Untuk Makluman Warga Majalah dan Usahawan2 yang Berminat
Airist Management Resources - Wed 5/Jun/2013 2:44pm [Last Comment]
Assalamu'alaikum dan Salam Sejahtera

Melalui AMANAT Nabi s.a.w saya telah menyediakan satu platform (lokasi perniagaan) bertujuan utk menyatukan usahawan2 ISLAM utk melakukan urusan DAKWAH NIAGA melalui jaringan dan membentuk kumpulan di bawah AIRIST MANAGEMENT RESOURCES..

Di sini sy menyediakan tpt utk perjumpaan yg dinamakan BUSINESS TALK CENTER yang akan menyumbangkan idea dan peluang serta tpt utk menyelesaikan masalah2 dlm perniagaan sesama kita..

Penyatuan amat2 penting dlm usaha dakwah ini.. MATLAMAT adalah ALLAH dan keredhaanNYA atas usaha mencari rezekiNYA utk menyambung dakwah2 Nabi s.a.w serta melalui perniagaan.. DUIT tidak dikehendaki skrang dlm perjuangan sy... hanya rezeki drNYA yg menjadi hasrat utk membantu sesama kita naik semula atas nama ISLAM...

Sy lebih terbuka utk bekerjasama dgn mualaf dan muslim yg nak menjadikan redha ALLAH sbg pegangannya...

Lokasi sy di alamat:-
No 30c, Tingkat 2, Commercial Square,
Kolej Heights Utara, Kubang Pasu,
06000 Jitra, Kedah Darul aman.

Sy akan menyediakan masa dan tarikh perbincangan mengenai perniagaan2 mengikut jadual yg akan sy tetapkan.. memandangkan ALLAH telah menyibukan sy dgn membantu usahawan yg bermasalah utk memajukan semula perniagaan mereka melalui usahasama dan pengurusan di bawah AIRIST MANAGEMENT RESOURCES maka sy akan menyediakan jadual utk perjumpaan dgn mana2 individu mengikut perniagaan masing2...

Utk makluman semua... Perniagaan di bawah AIRIST MANAGEMENT RESOURCES dlm pengurusan adalah:-

1. Business Talk Centre ( Jitra )
2. Kedai Dobi Impian ( Jitra )
3. DJ dan PA System ( jitra )
4. Bengkel motorsikal claim insuran ( a.setar)
5. Kedai Runcit 24jam ( penang )

Perniagaan yang AIRIST MANAGEMENT RESOURCES dlm pemasaran sahaja:-

1. Ternakan Lebah Madu dan Lebah Kelulut (perlis)

P/S: utk agenda sy dlm menaikan perniagaan ini sy membuka peluang perniagaan kepada pelajar yg mempunyai kemahiran dalam pemasaran utk menjadi pekerja sy mahupun menjadi business partner sy (pemasaran),

Utk kedai runcit pula sy memperlawa kepada mana2 org yg mempunyai masalah dgn bank di bawah RM50k utk menjadi member kedai runcit dgn bayaran RM300 dan terhad kepada 1000 member sahaja..

Kelebihan menjadi member kedai runcit, pihak airist akan membantu membayar melalui keuntungan perniagaan yg diusahakan dlm kedai runcit..

Lokasi kedai runcit:-

OBOSS ENT.
No 3, Tingkat Bawah, Lorong 1/ss2
Bandar Tasek Mutiara, 14120
Simpang Ampat SPS, Penang

Alamat BUSINESS TALK CENTRE yang disediakan utk mengumpul setiap masalah dan akan diselesaikan melalui dakwah niaga bersama2 usahawan2 yg terlibat dgn AIRIST MANAGEMENT RESOURCES akan diberitahu kelak melalui jadual perjumpaan... Lokasi kedai di alamat:-

No 3oc, Tingkat 2, Commercial Square
Kolej Heights Utara, Kubang Pasu
06000 Jitra, Kedah

Sesiapa yg berminat sila hubungi sy 0112-8476 124 atau email ke airistmr@gmail.com

