Tolong Berkongsi Pandangan Tentang Pinjaman Wang Berlesen
Msjannah77 - Wed 8/Aug/2012 1:00pm [Last Comment]
Salam 1 Malaysia!!

Saya nak kita berkongsi pendapat, bertanya pandangan dengan semua rakan2 dalam Majalah.com ni.. saya rasa ada juga rakan2 yang nak tau jugak.. Mcm yang kita tau sekarang, ramai dekat luar sana tu malah rakan2 di sini pun perlukan loan untuk penggunaan peribadi, perniagaan dan macam2 lagi..tapi kebanyakkan loan2 semua tertumpu kepada yang bekerja gov..dan ada potongan b.a, tp tu saya faham.. kalau ada utk swasta atau yang bekerja sdri, nama mesti clear dr CTOS dan CRISS.. (kalau ada ejen yg kata boleh lepas tu,mmg sah2 kelentong :)

Jadi, nak taknak pekerja swasta atau bekerja sdri yang nama tak berapa nak cantik tu terpaksa pinjam dekat Pinjaman Wang Berlesen.. (memang betul kan) atau yang lebih berani mati lagi pinjam ah long...

ok , macam ni dipendekkan cerita... saya nak tau sebenarnya ketelusan Pinjaman Wang berlesen tu,, adakah mereka sama macam ah long atau mcm mana..ada kah selamat mereka yang terdesak ni untuk buat pinjaman di situ.... sebab saya rasa skrg ah long pun da banyak menggunakan 'baju' pinjaman wang berlesen ni utuk mengaburi mata peminjam..

sama2 bagi pandangan ikhlas ye...

Terima Kasih..

Niche: Pinjaman Peribadi | Diskusi Bisnes
Jom Miliki Kediaman Landed 2 Tingkat Serendah RM 359k
Video: Teres Dua Tingkat | Townhouse (Bawah) | Townhouse (Atas) | Lokasi. Area Putrajaya/Cyberjaya. Dibina di dalam Township yang akan Mempunyai Masjid, Hospital, Sekolah, Balai Polis dan Banyak Lagi Kemudahan
     
  1. Rosa 9 - Wed 8/Aug/2012, 1:06pm
    Syarikat Kewangan Berlesen tu akan pegang kad atm utk potong byrn blnan...so dia x yah cr utk byr cuma yg problem bila peminjam dh berhenti kerja, pindah etc...so terpaksa company ni cr waris terdekat (masa isi borang akan ada kena isi nama2 family)...Klu blh elakkan sbb bila nk byr blnan mmg tinggi bunga dr pokok...Disitu lah profit company tu...  
  2. Pusat Pinjaman - Wed 8/Aug/2012, 1:13pm
    Pendapat saya:

    1. Kalau ada masaalah dengan bank; jangan tak hiraukan; masuk bank tersebut dan minta / syorkan schedule pinjaman baru.

    2. Kalau anda tidak yakin/percaya dengan syarikat pinjaman berlesen yg mana-mana, sila check dengan Bank Negara.

    3. Kalau anda (secara ikhlas) ada kesempitan wang (& betul-betul tersepit selepas berusaha dengan telus), kalau tak silap saya, anda boleh kemukakan kes anda kepada Majlis Agama Islam. Ini, untuk orang Islam sahaja. Untuk kes pertama sahaja.

