Peluang Bekerja di Australia & Info Ringkas Mengenainya
Kembarabersama Artis - Wed 9/Dec/2015 1:00pm [Last Comment]
Merujuk kepada perkara diatas, saya ingin menerangkan secara terperinci tentang peluang kerja di Australia. Kerja yang ditawarkan ialah sebagai pemetik buah, samada buah epal, apricot, anggur dan bermacam-macam buah lagi.

Bagi saya, Negara yang dirasakan sesuai dan mudah untuk kita semua sebagai rakyat Malaysia untuk bekerja ialah di New Zealand. Ini kerana di New Zealand kita tidak memerlukan visa untuk memasuki Negara tersebut. Kita boleh tinggal di New Zealand selama 90 hari tanpa kita perlu memohon visa. Tetapi jika ingin tinggal lebih lama kita diwajibkan untuk memohon visa. Permohonan boleh dibuat secara online sahaja dan bayaran untuk visa ialah RM60.00 sahaja untuk tempoh 90 hari lagi. Untuk mendapatkan permit dan bekerja secara sah, kita diwajibkan untuk memohon permit bekerja (Working Permit ?WP?) dan permohonan mestilah dibuat oleh pemilik ladang atau kontraktor yang dilantik oleh pemilik ladang yang mengambil kita bekerja. Permit Bekerja tidak akan diberi atau dibuat sebelum kita sampai ke Negara berkenaan.

Untuk Negara Australia pula, kita perlu memohon visa untuk memasuki Negara tersebut. Jika kita tiada visa pihak immigresen Malaysia di KLIA akan menahan kita dan meminta kita memohon visa terlebih dahulu sebelum dibenarkan untuk manaiki kapal terbang. Di Australia juga sama yang mana kita tidak akan diberikan permit bekerja sebelum kita sampai kesana. Dan kaedah yang sama di Australia yang mana pemilik ladang atau kontraktor yang dilantik yang akan mengeluarkan permit bekerja kepada kita yang bekerja di ladang mereka.

Berkenaan dengan upah pula, tuan-tuan dibayar upah mengikut hari dan bukannya minggu atau bulan. Ada juga kontraktor yang membayar upah mengikut jam dan secara kontrak. Kebiasaannya upah seorang pekerja memetik buah mengikut jam ialah AUD13 - AUD16 dan purata jumlah jam bekerja sehari ialah 8-10 jam serta hari bekerja ialah 5-6 hari seminggu. Berlainan pula dengan upah secara kontrak iaitu upah akan dibayar mengikut ?Bin? dimana upahnya ialah AUD30 -AUD35 per bin. ?Bin? bermaksud takungan atau tempat simpanan yang besar yang tuan-tuan perlu penuhkan dengan buah-buahan yang telah dikutip. Purata bilangan ?Bin? yang biasa di penuhkan oleh pekerja dari Malaysia ialah sebanyak 5-7 bin. Ini bermaksud pada hari tersebut pendapatan yang diperolehi ialah AUD245@NZD245 (AUD35x7bin, NZD245x7bin). Tetapi kepada pekerja baru disarankan untuk menerima upah secara jam dan bukannya secara kontrak. Ini kerana upah kontrak lebih lumayan tetapi kerjanya juga agak teruk.

Tentang penginapan pula, pihak kontraktor akan menyediakan tempat penginapan untuk pekerja-pekerjanya. Bayaran untuk penginapan ialah sebanyak AUD90@NZD90 seminggu. Tuan-tuan akan menginap di sebuah rumah yang kebiasaannya mempunyai 5-6 bilik dan bilangan orang untuk 1 bilik ialah 2 orang sahaja. Makan pula tuan-tuan perlu membayar AUD30@NZD30 seminggu. Tentang makanan pula jangan tuan-tuan risau kerana disana banyak kedai-kedai yang boleh tuan-tuan makan. Kedai yang biasa dikunjungi oleh warga Malaysia ialah kedai Pakistan dan kedai makan muslim.

Pengangkutan untuk ke tempat kerja pergi dan balik akan disediakan oleh kontraktor. Kepada tuan-tuan yang ingin bertukar dari ladang ke satu ladang, tuan-tuan boleh berbuat demikian jika merasakan ladang yang tuan-tuan bekerja sekarang ini tidak sesuai setelah mendapat kebenaran dari kontraktor yang terlibat. Di luar Negara seperti Australia, kontraktor mempunyai kuasa besar untuk membuat keputusan apa-apa pun termasuklah memecat tuan-tuan dari bekerja jika didapati tuan-tuan tidak menjalankan kerja dengan baik, tetapi jangan risau kerana perkara ini tidak pernah berlaku kepada warga Malaysia kerana kontraktor yang terlibat adalah warga Malaysia juga.

