Usahawan Berkelompok Projek Tanaman Nenas Dicari
Projek Tanaman Nenas Komersial - Fri 26/Jul/2019 2:57pm
Berminat menjadi usahawan tani nenas? Tahukah anda pada tahun 2020, kerajaan telah mensasarkan tambahan keluasan tanam baru sebanyak 5,500 hektar. Namun sasaran ini agak sukar dicapai kerana kurangnya sambutan dari rakyat Malaysia.

Rujuk :
http://www.mpib.gov.my/projek-pengukuhan/

Hal ini terjadi kerana bidang pertanian bukanlah suatu bidang yang popular di kalangan anak muda. Lepasan ijazah terutamanya lebih berminat dalam sektor kerajaan dan juga lebih selesa bekerja di dalam ofis yang berhawa dingin.

Namun permintaan nenas tersangatlah tinggi dan keluaran adalah sangat terhad.

Tahukah anda sebiji nenas MD2 kini berharga RM3.60 di pasaran dan cuba bayangkan satu hektar tanah menghasilkan lebih kurang sebanyak 40,000 biji setahun. Hasilnya adalah sekurang-kurangnya RM112,000 per hektar setahun (sumber kiraan dari LPNM).

Justeru, disebabkan modal permulaan yang tinggi dan juga kerja-kerja yang remeh dan memakan masa sekurang-kurangnya 13 bulan untuk mendapatkan hasil, ramai yang kurang berminat untuk mengusahakannya.

Dari itu, anda yang mempunyai modal sekurang-kurangnya sebanyak RM22,000 per seorang, adalah di alu-alukan untuk menyertai projek pertanian nenas MD2 secara berkelompok. Satu hektar hanya memerlukan 4 orang saja yang bermodalkan sebanyak RM22,000 per seorang.

Keuntungan yang akan dijana adalah sebanyak 23% setahun dari untung hasil nenas tersebut. Dan dari tahun ke setahun, dari satu hektar akan meningkat menjadi hektar seterusnya hasil dari penumbuhan benih dari pokok induk.

Sekiranya tuan/puan berminat dan mempunyai modal yang disebutkan, boleh terus hubungi

0196031650 (Encik Syakir)

Atau klik link whatsapp di bawah

www.wasap.my/+60196031650/Berminat+nak+join+usahawan+nenas+MD2

Niche: Diskusi Bisnes | Ingin Berniaga | Konsultan Perniagaan | Usahawan Tani
     
  1. Linkman - Thu 1/Aug/2019, 10:32am
    Nenas MD2 semakin banyak dijual di pasar malam/tani. Harga yg sudah dikupas dlm rm5 satu bekas plastik. Rasanya sangat sedap.. manis sangat. Saya tak pernah miss beli di pasar malam area rumah. Brother yang jual senyum memanjang sbb memang laku keras.

    Bisnes ni membuka mata saya harga adalah faktor kedua. Faktor pertama adalah rasa yg sedap. Kalau harga murah pun mcm nenas biasa, jual rm3 sebekas pun tak ramai pembeli.

    Saya nampak nenas MD2 bakal menjadi buah signature Malaysia selain durian. Sebabnya nenas memerlukan cuaca yg panas terik dan hujan.. sangat sesuai di malaysia.  
Page 1   (Total 1 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Channel - Idea Bisnes


https://www.youtube.com/c/YaniInTheHouse

Kami akan memaparkan senarai idea perniagaan yang menarik di Malaysia. Klik link diatas untuk melihat senarai video di Youtube.com dan jangan lupa LIKE dan SUBSCRIBE untuk mendapatkan makluman video terbaru dari kami!
Umrah Ku 2019 ..dan Empat Hari di Kota Madinah
Setelah 6 hari di Kota Mekah, kami bertolak ke Kota Madinah. Tidak sabar rasanya untuk melihat Masjid Nabawi dan menghayati liku-liku perjuangan Baginda Rasul. Keesokannya, kami ke Masjid Quba dan ke Bukit Uhud untuk melihat perkuburan Para Syuhada. Setelah 4 hari di Madinah, tibalah masa untuk pulang ke Tanahair. Terasa sangat sebak dan rindu untuk kembali semula Bumi Ambia ini.
Umrah Ku 2019 - Enam Hari di Kota Mekah dan..
Umrah di Tanah Suci serta menjejaki tempat-tempat bersejarah di Kota Mekah. Kami ke Gua Tsur tempat Baginda bersembunyi, ke Jabal Rahmah dan juga Kota Taif tempat beliau di cemuh dan di baling batu. Begitu peritnya perjuangan yg baginda harungi. Semoga perkongsian ini memberi manfaat kepada semua.
Cara Niaga Nasi Lemak RM1 yang Paling Betul - CT Garden KL
Ramai peniaga menjual nasi lemak RM1. Tetapi tidak ramai yang mengetahui cara yang betul untuk menghasilkan keuntungan. Lihat bagaimana restoran ini berjaya menarik pelanggan pelbagai peringkat bajet untuk menikmati keenakan nasi lemak dan pilihan lauk pauknya.
Berniaga Kuih dari Rumah dengan Instagram
Zaman media sosial tak perlu lagi menjual kuih di tepi jalan. Berniaga dari rumah pun pelanggan datang berduyun-duyun. Lihat bagaimana Kak Zu menggunakan Instagram untuk menarik pelanggan datang membeli. Habis licin setiap hari :-)