Discussion Live Whatsapp Group - Majalah.com Shopcart
Forum Moderator - Tue 16/May/2017 7:59pm [Last Comment]
Salam Tuan2 dan Puan2 yg dihormati sekelian :-)

Terima Kasih kepada ahli2 forum yg telah menyertai Whatsap group kami. Bagi yg masih belum menyertainya, disini disertakan invitation link:

WhatsApp Group - Majalah.com ThinkTank & ShopCart
https://chat.whatsapp.com/1YDm6GfpH2T2folc0oLTxS

Pengumuman Pelancaran ShopCart (5 Julai 2017):
- Untuk Peniaga/Usahawan Online
- Untuk Supplier Dropship
- Untuk Agen Dropship

http://www.majalah.com/?classified.pelancaran-shopping-cart.G1HPS54YNG

Panduan Whatsap Group diatas
======================
a) Diskusi tentang shopcart
b) Diskusi tentang supplier dan agen dropship.
c) Diskusi menggunakan viral tools shopcart
d) Diskusi cara marketing lain terutama sosial media.
e) Diskusi isu2 berkaitan Portal Majalah.com
f) Diskusi berkenaan perniagaan di Malaysia

Iklan bisnes persendirian TIDAK dibenarkan di group ini. Tujuannya utk memastikan group ini bebas dari masalah iklan spam.

Diskusi Berkenaan Payment Gateway:
http://www.majalah.com/?classified.payment-gateway.G1601L0R0K

Wassalam
Admin

Niche: Diskusi Bisnes | Dewan Perniagaan Melayu Malaysia | Ecommerce Malaysia
     
  1. Forum Moderator - Thu 11/May/2017, 5:10pm
    Saya Zamri. Nak tahu kelebihan ecommerce yg bakal dilancarkan...  
  2. Forum Moderator - Thu 11/May/2017, 5:11pm
    Salam dan Selamat Datang Tuan Zamri :-),

    Ya, kami akan cuba menyediakan keperluan shopping cart yg diperlukan oleh usahawan online Malaysia amnya dan bumiputra khususnya. Kelebihan utama kami adalah:-

    1) Tiada komisen jualan dikenakan oleh portal Majalah.com atau DPMM Putrajaya. Ini mengurangkan beban peniaga yg terpaksa berhadapan dengan pelbagai rintangan utk memulakan perniagaan online.

    2) Proses jualan yg mudah bagi peniaga. Bermula dgn snap gambar menggunakan handphone, masukkan details seperti nama produk, harga, stok ada, kurier, GST dan klik butang submit. Semudah itu sahaja dan produk anda telah sedia utk diniagakan secara online.  
  3. Forum Moderator - Thu 11/May/2017, 5:11pm
    3) Wang pembelian masuk direct kepada akaun peniaga, tanpa melalui akaun kami (Majalah.com/DPMM Ptj). Walau bagaimanapun, utk perbankan internet (FPX), peniaga mestilah berdaftar dengan Payment Gateway (pendaftaran percuma) dan dikenakan cas transaksi oleh mereka sebanyak RM 1.50 per transaction.

    4) Terdapat pilihan pembayaran yg percuma iaitu secara manual iaitu snap bukti pembayaran dan disertai dgn Fungsi upload bukti pembayaran utk memudahkan peniaga dan pembeli.

    5) Terdapat pilihan pembayaran Cash on Delivery (C.O.D) - ini amat sesuai utk pasaran setempat dimana peniaga boleh membuat penghantaran sendiri, terutamanya produk2 makanan dan sejukbeku.

    6) Terdapat pilihan jika pembeli dari luar negara ingin menggunakan kad kredit iaitu menggunakan wang asing. (Paypal)  
  4. Forum Moderator - Thu 11/May/2017, 5:13pm
    7) Kami akan menyediakan sistem dropship. Samada tuan seorang supplier atau agen, kelebihannya wang pembelian tidak perlu di kutip oleh agen sepertimana yg berlaku sekarang di seluruh malaysia/dunia. Sebaliknya pembayaran berlaku secara split payment (kedua2 supplier dan agen mendapat bahagian masing2 secara automatik). Ini memudahkan kerja agen dropship. Dan agen2 dropship inilah yg akan membantu melariskan produk2 tuan di pelbagai channel jualan yg mereka ada.

    8) Fungsi Viral. Kami telah merancang satu fungsi utk membantu peniaga/agen dropship utk 'viral' kan produk2 mereka tanpa dilabel spam. Fungsi ini ...

    edited by admin
    (dirahsiakan .. hanya sesiapa yg menyertai group boleh membacanya)  
  5. Forum Moderator - Thu 11/May/2017, 5:21pm
    9) Yang paling utama sekali, berbanding portal lain, objectif utama kami BUKAN utk membuat keuntungan maksima kepada pelabur (kerana kami tidak membenarkan pelabur komersial melabur dalam syarikat ini), sebaliknya objektif kami adalah utk membantu peniaga Malaysia umumnya dan bumiputera khasnya berniaga di internet, memasarkan produk2 mereka diperingkat Malaysia dan seterusnya di pasaran global. Keuntungan yg diperlukan hanya untuk membolehkan portal ini membayar kos operasi sahaja, tanpa perlu bergantung kepada mana2 organisasi kerajaan.

    10) Selain itu, kami juga mempunyai panel2 dari Industri Franchise. Mana-mana peniaga yg telah melepasi tahap tertentu yg membolehkan mereka meluaskan perniagaan mereka secara ''Business Licensing'' atau ''Franchise'' akan dikumpulkan utk dibawa ke tahap yg lebih tinggi. Perancangan ini termasuk dalam fasa kedua nanti.

