Social Media Marketing Adalah Bidang Kerjaya Freelance yg Utama Pada Masa Kini
Linkman @ Azman Consultation - Mon 13/May/2019 10:10am
Assalam Rakan Semua,

Salah satu bidang kerja yg viral di US/Europe sekarang adalah Social Media Marketing Agency, atau ringkasannya SMMA. Saya jangkakan fenomena yg sama akan sampai ke Malaysia.

Majoriti yg melakukannya adalah one-man-show. Dengan ertikata lain, seseorang yg tiada budget, tiada office, tiada mak bapak yg kaya, tiada staff dan tidak perlu pertolongan dari gomen. Kesemuanya dilakukan dari rumah sahaja menggunakan laptop dan internet connection.

Walau bagaimanapun, mereka perlu memperuntukkan masa yg banyak utk mula berkecimpung dalam bidang ini, dengan cara belajar sendiri secara free di internet (youtube, google search dll).

Ringkasan:
=========
Sejak zaman web 2.0, iaitu kenaikan mendadak social media bermula apabila steve jobs melancarkan iPhone pada 2007, pelbagai bidang kerjaya baru timbul secara online yg tidak pernah wujud sebelumnya.

Saban tahun, perbelanjaan iklan di media massa tradisi seperti TV, Radio, billboard, suratkhabar, majalah semakin berkurangan dengan ketara. trend ini akan berterusan for the forseeable future.

Kesemua syarikat kini lebih menumpukan kepada pengiklanan online terutama sekali di Social Media.

Cabaran
=======
Bukan semua business mampu melakukan iklan di media social. Bukan sahaja kerja tersebut memerlukan kepakaran dan pengalaman, tapi juga masa dan kesabaran secara berterusan utk update dan maintain berkenaan maklumat syarikat mereka setiap hari atau sekurang-sekurangnya sekali setiap minggu.

Return of Investment - ROI
================
Bagi setiap freelancer yg menawarkan khidmat social media manager/ advertiser, mereka mempunyai masa depan yg cukup cerah. Jika mereka mengenakan caj rm 500 sebulan (contohnya), dan berjaya mendapatkan 8 syarikat utk menggunakan khidmat mereka, pendapatan tetap bulanan dah mencecah rm4,000

Jika mereka berjaya membuktikan mereka boleh meningkatkan sale sesebuah syarikat sekurang-kurngnya sekali ganda melalui social media marketing, kemungkinan utk mereka ditawarkan kerja seumur hidup secara freelance sangat tinggi.

Saya cadangkan
- Offer khidmat RM 500 sebulan utk sebuah syarikat
- Waktu kerja adalah 3-5 jam SETIAP MINGGU bergantung kepada kesanggupan anda.

Contoh
- Isnin - 2 syarikat
- Selasa - 2 syarikat
- Rabu - rehat
- Khamis -2 syarikat
- Jumaat - 2 Syarikat
- Sabtu - cuti
- Ahad - cuti

Anda berpotensi mendapatkan 8 syarikat
RM500 x 8 = RM 4000

(segala kos iklan seperti FB Ads atau Google Adword dll, tidak termasuk dalam servis charge anda. Yuran diatas hanyalah utk servis charge sahaja.)

Skop bidang anda
==============
- Menjaga akaun Instagram syarikat & post pics, videos dan stories secara berkala
- Menjaga Akaun Facebook Personal dan FB Page syarikat - update info terbaru syarikat, latest news, latest product, latest offer, latest event, fun memes, Behind the scene (BTS), candid camera etc..

Jika syarikat ada budget, tugas anda bagi pihak syarikat:
- Membuat iklan berbayar FB ads
- Membuat Iklan berbayar Instagram
- Membuat iklan berbayar Google Adword

Pembacaan seterusnya:

1) Baca cerita Gary Vaynerchuk - bagaimana beliau membina empayar social media marketing agency yg digunakan oleh syarikat2 fortune 500
https://www.youtube.com/watch?v=r2QoHPTSahs

2) Baca berkenaan Social Media Marketing Agency (SMMA)
How To Start Social Media Marketing As A Beginner In 2019
Jordan Platten
https://www.youtube.com/watch?v=cA7dOKsd--I

Langkah Anda seterusnya
============

Pergi ke youtube.com dan search ''Howto Social Media Marketing Agency SMMA''

Niche: Diskusi Bisnes | Web Media Sosial
     
  1. No comment yet!
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Channel - Idea Bisnes


https://www.youtube.com/c/YaniInTheHouse

Kami akan memaparkan senarai idea perniagaan yang menarik di Malaysia. Klik link diatas untuk melihat senarai video di Youtube.com dan jangan lupa LIKE dan SUBSCRIBE untuk mendapatkan makluman video terbaru dari kami!
Terbongkar! Lokasi 8 Sate Sedap di Kajang
Bandar Kajang tempat bermulanya perniagaan sate di Semenanjung Malaysia. Dipelopori oleh Hj Tasmin dan Hj Rono bin Sakiban (adik beradik) yang datang dari Pulau Jawa sekitar 1911-1917. Ikuti pengembaraan kami menerjah beberapa lokasi sate yang sedap di Kajang dan menyingkap sejarah silam satay nya.
Nasi Ayam Paling Sedap di Semenyih
Kami mencuba Nasi ayam yang popular di Semenyih. Juga ada Cucur Udang dan Tauhu goreng yang sedap disitu. Sebelum tu kami jogging di Bukit Setia Ecohill dengan pemandangan 360 darjah sekitar Semenyih. Taman ini dijaga rapi dan sangat cantik.
Cara Niaga Nasi Lemak RM1 yang Paling Betul - CT Garden KL
Ramai peniaga menjual nasi lemak RM1. Tetapi tidak ramai yang mengetahui cara yang betul untuk menghasilkan keuntungan. Lihat bagaimana restoran ini berjaya menarik pelanggan pelbagai peringkat bajet untuk menikmati keenakan nasi lemak dan pilihan lauk pauknya.
Berniaga Kuih dari Rumah dengan Instagram
Zaman media sosial tak perlu lagi menjual kuih di tepi jalan. Berniaga dari rumah pun pelanggan datang berduyun-duyun. Lihat bagaimana Kak Zu menggunakan Instagram untuk menarik pelanggan datang membeli. Habis licin setiap hari :-)