Syed Ershad

Profile
Forum NickSyed Ershad
RegisteredSun 8/Aug/2010, 11:06pm
Topics by Syed Ershad
1Panduan Membuka Kedai Runcit atau Mini Mart Full Setup - Modal Minima 30k - Sat 8/Sep/2018 12:03pm
2Pakej Perniagaan - Modal RM 1000 Untung Hingga RM 1000 Sebulan - Pengedaran Mainan dan Rempah (4) - Tue 19/Dec/2017 11:21am
3Peluang Membekal Barangan Mentah untuk Restoran Sekitar Lembah Klang (5) - Thu 17/Aug/2017 2:48pm
4Panduan Membuka Kedai Runcit Sendiri (1) - Wed 15/Mar/2017 2:27pm
5Mencari Project Construction - Modal dan Lesen Kami Ada (13) - Fri 21/Oct/2016 12:40pm
6Perniagaan - Peluang & Coaching (2) - Wed 7/Sep/2016 12:17pm
7Jawatan Kosong: Front-Line Officers (6 Position) Branch Manager (2 Position) (5) - Tue 11/Sep/2012 2:44pm
8Perunding Strategi Perniagaan - Q & A Disini - (9) - Mon 23/Jul/2012 2:59pm
9Khas utk PATI: Permit Dapat, Kerja Pun Dapat, Cuma RM 1500.00 - Mon 1/Aug/2011 1:55pm
10Jangan Lupa Berzakat (3) - Wed 1/Dec/2010 10:34pm
11Restoran untuk Dijual - Danau Kota (RM250ribu) (1) - Fri 5/Nov/2010 12:57am
12Panduan Membuka Kedai Runcit Sendiri. (43) - Sat 16/Oct/2010 2:02pm
13Khidmat Rundingan Memulakan Perniagaan (11) - Mon 13/Sep/2010 5:15pm
14Ingin Berniaga, Tetapi Tidak Tahu Bagaimana? (2) - Sun 8/Aug/2010 11:14pm
Comments by Syed Ershad
1Jawatan Kosong: Front-Line Officers (6 Position) Branch Manager (2 Position) - Tue 11/Sep/2012 5:34pm
we also looking for Practical student from business background
2Jawatan Kosong: Front-Line Officers (6 Position) Branch Manager (2 Position) - Tue 11/Sep/2012 3:40pm
Lokasi: Area Jalan Tuanku Abdul Rahman, Kuala Lumpur.
3Mencari Tempat Praktikal (Latihan Industri) Area Kuala Lumpur (Tarikh Bermula Pd 17 Dis 2012 Hingga 17 Mei 2013) - Tue 14/Aug/2012 6:51pm
Salam. Khas untuk yang nak praktikal training dan serius untuk berkerja selepas habis tempoh praktikal. info syarikat: 1) Perniagaan perkhidmatan wang 2) area KL - Jalan TAR tugas: 1) Jual/Beli matawang asing (on the site training) 2)Answer customer's query over the counter or by phone 3) daily reconcilation 4) AML CFT compliance 5) Managing stock 6) Handling remittance system Elaun Praktikal : RM 500 Starting Salary RM 1500 (if offered) Email your resume to bizcoachteam(a)gmail.com with 3 references only shortlisted candidate will be called for interview.
4Perunding Strategi Perniagaan - Q & A Disini - - Wed 25/Jul/2012 2:29pm
Sarah 57- Nak maintain sales, of coz kena maintain customer, depends pada produk anda, siapa target market? lingkungan harga produk?
5Perunding Strategi Perniagaan - Q & A Disini - - Wed 25/Jul/2012 2:27pm
Kikirina La Folia- Produk apa? Apa added value produk tu? Siapa target market?
