Takrifan Luas 1 Ekar Sebenarnya Dibuat untuk 1 Orang Pengusaha Bekerja Sehari Dengan Bajak dan Lembu
Linkman Agro - Fri 25/Nov/2022 11:24am [Last Comment]
Patutlah serasi..

Semasa menggerakkan projek usahawan desa, saya selalu perhatikan saiz yg optimum utk diusahakan oleh 1 orang pekebun secara sepenuh masa adalah 1 ekar. Jika anda mencuba lebih dari itu, anda agak 'kepenatan & terkejar-kejar'.

Tetapi semasa saya membuat motto ''1 ekar 1 produk IKS'' (yg juga bermakna 1 pengusaha IKS), saya tak pernah terfikir atau tahu takrifan asal 1 ekar.

Rupa2nya takrifan 1 ekar bersamaan jumlah tanah yg boleh diusahakan oleh seorang petani menggunakan bajak dan 'lembu/bulls/oxen' dalam masa 1 hari.

Takrifan ini dibuat sewaktu zaman ''middle age'' di England.

Takrifan kasar middle age adalah sekitar tahun 500 ke 1500 masehi, iaitu dari tarikh kejatuhan empayar rome (barat) dan bermulanya Renaissance di Rome & eropah.

Niche: Usahawan Tani | Diskusi Bisnes
 
1. Linkman Agro - Fri 25/Nov/2022, 11:25am
Rujukan 1

Traditionally, in the Middle Ages, an acre was conceived of as the area of land that could be ploughed by one man using a team of 8 oxen in one day

https://en.wikipedia.org/wiki/Acre  
2. Linkman Agro - Fri 25/Nov/2022, 11:26am
Rujukan 2 - takrifan 1 ekar
The amount of land that a farmer can plough in a day

https://youtu.be/nRnuY1Vao0o?t=261  
3. Linkman Agro - Fri 25/Nov/2022, 11:28am
patutlah serasi sangat.. jika saya fokus pada 1 ekar tanah sahaja, TAK PERLU cari pekerja.. KESEMUANYA saya boleh buat sendiri.

tapi saya sekarang manage 3 ekar tanah.. kena guna beberapa pekerja sambilan..

both ada pros & cons utk 1 ekar vs 3 ekar..

tapi bagi saya utk menjadi usahawan berjaya atau jutawan di zaman internet 4G/5G dimana kita tidak perlu lagi berada di bandar utk high speed internet access.. 1 ekar sudah mencukupi. ini boleh memberikan peluang kepada lebih banyak individu berbanding dgn pembahagian 3 ekar.  
4. Linkman - Fri 25/Nov/2022, 11:39am
Sebagai perbandingan system ukuran Meter (metric system) dibuat berdasarkan ukurlilit bumi yg dibahagikan dgn unit2 tertentu dan draf idea pertama dibuat pada 1799 ketika berlakunya Revolusi di eropah (French revolution).

History of the metric system
https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_the_metric_system

secara amnya:
- sistem ekar, kaki, ela, pound, aunce dibuat menggunakan manusia sebagai rujukan
- sistem metrik - meter, hektar, kilogram, liter dibuat menggunakan ukurlilit fizikal bumi sebagai rujukan.

maksudnya dari segi kiraan math, sains, fixik, kimia, trading, commerce etc.. sistem metrik jauh lebih sistematik dan mudah

tapi dari segi ''human factor'' & kemanusiaan, sistem kaki, ela, ekar dll lebih mudah difahami..

sebab itulah lebih mudah kita menyebut.. si Derih tu mmg tinggi orangnya.. lebih 6 kaki.. memang mudah masuk askar.. dan kita semua dapat bayangkan dlm kepala..

tapi dari segi pengiraan pulak... waktu ni pokde husin memang tgh kaya.. lebih 100 kilo getah dia kutip dari kebun tiap2 minggu thehe.. (ini masa getah tengah mahal dulu le... skrg nih pokde husin tunggu duit bantuan gomen je tiap2 bulan thehe..)  
5. G A R 3 - Fri 25/Nov/2022, 6:30pm
Sesiapa nak guna tanah Rezab Melayu 7 ekar di Gemencheh, Tampin, N9, kg sungai Jernih.. dlm 300 meter shj dari jalan Tar Utama, dlm 6 km dari Pekan Gemencheh.

Kira Usahasama dgn sumbangan diminta hanyalah sebanyak RM1500 setiap bulan utk 7 ekar..

Ada air semula jadi (jeram kecil), dah kembali berSemak kerana lama Tak digunakan.. Perjanjian mudah dgn berbalas surat Akuan berkanun shj..
Hubungi 0 1 0 - 9 4 8 1 9 6 7  

Page 1   (Total 5 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.