    11) Kami juga aktif mendengar keperluan fungsi2 baru dan jika terdapat permintaan utk membina fungsi yg berguna, ia akan dilaksanakan jika masih berada di dalam skop projek ini.  
  6. Forum Moderator - Thu 11/May/2017, 5:22pm
    Saya biasa beli COD, Paypal, Credit Card, Transfer dan seumpamanya. Tapi lebih seronok yg online transaction with history data. Kalu ala-ala ebay, 11 street, lelong, dhgate, amazon, aliexpress, alibaba punya ecommerce UI pun dah kira OK. Sy nampak most important ecommerce quality of website dia.... Tapi sepintas lalu function yg diwarwarkan nampak menarik. Sedia menunggu pelancarannya....

    (Zamri)  
  7. Forum Moderator - Thu 11/May/2017, 5:23pm
    Ya tuan Zamri, kami cuba seboleh2nya utk menyediakan fungsi yg unik utk kita sendiri rakyat Malaysia. Kelebihan portal2 yg tuan sebutkan tadi mereka adalah portal asing yang mendapat wang pelaburan Venture Capitalist luar negara bernilai BERATUS2 JUTA USD utk menggerakkan bisnes mereka selama 5 tahun pertama walaupun mengalami kerugian perpuluh2 juta USD setiap tahun.

    Cukuplah kami katakan, kami tidak ada walaupun 0.01% dari bajet yg mereka ada, dan kami tidak boleh menanggung kerugian berjuta2 RM selama beberapa tahun... jadi cara kami menjalankan projek ini amat unik, dibantu oleh pelbagai pihak yg menyumbangkan pelbagai bentuk usaha, dana, tenaga, sokongan dll πŸ™‚  
  8. Forum Moderator - Thu 11/May/2017, 5:25pm
    Xper.... Mudah.my pun hebat walaupun sesimple ecommerce...

    Yg luar dana besar tu bersifat global market... So padanlah dana tu besar. Tapi kalu bercita cita ke arah tu molekla sangat... Local ecommerce programmer jantung website tu reliable atau tak. Marketing tu berjaya kalu sistem tu berjaya. Anyway cabaran besar buat pemilik ecommerce yg bakal dilancarkan. Selamat berjaya hendaknya...

    (Zamri)  
  9. Forum Moderator - Thu 11/May/2017, 5:26pm
    Ya tuan, cuma cabarannya internet boleh diakses oleh semua orang dengan satu klik sahaja. Jadi anda kena bersaing dengan raksaksa2 ini.

    Berbeza dengan zaman sebelum internet, raksaksa luar negara tidak boleh berniaga di negara kita tanpa kelulusan kerajaan tempatan. Kini, mereka boleh merentasi sempadan dengan mudah dan melanyak pesaing2 mereka.  
  10. Forum Moderator - Thu 11/May/2017, 5:28pm
    Saya ingin menambah sedikit.. Cerita dari peniaga di lazada.

    Beliau menjual sepasang baju kurung dgn harga rm60. Alangkah terperanjatnya apabila lazada menjualnya semula dgn harga rm 50 sahaja.

    Bermakna lazada sanggup kerugian rm 10 bagi setiap pasang yg dijual oleh merchant dibawahnya.

    Demi utk meluaskan market dan mendapatkan alamat pembeli

    (Rayman)  
  11. Forum Moderator - Thu 11/May/2017, 5:29pm
    Personal opinion..... Sy x rasa selain lelong.my (ebay, amazon, alibaba, alixpress, dhgate) atau mana-mana luar negara satu ancaman buat local businessman... Mereka hanyalah ''Option''. Sy lebih byk membeli di local ecommerce website berbanding luar negara dan sy x heran pun dgn kehebatan atau nama gah mereka. Sebab semua yg sy nak ada kat Malaysia. Sedikit barangan yg tiada dan sedikit mahal barulah website Option tadi jadi pilihan. Tu pun barang tertentu yg bukan keperluan utama.... Local is still main option to me...

    (Zamri)  
  12. Forum Moderator - Thu 11/May/2017, 5:30pm
    Bukan setakat baju kurung sahaja tuan Rayman, hampir kesemua produk2 harian consumer dijual dgn harga diskaun yg tidak mampu disaingi oleh pengeluar produk itu sendiri.

    Betul tuan Zamri, kita perlu fokus kepada keperluan peniaga dan pembeli di negara kita sendiri. Hanya itu cara untuk berjaya, bukan utk bersaing feature by feature dengan portal2 luar negara ini.

    Dan itulah yg kami telah letakkan dalam objectif (1) hingga (11) diatas.  
  13. Forum Moderator - Thu 11/May/2017, 5:32pm
    So jual barang yg local made kalu takut bersaing dengan laman lazada etc.... Setahu saya kalau snartphone... Malaysia adalah the chepest country kalu nak beli phone.... So local website memang bukan saingan buat ecommerce luar negara.... :-) Kecuali penjual local yg gatal nak iklan kat ebay lazada etc.....