6Perunding Strategi Perniagaan - Q & A Disini - - Mon 23/Jul/2012 3:10pm
Rundingan dan Khidmat Nasihat disini adalah percuma. Team kami terikat dengan projek masing2x dan tidak dapat coaching biz anda secara personal sehingga hujung tahun 2012 ini. Tolong jangan tanya soalan seperti dibawah dan sewaktu dengannya:- 1) Saya ada idea nak buka kedai makan/runcit, mcm mana nak dapatkan modal. 2) Bagaimana nak mohon pinjaman. Untuk makluman, kami tidak terikat untuk menjawab setiap soalan yang dikemukakan. Sekadar membantu rakan2 di majalah.com sekiranya kami ada kelapangan masa. wslm,
7Tolong Saya Wahai Warga Majalah. (Pemasaran Produk) - Sun 13/Feb/2011 11:40am
Salam, Setuju sgt dgn En. Rahman, yg penting creativity, cara nak buat produk tu marketable. En Kerul, Kalau serius nak majukan biz ni, En kerul kena jaga kualiti, brand, packaging dll termasuk la kena ada barcode. contohnya boleh wat packaging mcm pringles tu. berkenaan nak masuk secara rasmi tu ada banyak cara, gi direct ke outlet berkenaan dan deal agak berkesan. kalau duk hantar email @ surat biasanya org tak layan sebab produk tu biasa je, melainkan ada ADDED VALUE. En Kerul kena tambah added value, tunjukkan produk ni lebih baik dr yang lain. sekadar contoh, leh wat kerepek yang hi fiber ke, zero kalori ke, leh kuruskan badan ke, walaubagaimanapun, make sure added value tu betul, bukan sekadar logo untuk memasarkan produk en kerul tu. regards Syed Ershad Senior Consultant orangeisred.com
8Mana nak Cari Suplier Peti Ais Pintu Kaca (utk Jual Minuman) - Thu 20/Jan/2011 1:34pm
Salam, Just contact company F&N coke, pepsi or yeo's. order stok dlm 1 ribu, diorg akan bekalkan peti ais. jimat dan kalau rosak diorg dtg repair terus. Call Company tu the minta nombor distributor area u. mudah jer dapat.
9Minta Pendapat - Penghantaran Barang 20kg ke India - Thu 13/Jan/2011 12:46am
Salam Bro, G masjid jamek, kat belakang mydin tu ada syarikat kurier yg hantar barang hanya ke india, harga 10 - 15 sekilo.
10Glossary atau Term2 Dalam Bisnes - Wed 12/Jan/2011 12:36am
Salam, Segala Puji hanya bagi Allah swt. Ilmu dikongsi makin bertambah, apa yg en rahman bgtau ttg politician tu sy pun tak tau sebelum ni. thanks. Bangga juga bila tgk org muslim mula berminat menambah ilmu. tahniah usop4 ! May Allah always guide us on the right path. Amin.
11DPMM Putrajaya - Tue 11/Jan/2011 1:40pm
Salam, disingkatkan cerita, seorg budak ni nampak rama2x nak keluar dari kepompong, rama2x tu meronta2x, berusaha untuk keluar dari kepompong tu, jadi budak ni pun kesiankan rama2x tu then dia gi amik gunting dan potong kepompong tu supaya rama2x tu leh keluar, tapi tahu ke pe yang jadi? rama2x tu keluar, tak dapat terbang dan terus jatuh ke tanah dan mati. tahu tak kenapa? sbb ia belum cukup kuat untuk melepaskan diri dr kepompong, ia mendapat bantuan dari org lain. Maha Suci Allah, jika rama2x tu dibiarkan meronta2x dlm kepompong dan keluar sediri,ia dapat membina kekuatan untuk terbang bila keluar nanti. macam tu jugalah senario peniaga2x kita, "dapat bantuan" dari org lain, akhirnya tak maju2x, JANGAN HARAPKAN BANTUAN, JANGAN HARAPKAN SUBSIDI, maju la dgn usaha sendiri, ada beribu cara nak maju, tapi kita kan lebih suke menunding jari, cakap tak cukup itu ini, mengeluh je hari2x. emmmmmmmmm... anyway, thanks to mfa & majalah.com Salam regards Syed Ershad bizcoachteam@gmail.com 014 2266433