    Assalam & salam hormat.
    www.facebook.com/pusatpinjaman
    Emel: pusatpinjaman@yahoo.com  
  3. Msjannah77 - Wed 8/Aug/2012, 1:15pm
    Rosa 9 : thanks ats info rosa, that means tu ah long gak la kan dan gunakan nama PWB.. sebab sy baru bce akta PWB ni, mereka tidak dibenarkan pegang kad bank pelanggan..leh report kat KPKT (Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan) tapi tu la..susah nak cari PWB yang betul2 ni dan interest tak cekik darah kan...  
  4. Shahida 14 - Wed 8/Aug/2012, 1:21pm
    ermm bagaimana pula yg berdaftar dgn KPKT....  
  5. Mr Azmh - Thu 9/Aug/2012, 8:44am
    Hati-hati juga dengan koperasi-koperasi yg buat pinjaman cara islam (yg tk berdaftar dgn angkasa)..byk financial bck up by ah long.Ini info aku dpt dari KDNK  
  6. Msjannah77 - Thu 9/Aug/2012, 1:13pm
    Mr Azmh : ha..koperasi pun ada je buat camtu..kenapa la nak main2kan pelanggan..kena telus la kan..
    thanks 4 da info fren.  
  7. Zainal Azrin Mohamad Saari - Fri 10/Aug/2012, 2:29pm
    blh cek kt http://www.kpkt.gov.my
    Anda blh tengok permit mereka, just mskkn no company money lender tersebut, klu ada kt KPKT, maksudnya, diorang ni sah. :-)  
  8. Klcmms - Sat 11/Aug/2012, 3:16am
    3. Kalau anda (secara ikhlas) ada kesempitan wang (& betul-betul tersepit selepas berusaha dengan telus), kalau tak silap saya, anda boleh kemukakan kes anda kepada Majlis Agama Islam. Ini, untuk orang Islam sahaja. Untuk kes pertama sahaja.
    (macammana nak apply ni )  
  9. Farsah - Tue 14/Aug/2012, 10:49pm
    t,q smue....sy bru nk buat pinjaman kt agensi2 ni...nasib ade yg sudi berkonsi...  
  10. Mr Azmh - Thu 16/Aug/2012, 5:32pm
    sila layari www.bnm.gov.my atau hot line 1-300-88-5465,fax03-21741515 atau email bnmtelelink@bnm.gov.my untuk dptkan maklumat tentang skim-skim yg di perakui bank negara malaysia  
  11. Jutawanmuda 2 - Fri 17/Aug/2012, 7:34am
    Soalan di atas menyentuh dua masalah hukum;
    1. Hukum pinjaman dari bank
    2. Hukum pelaburan ASB

    Mengenai masalah pertama (pinjaman Bank), ia adalah harus jika pinjaman tersebut bebas dari riba. Untuk memastikannya, bagi orang awam mereka boleh bersandar kepada pengesahan Panel/Badan Syariah yang dilantik oleh Bank. Jika tidak ada pengesahan, ia hendaklah dirujuk kepada ulamak atau ustaz yang mahir tentang selok-belok muamalat bank. Bagi produk pinjaman yang kuhusus ditawarkan oleh bank tertentu, tidak memadai dengan hanya merujuk kepada fatwa umum tentang pinjaman, akan tetapi hendaklah merujuk kepada fatwa khusus tentang produk pinjaman terbabit. Jadi, langkah mudah bagi orang awam ialah dengan meminjam dari Bank yang mempunyai Badan Syariah dan setiap produk pinjaman yang ditawarkan telah disahkan oleh Badan Syariahnya. Elakkan dari pinjaman yang tidak ada pengesahan dari mana-mana Badan Syariah atau ulamak berautoriti kerana ia berkemungkinan Haram atau Syubhah. Sabda Nabi -sallallahu alaihi wasallam- "Tinggalkanlah apa yang meragukan kamu dengan melakukan apa yang tidak meragukan" (HR Imam at-Tirmizi dari al-Hasan bin Ali).

    Persoalan kedua (Adakah pelaburan dalam ASB harus atau tidak mengikut hukum Syariat?); Para ulamak hari ini berbeza pandangan; jumhur (majoriti) ulamak mengharamkannya dan terdapat sebahagian ulamak mengharuskannya. Badan-Badan Fatwa di Malaysia juga tidak sepakat dalam masalah ini. Antara yang mengharamkannya ialah;
    1. Majlis Fatwa Pulau Pinang
    2. Majlis Fatwa Selangor
    Yang mengharuskannya pula;
    1. Majlis Fatwa Kedah
    2. Majlis Fatwa Trengganu
    3. Majlis Fatwa Perak
    4. Majlis Fatwa Serawak
    5. Majlis Fatwa Kebangsaan

    Majlis Fatwa Kebangsaan dalam mesyuarat kali ke-80 (1 - 3 Februari 2008) telah memutuskan; "Hukum melabur dalam skim Amanah Saham Nasional (ASN) dan Skim Amanah Saham Bumiputera (ASB) serta dividen atau bonus yang diterima adalah harus"
    (http://www.e-fatwa.gov.my/fatwa-kebangsaan/pelaburan-dalam-asn-asb-dan-seumpamanya).