Tuan punya ladang telah memajakkan ladang mereka untuk dituai kepada kontraktor yang terpilih dan boleh dipercayai sahaja dan mereka ini telah berdaftar dengan kerajaan di Australia, bagi menjalankan kerja-kerja penuaian buah-buahan mengikut musim. Bagi mereka yang sudah bosan bekerja di luar Negara, mereka boleh pulang ke Malaysia pada bila-bila masa sahaja kerana tiada kontrak yang mengatakan tuan-tuan tidak boleh pulang ke Negara asal. Cuma sebelum tuan-tuan pulang ke Malaysia, tuan-tuan perlulah menyelesaikan segala urusan yang berkaitan seperti bayaran tempat penginapan, bayaran makan dan lain-lain bayaran.

Syarat-syarat bagi warga Malaysia yang ingin bekerja di Australia dan New Zealand

1. Mestilah berumur 18 tahun keatas
2. Mempunyai Pasport yang sah (Sekurang-kurangnya 6 bulan dari tarikh tamat tempoh)
3. Sihat tubuh badan, mental dan fizikal
4. Tidak pernah terlibat dalam aktiviti jenayah dan tidak dibawah pengaruh dadah
5. Mempunyai semangat kerja berpasukan (Team Work) yang kuat
6. Tidak bersikap mementingkan diri sendiri
7. Mampu bekerja dibawah pengawasan yang minima

Perbelanjaan Yang Perlu diTanggung oleh Pemohon

1. Bayaran ?Booking? sebanyak USD500 = RM 2,148.65 (Sekali sahaja)

Bayaran booking sebanyak USD500 (RM 2,148.65) adalah bayaran yang perlu di dahulukan untuk menempah kemudahan-kemudahan yang diperlukan oleh tuan-tuan disana nanti seperti segala macam dokumen, tempat kerja, tempat penginapan, makan, pengangkutan dan sebagainya. Hanya peserta yg telah membuat bayaran sahaja akan dilayan dan ini kerana ada segelintir peserta yang menanyakan terlalu banyak soalan tetapi sekadar untuk bertanya dan bukannya serius untuk pergi dan ini membuang masa saya dan peserta itu sendiri. Oleh itu kami telah mengambil pendekatan dengan cara kepada peserta yg telah membayar sahaja akan dilayan. Harap maklum

Bayaran ini perlulah dibuat sekiranya tuan-tuan memang berminat untuk bekerja diluar Negara kerana pemohonan peserta yang membayar sahaja akan diproses. Tiada kos atau bayaran tersembunyi yang dikenakan selain dari bayaran ?Booking? tersebut. Tempat adalah terhad dan pihak kami cuma menghadkan hanya kepada 50 orang sahaja setiap bulan.

Bayaran booking tersebut perlulah dibayar untuk membolehkan saya menempah tempat penginapan, pengangkutan untuk pergi dan balik kerja, makan dan sebagainya untuk tuan-tuan. Setelah bayaran booking dibuat, tuan-tuan perlulah memaklumkan kepada saya dan menghantar details tentang bayaran tersebut dan nama tuan-tuan akan disenaraikan sebagai peserta dan tuan-tuan boleh lah mengumpul duit untuk membeli tiket kapal terbang pula. Saya cadangkan belilah di Airasia kerana harganya murah.

2. Tiket Kapal Terbang Pergi dan Balik (Airasia) RM 599.00 x 2 = RM 1,198.00

Tuan-tuan memerlukan tiket kapal terbang pergi dan balik adalah kerana memang sudah menjadi prosedur sesebuah Negara semua warga asing yang memasuki negera mereka mestilah membeli tiket pergi dan balik kerana mereka tidak mahu menjadi masalah jika tuan-tuan terlibat dengan sebarang kes yang memerlukan tuan-tuan dihantar pulang ke Negara asal.

3. ?Show Money? AUD1000 (RM 3,089.82)

?Show Money? adalah duit tunjuk, duit yang perlu tuan-tuan ada untuk ditunjukkan kepada pihak imigresen Australia kerana mereka tidak mahu kita datang ke Negara mereka sebagai peminta sedekah atau sebagai pencari kerja. Dengan duit ini kita boleh yakinkan mereka kita ini sebagai pelancong dari Malaysia.

Jangan sesekali sebut tentang mencari kerja atau perkataan yang seumpama itu kerana pihak imigresen mereka ini sangat ketat, mungkin nanti jika tuan-tuan tidak cukup maklumat tuan-tuan akan di hantar pulang kerana mereka ini tidak mahu orang yang tidak ada permit bekerja bekerja secara haram dinegara mereka. Saya rasa sekian dulu penerangan ringkas dari saya tentang peluang bekerja di luar Negara iaitu di Australia.