    (Zamri)  
  14. Forum Moderator - Thu 11/May/2017, 5:33pm
    Tepat sekali tuan, terutama produk2 buatan rakyat kita sendiri yang TIDAK ADA dijual di portal2 luer negara. jadi utk mendapatkannya pembeli tidak boleh membandingkan harga dengan produk2 luar negara.  
  15. Forum Moderator - Thu 11/May/2017, 5:34pm
    Cuma nak kongsi kejayaan mudah.my dulu.... Sy tengok betapa kerap iklan marketing dihabiskan untuk kejayaan mereka then skrg dah ok tiada lagi iklan. Jadi sy rasa sekarang lebih mudah kerana kuasa Viral whatsapp IG FB boleh digunapakai untuk memangkin kejayaan bisnes. Satu kelebihan..... Xyah perabis duit ore kato..... 😁

    Sekian perkongsian dr saya... Jika ada yg menyinggung mana mana pihak sy mohon maaf.. Terima kasih. πŸ˜„

    (Zamri)  
  16. Forum Moderator - Thu 11/May/2017, 5:34pm
    Betul tuan, fungsi Viral yg sedang kami bangunkan adalah salah salah satu senjata rahsia utama utk menggantikan kos marketing yg mahal :-). Cara Viral Tools ini berfungsi adalah ...

    (Deleted by Admin)  
  17. WhatsApp Group - Thu 11/May/2017, 6:47pm
    Buat masa ni.. Shopcart mmg ada feature c.o.d. Utk jualan setempat. Apa yg saya nampak utk short term ni, tuan kena specify kan hanya penghantaran setempat sahaja.. Dan nyatakan kawasan tuan  
  18. WhatsApp Group - Thu 11/May/2017, 6:48pm
    C.o.d ni cash on delivery kan.. Maknanya bayar tunai masa hantar..

    Ada tak feature utk minta deposit dahulu sebahagian dari order .. utk pastikan pembeli serious? Dan utk membantu kami beli bahan mentah kalau order besar.. Dan ada tak fungsi kurier.. Bermakna kami boleh dapatkan contact kurier yg dekat dgn rumah kami.. Saya tak nak kurier overseas mcm dhl, fedex, skynet tu.. Sbb ni produk frozen local je..

    Dan saya nak kurier tu datang pickup di umah... Bukan kami yg gi ke ofis kurier sana.. Β Dan kalo boleh jgn lah mahal sgt.. Kos kurier.. Kami ni baru je nak berniaga..

    (Rayman)  
  19. WhatsApp Group - Thu 11/May/2017, 6:50pm
    Nak lagi mantap Cari jv yang boleh buat delivery..
    Buat masa ni area kl dulu pon boleh..macam lazada..

    (Erm)  
  20. WhatsApp Group - Thu 11/May/2017, 9:03pm
    Terima Kasih diatas cadangan Tuan/Puan Erm dan En Rayman :-). Ketiga2 cadangan tersebut saya masukkan dalam senarai yg dikehendaki dalam ShopCart ini:

    1) JV dengan kurier tempatan/setempat
    2) Integrasi Kurier dengan shopping cart berdasarkan lokasi pickup setempat.
    3) Harga kurier yg berpatutan  
  21. WhatsApp Group - Thu 11/May/2017, 9:16pm
    Berkenaan fungsi utk minta deposit dahulu sebelum penghantaran C.O.D dibuat, mungkin lebih baik minta direct bank in deposit dahulu, dan snap bukti, dan upload kedalam sistem chatting. Ini utk mengelakkan membayar transaction fee online gateway (rm1.50). jadi tuan menggabungkan 2 sistem pembayaran.

    1) sistem pembayaran manual/snap/upload
    2) sistem C.O.D

    Kami akan memberikan keutamaan yg tinggi utk test kelancaran keperluan ini kerana terdapat banyak permintaan utk order setempat dgn jumlah RM kecil terutama produk2 makanan dan frozen, jadi peniaga tidak mahu membayar transaction fee (FPX).  
  22. WhatsApp Group - Thu 11/May/2017, 9:42pm
    Utk tujuan keselamatan:-

    1) kesemua peniaga perlu upload SSM syarikat mereka, versi terkini
    2) bagi yg meminta bayaran online, akaun bank yg digunakan mesti mempunyai nama yg sama dgn nama syarikat SSM tersebut.

    Penggunaan akaun persendirian tidak digalakkan. Jika perlu guna akaun persendirian juga (lain dari SSM), peniaga perlu hadir ke DPMM Putrajaya utk proses identifikasi.  
  23. WhatsApp Group - Fri 12/May/2017, 9:16am
    Tuan mod forum, saya nk cadangkan, penggunaan akaun peribadi adalah perkara biasa dlm perniagaan di msia terutama oleh bangsa melayu.. Β Tidak kah mewajibkan penggunaan akaun peribadi kena hadir ke pejabat dpmm putrajaya satu beban terutama yg tinggal jauh..

    Β Adakah cara lain yg lebih sesuai utk kedua2 pihak iaitu peniaga dan keselamatan pembeli..

    (Rayman)  
  24. WhatsApp Group - Fri 12/May/2017, 9:18am
    Cadangan saya,

    Buat sistem ''badge''

    Contoh, peniaga kena hantar valid dokumen pengenalan diri dan syarikat kepada majalah.com

    Nnt majalah.com tandakan peniaga tu sbg ''verified seller''
    So win2 situation laa
    Ada masalah dgn peniaga boleh report
    Kalau pihak pembeli pulak, sy tak pasti... huhu

    (hp xxx9609)  
  25. WhatsApp Group - Fri 12/May/2017, 10:32am
    Makluman semua. Majalah.com terpilih dlm program DPMM dan Teraju (agensi di bwh Jabatan Perdana Menteri) dan tuan/puan akan bersama dlm program di atas.

