Siapa nak Buat Healthy Food Based On Quinoa - Usahawan Quinoa Pertama di Malaysia?
Linkman @ Azman Consultation - Fri 11/Sep/2020 10:21pm [Last Comment]
Hari ni saya terjumpa Quinoa, sejenis bijian (seed) yg sangat berkhasiat yg boleh dijadikan makanan ruji menggantikan beras, gandum, kentang atau jagung.

1) Kelebihannya quinoa berbanding beras (putih):
https://www.healthline.com/health/food-nutrition/quinoa-vs-rice

- ada protein yg complete (complete protin mcm daging)
- kandungan fiber yg tinggi
- macam2 mineral.. contohnya iron, magnesium, phosphorus, manganese, zinc dll.

2) United Nations mengisytiharkan tahun 2013 aritu sebagai hari Quinoa sedunia
http://www.fao.org/quinoa-2013/mobile/home/en/

FAQ Quinoa:
http://www.fao.org/quinoa-2013/mobile/faqs/en/

3) Asal Quinoa adalah dari pergunungan andes di amerika selatan.. kemungkinan besar boleh ditanam dan hidup subur di malaysia.

Wikipedia Quinoa:
https://en.wikipedia.org/wiki/Quinoa

4) Kalau nak tengok contoh pokok quinoa ditanam dan boleh dituai (6 bulan) dan resepi qionoa.. check disini:

Quinoa ditanam di Vancouver, Canada.
https://youtu.be/7sjlUdjDU4g

5) Tapi kalau untuk diabetic, quinoa tak ada beza dgn beras.. sama teruk:
Video test diabetis quinoa disini:
https://youtu.be/-hfxwsezV4s?t=1450

Siapa nak jadi usahawan Quinoa?

Niche: Diskusi Bisnes | Pengedar Produk Kesihatan
 
1. Jamali - Sat 12/Sep/2020, 12:56pm
Tuan Linkman, quinoa pernah viral di malaysia.beberapa tahun dahulu. buat carian google 'quinoa parlimen malaysia'. Mesti Tuan tk follow politik ;-))  
2. Mani 13 - Sat 12/Sep/2020, 5:28pm
saya minat pm 01126510256 sebut quinoa  
3. Linkman - Sun 13/Sep/2020, 9:18am
alamak ye ke Encik Jamali.. saya memang tak follow politik.. tapi saya tak miss mengundi setiap kali PRU..

aritu kecoh pasal kereta terbang saya pelik juga. Di seluruh dunia kereta prototype quadricopter (kereta terbang) sedang diuji di pelbagai negara dan dibina oleh pelbagai startup dan bakal menjadi satu alternatif penting transportation.. kalau kita tak cepat membangunkan industri ni.. nanti kita akan ketinggalan lagi..

jadi saya tak follow politik.. tak follow social media.. saya ada fake acount dgn notification off.. sebab kalau nak beli produk online kena check social media company tu... utk cari info..

saya only follow
- science
- technology
- agriculture tech
- archeology
- F&B industries
- travel & tourism
- dan beberapa bidang yg menarik lagi

p/s - Encik Mani, saya tak jual Quinoa.. yg diatas tu info shj.. sharing ilmu.. thehe..  

Page 1   (Total 3 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..