12Glossary atau Term2 Dalam Bisnes - Tue 11/Jan/2011 1:21pm
Salam, 1) Burden rate : contohnya, nilai yang terpaksa dibelanjakan untuk pekerja selain gaji. contohnya, gaji seorg pekerja RM 2000 sebulan . setahun RM 24000. andai kata kita hantar pekerja tadi untuk training, kita belanja RM 10000, jadi burden ratenya rm10000 bahagi RM 24000 * 100% = 41.66% 2) acid test tu kadar kecairan aliran wang, lebih kurang berapa banyak duit yang kita ada leh digunakan se segera mungkin, contohnya kita labur 10000 dlm asb dan 10000 untuk beli van, yang mana lebih mudah dijual dan dapatkan duit? asb la kan? tu contohnya. 3) Break even analysis tu gunanya untuk kira berapa jualan yang kita perlu buat untuk cover kos2x yang terlibat termasuk kos tetap seperti sewa, gaji pekerja dll. 4)goodwill ttu nilai untuk reputasi atau nilai nama baik syarikat, goodwill tinggi bila bisnes syarikat tu ok, ada image baik, stabil dan terkenal. 5) COGS = cost of goods sold = kos belian barang tak termasuk kos gaji atau sewa. contohnya kita beli 1 barang pada harga rm500, kos transport rm100, jadi COGS rm 600. sekian. Syed Ershad Senior Business Consultant 014 2266 433 bizcoachteam@gmail.com
13Ingin Memulakan Perniagaan Membuat Tauhu - Wed 1/Dec/2010 10:15pm
Salam tuan2x and puan2x. Saya pun ada pengalaman ambil loan islamic dgn bank tempatan. amik loan RM 350 ribu untuk rumah selama 20 tahun, kena bayar balik RM 800 ribu. memang macam mahal, tapi kena lihat pada konsepnya. 1) ramai gak kawan2 yg komen kata islamic loan agak mahal berbanding konventional, tapi perlu diingat, mahal atau murah bukan isunya, yang penting halal.... 2) mcm tak adil bagi pinjam 350ribu, kena bayar balik 800 ribu, tapi dr segi kewangan, bila dikira "time value of money" 800 ribu tu taklah semahal mana sebab ianya akan dibayar dlm tempah 20 tahun. ideanya gini, ayah saya g skolah dulu, bawa duit belanja 20sen, 10sen untuk tambang bas, 10 sen lagi untuk beli kueh 3 biji. saya plak g skolah bawa rm 2, rm 1 dapat 3 biji kueh berbanding ayah saya dapat 3 biji pada harga 10sen. semakin lama semakin kurang nilai duit. jadi 800 ribu pada 20 tahun akan datang lebih kurang sama nilainya dengan 350 ribu sekarang.. 3) bak kata kawan2x diatas, elok wat partnership. cari org yg leh fund biznes anda. kalau tak dapat, buat la loan, pastikan islamic walaupun agak mahal, yang penting keberkatan, mudah2an Allah beri yang lebih baik.
14Salam Warga Majalah. Nak Dapatkan Pandangan - Fri 5/Nov/2010 2:53am
Salam. 1) bengkel motor/kereta (students tentu ramai guna motor kan?) 2) Kedai gunting rambut/ saloon 3) Dobi (idea Jasuka)
15Melayu Derhaka - Fri 5/Nov/2010 12:19am
Setuju dgn En Azhari 2. Bila dibincangkan hal ni ada baik buruk yang membuka minda kita. Saya respect semangat En Rahman BELI BARANGAN BUATAN MALAYSIA. saya pun setuju, cuma nak peniaga, pengeluar fokus pada kualiti, lawan bagi kita setanding lagi bagus lebih baik.Moga usahawan islam maju, dihormati dan disegani. Amin.