    Program yg akan dilaksanakan adalah
    1. Mengenalpasti bisnes yg boleh diketengahkan
    2. Menyediakan latihan bersama INSKEN (Institut Keusahawanan Negara)
    3. Dana mudahcara
    4. Penyediaan database komprehensif

    Jd sbg memenuhi kriteria utk perkara di atas SSM amat penting jika tuan/puan merasakan bisnes yg dijalankan perlu diketengahkan.

    (Hambali Mukhlas)  
  26. WhatsApp Group - Fri 12/May/2017, 10:37am
    Baru2 ini kpdnkk telah keluarkan kenyataan ttg online bisnes mesti berdaftar dgn ssm

    (Hambali Mukhlas)  
  27. WhatsApp Group - Fri 12/May/2017, 10:38am
    Saya sendiri ada sykt sdn bhd.. Tetapi saya akui online banking utk akaun semasa amat rumit.

    Sbg perbandingan, menggunakan rhb akaun persendirian, rhbnow, nak login amat mudah. Sama juga utk maybank2u.

    Tetapi utk sykt sdn bhd, kami guna rhb reflex. Utk login amat sukar.. Syarikat kami terpaksa menghantar staff utk training menggunakan rhb reflex. Setiap kali login kita perlu activate kan satu devise elektronik dan salinkan kod rahsia..

    (Rayman)  
  28. WhatsApp Group - Fri 12/May/2017, 10:40am
    Salam tuan Hambali, bagaimana kalau kita register ssm, tetapi menggunakan akaun peribadi untuk banking.. Adakah dibenarkan di msia..

    (Rayman)  
  29. WhatsApp Group - Fri 12/May/2017, 10:42am
    Wsalam. Ini adalah fundamental bisnes. Tujuan rekod dan perakaunan yg disahkan (legitimate)

    2 perkara yg menarik ttg bgm SKU (stock keeping unit) boleh mengurangkan GST melalui input dan output tax.

    Persendirian tidak melayakkan kita menuntut input tax Dr kastam. Hanya bisnes yg didaftarkan saja layak.

    Ianya akan mempengaruhi harga produk tuan di pasaran

    Bisnes yg dijalankan perlukan kawalan kos utk menjadikan ianya kompetitif

    Sedikit tips ttg akaun persendirian dan didaftarkan

    (Hambali Mukhlas)  
  30. WhatsApp Group - Fri 12/May/2017, 10:44am
    Terima Kasih diatas sokongan Tuan2 dan Puan2 Semua.

    Saya (admin forum) ingin mengucapkan Selamat Datang kepada Encik Hambali Mukhlas. Beliau adalah AJK berpengalaman yg sudah lama berkhidmat di DPMM Putrajaya.

    Beliau banyak mempengaruhi halatuju DPMM PTJ dengan visi beliau yg sentiasa mengutamakan teknologi advance terkini utk digunapakai di DPMM dan Majalah.com

    Juga Selamat Datang kepada En Syahrin (Bendahari DPMM Ptj, yang amat tegas menguruskan hal2 kewangan DPMM) dan En Megat (Chief Executive DPMM Putrajaya, yang begitu dedikasi dgn tugas).

    Dan juga Terima Kasih kpd En Syams Anuar, my boss, Co-Founder Majalah.com yg berusaha mengandingkan DPMM Ptj dengan Majalah.com sebagai satu kerjasama yg mantap utk rakyat malaysia amnya dan bangsa melayu khasnya.  
  31. WhatsApp Group - Fri 12/May/2017, 2:48pm
    Terima kasih tuan2/puan2 diatas idea yg disumbangkan.

    Ringkasan dari diskusi kita pada hari ini, saya akan mencadangkan kpd my boss En Syam, pada mtg akan datang:

    1) Peniaga Wajib Memiliki SSM

    Bagi peniaga baru sebenarnya utk register SSM (pemilikan tunggal) amat murah tak silap saya kini dlm rm60 ke rm70 shj setahun. Jika peniaga tak mampu utk register Sdn Bhd (sekitar RM 1700 - RM 2500), mereka boleh register Pemilikan Tunggal dahulu.

    2) Utk mengatasi masalah login internet banking yg rumit, saya cadangkan

    - tidak menggunakan akaun persendirian
    - gunakan akaun semasa utk Sole Prop (Pemilikan Tunggal)

    Ini kerana kebanyakan online banking, procedure utk login bagi SoleProp sama dgn procedure utk akaun persendirian/peribadi.

    kesukaran yang tuan Rayman maksud tu jika menggunakan akaun semasa utk Sdn Bhd.

    (Admin Forum)  
  32. WhatsApp Group - Fri 12/May/2017, 2:50pm
    Tuan moderator, since soleprop hanya dimiliki oleh seorang individu.. Saya cadangkan penggunaan akaun peribadi dibenarkan bagi sesiapa yg telah register ssm utk soleprop.

    Peniaga tersebut mesti upload ssm dan ic. Jadi ic mereka mesti nama sama dgn akaun bank peribadi yg digunakan. Cadangan ini bergantung kpd undang2 msia. Jika ada sesiapa mahir undang2 boleh tak confirm kan cara ini sah dan dibenarkan atau tak??

    Ataupun majalahcom pergi jumpa pakar undang2 dan minta kepastian. Jika dibenarkan, ini satu kelegaan yg besar utk peniaga2 terutama bumi kerana kita semua biasanya mmg dah ada akaun peribadi online banking. Jadi hanya perlu pergi daftar ssm soleprop shj.