    Apabila telah ada fatwa yang mengharuskannya dari Badan Fatwa yang berautoriti, haruslah bagi orang awam untuk berpegang dengan fatwa tersebut selama mereka meyakininya. Bagi yang meyakini keharamannya -sama ada bersandar kepada kajian sendiri atau bersandar kepada fatwa yang mengharamkannya-, haramlah ia menceburi pelaburan tersebut, namun tidak harus ia mentohmah orang yang menceburinya sebagai orang yang berdosa atau melakukan munkar kerana ada fatwa lain mengharuskannya. Berkata Imam Ibnu Rajab; ?Munkar yang wajib diingkari ialah yang telah diijmakkan oleh para ulamak atas munkarnya. Adapun perkara yang diikhtilafkan, tidak diingkari orang yang melakukannya sama ada dengan ijtihadnya atau dengan ia bertaklid kepada seorang mujtahid dengan taklid yang harus? (Taghyir an-Munkar, al-Hafidz Ibn Rajab al-Hanbali, hlm. 63-64).

    Namun jika tuan/puan meninggalkannya dengan niat mengelak dari syubhah (kerana masih diikhtilafkan halal atau haramnya di kalangan ulamak) atau dengan niat lari dari khilaf ulamak, itulah tindakan yang terbaik merujuk kepada hadis Nabi (bermaksud); "Sesiapa menjaga diri dari perkara-perkara syubhah, ia sesungguhnya mengambil sikap yang dapat membebaskan agama dan kehormatan dirinya" (HR Imam al-Bukhari dan Muslim dari an-Nu'man bin Basyir). Para ulamak menegaskan; "Mengambil sikap untuk keluar dari khilaf adalah digalakkan".

    Wallahu a'lam.  
  12. Mywbr - Tue 9/Jun/2015, 1:15pm
    macam mana nak membuat semakan syarikat pinjaman wang berlesen yang sah tu...  
  13. Jalak Lenteng 2 - Sun 16/Aug/2015, 1:52am
    syarikat pinjaman berlesen tak boleh ambil kad atm peminjam...tu penting..kalau ade...boleh report kementerian pengguna..  
  14. Pinjaman Berlesen Nick - Fri 20/Jan/2017, 11:53am
    PROMOSI PINJAMAN.

    TERBUKA KEPADA :
    - KAKITANGAN KERAJAAN
    - GOLONGAN SWASTA
    - PENERIMA PENCEN
    - SOCSO
    - MENUNGGU PENGELUARAN EPF (UMUR 50 & 55 TAHUN)
    - BLACKLIST CTOS ,CCRIS