Niche: Kursus Dan Seminar
 
1. Mozac Medicare - Wed 5/Jun/2013, 5:06pm
Salam Sejahtera,
Kami dari Mozac Medicare Sdn Bhd tertarik dengan 'business plan' yang telah dilaksanakan. Syarikat kami sedang mencari Usahawan yang ingin menjadi Agen atau Pengedar untuk Barangan Perubatan Pakai Buang dan juga Barangan Hygiene disebelah Utara. Jika berminat, boleh email kepada kami : mozac.medicare@gmail.com , nanti kami akan emailkan katalog produk dan senarai harga. Kami ingin membantu Usahawan Muslim maju dan berjaya.  
2. Airist Management Resources - Sun 9/Jun/2013, 8:23am
Salam..

TERBUKA UTK USAHAWAN2 MELAYU ISLAM yg berminat utk memasarkan produk2 anda secara usahasama dan kerjasama..

Anda letakan produk anda di rak2 kedai oboss dan kami akan jualkan pd pelanggan TANPA MARK UP, utk menjadi ahli usahawan airist utk oboss kedai runcit dgn bayaran RM100/bulan dan pasarkan 10 produk bawah nama anda..

Tujuan RM100 adalah utk pengiklanan yg berterusan bg produk2 anda.. sy akan terangkan dgn lebih detail lagi dgn pertemuan di lokasi kedai..

Utk pengguna pula utk mendapatkan harga produk/barangan TANPA MARK UP anda perlu menjadi ahli airist oboss dgn bayaran RM36/bulanan..

Kelebihan di sini anda akan beli barang tanpa mark up dan juga perkhidmatan penghantaran produk dan keperluan dapur anda ke kediaman anda dgn bayaran perkhidmatan cuma RM6 shaja..

Keahlian PENGGUNA OBOSS KEDAI RUNCIT TERBUKA KEPADA YG BERDEKATAN LOKASI PERNIAGAAN SAHAJA BG MEMUDAHKAN PERKHIDMATAN YANG TERBAIK DPT DICAPAI..

Namun begitu kpd individu yg lain yg mahukan perkhidmatan yg sama di lokasi anda.. kami akan gabungkan perkhidmatan ini di kedai2 TUKAR nanti.. sesiapa yg ada maklumat mengenai kedai TUKAR boleh juga berurusan dgn pihak sy nanti..

airistmr@gmail.com / 0112-8476 124

wassalam  
3. Shamirizal - Mon 10/Jun/2013, 11:46pm
Tuan, saya nk pasar barangan pengguna melalui cara diatas.  
4. Livonia19 - Thu 20/Jun/2013, 1:04am
salam,

Biz2 awk ni bermasalah..jd elakan la nak ambil rm300 duit ahli utk 1000 org, atau brapa pun duit yg awk perlukn tu.
nanti awk xdpt untung nak bayar pd org2 tu.

Cara awk ni dr dulu smpai skrg,sama je..xperlu la awk nak heboh2 kan biz awk tu krana allah ke atau krana apa pun..xperlu nak jual nama nabi atau nama allah..nanti lain plak jdnye.

Klau btul awk nak buat krana allah,buat je diam2,,allah tetap tau..
xperlu la awk nak bgtau kat smua org yg awk buat krana allah tu..

xperlula kita nak mnunjuk2 atau nak mngistiharkn diri kita pd org..
dunia ni sngt luas,bnyk benda yg awk blum tau lagi..awk ni dah masuk kedlm lubang yg awk reka sendiri.

crita psal biz berkobar2..tp awk sendiri pun xtau biz awk tu akn jd masalah nanti...jd xperlu la nak kata awk ikut cara nabi ke allah utuskn awk ke,, buat malu je..

Dr dulu sy dah bgtau,jgn guna nama allah utk yakinkn org pd biz awk & jgn ambil duit org ramai & janjikn keuntungan..tp awk tetap ingat awk handal dlm bab biz..masih nak buat jgak..dulu awk crita bab solat iskhrah utk nak brjaya. skrg ni..solat apa plak..

awk buat la solat apa pun,,crita la psal allah suruh awk ke,,biz cara nabi ke.. atau awk handal buat apa pun..

awk ni mnuju ke dlm lubang yg awk korek sendiri..buktikn yg sy ni salah..