    (Rayman)  
  33. WhatsApp Group - Fri 12/May/2017, 2:52pm
    Baiklah tuan Rayman :-),

    Saya akan meminta myboss En Syam mendapatkan nasihat undang2 adakah dibenarkan:

    1) Mendaftar SSM Soleprop
    2) Menggunakan akaun peribadi online bank
    3) Syaratnya nama akaun peribadi bank adalah sama dgn nama pemilik tunggal soleprop

    Jika dibenarkan, kami akan menjadikan cara ini official.

    (Admin Forum)  
  34. WhatsApp Group - Fri 12/May/2017, 2:54pm
    sebnanrnya cara yang paling tepat tuan admin jadi orang tgh. pembeli bayar admin . admin lepas payment pada seller. seller tipu. payment jangan lepas. standard lepas 5 hari baru lepas payment.

    tapi ada yang kata nak buat macam ni kena ada lesen khas dari bank negara

    (Gigahertz)  
  35. WhatsApp Group - Fri 12/May/2017, 3:04pm
    Kenapa xbuat je mcm lelong.my? Bg ssm, ic photostat je.. sepanjang beli kat lelong,xda lg la penah kena tipu.. cuma yg sakit tu,yuran lelong tu mahal sikit. Tu cari platform lain yg lebh mudah dan dipercayai
    (AkulahAku)

    Maksud tuan Gigahertz wang pembeli masuk akaun majalahcom dahulu, kemudian bila dah hantar barang barulah majalahcom bayar kepada peniaga.. Betul tak..
    (Rayman)

    ye. tapi kalau tak salah kena ada lesen dari bank negara. bab deposit atau payment jangan main main. adik beradik pun gado pasal ni
    (Gigahertz)

    Tuan AkulahAku.. Berapa yuran lelongmy agaknya.. Bayar mthly ke yearly..
    (Rayman)

    Setahun 3 ratus lbh cmtu la.. Sehari rm1++ purata.
    (AkulahAku)

    Lelong ok bg yg ada link ngn supplier terus
    (AkulahAku)

    Ya tuan, kalau majalahcom dapat berikan khidmat shopping cart ini percuma, kami amat berterima kasih. Banyak peniaga bumi akan mendapat faedah terutama golongan miskin bandar dan petani desa.
    (Rayman)

    Tp kalau utk droship mmg margin tu kurang sikit la.. tmbahan lg, persaingan berlambak
    Sy skrg byk main mudah. Tp mudah yg leceh byk scammer dan susah nk app. Tak sama cm mudah dulu. Skrg dah jd susah.myΒ πŸ˜‚πŸ˜‚
    (AkulahAku)

    lelong gedik. kena bayar anual fees. lepas tu kategori ada caj. lagi gedik nak guna netpay pun ada caj. ada juga kes barang tak de stok tapi gi advertise kat lellong jugak.
    (Gigahertz)

    Ya.. toi.. tp yg best ada feature yg mcm mudah tu. Beli token ke mende tu boleh letak ads atas2.. cm promo ok la cmtu

    Tp cost la.. penatπŸ˜…
    (AkulahAku)

    Tuan moderator sila ambik nota.. Kalau stok dah habis, pastikan item shopingcart tu disable.. Tak boleh jual.. Hingga restock semula.
    (Rayman)

    biasanya seller ni ada ke xde stok ke dibantai kata ada stok jugak.
    kalau buyer bising pali mmg kuat block whatsapp je
    saya cadangkan jangan log in guna email
    log in guna FB.
    (Gigahertz)  
  36. WhatsApp Group - Fri 12/May/2017, 4:55pm
    Tuan moderator, taklimat mingguan hari rabu di dpmm ptj tu untuk apa. Dah boleh guna shopcart ni?

    (Rayman)  
  37. WhatsApp Group - Fri 12/May/2017, 4:57pm
    Taklimat mingguan tu utk membolehkan pihak DPMM Putrajaya & Majalah.com menerangkan tentang program ini yg dibiayai oleh TERAJU dan DPMM PTJ. Secara rasminya program ini dinamakan Online Best.

    (Admin Forum)  
  38. WhatsApp Group - Fri 12/May/2017, 4:58pm
    Jadi wajib join Online Best Dpmm ptj ni ke kalau nak guna shopping cart.. Saya sebenarnya nak tolong adik jual produk frozen popia dia shj.. Area seri kembangan.

    Boleh tak tuan moderator terangkan faedah2 join Online Best ni.. Saya nk suruh adik join. Dia x jauh dari putrajaya.

    Ada dapat bantuan dana atau geran tak.. Atau latihan apa2..

    (Rayman)  
  39. WhatsApp Group - Fri 12/May/2017, 5:03pm
    Utk maklumat lanjut, tuan kena datang Taklimat yg dibuat setiap hari Rabu di DPMM Putrajaya jam 10am. Masuk Percuma. Encik Megat (DPMM Ptj) akan menerangkan berkenaan Online Best dan En Syamsul (Majalah.com) akan menerangkan berkenaan ciri2 Shopping Cart.

    Juga kami akan membantu tuan2 dan puan2 utk register Online Payment Gateway yg bakal digunakan kelak. Registration pymt gateway mengambil masa beberapa hari dan kosnya percuma. Ini adalah pertama kali dlm sejarah malaysia Payment gateway FPX tidak mengenakan bayaran setup ataupun annual fee.

