Urgent Saya Ingin Mencari Kerja Part Time Sambil Belajar dan Juga Cuba Perkara Baru
Low 3 - Wed 3/Oct/2018 8:50am [Last Comment]
hi, nama saya low poh soon umur saya 29 tahun lelaki berasal dari melaka.

saya di sini ingin memohon maaf jika tersilap kata atau perkataan, saya sebenarnya pernah iklan di sini beberapa tahun dahulu tapi kadang kala tidak dapat mencari kerja yang sesuai. dan juga telah ''tidak bekerja beberapa tahun dan juga cuba untuk bisness online tetapi gagal disebabkan pengalaman dan perkara yang pahit..

jadi saya kembali di sini kerana ingin mencari sesuatu yang baru, sekarang saya bekerja part time di kedai komputer sebagai baiki komputer tetapi bukan mahir sangat... saya mengaku saya lambat dai segi belajar, ingatan dan sebagainya tetapi sy ingin cuba mengatasinya.. saya hanay tahu beberapa pengetahuan tentang komputer...

saya juga bersikap rendah diri dan juga low profile sebab saya tahu saya bukan orang yang pandai dan juga handsome dan saya berasal dari keluarga serderhana.. tetapi skrg saya ada impian yang saya suka, iaitu ingin jadi part time berlakon, penyanyi, ahli silap mata dan juga programing dan juga ingin ceburi bisness sendiri...

saya mengaku saya tidak mempunyai pengalaman dan juga tidak pernah tetapi saya ingin belajar tanpa mengira gaji, ya saya mengaku saya ingin gaji tetapi saya tidak kisah jika gaji sedikit pun... saya hanya ingin menjadi impian saya kenyataan dan juga ingin berkawan dan juga belajar benda yang lain juga, tentang programing saya pernah belajar java di kym international tetapi sudah lupa, tapi saya blh start dari kosong....

saya juga ingin berlatih ingatan saya dan sebenarnya saya ggemuk dan juga tidak handsome tambahan saya pendek tapi saya juga berusaha utk kuruskan badan.... saya berharap sesiapa tidak kira agama dan bangsa blh tolong tentang hal ini, bah kata jika blh tolong harap blh tolong dan juga jika tidak berkemampuan mungkin blh berdoa...

saya beragama buddha tetapi kadang-kala jika tidak dpt tlg maka saya akan berdoa menggunakan cara saya juga... tidak semua orang sempurna dalam kehidupan dan juga mungkin bukan semua orang akan berjaya atau buat sesuatu yang diingini tetapi sekurang kurangnya saya ingin mencubanya, oleh itu saya berharap saudara saudari boleh bagi nasihat atau bantu dari segi lain, bukan segi wang tetapi mungkin ilmu pengetahuan dan saya juga ada sesuatu yang ingin dikejar...

selain itu saya ingin sambung degree dan beraharap dpt sambung degeree bila saya umur 30 tahun dan sebaginya... saya juga ingin jadi abassor dalam sesuatu produk dan tidak kisah akan gaji harap saya dpt part time tersebut jiga

email: xoxo_gublet@hotmail.com
hp: 0166784993

inilah contact number saya dan jika saya tidak angkat mungkin sy sibuk di tempat kerja, harap maaf jika saya tersilap perkataan dan harap ada yang blh tengok iklan saya ni, sekian terima kasih

Niche: Diskusi Bisnes | Kerja Sambilan | Jobs & Vacancies in Malaysia
     
  1. Linkman - Thu 4/Oct/2018, 8:10am
    saya nak bercakap tentang trend zaman sekarang ni dimana ramai orang yg senasib dgn saudara boleh merancang utk masa depan dengan bekerja sendiri dari rumah dan mendapatkan income yg mencukupi tanpa perlu makan gaji.

    Banyak rakan2 saya yg bekerja syarikat2 korporat mengeluh sebab sekarang ni susah nak dapat liputan percuma produk2 mereka di media massa (TV, radio). Walaupun dulu News PR release ni adalah percuma tapi sekarang media massa dah mula mengenakan bayaran.

    Jadi majoriti global corporation sekarang dah mula menggunakan strategy baru iaitu.

    1) Social Media
    Mereka akan cuba membuat pertandingan2 atau apa sahaja yg memerlukan peserta datang dan like/share untuk mendapat hadiah tertentu.

    2) Social Media Influencer
    Yang ni saya nak saudara kaji. Syarikat corporat memerlukan influencer2 ini utk promosi produk2 mereka. Ada yg mengenakan bayaran dan ada juga yg membuatnya percuma.