16Half Shop to Rent - Danau Kota (Nearby Mydin dan Uptown Danau Kota) - Thu 4/Nov/2010 3:08am
20x20 bahagian depan kedai,
17Melayu Derhaka - Thu 4/Nov/2010 3:06am
Salam, Maaf Haziq, pemikiran yang agak sempit dan sgt tak matang. perlu lebih broadminded. tak kira la melayu ke india ke cina ke thailand ke dari pluto ke kita ni semua manusia yang sama jer. jgn ikut kata hati, fikir dulu haziq. Tuhan ciptakan bumi ni untuk kita, usaha sungguh2 dapat la apa yang kita sepatutnya dapat. Rezeki kita masing2x, takkan kurang sebab dapat kat org lain, sbb Tuhan Maha Kaya. Susah nak bagi faham, tapi ni pengalaman saya, saya start meniaga runcit beberapa tahun dulu, sales agak rendah (rm600 sehari), tapi lepas setahun, alhamdulillah, dah bagus (rm1500 sehari), tetiba ada org buka kedai selang beberapa lot, saya risau sales sy akan drop, tapi dlm masa sebulan sales sy naik(rm 2000 sehari).. tahun lepas ada plak org cina buka pasar segar, siap amik 2 lot kedai, lagi dekat dgn kedai sy, risau sgt2 sbb dia main lawan harga, tapi tau x apa jadi kat kedai sy? bertambah maju tetiba (sales rm3000 sehari). masa tu baru saya sedar, rezki ni tuhan yg beri, unlimited. bagus la haziq ada kesedaran, tapi perlukan pelaksanaan, buka la kedai makan, bagi servis sebaik kedai mamak, sebaik makanan nasi padang, sesedap ala thai. Buka la shopping complex, setanding ngan diorg tu, sama2 maju. Maaf lagi haziq, pemikiran mcm ni la menyebabkan kita tak maju2x dari dulu, nak harapkan org beli barang kita sbb kita sebangsa senegara, jgn harap la. kalau keluarkan produk, lawan kualiti, lawan harga, tulis keluaran bumiputra atau buatan malaysia besar2x tak membantu jualan kemana. hope u think about it. maaf yea haziq kalau tersalah kata. salam. syed ershad
18Half Shop to Rent - Danau Kota (Nearby Mydin dan Uptown Danau Kota) - Wed 3/Nov/2010 5:18pm
x de la puan nani, tapi kat platinum walk, tingkat 3 leh dpat harga 1000. kalau yg bawah skali, paling murah 4000.
19Packaging Bag for Industrial Use - Wed 3/Nov/2010 5:10pm
email me too bizcoachteam@gmail.com
20Minta Pendapat - Wed 3/Nov/2010 5:05pm
Sesungguhnya rugilah orang-orang yang membunuh anak-anak mereka kerana kebodohan, lagi tidak berpengetahuan (sedang Allah yang memberi rezeki kepada sekalian makhluknya), dan juga (rugilah orang-orang yang) mengharamkan apa yang telah dikurniakan oleh Allah kepada mereka, dengan berdusta terhadap Allah. Sesungguhnya sesatlah mereka, dan tiadalah mereka mendapat petunjuk. (Al-An'aam 6:140) Katakanlah: "Marilah, supaya aku bacakan apa yang telah diharamkan oleh Tuhan kamu kepada kamu, iaitu janganlah kamu sekutukan dengan Allah sesuatupun; dan hendaklah (kamu) membuat baik kepada ibu bapa; dan janganlah kamu membunuh anak-anak kamu kerana kepapaan, (sebenarnya) Kamilah yang memberi rezeki kepada kamu dan kepada mereka; dan janganlah kamu hampiri kejahatan-kejahatan (zina) - yang terang daripadanya dan yang tersembunyi; dan janganlah kamu membunuh jiwa yang telah diharamkan Allah (membunuhnya) melainkan dengan jalan yang hak (yang dibenarkan oleh Syarak). Dengan yang demikian itulah Allah perintahkan kamu, supaya kamu memahaminya. (Al-An'aam 6:151) Kak Fiz, rezeki tu tuhan yang bagi, jgn risau, setiap yang berlaku, ada hikmahnya. Tuhan takkan menyebabkan manusia menanggung sesuatu yang tidak mampu dia tanggung. JANGAN GUGURKAN. Kalau akak nak berniaga kecil2an, burger grill (concept baru) akak cari la tapak, kalau leh depan umah ke, akak takyah kuar 1 sen pun, saya bagi modal, akak amik la untung 100%. just pulangkan modal saya ansur2x setiap bulan. email sy bizcoachteam@gmail.com Semoga Allah memberi kita kehidupan yang baik disibi dan yang lebih baik diakhirat kelak Salam regards, Syed Ershad