    Kalau zaman dulu (sebelum 2015) payment gateway mengenakan caj sekitar rm300 - rm800 utk pelbagai bayaran registration sahaja. Ini adalah masa terbaik utk rakyat malaysia berkecimpung dalam E-Commerce, diTERAJUi oleh DPMM Ptj dan Majalah.com

    (Admin Forum)  
  40. WhatsApp Group - Fri 12/May/2017, 5:04pm
    Kalau tak boleh dtg mcmana ya?

    (AkulahAku)  
  41. WhatsApp Group - Fri 12/May/2017, 5:06pm
    Tuan AkulahAku :-), bagi yg tak boleh datang atau duduk terlalu jauh dari Putrajaya, kami akan cari jalan utk tuan join ShopCart ini. Ya tuan boleh menggunakan Shopping Cart Majalah.com sahaja.. ianya percuma.. utk semua rakyat Malaysia terutama bumiputera khasnya.

    Dan kami akan maklumkan tuan perkembangan terbaru program2 Usahawan DPMM Ptj / TERAJU / Majalah.com utk tuan2 join pada masa akan datang.

    (Admin Forum)  
  42. WhatsApp Group - Sat 13/May/2017, 10:40am
    Apa yg dimaksudkan viral tools tu? Kalau menarik..nak register semua bsnz i dlm cart ni
    (Mr Xx)

    Selamat Datang Mr Xx :-), Viral tool tersebut adalah ... (deleted)

    Seperti yg kita sedia maklum, kos utk marketing amat mahal, jadi viral tool ini dapat membantu kita mendapatkan exposure di pelbagai channel media social dengan cara yg disenangi oleh orang ramai. Konsepnya adalah ... (deleted)

    (deleted by Admin Forum - hanya utk ahli group baca)

    Ooo..channel itu. Ok. Bagus tu. Sblm ni saya ada buat servis tu. Dpt notis direct dari whatsapp πŸ˜‚ kalau telegram ok xde mslh. Tapi bagus la ada inisiatif mcm tu
    (Mr Xx)

    Boleh jelaskan lg.. Aktiviti aktiviti dan program2 yg dijalankan
    (Khairi)

    wsalam group ni utk perkenalkan prog online best dpmm putrajaya dan teraju dan juga utk promote shopping cart majalah.com yg akan dilancarkan lepas raya nnt

    insyaAllah kami akan terangkan secara terperinci pd taklimat yg akan dibuat pd setiap hari rabu di Dpmm Putrajaya (lokasi cyberjaya)
    (Syamsul Anuar)

    Bagaimana dgn yg tak bwrkesempatan menghadirinya? ..
    (Khairi)

    InsyaAllah kami akan maklumkan melalui email (dan whatsap group ini)
    (Syamsul Anuar)

    Blh buat livecast soaljawab atau upload sesi ke youtube?
    Myb yg xberkesempatan blh join
    Blh juga tambah input
    (Mr Xx)

    cadangan yg baik..insyaAllah kami akan usahakan
    (Syamsul Anuar)  
  43. WhatsApp Group - Sat 13/May/2017, 10:47am
    Salam. Maaf hanya nk tnya dan mungkin cadangan. Pihak majalah.com tak ada cadangan ke nk buat portal iklan mcm mudah.my tp myb mudahnya sikit dan galakkan daftar dan bg ic atau ssm utk elakkan scammer..
    (AkulahAku)

    wsalam pihak kami akan halusi cdgan tersebut..objctv asal majalah.com adalah meeting place utk B2B (business to business) tidak pada jualan produk2 direct pd end user spt mudah.my, lelong.my atau lazada

    shoppng cart yg akan diperkenalkan nnt adalah utk utk jualan direct pd end user
    (Syamsul Anuar)

    Sebb sy dari dulu berminat nk ada sebuah portal iklan seperti mudah. Tp kekangn modal utk hosting dan domain. Bg sy, portal iklan ni bagus. Boleh campurkan ruangan forum untuk diskusi antara peniaga utk dan tingkatkan trafik site
    (AkulahAku)

    Kena la promote tambah keahlian... klu semuanya supplier sape yg nk bli
    (Rosli Ariffin)

    insyaAllah kami akan perkenalkan tool2 baru utk bantu usahawan dlm majalah.com utk promote produk mrk
    bagus idea tuan tu, kena ada modal yg besar majalah.com start 2009 dgn modal sendiri
    (Syamsul Anuar)

    Aamiin. Moga dipermudahkan.. cuma hrp majalah.com diperketatkan lg utk elakkan scammer. Kesian peniaga yg jujur tu. Sebb nila setitik,rosak susu sebelanga.πŸ˜…πŸ˜…
    (AkulahAku)

    Untuk elak dri scammer, kena la ada ssm bru bole jual produk
    Utk keredibiliti majalah.com
    (Rosli Ariffin)  
  44. WhatsApp Group - Sat 13/May/2017, 10:51am
    Tgk pada market segment yg team majalah.com nak masuk
    Pandangan saya..buat 1 survey antara trader yg ada ssm dgn yg xada ssm..mn lagi byk transaction
    Ini berdasarkan 1 test case pada 1 courier service provider
    Produk yg baru diperkenal xdpt sambutan semata2 prasyarat wajib ialah ada ssm
    Pada saya market lebih berpihak pada yg tiada ssm
    Xpercaya? Ptg2 sila tgu di poslaju
    Tgk siapa yg bawa barang n tgk kuantiti utk di pos

