Francais. Saudari boleh mendapatkan maklumatnya didalam senarai "Franchise Directory".

Sebagai orang yang masih baru dalam menceburi bidang perniagaan, latihan amatlah penting dalam membantu menjayakan sesebuah perniagaan. Kami amat menggalakkan saudari untuk menyertai Program Latihan Francais. Program ini akan mendedahkan aspek-aspek persediaan dan hala tuju sebelum menceburi perniagaan francais. Selain daripada itu, kami juga menyarankan agar saudari membaca artikel-artikel atau buku-buku yang berkaitan seperti yang ada dalam simpanan kami. Kami di MFA sentiasa bersedia untuk membantu. Terima kasih.  
2. Nabil Fikri - Sun 13/Jan/2008, 6:23pm
Berminat untuk mengambil alih kedai dobi sedia ada..lokasi damansara,1.5 yrs operating, good clientel,harga boleh discuss...contac me at 0172450262  
3. Nandhesh Arumugam - Thu 17/Jan/2008, 12:43am
saya ingin tahu cara car untuk memulakan perniagaan dobi dan jumlah modal yang diperlukan.e mail add saya nan1nan9@yahoo.com  
4. RS Consultancy Resources - Thu 17/Jan/2008, 7:34am
Sila hubugi kami di talian 012 2166530 atau email kepada sashi@tatsumori.com.my  
5. Rahim - Mon 21/Jan/2008, 4:50pm
bagaimana nak memulakan kedai dobi termasuk kos keseluruhan...  
6. Laila Mukhtar Management - Tue 22/Jan/2008, 10:15am
Hi Rahim, boleh beri saya email address, saya akan email apa yang perlu dibuat/lakukan, kos yang diperlukan untuk memulakan perniagaan dobi dan cucian kering.  
7. Rahim - Tue 22/Jan/2008, 12:46pm
Terimakasih Laila....  
8. Rahim - Tue 22/Jan/2008, 12:49pm
e.mail add saya berlian6491@yahoo.com.my  
9. Laila Mukhtar Management - Tue 22/Jan/2008, 2:52pm
En Rahim, please check your email. TQ  
10. Wanshay - Wed 23/Jan/2008, 9:58pm
hi laila, boleh beri serba sedikit mengenai pembukaan kedai dobi yg melibatkan kos, peralatan dan modal yg diperlukan tq. email saya di wan_shay2206@yahoo.com  
11. Ikram12 - Thu 24/Jan/2008, 2:58pm
Hi Laila, boleh tolong bagikan detail untuk saya sekali? email saya ikram12@tm.net.my Thanks..  
12. Laila Mukhtar Management - Thu 24/Jan/2008, 4:19pm
Hi Wanshay, please check your email. TQ  
13. Laila Mukhtar Management - Thu 24/Jan/2008, 4:21pm
Hi Ikram12, please check your email. TQ  
14. Sagaris - Thu 24/Jan/2008, 10:18pm
Hi Laila, boleh tolong e-mail saya sekali? email saya azharwfxqxx@yahoo.com.my  
15. Laila Mukhtar Management - Fri 25/Jan/2008, 9:20am
Hi Sagaris, please check your email. TQ  
16. Zaidi 2 - Sat 26/Jan/2008, 12:06am
Hi Laila.. saya pun berminat juga... email saya crazie2damax@yahoo.com  
17. Azran - Tue 29/Jan/2008, 1:10pm
laila...saya pun berminat email me...habaib789@yahoo.com.my  
18. Lienalai - Tue 29/Jan/2008, 3:28pm
laila,saya pun minat jugak..plan nak bukak dobi tengah tahun ni.so tolong emailkan saya Azliena_adnan@yahoo.com.my  
19. Laila Mukhtar Management - Wed 30/Jan/2008, 9:14am
Hi Zaidi, please chek your email. TQ  
20. Laila Mukhtar Management - Wed 30/Jan/2008, 9:16am
Hi Liena, please check your email. TQ  
21. Laila Mukhtar Management - Wed 30/Jan/2008, 9:16am
Hi Azran, please check your email. TQ  
22. MaxMasterJebat - Wed 30/Jan/2008, 10:41am
hai laila, i berminat nk buka dobi..
tlg email di max_master_jebat@yahoo.com  
23. Laila Mukhtar Management - Wed 30/Jan/2008, 12:30pm
Hi MaxMasterJebat, please check your email. TQ  
24. Ainnur - Wed 30/Jan/2008, 6:54pm
Dear Laila, please email me also as im very much interested in laundry services. Thanks!! - irien_@hotmail.com  
25. Laila Mukhtar Management - Thu 31/Jan/2008, 3:21pm
Hi Ainnur, please check your email. TQ  
26. Siti 2 - Tue 5/Feb/2008, 3:11pm
laila,saya pun minat jugak..plan nak bukak dobi tahun ni.so tolong emailkan saya chempaka_sari@hotmail.com thanks  
27. Mard 1301 - Sun 10/Feb/2008, 3:14am
laila,tolong emal pd sy jgak..buat ms skang ni sy tgh survey equipment yg hendak di beli termasuklah dry cleaning machine.kedai dah ada dekat jitra cuma latihan & peralatan ja xdak lg..mard_1301@yahoo.com  
28. Sheikh Munasar - Sun 10/Feb/2008, 5:21pm
Cik Laili boleh email saya cara-cara nak memulakan perniagaan kedai dobi. Terima Kasih. Email saya : sheikhmunasar@gmail.com  
29. Laila Mukhtar Management - Mon 11/Feb/2008, 6:56pm
Hi Mard_1301, please check your email. TQ  
30. Laila Mukhtar Management - Mon 11/Feb/2008, 6:57pm
Hi Sheikh, please check your email. TQ  
31. Laila Mukhtar Management - Mon 11/Feb/2008, 6:57pm
Hi Siti, please check your email. TQ  
32. Irwan Bin Alif - Sat 16/Feb/2008, 11:05pm
Cik Laili boleh email saya cara-cara nak memulakan perniagaan kedai dobi. Terima Kasih. Email saya : irwan_alif@yahoo.com  
33. Laila Mukhtar Management - Tue 19/Feb/2008, 5:04pm
Hi Irwan, please check ur email. TQ  
34. Pais - Fri 7/Mar/2008, 5:51am
laila..tolong hantar ke emel saya juga...
aurand.resources@gmail.com
dan cigfoo@gmail.com