21Nak Tanya Bagi yang Mengetahuinya. (Bisnes Ais Krim) - Sat 30/Oct/2010 2:36am
Ha a, perunding dan coach business. bizcoachteam@gmail.com 014 2266433
22Open Ice Cream Kiosk in Selangor - Tue 26/Oct/2010 12:02pm
Hi Audrey, Cost depends on your kiosk size, brand, 20k to 50k. there is one new complex are coming at Danau Kota, Setapak. (still under construction) estimated to open within 6 months. got cinema too. try to get the details. regards Syed Ershad
23Mencari Rakan Niaga @ Pandangan (Mempunyai Aset, Kedai, Lesen Dll) - Sun 24/Oct/2010 3:30am
Salam Faiz, Tlg bg detail perniagaan faiz skrg, masalah tak jelas, insyaAllah kami dapat bantu. Kami tak bagi modal, tapi kami leh coach dan guide untuk jaga cashflow, wat strategi marketing dll. ada banyak cara tuk menguasai pasaran,tapi sebelum tu kena analisis syarikat dan produk dulu. bagi details kat email saya bizcoachteam@gmail.com 014 2288433 Syed Ershad
24Pasar Basah - Mencari Pembekal & Berkongsi Idea - Sat 23/Oct/2010 6:03pm
Salam Peja Hadi, buat marketing ckit, ni pengalaman saya dulu, sy niaga mcm2x sayur n ikan n brg runcit, nak tarik customer, wat harga gila2x ckit. kalau biasa amik kat pasar borong tu, beli sekotak2x harga jd sgt murah, jadi setiap hari wat promosi murah, 1 atau 2 produk dah cukup, contohnye hari wat Tomata 1kg 80sen esoknya buat sawi sekilo 50sen. ni leh tarik customer dgn banyak. pengalaman sy la ni. then leh gak supply kat restoran2x, pasar mini, kantin, dll. kalau barang tak laku, jgn biar sampai rosak and buang, g je jual kat restoran dgn harga modal pun takpe, penting kita tak rugi. wish u all the best Syed Ershad
25Bagaimana Cara nak Luaskan Pasaran Aiskrim Goreng - Fri 22/Oct/2010 2:26am
Salam, mudah jer, mula2x cipta jenama anda sendiri, buat konsep stall yg menpunyai identiti sendiri, untuk 10 agen pertama, bg harga diskaun, bila org dah mula kenal brand kita, customer akan bertambah, agen pun akan bertambah, jadi leh luaskan pasaran dgn mudah. wish u all the best Syed Ershad Senior Biz Consultant 014 2266433 bizcoachteam@gmail.com
26Panduan Membuka Kedai Runcit Sendiri. - Fri 22/Oct/2010 2:15am
salam, saya mempunyai beberapa biz sendiri (kedai runcit, restoran, outsourcing dll termasuk business coaching. Business coaching dikendalikan beberapa coach yang berpengalaman (biz, pensyarah, financial consultant)
27Ingin Tahu Cara untuk Meletakkan Harga Barang Runcit. - Wed 20/Oct/2010 5:23pm
Salam, 1) tgk cost and tambah margin keuntungan (lbh kurang 20%) 2) g survey harga kat mana2 kedai berhampiran 3) tanya pada penbekal apa "retail recommended price" margin bergantung kepada produk, jgn lupa produk2 yg ada harga kwalan selamat maju jaya Syed Ershad bizcoachteam@gmail.com senior biz consultant
28Jual Bahulu Dengan Inti - Bisnes Tanpa Modal - Fri 15/Oct/2010 9:51am
Salam, Tahniah amin, very innovative. Wish U all the best.