Maklumat lanjut hanya akan diberikan kepada pemohon yang berminat dan memenuhi syarat no 1. Boleh sahaja email bertanya sedikit info @ mendapatkan maklumat lanjut di mtenprise@gmail.com

Niche: Diskusi Kerjaya | Kerja Kosong | Diskusi Bisnes | Jobs & Vacancies in Malaysia
   
 1. Kembarabersama Artis - Thu 10/Dec/2015, 8:20pm
  Masih dibuka peluang untuk bekerja di Australia  
 2. Yus 257 - Sun 20/Dec/2015, 6:38pm
  so technically, salah guna visa pelawat lah ya?  
 3. Hazissac - Mon 21/Dec/2015, 7:08pm
  lebih kurang rm7000 kena standby.. kalau kena agent yg betul alhamdulillah, kalau kena agent yg kasi spin, duit melepas kerja entah ke mana..  
 4. Siti Zauyah - Mon 28/Dec/2015, 8:58am
  Kalau ada orang yang kenal di Australia boleh proceed. Kalau melalui agent di nasihatkan jangan.Australia tidak akan mengeluarkan permit kerja untuk perkerja
  ladang. Owner melantik kontraktor. kontraktor yang bertanggung jawab sepenuhnya.  
 5. Hafez 9 - Fri 1/Jan/2016, 10:13pm
  Hahaha kena jaga2,,,minat kerja aussie wassap +61432671826  
 6. Jack 115 - Sun 3/Jan/2016, 5:07am
  dah 2016 kalau kena tipu lagi tak tau la. nk kaya punya pasal  
 7. Majalah00 - Wed 6/Jan/2016, 7:12pm
  saya nak cari 1 orang perempuan yang berminat kerja di ladang Australia. Diperlukan SEGERA ..fly awal Feb dan ada bajet 5-6k dalam tangan.

  info lanjut sila PM saya untuk info dan syarat. Urgent !  
 8. Majalah00 - Wed 6/Jan/2016, 7:15pm
  0132532132  
 9. Kuala Kerre - Tue 24/May/2016, 3:44pm
  http://www.mynewshub.cc/2016/04/03/201764/  
 10. Takafulhaji - Mon 4/Jul/2016, 6:31pm
  Kepada yang merancang untuk bekerja di luar negara, saya ada berita baik.
  Peluang buka francis takaful masih luas terbuka di Malaysia ini.
  Call saya di 017-3303304 Hj DOn.  
 11. Feezal 3 - Wed 22/Mar/2017, 9:19pm
  Assalamualaikum! Siapa yang berhajat untuk bekerja di Australia dan mengelak dari agent2, saya sedia membantu anda dari A-Z. Saya akan membantu anda sampai anda selamat bekerja tanpa sebarang bayaran seperti agent. Jika betul2 berminat dan serious sahaja akan dibantu dan boleh email ke seeheartresources@gmail.com  
 12. Ahmad Aiman 4 - Thu 4/May/2017, 12:30am
  masih bukak lagi ke? tapi boleh berkerja untk 5 bulan? sbb skrg cuti semester uitm  
 13. Mohd 69 - Mon 19/Mar/2018, 11:21pm
  Tukang sembelih di new zealand pula mcm mana nk apply?  
Page 1   (Total 13 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Channel - Idea Bisnes


https://www.youtube.com/channel/UCsO-MY8KvW6kitzwqHptapA

Kami akan memaparkan senarai idea perniagaan yang menarik di Malaysia. Klik link diatas untuk melihat senarai video di Youtube.com dan jangan lupa LIKE dan SUBSCRIBE untuk mendapatkan makluman video terbaru dari kami!
Kehebatan Nasi Lemak Kuah Kuning
Apa yang menyebabkan nasi lemak sedap? Adakah nasinya, sambalnya, kuahnya atau komponen lain nasi lemak? Kami melawat Kak Ina, seorang peniaga nasi lemak yang amat terkenal di Taman Maju Jaya, KL. Mari ikuti perjalanan kami :-)
Makanan Eksotik dan Unik di Temerloh Pahang
Makanan eksotik biasanya ada peminat yang tersendiri. Jika dikenakan dengan menu masakan yang sesuai, peminatnya akan sentiasa datang walaupun dari jauh. Kelebihan meniaga makanan yang eksotik adalah kurang pesaingan. Kadang-kadang di sesebuah bandar anda seorang sahaja yang berniaga makanan tersebut
Berniaga Kuih dari Rumah dengan Instagram
Zaman media sosial tak perlu lagi menjual kuih di tepi jalan. Berniaga dari rumah pun pelanggan datang berduyun-duyun. Lihat bagaimana Kak Zu menggunakan Instagram untuk menarik pelanggan datang membeli. Habis licin setiap hari :-)
Nasi Kandar Popular di Bangi yang Anda Tak Pernah Dengar
Konsepnya simple, tapi populariti Nasi Kandar ni naik mendadak walaupun baru sahaja dibuka. Mari kita lihat apa yang membezakannya dari nasi Kandar klasik yang lain.
Nasi Goreng Konsep Baru yang bakal Meletup di Malaysia
Kita dah biasa dengan pelbagai nasi goreng sejak dari kecil lagi. Tetapi kini, sebuah rangkaian franchise dari Jepun cuba membawa konsep baru yang di adaptasikan dengan nasi goreng Malaysia. Produk ini amat popular di kalangan pekerja ofis. Mari lihat konsep baru nasi goreng 'Onigiri' versi Malaysia
Roti Jala ala Murtabak yang Viral di Seri Kembangan
Roti Jala ini memang lain dari yang lain. Satu inovasi dari segi resepi. Kelebihan roti jala berbanding murtabak adalah pembuatannya tidak memerlukan penebar roti canai. Lihat bagaimana juadah ini berjaya memukau penduduk setempat.