thankss :)  
35. Laila Mukhtar Management - Mon 10/Mar/2008, 1:26pm
Hi Paris, please check your email. Tq  
36. Nurulhuda - Wed 7/May/2008, 10:24am
Hai Laila... tolong hantar ke emel saya juga.. Thanks!
nhuda79@yahoo.com  
37. Zack 5 - Tue 16/Dec/2008, 12:17pm
walaupun mcm sudah terlambat, please emel me so at lonerangers82@gmail.com  
38. Norismaliza Ismail - Mon 19/Jan/2009, 10:26am
Cik Laili boleh email saya cara-cara nak memulakan perniagaan kedai dobi. Terima Kasih. Email saya :ris_im03@yahoo.com  
39. Effa 3 - Sun 15/Feb/2009, 10:17am
Cik Laila boleh email saya cara-cara nak memulakan perniagaan kedai dobi. Bagaimana cara untuk mendapatkan peralatan dobi.Terima Kasih.  
40. Azreen 2 - Mon 16/Feb/2009, 3:36pm
hi cik laila.. boleh email kan saye bagaimana nak memulakan perniagaan kedai dobi dan modalnyer  
41. Hafiz Shihabuddin - Sat 21/Feb/2009, 5:55pm
salam, hi laila. saya juga berminat utk menceburi bidang perniagaan dobi. jika tak keberatan, sila email kan kepada saya cara-cara utk memulakan perniagaan dobi, pengurusan kewangan, pengurusan perniagaan dobi, lokasi yg tepat dan juga perkara2 yg relevan berkaitan peniagaan ini. email saya: mukhrie@yahoo.com / progressbilling@yahoo.com. terima kasih.  
42. Norsiah - Fri 13/Mar/2009, 4:58pm
Hi Cik Laila, saya juga berminat nak mulakan bisnes kedai dobi ni. Dah jemu makan gaji. Tolong email kepada saya juga ya. Terima kasih. Email add saya : norsiah_sn@yahoo.com  
43. Fina 2 - Mon 8/Jun/2009, 4:50pm
saya ingin tahu bagaimanakah cara untuk saya memulakan kedai dobi? saya tidak mempunyai apa-apa pengalaman berniaga sebelum ini, dan apa kah bersediaan yang perlu dibuat sebelum kita memulakan perniagaan  
44. Zuera - Fri 26/Mar/2010, 4:58pm
saya ingin memulakan perniagaan dobi . Di mana saya boleh menghadiri kursus dobi dengan harga yang berpatutan ?  
45. Norhasibah - Mon 5/Jul/2010, 9:41am
salam, Cik laila. saya juga amat berminat utk menceburi bidang perniagaan dobi. jika tak keberatan, sila email kan kepada saya cara-cara utk memulakan perniagaan dobi, pengurusan kewangan, pengurusan perniagaan dobi, lokasi yg tepat dan juga perkara2 yg relevan berkaitan peniagaan ini. email saya: c_bah23@yahoo.com terima kasih.  
46. Noor Liyana - Tue 11/Jan/2011, 10:10am
Hai Laila, Saya Liyana, saya berminat utk memulakan perniagaan dobi. Bagaimanakah Caranya? ini email saya anna_libra24@yahoo.com  
47. Syikim - Fri 14/Jan/2011, 2:15pm
hai cik laila..sy hasyikim, sy juga berminat dlm perniagaan dobi ni..boleh x email pd sy. hasyikim_matyusop@yahoo.com  
48. Norieda - Fri 21/Jan/2011, 7:42am
salam...cik Laila saya ingin mengetahui tentang perniagaan dobi ini,boleh cik Laila terangkan dengan lebih detail cara2 nak mulakan perniagaan nie...sbb saya langsung tiada asas dlm perniagaan...niat nak buka berkobar2... pls email saya noriedaizrien@yahoo.com  
49. Hidayah Hamid - Sat 23/Jun/2012, 2:01pm
salam cik laila...
sy pown nak tahu dgn lebih jelas prosedur perniagaan dobi nieh... boleh terangkan pada sy....TQ
norhidayah8@ymail.com  
50. Fatin 188 - Wed 17/Apr/2013, 5:12pm
hi laila sy pon berminat..boleh emailkan pada saya tq..
applegulz@gmail.com  

Start | Page 1 | Next >                     (Total 52 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..