29Berminat utk Membuka Kedai Buku/Majalah/Alat Tulis - Thu 7/Oct/2010 3:12am
Salam. Modal 10k dah cukup tuk yg kedai yg kecil, leh contact me to assist u, Syed Ershad Senior Consultant bizcoachteam@gmail.com
30Trademark/Registerd - Mon 4/Oct/2010 5:57pm
Salam, How much is the cost to register our trademark?
31Mana Bagus, Bisnes Internet atau Bukak Nursery - Mon 4/Oct/2010 5:49pm
Salam, yang mana anda minat, tahu dan mampu? dont simply choose this or that, listkan dulu pro n cons nye.
32Tolong Bagi Pendapat Untuk Bisness Tambahan Bg Bisnes Yang Telah Sedia Ada. - Mon 4/Oct/2010 2:16pm
Salam Zack, Rugi 2k better than rugi berterusan, if mmg dah tak dapat buat apa2x, kalau zack yakin boleh tarik customer dgn marketing, tak perlu pndah, Zack kena fikirkan added value tuk kedai zack, why i need to come and shoping at ur place? orgg g mydin sbb murah, org g masjid india sb byk pilihan, so apa reason tuk org dtg kedai zack? kalau takde, no option other than pindah.
33Tolong Bagi Pendapat Untuk Bisness Tambahan Bg Bisnes Yang Telah Sedia Ada. - Sun 3/Oct/2010 3:54am
Salam Zack 20, Sebelum buat tambahan produk, analisis dulu kenapa kurang sambutan? ada pesaing ke? org tak lalu kwsn kedai u ke, harga mahal ke? bila dah tau nape kurang sambutan, baru buat keputusan apa yang perlu dibuat. sebagai contoh, kalau kedai kite tak mendapat sambutan sbb jauh dari kwsn org lalu lalang, apa faedahnye kita tambah produk? cari punca masalah sebelum buat keputusan. Salam Selamat Maju Jaya Syed Ershad Senior Consultant www.orangeisred.com bizcoachteam@gmail.com
34Ingin Membuka Kedai Elektrik (Tiada Sokongan Keluarga) - Sun 3/Oct/2010 3:44am
Salam, mmg la bagus dgr cakap mak, tapi mungkin mak tak faham konsep berniaga yang betul. sapa kata org melayu tak leh compete niaga dgn org cina? semuanya berkaitan taktik, teknik dan konsep niaga. antaranya, nama kedai, contohnya "Kedai Brg2x Elektrik Hazrin" kurang memikat berbanding " SuperStar Electric Shop" Guna nama yang umum, yang tak melambangkan kita melayu atau cina mahupun india. Selain tu, amik la promoter/salesman mcm2x bangsa, bagus kalau ada combinasi melayu cina india n up2u. ketiga, tawarkan kemudahan kredit, pastikan ada terminal kad kredit, buat promosi ikut sapa target market kita, if kita duk niaga dikawasan org cina, buat promosi guna bahasa cina (gunakan la kelebihan promoter cina anda) dunia niaga sgt menguntungkan kalau kena caranya, tapi silap kita kebanyakan tak tau cara niaga, teknik dah strategi nye.. Selamat Maju Jaya wish u all the best Syed Ershad Senior Consultant www.orangeisred.com bizcoachteam@gmail.com
35Ingin Berniaga - Mon 27/Sep/2010 7:58pm
Salam faizatul, mcm2leh buat dgn rm150 tu, 1) buat kuih n tumpang letakkan kat peniaga nasi lemak yg jual pagi2. 2) buat agar2 or puding, tumpang letak kat restoran2x as desert. 3) niaga aksesori wanita yg murah2x 4) mcm2x lg, kalau anda mahir dlm sesuatu, leh develop tu dr kecil2xan wish u all the best. insyaAllah bizcoachteam@gmail.com www.orangeisred.com
36Saya Ada Idea utk Berniaga Tp Modal Xda - Kasut Design dan Jenama Sendiri - Sun 26/Sep/2010 5:24pm
salam fudhail, emel me detailsnye bizcoachteam@gmail.com
37Inginkan Pendapat - Ape Pniaagaan Saya Boleh Buat? - Fri 24/Sep/2010 8:30pm
Salam alia 10k for 1st time in biz too risky, kalau buat kat rumah, make sure buat promosi betul2 sebab takde pendedahan. try dapatkan consigment dari mana2 pemborong, bagila diorg deposit 50% ke, buat deal kalau tak laku diorg amik balik ke. wish u all the best bizcoachteam@gmail.com www.orangeisred.com
38Nak Tanya Camner Cara Nak Buka Kiosk - Fri 24/Sep/2010 8:03pm
buka kiosk dimana?