Awk Sembang hebat2 psal islam pun xguna klau xblh nak buktikan.

Klau awk guna modal sendiri utk buat smua mniaga ni, sy pun xnak masuk campur..lantaklah nak lingkup atau apa pun.itu hak awk..  
5. Airist Management Resources - Thu 20/Jun/2013, 2:31pm
salam...

mudah sahaja... sy buat apa yg sy cakapkan dan sy bukan buat part time.. yg awak tuh apa yg awak lakukan...

dan seperkara lg.. sila dtg ke lokasi2 yg sy uruskan.. mai tgk jgn asyik bg komen sja..

dan kalu nak meh sini follow sy ke mana sy pergi.. baru awak boleh cakap dan komen di sini ..

andai tak tau lebih baik diam drp buat andaian sendiri..


sy alukan awak dtg ke lokasi2 yg sy nyatakan... harap2 awak ada masa lah.... seperkara lagi awak bgtau kat MC nie awak nie kerja apa?/ apa matlamat awak?? apa sumbangan awak utk masyarakat??

awak tau hari ini sy jumpa siapa??? rasanya tak perlulah kot... nanti awak cakap sy nie bermegah ler plak..

insan2 seperti awak nie dah ramai gak yg sy jumpa... komen tanpa maklumat lengkap dan berjumpa pun tidak..

sy kat sini apa2 yg sy nak tau sy direct jumpa atau call utk yg beriklan.. kalau yakin sy akan ambil.. kalu tak abaikan sja..

komen awak tak apa bg sy.. krn bg sy.. org macam awak nie memang ALLAH hantar utk sy berhati2 dan beringat..

sy nak tegaskan.. semuanya adalah ALLAH... berjalan pun ALLAH.. tak berjalan pun ALLAH.. nak tulis pun ALLAH... skrang awak rasa sy tentu GILA... jawapan sy YA .. SY GILA.. krn awak tak jumpa apa yg awak nak cari.. sy jumpa apa yg sy sdg cari...

wassalam..

awak tentu tau nak berhubung dan berbicara dgn sy...ALLAH akan bgtau awak jika awak benar2 paham.. jika tidak ALLAH akan butakan pandangan awak utk melihat sesuatu walaupun dlm keadaan TERANG..boleh paham tak kiasan sy  
6. Livonia19 - Thu 20/Jun/2013, 6:49pm
Dr dulu sy cuma komen awk 2 prkara je. 1)jgn ambil dulu duit org & janjikan keuntungan..
2) smbunyikan je niat awk buat kerana allah tu..

ada ke sy prtikaikan hal2 lain ??

Awk pun xtau apa yg sy bgtau awk tu betul atau tdk, tp awk masih nak cari salah org lain juga.

awk lupa ke apa yg sy bgtau awk masa awk uruskan koperasi utara tu dulu.
sy bgtau awk masa smua prkara2 tu blum brlaku lagi.Awk masih tengah ghairah dgn sgala ilmu2 yg awk ada tu. awk rasa smua yg awk buat tu btul & awk akn brjaya. skrg apa dah jd dgn smua biz yg awk buat dulu tu..kan dah jd msalah smua tu..

skrg awk dah buat yg baru plak (airist & the group). sy cuma tegur jgn ambik duit org dulu & xpayah la nak sebut2 krana allah tu lebih2.. itu shj..

ada ke sy prtikaikn cara awk brkerja & cara awk uruskan biz tu..
awk blum jumpa lagi msalah2 yg sy bgtau tu,sb tu awk masih nak prtikaikn apa yg sy ckap tu..trpulang la pd awk..awk untung pun sy xuntung,awk rugi pun sy xuntung..dah cukup bgus sy bgtau awk secara percuma je benda2 yg awk blum tau tu..