    Soalan dlm kepala ramai trader yg kecil2 hingga medium size ni..xdaftar pun blh meniaga jugak apa. Buat apa daftar. Itu cabaran yg nak kena diambil dan tukar pemikiran
    Ada cara lain selain wajibkan ssm

    (Mr Xx)

    Klu bole trace walaupun xde ssm ok la kot
    Start dlu dan improve later

    (Rosli Ariffin)  
  45. WhatsApp Group - Sat 13/May/2017, 10:59am
    Ada cara nya. Permulaan ni galakkan saja ssm. Kalau wajibkan..akan jadi mcm syarikat yg saya kata td
    Produk xdpt sambutan
    Ini semua pandangan saya saja berdasarkan pengalaman
    Membangunkan sistem dan perunding
    My 2 cents
    (Mr Xx)

    Betul sgt Mr Xx tentang peniaga yg ada dan takde ssm.. Sgt byk yg takde ssm tapi aktif bisnes online.. Sebab senang guna akaun personal.. .

    Ini cabaran yg majalahcom kena tangani.. Mendidik usahawan start berniaga dgn betul.. Ssm, accounting, bank statement.. staff ada kwsp, socso dll.. Supaya nanti senang nk berurusan dgn bank bila bisnes dah maju dan nk expand.. Atau bila nak bid projek govt, atau bila mk apply grant special yg govt announce dlm yearly budget..
    (Rayman)

    Ya saya setuju, nak buat betul2 biar dari awal kang lama2 jadi kelam kabut dan carca marba😁
    Daftar ssm = WAJIB
    (hp xxx-8854)

    Apa yg berlaku.. Selalunya walaupun peniaga bumi ni dah lama berniaga dan maju.. Tapi selalu tak layak utk perkara2 diatas sebab mereka tak bersedia kearah tu.. Jadi geran juta2 terbiar tak digunakan.. Yg sebat habis adalah bangsa lain...
    (Rayman)

    Betul rayπŸ‘πŸ»πŸ‘πŸ»πŸ‘πŸ»
    Mcm lelong n lazada pun require ssm, majalah jgn main cincai pulak la ye😊
    πŸ‘πŸ»πŸ‘ŒπŸ»πŸ˜
    Atau buat 2 type member yg ada ssm dgn yg takde ssm asingkan
    (hp xxx-8854)


    Ya setuju.. Dan yg takde ssm tu walaupun dibenarkan niaga.. diberi grace period dlm 6 bulan utk pergi register ssm.. Dibawah pretext still dlm latihan keusahawanan..
    (Rayman)  
  46. WhatsApp Group - Sat 13/May/2017, 7:01pm
    Diskusi tentang SSM yang hangat diantara ahli group. Diskusi berkisar tentang adakah WAJIB ssm utk semua jenis aktiviti di ShopCart. Kesimpulannya adalah:

    ==================

    Salam Tuan/Puan semua πŸ˜€πŸ˜€.

    Terima Kasih diatas diskusi berguna pada hari ini. Disini saya membuat ringkasan utk di submit kepada myboss En Syam. (kesemua ini cadangan saya dlm mtg nanti)

    1) Tentang SSM
    - Bagi B2B dan B2C Wajib ada SSM
    - B2B = Busines to Business spt pengeluar kpd pemborong/Pengedar
    - B2C = Business to Consumer spt pengeluar/pemborong kepada pembeli.

    - Bagi C2C tidak dapat dipastikan.
    - C2C = Consumer to Consumer spt produk2 terpakai sendiri, produk lusuh atau jual kereta sendiri
    - Penjual kategori ini tidak mahu daftar SSM kerana mereka bukan peniaga sepenuh masa.
    - Jadi dicadangkan mereka guna kaedah C.O.D sahaja... kerana kesahihan mereka tidak dapat dipastikan.

    NOTA:
    Bagi Syarikat Payment Gateway, mereka mewajibkan penjual mempunyai SSM sebelum boleh menggunakan online payment FPX. Jadi secara default, penjual C2C tidak boleh menggunakan Payment Gateway.

    Kesimpulan:
    Utk mengelakkan penipuan, ShopCart Majalah.com hanya membenarkan C.O.D (Cash on Delivery) bagi penjual C2C. Dan mereka tidak diwajibkan memiliki SSM.

    2) Agen Dropship
    Agen Dropship tidak diwajibkan SSM kerana

    - Mereka seperti ''Contract based Marketing Staff''
    - Mereka Tidak menyimpan Stok
    - Mereka 'menumpang' SSM supplier Dropship.

    Walau bagaimanapun, mereka digalakkan mendaftar SSM utk jangka panjang jika mereka ingin menceburi bisnes secara serius nanti.

    3) Petani/Nelayan/Penternak

    Ini tidak di diskus. Cadangan saya, jika:

    a) Jika mereka hanya mengamalkan C.O.D atau peraih datang ambil sendiri dgn lori, mereka tidak diwajibkan SSM kerana urusan adalah tunai.

    b) Jika mereka mengambil order dari internet dan memerlukan Online Payment, mereka WAJIB ada SSM.


    Sekian terima Kasih πŸ™‚
    Admin Forum  
  47. WhatsApp Group - Sat 13/May/2017, 7:15pm
    En Syamsul ditanya berkenaan Whatshap group ini. Adakah dibenarkan membuat iklan persendirian? Atau Adakah Majalah.com berminat utk create satu Whatsap Group baru utk tujuan iklan ahli2?