39Jualan Secara Consignment - Ingin Tanya Pendapat - Fri 24/Sep/2010 7:57pm
Salam hanna Q, semuanya depends pada produk dan kat sapa hanna nak jual. ada juga teknik nak tau samada kita nak offer a atau b kat pembeli. plan b mmg nampak bagus, tapi elok ada plan c, kalau hanna boleh bagi diskaun ckit bg yg beli cash. tak faham mcm mana nak buat konsep b? let me explain. for free. hari ni tgh happy. :) konsep b: Nilai barang rm 100, Deposit 50% = Rm 50 kan? So, hanna dah take that Rm 50. let say after 1 bulan hanna g cek stock, barang terjual rm 70, hanna dah amik deposit rm 50, jadi minta kat pembeli rm20 lg. then buka bil baru, Rm 30 (stok tidak terjual) tambah ngan stok baru yg hanna nak tambah, cth RM 150. so jumlah rm180. now 50% dr rm180= rm90. hanna take that from buyer tu. hanna buat biz apa? kalau nak buat cara consignment make sure ur profit margin tinggi sbb bak kata herman, risiko pembeli "ilang" tu mmg ada. so tuk reduce risk, increase ur profit margin. business always involve risk, tak dapat eliminate risk, but surely kita boleh reduce risk tu. salam regards syed ershad bizcoachteam@ymail.com www.orangeisred.com
40Kiosk Dalam Pasaraya Dah Ada, Nak Modal Buka Cawangan Baru. - Tue 21/Sep/2010 2:29am
dimana logiknya? kedai yg sedia ada untung purata sekitar 5ribu sebulan. Jadi 60ribu setahun. berdasarkan idea wan, nak bagi 40% kepada pelabur yg bagi 50ribu skrg. jadi, 24ribu akan bagi kat pelabur sebagai keuntungan, selebihnya hanya ada 36ribu, mcm mana nak setelkan hutang 50ribu tu dlm masa setahun? mungkin wan fikir boleh dpt dr keuntungan kedai baru yg bakal dibuka? tapi ada jaminan ke kedai baru akan bagi pulangan yg sama? maafla wan. mcm mencabar keyakinan wan pulak, bukan apa, just nak ajak fikir sama. wan kata dah 3 tahun berniaga, keuntungan dkt 5 ribu sebulan, takkan tak dapat saving 50 ribu? wat peniaga2x lain, saya cadangkan agak simpan at least 20% of ur income as duit utk expand bisnes. kalau wan ni wat dari mula dulu, tak perlu dah minta kat sapa2 skrg. Salam.
41Menjual Peralatan Kedai Serbaneka - Sat 18/Sep/2010 2:21am
salam ada client brminat POS system tu, complete set brapa? email ke bizcoachteam@gmail.com
42Trip Memborong ke Yiwu, Zhenjiang, China - 4 Okt 2010 - Sat 18/Sep/2010 2:04am
salam herman, ada client berminat. email details n harga bizcoachteam@gmail.com
43Khidmat Rundingan Memulakan Perniagaan - Wed 15/Sep/2010 2:01am
Salam amir, pelabur2x kami lebih berminat pada tender atau kontrak besar. leh emailkan tak apa projek yg amir nak buat?
