| 1 | 03-78728686 - Sape Pernah Terkena - Thu 31/Jan/2013 9:26am Syarikat Pasadana pernah membuat tuntutan tunggakan hutang ke atas saya akibat hutang tertentu. Namun syarikat tersebut telah tersilap dalam tuntutannya akibat kecuaian discussion di antara pihak Pasadana dan pihak klientnya.
Saya telah membuat aduan secara telefon kepada Pasadana dan pihak email kepada klient kerana kesilapan tersebut. Namun hingga ke tarikh ini belum ada "surat rasmi mohon maaf" kepada saya walaupun Pasadana ada membuat insiatif menghubungi klientnya.
Terdapat beberapa perkara yang saya fikirkan dari Pihak Pasadana yang telah melanggari Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 seperti berikut :
a) Cuba mendapatkan data-data peribadi org yang dituntut dengan alasan data perlu dikutip kerana prosedur syarikat. Syarikat akan melayan pertanyaan sekiranya dat-data tersebut diberi.
b) Berkeinginan menyimpan data (sehingga tarikh 31 Jan 2013) walaupun telah mengetahui saya tidak mempunyai kes dengan alasan data boleh digunakan di masa depan sekiranya saya mempunyai kes dengan klient.
Ini lah pengalaman yang saya hadapi dengan syarikat tersebut. Saya mempunyai bukti rakaman perbualan telefon yang mengatakan data itu perlu dikutip kerana prosedur syarikat.
Sekian |