Senarai Nombor Telefon dan Nama Syarikat Palsu Kepunyaan Penipu Tegar
Hazrul Nizam - Thu 30/Jan/2020 1:50pm [Last Comment]
Salam Warga Malaysia!

Saya memohon moderator forum majalah.com blok penipu bersiri yang berpura pura menjadi peniaga yg saya senaraikan dibawah. Persamaan yg ada pada kesemua penipu bersiri ini adalah:

1) Tiada nombor pendaftaran SSM
2) Tiada nama syarikat berdaftar
3) Tiada lokasi/premis peniagaan

4) Tiada website, blogspot, wix dll
5) Tidak pernah niaga di facebook
6) Tidak pernah niaga di Instagram
7) Tidak pernah berniaga di shopee/lazada atau di mana sahaja laman ecommerce utama di Malaysia.

Dengan erti kata lain, penipu yg hanya menggunakan pelbagai helah (berpura pura telah berniaga lama dan mempunyai ramai pelanggan, tetapi tidak memiliki satu pun maklumat penting diatas).

Suka saya ingatkan, peniaga yg tidak berdaftar dengan SSM adalah satu kesalahan jenayah perdagangan dan boleh di dakwa di mahkamah. Tujuan kerajaan membuat undang undang ini adalah utk melindungi rakyat Malaysia dari peniaga yg menipu.

Apa yg penipu ada hanyalah salinan:
- IC fotostat orang lain yg dicuri
- SSM fotostat orang lain yg dicuri.

Tujuannya utk mengelirukan pihak polis bila membuat siasatan setelah dilaporkan oleh mangsa.

Penipu juga mempunyai:
- Nombor akaun bank orang lain
- Kad ATM bank orang lain

Penipu berpura pura ingin membantu ibu tunggal atau golongan asnaf dan meminta nombor akaun bank dan kad ATM kononnya utk menyumbangkan bantuan. Tetapi niat sebenar adalah sebagai saluran akaun untuk menerima wang curi (hasil penipuan) dan wang akan dikeluarkan menggunakan kad ATM mangsa. Apabila polis siasat dan sabitkan kesalahan, ibu tunggal dan golongan asnaf tadi lah yg akan masuk ke penjara. Penipu lepas lari dan mencari mangsa baru.

Dibawah adalah nama syarikat (nama ciptaan atau nama yg dicuri) yg memenuhi kesemua ciri ciri diatas.

MOHON MODERATOR FORUM melihat topik ini dari semasa ke semasa dan BLOK penipu bersiri dibawah.

1) Mzb Resources Sdn Bhd
- iklan factoring dan credit line
https://www.majalah.com/?profile.mzb-resources-sdn-bhd.G0HLRBF9L9
menggunakan nombor:
- 011 6412 7811
- 016 489 2021
- 011 6116 5119

2) Norhidayu Osman Telco Network
- iklan telco prepaid dealer
https://www.majalah.com/?profile.norhidayu-osman-telco-network.GCG339VT7Q
menggunakan nombor:
- 011 6116 5119

3) Manforcemarine Mariyani Azman
- iklan pembiayaan kewangan
https://www.majalah.com/?profile.manforcemarine-mariyani-azman.G5PPPTLQW6
menggunakan nombor:
- 011 6412 7811
- 016 489 2021
- 014 385 9192

Niche: Diskusi Tuntutan Dan Tribunal
 
1. Hazrul Nizam - Thu 30/Jan/2020, 1:59pm
Saya tidak memeriksa semua pemilik topik tanpa SSM kerana saya faham terdapat peniaga kecil contohnya tukang jahit sambilan dirumah atau penjual kuih/muih yg tidak memiliki SSM.

Saya hanya meneliti iklan iklan yg mencurigakan (selalunya bertaraf RM ratus ribu atau RM Jutaan, kononnya) dan telah ada kes kes penipuan sebelum ini. Contohnya adalah iklan topup penipu (norhidayu telco) dan iklan funder penipu diatas. (Mzb Resources dan Manforcemarine Mariyani azman).

---
setiap kali saya masukkan senarai baru, saya akan mencabar penipu utk mengemukakan SSM, nama syarikat dan lokasi. Saya juga akan meminta maklumat sokongan seperti IG, FB, website dll. (maklumlah bisnes taraf RM jutaan tak kan tak ada info untuk public)

Jika penipu gagal memaklumkannya dalam masa 1 minggu, mohon moderator forum blok ID mereka.  
2. Hazrul Nizam - Thu 30/Jan/2020, 2:06pm
kepada penipu yg aktif (anda tahu siapa anda), jangan cuba register nick baru dan berlagak bodoh membuat ulasan utk menyokong topik penipuan anda yg terdahulu. saya akan meminta moderator forum blok nick anda.

anda hanya perlu berikan SSM, nama syarikat dan lokasi premis perniagaan sahaja untuk saya membuat semakan.

sangat mudah utk mengetahui nick yg baru didaftarkan oleh penipu. Ayat mereka berputar belit, tanpa mahu mengemuka kan dokumen wajib diatas (SSM, company dan lokasi).