44Produk Halal - Cawangan Pertama Suci Halal Foods di Endau/Rompin - Sat 21/Aug/2010 11:07am
Salam, sokong pendapat rahman, itulah dilemma yg kita hadapi, bukan setakat harga je, quality pun kena bersaing, mesti tawarkan added value tuk customer supaya diorg prefer beli product kita. 1 lagi, kena batul2 jaga product yg masuk dlm kedai kita, kena make sure mmg halal. sbb bila "Suci Halal", kena sentiasa suci dan halal, sekali tersilap, goodwill/image kita akan jatuh. Cthnye 1 product ni laku kat kedai kita, tetiba keluar kat akhbar yg product tu tak halal @ tak mendapat sijil halal @ sijil halal ditarik balik. benda mcm ni yg akan cemarkan nama baik kita. Customer akan kehilangan keyakinan tuk beli dikedai kita. but this is a very good idea. kalau ada kedai suci halal ni dekat area saya, tentu skali menjadi pilihan pertama tuk beli brg. wish u good luck ershad senior consultant www.orangeisred.com bizcoachteam@gmail.com
45Trademark Registration - Sat 21/Aug/2010 1:34am
my client need ur service. want to reg trademark. email me asap bizcoachteam@gmail.com
46Memerlukan Bantuan Dalam Perniagaan - Fri 20/Aug/2010 8:43pm
Salam, kami team jurulatih dan perunding perniagaan. kami leh ajar selok belok biznes dan pengurusan. team kami terdiri dprd perunding, pensyarah dan peniaga. setiap perniagaan memerlukan cara pengurusan yg berbeza. jurulatih kami akan ajar specifik untuk bidang anda. untuk rundingan, boleh email ke bizcoachteam@gmail.com atau visit www.orangeisred.com atau call/sms 014 2266 433. nak niaga modal kecil pun boleh, jgn terburu2 buat pinjaman tanpa tgk demand utk product anda. kalau dah start, demand meningkat, boleh la buat pinjaman. mudah lah untuk bayar balik nanti. always think to start small and GROW big.
47Mencari Kursus Perniagaan - Fri 20/Aug/2010 8:34pm
Kami perunding & jurulatih perniagaan, kami leh ajar segala selok belok business lengkap. setiap perniagaan memerlukan strategy khas, dan bukan semua strategy atau cara niaga boleh diguna pakai utk semua jenis bisnes. nak buka butik yg mcm mana? siapa target market? kami leh tlg. email: bizcoachteam@gmail.com visit www.orangeisred.com call/ sms 014 2266 433
48Ingin Memulakan Perniagaan - Modal Dah Ada - Tue 17/Aug/2010 11:46am
Salam. betul kata asma 2 dan jasuka. kena beringat. tapi kena juga ingat, tiada pulangan tanpa risiko. saya nasihatkan ashraf jgn labur semua 50k tu. labur separuh. separuh lagi simpan samada untuk selamatkan biznes atau kembangkan bisnes. kalau duk invest 50k tu tetiba perlukan lagi cikit je tuk majukan, tak dapat pulak. emm.. ni pengalaman saya. and carilah bisnes yg anda minat, kalau btl2 minat, anda akan struggle tuk berjaya. mudah2an berjaya. Nak rundingan bisnes? visit www.orangeisred.com atau email ke bizcoachteam@gmail.com
49Saya Berminat Nak Buka Bisnes Kedai Fotostat - Sun 15/Aug/2010 4:38pm
Salam.Saya boleh tolong. emailkan kat bizcoachteam@gmail.com
50Cara Nak Masuk Market Untuk Aiskrim Kampung - Sun 15/Aug/2010 4:34pm
Salam, kami boleh bantu dari segi cara dan bangunkan perniagaan anda. banyak cara nak majukan.Bagi details kat bizcoachteam@gmail.com