Youtube Adalah Search Engine yg ke 2 Terbesar Selepas Google. Anda Perlu Belajar Membuat Youtube Channel Sekarang
Linkman @ Azman Consultation - Fri 7/Jun/2019 10:22pm
Salam Raya Rakan2 semua :-)

Dalam banyak2 social media (IG, FB, Twitter) youtube channel adalah yg paling susah sekali. Segala kelengkapan dan proses yg diperlukan utk membuat satu youtube channel yg berkualiti agak rumit sebenarnya.

Jadi langkah pertama, check 2 video dibawah dahulu bagaimana nak start youtube channel. Mungkin anda akan mengambil masa bertahun2 dari sekarang sebelum mencuba.. tapi heyy... jangan lupa kata nasihat yg di tepek di dinding sekolah kita dulu thehe... perjalanan 1000 batu bermula dgn langkah pertama.

==== video suggestion pertama ===

* How to Start and Grow Your YouTube Channel from Zero
https://www.youtube.com/watch?v=hwONmhK_pYQ
- By Video Influencers
- duration 13 minit

1) just do it.. upload your first bad video
2) share our channel with everyone
3) focus on specific niche - and what is the value viewers get
4) engage with other youtube videos (commenting with useful info)
5) focus on the youtube fundamentals - title, thumbnail, tagging. Also can learn from youtube creator academy
6) Content is king & be consistent - upload video once a week
7) Create searchable videos - utube is the second largest search engine in the world


====== video suggestion kedua ======

How to Start a Youtube Channel: Step-by-Step for Beginners
https://www.youtube.com/watch?v=AE6M3hcHnyw
- By Gillian Perkins
- Durasi 16 minit

1) pilih satu tajuk yg anda berminat
2) siapa sasaran penonton dan kenapa mereka perlu menonton video anda
3) kalau boleh brainstorm 100 tajuk2 yg sesuai utk video anda.
4) equipment yg anda perlukan
5) kekerapan anda upload video
6) create youtube account
7) create banner utk channel dan tuliskan description
8) film your first video
9) edit & design thumbnail
10) upload first video
11) engage - like, comment, share
12) stay consistent

Niche: Diskusi Bisnes | Web Media Sosial
     
  1. Linkman - Thu 13/Jun/2019, 10:29am
    jika masih belum bersedia dgn youtube, cara terbaik utk belajar membuat video adalah dengan menggunakan feed instagram.

    dalam IG, kita boleh upload multiple pics dan videos serentak dalam satu post. jadi buat kan satu bentuk jalan cerita pendek dan upload kesemuanya mengikut turutan.. dengan cara ini bila visitor nampak feed dari kita, dia akan swipe ke kiri, post anda akan dipaparkan satu persatu, menjadi satu bentuk cerpen.. (cerita pendek).

    yg ni tak sama dgn IG stories tau.. yg stories jangan buat lagi sehinggalah post yg anda ada melebihi beberapa page swipe down.. maksudnya at least dah ada lebih 10 posts.. kalau anda buat stories sebelum betulkan post anda dulu.. nanti rugi masa sebab stories akan hangus (autode1ete) dalam masa 24 jam.. kecuali anda jadikan dia ''highlight''. tapi kesimpulannya jgn buat stories lagi selagi anda tak mahir post pics dan vids.

    Tujuan exercise ini adalah belajar macamana nak menjadi direktor cerpen video.. proses nampak mudah tapi bila anda dah try baru tahu yg kesemuanya memerlukan perancangan yg betul.

    exercise
    =======

    contoh kalau anda buat katering meehun utk 10 pax:
    - pic1 - anda mendapat order dari client
    (kalau tak ada order pun, buat2 je cerita konon anda dapat order.. guna hp rakan anda utk buat order guna wassap)
    - pic2 - anda ke pasar berdekatan membeli bahan2 meehun
    - pic3 - ambik video pendek 1 minit (ig punya limit 1 minit) anda tengah masak.
    - pic4 - dah siap dan masuk dlm bungkusan
    - pic5 - masukkan dalam bonet kereta ready to ship..

    uploadkan kesemua 5 material ni (4 pics & 1 video) di IG anda serentak.. tapi mengikut turutan (lebih dari 5 pun ok)..

    bila client nampak anda memang terrer masak meehun utk katering.. dorang tak segan silu nak order bila ada buat pot luck di ofis nanti..

    ulang setiap hari dgn menu berbeza.. kalau takde order pun takpe.. lepas selesai.. makan sendiri je satu family hehe.. yg penting dalam IG kita nampak macam sibuk.. dan client tahu anda memang pandai masak meehun..  
  2. Nur 949 - Sun 16/Jun/2019, 10:54am
    Good idea  
Page 1   (Total 2 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Channel - Idea Bisnes


https://www.youtube.com/c/YaniInTheHouse

Kami akan memaparkan senarai idea perniagaan yang menarik di Malaysia. Klik link diatas untuk melihat senarai video di Youtube.com dan jangan lupa LIKE dan SUBSCRIBE untuk mendapatkan makluman video terbaru dari kami!
Cuti Putrajaya Naik Basikal Memang Epic!
Kami ke tepi tasik di Putrajaya berhampiran Masjid Besi. Asalnya nak mencuba menu masakan panas di restoran Umai Cafe. Makanan disana sedap belaka. Di sebelah cafe ada Monumen Alaf Baru yang unik. Kemudian kami mengelilingi Pulau Putrajaya menaiki basikal dgn pemandangan yg amat mempesonakan dan menyusup dibawah 8 jambatan ikonik :-)
Terbongkar! Lokasi 8 Sate Sedap di Kajang
Bandar Kajang tempat bermulanya perniagaan sate di Semenanjung Malaysia. Dipelopori oleh Hj Tasmin dan Hj Rono bin Sakiban (adik beradik) yang datang dari Pulau Jawa sekitar 1911-1917. Ikuti pengembaraan kami menerjah beberapa lokasi sate yang sedap di Kajang dan menyingkap sejarah silam satay nya.
Cara Niaga Nasi Lemak RM1 yang Paling Betul - CT Garden KL
Ramai peniaga menjual nasi lemak RM1. Tetapi tidak ramai yang mengetahui cara yang betul untuk menghasilkan keuntungan. Lihat bagaimana restoran ini berjaya menarik pelanggan pelbagai peringkat bajet untuk menikmati keenakan nasi lemak dan pilihan lauk pauknya.
Berniaga Kuih dari Rumah dengan Instagram
Zaman media sosial tak perlu lagi menjual kuih di tepi jalan. Berniaga dari rumah pun pelanggan datang berduyun-duyun. Lihat bagaimana Kak Zu menggunakan Instagram untuk menarik pelanggan datang membeli. Habis licin setiap hari :-)