Awk rasa awk dah ada ilmu kira t.lahir org tu,maka apa yg awk buat tu smuanye btul ke..sbnarnye ilmu yg awk ada tu xbetul mana pun,krana ianye xpenuh.

ilmu tu memang ada dlm quraan, tp org yg betul2 ada ilmu tu xde sape pun tahu kat mana dia tinggal skrg..
kebnyakan org cuma tau hanya sedikit shj..tp dah brani nak crita lebih2..

Klau awk mngunakan ilmu tu,jwapanye mesti gerenti tepat 100%,, jd klau xblh nak dpt gerenti tepat 100%,baik awk lupakan je la..cari guru yg ada ilmu tu,blajar lagi..stakat blajar dr buku atau dr dr.azizan tu,baik xpayah la nak heboh2. itu bkan ilmu quraan 100%. itu ilmu kajian dr guru kpd dr azizan tu. ianye x tepat 100%..sb tu ramai yg dah abis duit g jmpa azizan,tp masih x berjaya juga..yg betul2 brjaya, azizan & gurunye & beberapa org shj.
stiap org blh habis rm20ribu ke rm rm50ribu utk dptkn peringkat2 yg lebih tinggi dr azizan tu.
awk pegi la blajar dr azizan tu, Siapkn je la duit tu,,mana la tau nanti blh brjaya mcm dia...

Knape plak awk nak suruh sy bgtau kat MC ni sape sy & apa keja sy. Utk apa sy nak buat smua tu.sy xde kpentingan apa2 pun d sini..sy xde mnipu org,
Sy hanya brcakap apa yg perlu..trpulang la pd org tu,,dia nak dngar dia dngar la, klau dia xnak dngar, itu hak dia..

Manusia yg masih ada duit & biz dia blum jatuh,,smuanye pandai2.. xperlu nak ajar mereka tu..buat penat je ajar,dia xkan nak dengar apa pun. tungu je la smpai duit dia dah abis,biz dah lingkup,rumahtangga dah bermasalah,baru la diaorg akn pandai cari org utk mintak tlg atau pndangan..itu la kenyataan dunia ni..

jd kita tunggu & lihat je apa yg akn trjadi pd biz org2 yg pandai2 ni.
t.kasih.  
7. Airist Management Resources - Sat 22/Jun/2013, 7:07pm
Salam...

utk makluman awak koperasi masih berjalan...utk agro perlancongan...

sy masih bantu org2 yg bermasalah yg org lain tak nak bantu... kami sama2 duduk semeja fikirkan apa yg boleh dilakukan melalui pengalaman masing2..

sy sendiri berjumpa SSM mengenai keahlian dlm syarikat.. so tak ada masalah kami nak ambil duit keahlian group...

nak cerita kat awak pun tak akan habis...

skrang awak buat lah kerja2 awak nak ganggu sy ker?? sy anggap awak nie ALLAH hantar utk memantapkan lg apa yg sy nak usahakan...

wassalam..

nie lokasi2 yg awak boleh berjumpa dgn sy... atau sesiapa yg nak berkawan...

Pejabat airist management resources

No 30c, Tingkat 2, Commercial Square
Kolej Heights Utara, Kubang Pasu
06000 Jitra, Kedah...

Perniagaan yg sy mampu ambil alih selepas sy kurang aktif dlm koperasi..

1. Kedai dobi Impian (jitra), dan kedai dobi dlm uitm arau...

kalau awak nak FREE cucian dtg ke lokasi sebut nama sy.. bgtau sy suruh cuci free.. sy akan mengesahkan nanti..

2. Bengkel motorsikal (alor setar )
mekanik sy ni boleh repair kereta dan motor... kalu nak free services dtg ler.. jgn malu2..

alamat bengkel: 94B, Bt 3, Jalan Langgar, 05460 Alor Setar kedah..