    Bagi influencer yg membuat secara percuma mereka dah ada revenue stream sendiri jadi news dari syarikat2 corporate ni lebih kepada traffic building dan maintenance sahaja.

    Selalunya influencer ni kita kenali sebagai Lifestyle Blogger, tapi instead of focusing on blog only, they also have another platforms.

    Platform
    1) Website dgn domain sendiri
    2) Instagram - instagram sangat penting bagi jualan produk.
    3) Facebook
    4) Twitter
    5) Youtube channel.

    Saya cadangkan, saudara kaji bagaimana utk menjadi lifestyle blogger/influencer ni. Saudara tak perlu bina kesemua platform diatas, tapi cukup hanya dengan memilih beberapa platform sahaja yg saudara minat (2 atau 3).

    Contohnya saudara suka
    - Website blog (yg ni wajib) & Instagram & Youtube

    atau lagi mudah kalau pilih 2 sahaja
    - youtube dan website bog
    - instagram dan website blog
    - Facebook dan website blog

    kejayaan bukan bergantung kepada sebanyak mana platform yg saudara ada, tapi lebih kepada kualiti yg saudara tumpukan pada content platform2 tersebut. ini kerana pada zaman smartphone ni, kesemua apps utk platform diatas ada dalam phone majoriti rakyat malaysia.  
  2. Linkman - Thu 4/Oct/2018, 8:27am
    Revenue Stream
    =============

    dimana saudara nak dapatkan income? caranya adalah melalui

    - Iklan google adsense
    - local/regional advertiser spt Innity & Geniee
    - direct ads slot sale to your own customer
    - product review (paid)
    - Affiliate link
    - selling your own products/services
    - personal training

    ====

    kesemua yg diatas ni memerlukan masa dan fokus. Jika saudara memulakan sekarang, maybe dalam masa 2-3 tahun lagi saudara dah boleh menempa nama sebagai social media influencer / lifestyle blogger dgn cara tersendiri.

    ''earning money doing what you enjoy doing online''  
  3. Linkman - Thu 4/Oct/2018, 8:38am
    Theme
    =====

    satu nasihat penting, jangan campur adukkan tema blog/platform saudara dgn perkara2 yg membosankan.

    Jangan campur adukkan dgn :
    - cerita kucing/pets anda
    - cerita ayah anda masuk hospital. tak ada sesiapa berminat nak baca.
    - cerita negative pergaduhan anda dengan rakan sekolah dulu
    - cerita anak atau adik anda dapat result periksa cemerlang - tak ada sesiapa berminat nak tahu.

    Anda Perlu FOKUS!!
    ===============

    dalam kes saya (perunding hartanah)

    1) saya hanya fokus pada Instagram, Youtube dan Website blog sahaja. Media2 lain tu saya tak berminat.

    ramai orang kata facebook amat penting tapi saya TAK SUKA FACEBOOK. bagi saya jumlah masa yg dibazirkan di FB sangat banyak terutama sekali melayan rakan2 lama sekolah dan saudara mara dengan cerita2 yg tidak berfaedah.

    2) Saya hanya menulis pasal kerjaya agen hartanah sahaja. saya tidak campur adukkan dgn cerita2 lain, food review, product review (kasut/baju dll..) kalau ada pun, hanya sampingan sahaja contoh,

    ''hari ini saya berjaya menjual sebuah rumah di xxxx lepas tu kami makan di restoran zzzz yg amat popular sebelah tu.''

    ''hari ini saya bawa client melihat condo di xxxx dan kemudian saya melawat shoping mall yg baru dibuka di kawasan tu...''

    nampak tak... kesemua yg saya tulis ada nilai pada cerita utama saya (menjual hartanah). saya tak akan buat cerita bapak sakit meninggal kena kanser atau anak saudara demam denggi masuk hospital. kesemua cerita2 yg tak berguna utk client, saya tak akan masukkan...  
  4. Hazrul Nizam - Fri 5/Oct/2018, 3:14pm
    awak nak cuba benda baru kan? jual ikan peliharaan.

    anak saya beli ikan laga dalam cawan plastik, dijual depan sekolah. harga rm3 'secawan' yg diisi air. budak sekolah ramai beli. saya nak marah pun tak boleh sebab dah beli.

    macam macam ada. kreatif orang sekarang berniaga.  
  5. Fzlik - Thu 11/Oct/2018, 12:21am
    terlalu banyak yg nak dibuat pun tak bagus. pilih 1 dan fokus  
  6. Low 3 - Mon 22/Oct/2018, 8:42am
    terima kasih semya yang bagi cadangan.....cuma saya juga ingin cuba buat sesuatu yang mustahil dan harap ada yang sudi menolong.terima kasih  
Page 1   (Total 6 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.