Takkan lah berniaga sehingga rm40 juta (kononnya) tetapi gagal untuk mendaftarkan syarikat sdn bhd yg hanya kosnya rm2,000 sahaja.

Jangan buat komen bodoh disini mengatakan anda teraniaya. Amaran ini ditujukan kepada penipu, bukan kepada ahli peniaga forum yg jujur.  
3. Makhluk36 - Fri 31/Jan/2020, 10:43am
Sy sokong usaha tuan. Teruskan dan admin@moderators kena peka dlm hal penipuan ini. Sakitnya diTIPU mangsa sahaja yg tahu..  
4. Hazrul Nizam - Tue 4/Feb/2020, 8:43pm
lagi maklumat tambahan.
kedua dua nick ini adalah penipu yg sama:
menggunakan hp: 016 9413760

Norismah Othman 2
https://www.majalah.com/?profile.norismah-othman-2.G809CTNLCG
menggunakan nombor: 016 9413760

Wan Azmi Wan Othman
https://www.majalah.com/?profile.wan-azmi-bin-w-othman.GC9C1GL713
menggunakan nombor: 016 9413760

=== === ===

Norismah Othman
https://www.majalah.com/?profile.norismah-othman.G6RNF9C5B0
- menggunakan nombor 018 9780905
- sama seperti Norismah Othman 2 diatas, tetapi menggunakan nombor lain.

lihat bagaimana penipu menggunakan nama othman sebagai bapa kerana ketandusan idea sebab telah menipu dan register terlalu banyak nick palsu.  
5. Hazrul Nizam - Thu 6/Feb/2020, 10:08pm
maklumat terbaru penipu tegar ini sedang aktif mencari mangsa. sangat aktif.

bangsat dah kekeringan wang dan sangat sesak. mari kita sama sama memberi peringatan sesama peniaga untuk mengagalkan kerja jahat penipu.

Kepada bangsat (aku tahu ko baca topik ini)

Ko sekarang dah tak ada jalan lain. Lebih baik ko pergi rompak bank. Aku doakan kepala ko pecah bersepai kena tembak dgn polis atau pengawal keselamatan.

ho ho ho.

p/s - kpd ahli forum yg lain, untuk melindung diri anda, mana mana bangsat yg meminta deposit dari anda atas apa juga urusan (penipu tiada ssm/pejabat dan dan tidak mahu berjumpa face to face), balas email/wasap mereka dengan mesej ini:

''Ko boleh mampus bangsat''  
6. Hazrul Nizam - Sat 8/Feb/2020, 6:54pm
maklumat terbaru penipu tegar sedang mendaftar beberapa nick baru di majalah.com

tujuan bangsat mungkin:

1) menyimpan nick tersebut untuk tempoh beberapa lama (seolah olah sudah lama mendaftar di forum ini.

2) kemudian membuat komen sokongan iklan penipuan lain. bila kita klik pada komen nampak nick tersebut sudah lama didaftarkan jadi kita tidak syak.

Hei bangsat, aku memerhatikan gerak geri ko..  
7. Hazrul Nizam - Sat 8/Feb/2020, 6:58pm
maklumat terbaru:

bangsat mula mencari topik lama kepunyaan anda dan menghubungi anda utk menawarkan produk yg anda cari.

contoh: jika anda mencari lampin bayi borong

bangsat akan menghubungi anda menawarkan lampin bayi murah. kemudian berpura pura dah pos kepada anda melalui bas. kemudian seorang lagi geng bangsat kononnya pemandu bas nak hantar barang ke rumah anda.

jika anda membayar deposit yg diminta, bangsat akan menghilangkan diri.

=== === ===
bukan hanya lampin bayi, apa sahaja produk yg anda cari, bangsat ini kan guna modus operandi ya sama

contoh
======

ANDA:
- saya mencari produk ABCDE

BANGSAT:
- kami ada produk ABCDE. kami akan hantarkan ke anda. kami dah hantar melalui bas

KAWAN BANGSAT yg berpura pura sebagai pemandu bas:
- saya dalam perjalanan utk hantar produk ABCDE kepada anda

kemudian geng bangsat ini akan meminta anda membayar deposit. Jika anda bayar, habislah hangus duit anda.  
8. Reminder2020 - Wed 10/Jun/2020, 10:30am
Teruskan usaha anda Tuan Hazrul Nizam, sama kita mendedahkan si bangsat scammer.  

Page 1   (Total 8 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..