    Jawapan En Syamsul
    ==================

    sorry lambat nak reply, t.kasih pd mrk yg suggest nak buat whtsap group bwh mdc, sya dh bbncg dgn founder majalah.com, pihak kami sbnrnya tidak bercadang pd masa sekrg utk extent platform majalah.com ke media social spt fb or whatsapp. platform mggunakan fb/whatsapp semmgnya bagus utk usahawan tetapi kami dapati agak sukar utk kami memantau iklan perniagaan yg diiklankan di media social adalah mengikut undang2. jika kami endorce penggunaan nama majalah.com bermakna pihak kami perlu bertanggungjwb di atas apa yg berlaku dlm group tersebut. kalau ada scam kami perlu sentiasa mengadap pak polisi.

    saya setuju dgn sdri surayasalleh post kmdian bagi link ke majalah.com utk detail adalah terbaik dari pos gambar.

    di majalah.com anda boleh optimize penggunaan module profile yg ada dimana anda boleh jadikan sbg landing page atau penerangan mengenai syrkt/perniagaan anda. utk pengetahuan anda majalah.com adalah SEO ready dimana banyak keywords di majalah.com berada high ranking berbanding mudah.my

    jika ada sesiapa yg berminat utk buat whatsapp group sya suggest create group specific utk ninche product sbg cth group whatsapp penternak ikan, penternak kambing dll kmdian pihak majalah.com boleh promote group whatsapp tuan2 di majalah.com

    yg group whatsapp ni, pihak kami lebih prefer utk daptkan pandangan drp usahawan utk improve lagi majalah.com dan juga fungsi shopping cart yg akan diperkenalkan

    (Syamsul Anuar)

    Kesimpulannya: tuan moderator majalah.com mahu group ini dijadikan sebagai platform untuk semua usahawan2 berbincang utk improve kan lg majalah.com dan fungsi shoping cart yg akan launching selepas raya nanti. Iklan2 produk dan berchit chat mmg tak sesuai di sini.

    (hp xxx-3725)

    betul tu, whatsapp group ni lebih pada utk support pengguna majalah.com dan juga saluran info2 lain yg berkaitan dgn perniagaan..utk medium pengiklanan adalah dilaman web www.majalah.com

    pihak kami ingin pastikan portal www.majalah.com betul2 memberi manafaat kpd usahwan bumiputera melalui pandangan dan cdgan yg diberikan dlm group ni

    juga sbg saluran utk kami terangkan tool2 yg ada di majalah.com yg boleh tuan2 gunakan sbg contoh fungsi landing page di profile syrkt dan juga bagaimana nak optimizekan keywords dlm topik yg tuan2 create spy berada di high ranking google search

    kalau isu2 berkaitan dgn error atau isu am ahli vip atau apa2 yg berkaitan dgn majalah.com boleh juga dipostkan dlm group ni

    (Syamsul Anuar)

    Sy nk cadangkan ade box complaint site
    Sbb pernah kene tipu 3tahun lepas
    (Cik Lyn)

    Boleh saya cadangkan SMS BULK sbgai viral tools
    (Capt CT)  
  48. Mohd Saidin Yahaya - Sun 14/May/2017, 1:53am
    salam .. tolong add saya dlm group whatsapp ni. 0175808568 TERIMA KASIH

    (Nota admin - Nombor tuan telah dimasukkan :-)  
  49. WhatsApp Group - Mon 15/May/2017, 8:59am
    Terdapat kebimbangan di kalangan ahli2 group Whatsap ini tentang kemungkinan penyalahgunaan iklan2 spam bisnes yg dibuat oleh ahli group. Hasil perbincangan, berikut adalah panduan tentang apa yg dibolehkan didalam group ini.

    Panduan Whatsap Group ini
    =======================
    a) Diskusi tentang shopcart
    b) Diskusi tentang supplier dan agen dropship.
    c) Diskusi menggunakan viral tools shopcart
    d) Diskusi cara marketing lain terutama sosial media.
    e) Juga dibenarkan isu2 berkaitan Portal Majalah.com
    f) Dan isu2 berkenaan Ahli VIP Majalah.com

    Penggunaan Whatsap group ini utk membuat iklan bisnes persendirian tidak dibenarkan. Ini utk memastikan group ini bebas dari masalah iklan spam.  
  50. WhatsApp Group - Mon 15/May/2017, 5:21pm
    Ahli Group bertanya tentang

    1) whatsap group ini selepas pelancaran nanti
    2) tentang boleh kah join ShopCart tanpa join whatsap group ini

    Berikut adalah jawapan Admin
    ===========================

    Salam Tuan2 dan Puan2 semua, berkenaan soalan tersebut:

    1) Selepas pelancaran shopcart 5 julai 2017, group ini TIDAK dibubarkan. Group ini akan ditukar menjadi group rasmi ThinkTank Majalah.com (kumpulan group pemikir dan perancang).

    Sesiapa yg ingin mengambil bahagian tentang halatuju portal majalahcom boleh terus kekal dan mengambil menyumbangkan idea. Sesiapa yg hanya ingin menyertai shopcart sahaja boleh meninggalkan group ini selepas pelancaran nanti.

    2) Ya boleh menyertai shopcart walaupun tanpa join group ini. tetapi jika jumlah yg menyertai shopcart dari group ini ramai (lebih 200 orang) kami akan fokus kpd group ini dahulu dan ahli2 forum lain perlu menunggu sehingga pembukaan seterusnya sekitar Oktober 2017.  
Start | Page 1 | Next >                     (Total 63 comments)
Your Comment:
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.


Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.