Tanam Pokok Fig atau Pokok Tin atau Pokok Ara - Hasilnya Lumayan
Linkman @ Azman Consultation - Mon 21/Sep/2020 8:55pm [Last Comment]
Hari ni saya belajar pasal pokok Fig/Tin/Ara.

Walaupun nama panggilannya berbeza, speciesnya adalah sama (ficus carica).. Di arab dipanggil pokok/buah Tin. Di eropah pokok/buah Fig dan di Malaysia, jenis yg biasa kita lihat yg tumbuh liar ditepi sungai dipanggil pokok/buah ara.

Wikipedia:
https://en.wikipedia.org/wiki/Common_fig

Penanaman pokok ini boleh memberikan hasil yg lumayan. Kelebihan pokok ini adalah ianya tahan lasak dan tahan panas. Ada banyak video berkenaan pokok Tin yg boleh memberi ilmu kpd kita

1) FIG - How Does it Grow?
https://youtu.be/YEGSyHF8haU
- Maklumat am berkenaan pokok Fig

2) Wasps Inside Figs
https://youtu.be/aIyLXrfSLc0
- Walaupun majoriti besar pokok Tin yg ditanam secara komersial adalah yg jenis berbuah sendiri, terdapat sekitar 10% (?) species yg dijual yg memerlukan lebah halus utk mendebunganya dan lebah tersebut mati didalam buah tin dan menjadi hancur.

3) Buah Tin Beri Pulangan Lumayan
https://youtu.be/5i7kqYmgyRc
- penanaman pokok Tin secara fertigasi
- daripada sebatang pokok yg dibeli, beliau berjaya menghasilkan 80 pokok melalui semaian tut dalam masa 1 tahun sahaja.
- 0.75 hektar boleh tanam 4,000 pokok Tin
- walaupun pokok Tin popular di negara turki, ia boleh ditanam di iklim khatulistiwa seperti Malaysia. Buah tin boleh membantu merawat penyakit seperti kencing manis, cholestrol tinggi, kanser dll.
- Harga 1 Kg buah Tin Hitam = RM 160
- Harga 1 Kg buah Tin Kuning = RM 100
- Harga 1 Kg buah Tin Merah = RM 80

4) Pengusaha pokok buah tin di Bukit Mertajam, Penang
https://youtu.be/d7FChtahlfo
- Bermula secara hobi pada tahun 2014
- Mula serius semenjak 2017 apabila mula mendapat sambutan memberangsangkan
- Beliau memilih jenis ''Iraqi'' sebab tahan lasak panas hujan tak ada masalah dan hasil buah yg tinggi.
- Beliau jual RM30 utk 15 biji
- Dan beliau juga menghasilkan anak2 pokok Tin kerana permintaan yg tinggi.

Niche: Usahawan Tani | Diskusi Bisnes
 
1. Linkman - Mon 21/Sep/2020, 9:16pm
Senarai Pokok apa yg nak ditanam di kampung.

https://www.majalah.com/?classified.tanaman-sesuai-di-kampung.G885Z3Q27C  
2. Linkman - Mon 21/Sep/2020, 9:24pm
Fig Roll - Biskut yg dibuat dari Fig/Tin. Sebijik mcm biskut potong leper2 dgn inti warna merah yg boleh kita beli di kedai runcit.. bezanya inti merah diganti dgn jem buah tin (Fig Newtons).

https://en.wikipedia.org/wiki/Fig_roll  
3. Jamali - Tue 22/Sep/2020, 5:58pm
dah tanam pokok apa di kampong Tuan?  
4. Linkman - Tue 22/Sep/2020, 9:26pm
tak ada tanam apa2 lagi setakat ni.. ada pokok getah lama 30 tahun... plan bila saya hit 40 tahun nanti nak balik kampung jadi fulltime farmer.. dikelilingi pokok2 yg hijau dan nyaman.. dan jauh dari manusia yg banyak songeh thehe...

sedar tak sedar.. dlm 5 tahun lagi dah nak 40 huhuhu... risau gak nih...  

Page 1   (Total 4 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..