3. PA System dan DJ... kot2 awak belum kawin dan nak sy sediakan perkhidmatan PA dan DJ utk awak.. PA free sebab sy punya.. DJ jerk awak bayar... sebab sy tak buat.. nie kawan sy.. link group airist management.. yg pantau DJ dan PA.. airist production.. lokasi di Taman Tunku Maheran, Jitra dkt sgt dgn pejabat airist MR


4. Kedai runcit oboss.. bulan 6 sy baru ambil alih... kalu nak beli brg harga pembekal singgah ler beli... lokasi di penang.. simpang ampat sps...

alamatnya: No 3, Lorong 1/ss2
Bandar Tasek Mutiara, 14120
Simpang Ampat SPS, P.P

Utk koperasi sy.. yg awak dok memantau tuh skrang hanya involve dgn ternakan lebah madu di lokasi sg batu pahat perlis... sy pantau shj..

kalau awak nak madu murah trun ke ladang ternak lebah koperasi..nie usahasama...

so sy pelawa awak dtg ke lokasi... ALLAH kurangkan sy dlm koperasi.. tp ALLAH lebihkan sy dlm syarikat.. krn keputusan sy akan buat tanpa perlu mesyuarat yg mengambil masa yg lama...

adanya awak sy anggap punca ALLAH berikan rezeki.. semuanya bukan hak sy... sy hanya pengurus amanah yg mana mereka susah utk menjalankan perniagaan.. akibat kekurangan modal dan sebagainya...

sy plak tak ada modal langsung utk beli.. tp sy tawarkan perkongsian pd mereka2 yg yakin sahaja dgn apa yg sy usulkan...

sy ambil 30% sebagai upah dan sy tak minta pun gaji pd syarikat mereka.. krn mereka susah dan memerlukan pertolongan dan bantuan...

awak mampu ke tolong mereka...???

awak tak mampu... sy lagi ler tak mampu.. semuanya urusan ALLAH yg temukan kami semua atas kehendakNYA... sy doakan semoga mereka dpt stabil kembali.. setelah mereka stabil... sy akan serahkan semula perniagaan mereka .. sy akan cari yg lain plak utk dibantu...

itulah hasrat sy krn inilah janji sy pd ALLAH... sy tegaskan sekali lagi.. JANJI SY PADA ALLAH.. dan mereka2 ini iaitu pemilik2 perniagaan yg sy ambil alih adalah amanah sy dan ALLAH yg hantar mereka pd sy.. atas apa yg sy minta...

sebab itu sy gagal dlm koperasi.. hasrat sy terbantut krn mesyuarat dan perbincangan...

skrang ni... awak ambil ler mana2 bisnes org yg ada masalah... buat mcm sy buat... mudahan awak tau kenapa sy buka peluang pd mereka yg berminat... yg berminat nak join pun ALLAH pilih utk bersama2 kami...

semuanya urusan ALLAH... sy tak ada kemampuan langsung... tiada kemampuan langsung utk mendapatkan ini semua tanpa keizinanNYA...

Agenda sy yg utama nak brain storming org2 melayu islam yg nampak akhirat dlm dakwah niaga.. mcm mana nak kurangkan monopoli harga pasaran.. sy ada formulanya...tp ianya hak ALLAH utk sy melaksanakan..cuma buat masa ini ALLAH belum bg peluang utk sy lagi... ada lg kekurangan yg perlu sy perbaiki dan insan yg sy minta ALLAH hadirkan dirinya utk bergabung dgn sy belum sampai lagi..

Sy masih berdoa dan menunggu isyarat dr ALLAH...

semoga awak selamat di dunia dan akhirat kelak... sy akan berjumpa ALLAH dgn kerjaya skrang ini.. masa sy utk ALLAH dlm dakwah niaga...

airistmr@gmail.com / 0112-8476 124  
8. Airist Management Resources - Sun 23/Jun/2013, 3:06pm
Salam...