    KELEBIHAN KAMI :
    - PINJAMAN DAPAT PENUH
    - BAYARAN YANG FLEKSIBEL
    - TEMPOH PINJAMAN LEBIH LAMA
    - TANPA CAJ PENDAHULUAN
    - TANPA PENJAMIN & CAGARAN
    SILA HUBUNGI
    014-962 0885 NICK  
  15. Coconutshake - Fri 20/Jan/2017, 2:07pm
    Syarikat pinjaman wang berlesen
    ? Kakitangan kerajaan
    ? Swasta
    ? Perkeso dan pencen
    ? Pekerja kilang
    ? BLACKLIST? CTOS? CRISS? boleh cuba juga bermohon!!
    ? Ingin menyelesaikan pinjaman dengan syarikat lain? tk perlu bimbang kita boleh tolong settlekan hutang
    ? Urusan mudah dan cepat lulus
    ? Proses dalam masa 1jam
    ? Segala maklumat akan Dirahsiakan
    ? Lokasi: KL, SELANGOR,NILAI,NEGERI SEMBILAN
    ~ Whatsapp segera utk maklumat selanjutnya
    017-772 3163 Carson  
  16. Pinjaman Berlesen Nick - Mon 23/Jan/2017, 10:40am
    ~~~PROMOSI ~~~
    TAWARAN HEBAT PINJAMAN PERIBADI!
    KELULUSAN DENGAN KADAR SEGERA!!
    TEMPOH PEMBAYARAN BALIK FLEKSIBEL!!!!
    KAMI BOLEH TUTUP HUTANG LAMA ANDA DITEMPAT LAIN!!
    =============================
    Syarat-syarat kelayakan :
    - bekerja Kerajaan/Swasta/Berpencen/SOCSO
    - bekerja TETAP dan TELAH DI SAHKAN JAWATAN
    - TERIMA Gaji AUTOKREDIT Melalui BANK
    =============================
    Dokumen yang diperlukan :
    - 3 bln slip gaji terbaru
    -3 bln bank statement
    - Bil air dan api

    TEL : 014-962 0885 nick  
  17. Pinjaman Berlesen Nick - Tue 30/May/2017, 2:54pm
    PINJAMAN PERIBADI ?
    PINJAMAN PERNIAGAAN ?
    SKIM PINJAMAN PENCEN KERAJAAN ?

    # INTEREST 1.5% SEBULAN
    # 60 HARI TANPA INTEREST
    # TEMPOH PINJAMAN SELAMA 36 BULAN
    # KELULUSAN SEGERA
    # PROSES PINJAMAN YANG MUDAH
    # TERBUKA KEPADA WARGA PENCEN
    # KL SELANGOR SAHAJA

    DOKUMEN YANG DIPERLUKAN PINJAMAN PERIBADI :
    *SLIP GAJI 3BULAN TERKINI
    *BANK STATEMENT 3BULAN TERKINI
    *EPF STATEMENT
    *BIL API RUMAH TERKINI
    *SURAT PENGESAHAN PEKERJA(JIKA ADA)

    DOKUMEN YANG DIPERLUKAN PINJAMAN PERNIAGAAN :
    *SSM
    *BANK STATEMENT 6 BULAN TERKINI
    *BIL API RUMAH

    DOKUMEN YANG DIPERLUKAN UNTUK PENCEN :
    *KAD PENCEN
    *BANK STATEMENT(BANK YANG MASUK PENCEN)
    *BIL API @ AIR RUMAH TERKINI

    HUBUNGI KAMI SEGERA!!
    014-962 0885 NICK  
  18. Pinjaman Peribadi Berlesen 317 - Fri 18/Jan/2019, 12:13pm
    PROMOSI TAHUN BARU CINA
    MULTIGAIN ENTITY SDN BHD
    (Company No : 615896-K)
    Maisara 016-3151885
    http://www.wasap.my/60163151885
    Jom submit utk semak kelayakan sekarang
    PINJAM RM1000 BAYAR BALIK RM1080(1BLN)
    PINJAM RM2000 BAYAR BALIK RM2160(1BLN)
    PINJAM RM3000 BAYAR BALIK RM3240(1BLN)
    ­čî║Gov,Swasta,polis,tentera,pencen,socso,peruntukan LAYAK
    ­čî║Mudah,Cepat,Selamat dan SAH di sisi Undang2
    ­čî║Terdapat pelbagai PAKEJ MENARIK yg boleh dipilih dan bersesuaian dgn anda
    ­čî║Service OUTDOOR disediakan tanpa sebarang cas
    ­čî║Semakan kelayakan PERCUMA dan TANPA WANG PENDAHULUAN
    ­čî║Maklumat peminjam adalah 100% SULIT ­čî║

    HUBUNGI NO YG TERTERA SAHAJA :
    016-3151885 MAISARA CALL/SMS/WHTAP)  
Page 1   (Total 18 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.