Saya Seorang Programmer Dengan 7 Tahun Pengalaman. Saya nak Tahu Input Dari Tuan Puan Sekalian yang Berniaga Bagaimana Pengalaman Amik Order dan Susun Order Mel
Luqman 99 - Sat 28/Oct/2017 8:54am [Last Comment]
Salam / Sejahtera.

Sebelum saya mula, saya kenalkan diri saya dulu. Saya memang bekerja dalam industri IT dan memang biasa buat website, web application (sistem web-based), dan juga mobile app.

Saya lihat ramai yang berniaga melalui facebook dan instagram, dan cara ambil order ialah melalui whatsapp. Isteri saya juga berniaga sebagai agent, dan saya lihat dia agak payah nak organize atau susun segala order dan senarai nama pelanggan dia.

Bila maik order melalui whatsapp, customer akan PM kita dan kita akan minta butiran dia, betul kan?

Masalah yang saya nampak ialah :
1. Bila ramai sangat, jadi payah nak tengok
2. Whatsapp yang keluar bukan nama, tapi nombor telefon, jadi kadang2 salah hantar mesej
3. Customer bagi details, contohnya alamat untuk di pos barang, kita kena susun sendiri masuk list (biasanya excel)
4. Macam2 lagi la...

Jadi, saya berhajat untuk buat sesuatu untuk selesaikan masalah ini. Saya tahu di luar sana banyak je marketplace atau app yang memang boleh digunakan untuk peniaga online organize, track dan jana report sales mereka, tapi kebanyakannya agak complicated dan susah nak guna.

Saya nak ajak tuan2 puan2 yang berniaga ni untuk bincang masalah mengurus customer dan bisnes online ni, dan saya cuba hasilkan sesuatu untuk selesaikan masalah tersebut. Mungkin solusinya berbayar, tapi yang sesiapa yang menyumbang idea, kita bagi percuma je. Serius ni.

Target bisnes owner yang kecil-kecilan, yang tak mahu terlalu complicated dengan app atau sistem yang ada. Kita cuba bagi mudah semudah-mudahnya.

Terima kasih semua ????

Niche: Diskusi Bisnes
 
1. Dio - Sun 29/Oct/2017, 10:38am
0137737032  
2. Nizam 62 - Mon 30/Oct/2017, 11:18pm
0169007078  
3. Wahmarketings - Tue 31/Oct/2017, 8:54pm
Buat ecommence macam.lelong senang. Payment semua direct.  
4. Aurora Capital - Tue 14/Nov/2017, 10:23am
0103347777  
5. Agenthartanah001 - Fri 17/Nov/2017, 10:14pm
0134985631
amigozz85@gmail.com
Sy berminat  
6. Ahmad Fikri 10 - Sun 19/Nov/2017, 9:38pm
Nak selesaikan lalu whatsapp standby computer sebelah..terus take note x pun tulis dlu dlm buku..nnt baru organize...dpt oder dar fb page message kan..xpun dari whatsapp..idea sy tekan je content message tu terus masuk dlm word...tp tulisan custoner carca marba..camne excek nk filter..  
7. Accure 2 - Mon 20/Nov/2017, 5:03pm
Kena ade standalone booking system app jugak ni...kecuali tuan boleh buat app yang integrate dgn whatsapp. Sebab biasanya bila pelanggan beli melalui whastapp atau facebook, diorang nak berbual dengan penjual macam pergi kedai. Cadangan saya buat simple app khusus utk key in order/means kalau ade order masuk melalui whatsapp, user aka penjual kena guna phone lain untuk key in order, termasuk update order status, payment status, dan ade button untuk contact customer, bila tekan automatik bukak whatsapp window chat dengan customer. Lebih kurang macam aplikasi ezchat.  
8. Wan75 6 - Fri 29/Dec/2017, 6:13pm
Tn. Luqman, kalau perlukan programming partner boleh contact sy.. 017-2661500.  

Page 1   (Total 8 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..