Hampir terlupa mengenai kereta sewa.. kereta sewa kami pun sy ambil alih... boleh cover uitm perlis, jitra dan alor setar...

kadar sewa setiap kereta2 bawah pengurusan airist..

viva auto RM90/day
iswara manual RM80/day
kancil auto RM65/day
kancil manual RM60/day

utk awak sy boleh bg diskaun 20% drp kadar sewa harian... sebab sy punya hasil 30% upah sy... so utk awak sy ambil 10% sudah ler... 20% sy bg kat awak utk sewaan kereta tersebut...

mudahan awak terbitkan lg apa2 permasalahan.. moga2 sy akan ALLAH temukan dgn insan2 yg dtg ke lokasi2 sy nyatakan... mereka mungkin salah seorang yg sy sedang cari..

wassalam  
9. Livonia19 - Mon 8/Jul/2013, 4:43pm
t.kasih sb offer brg2 tu..tp sy xprlukan smua tu..

Klau dah ssm kata awk blh ambik duit dr org ramai tu,bagus la.. awk ambik la banyak2 sikit..nanti klau dah rugi & xcukup duit nak pulangkn balik pd org, awk blh la suruh org2 kat ssm tu tlg bayarkn balik.

Klau awk rasa sy ni pngacau, utk awk bantu org2 yg brmasalah dlm biz tu,bagus la..
awk truskan je.. tunjukan la ilmu2 hebat awk tu.

Sy cabar awk majukan kedai runcit OBOSS awk tu..
tunjukan kehebatan ilmu2 yg awk ada tu. 1 kdai ni je..klau nak cabar smua biz yg awk ada tu nanti awk bg mcm2 alasan plak.

Awk gunala apapun cara yg awk nak, gunala apa doa ke solat ke,zikir ke, atau awk nak guna knsaltan ke..apa cara pun xkesah..
tunjukan bukti yg awk blh buat kdai runcit OBOSS awk tu berjaya..


Klau xcukup juga dgn cara2 di atas tu, awk blh guna plak ustaz2 yg handal2 & bomoh2 yg handal dlm mlysia ni..
nak guna bomoh siam atau org asli pun xkesah,buat la

xkira la awk nak guna apa minyak atau tangkal skalipun. yg penting biz oboss tu berjaya buat keuntungan yg memberangsangkan..

Sy dah bg awk smua cara yg ada kat mlysia ni.. jd skrg ni awk tunjukan je bukti khebatan ilmu2 awk tu.

Klau dgn smua cara yg ada tu pun awk masih xblh nak majukan kdai tu.. Xpayah la nak crita lebih2.. &
Xpayah la nak bg mcm2 alasan lagi.

Buktikan je .. klau awk brjaya jd kn kdai oboss tu untung & brjaya, awk lah antara org2 yg hebat dlm mlysia ni..
sy akn carikan 1pingat & gntungkn kat tngkuk awk tu.

Xperlu la awk nak bg smua alamat2 biz awk tu, xprlu utk sy dtg jumpa awk atau tengok smua biz awk tu..sb sy xbrminat


Ini la masanye awk nak membuktikan yg sy ni silap & awk tu hebat dgn ilmu2.  
10. Airist Management Resources - Thu 11/Jul/2013, 5:03pm
Salam...

sy tak hebat ... yg HEBAT ALLAH..

sy tak ada apa2.. yg ada ALLAH..

ilmu sy milik ALLAH.. bukan milik sy..

sy tiada kuasa apa2 pun.. yg ada ALLAH...

SY INI PUN PINJAMAN YG ALLAH LAHIRKAN DLM BTK SKRANG...

Jd utk apa sy nak buktikan pd awak.. tak perlu buktikan apa2 pun.. sy buat bukan utk buktikan pd awak atau pd diri sy sendiri... sy buat utk ALLAH..

SY TAK PERLU PINGAT AWAK PUN ... TAK ADA GUNANYA PINGAT AWAK TUH PD SY...

SY BG ALAMAT BUKAN UTK AWAK.. TTP UTK ORG2 YG BACA POST INI... tq  
11. Livonia19 - Sat 24/Aug/2013, 10:44am
hehehe.... jgn marah2, slamat hari raye..
maaf klau ada salah & silap..  

Page 1   (Total 11 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..