Saya dan Sapa Lagi Baru/nak Pencen. Apa nak Buat?
Zakaria 20 - Wed 16/Jan/2019 2:23pm [Last Comment]
Tolong syare apa nak buat, klau boleh sama kongsi ideal... Whatsapp 0172219066

Niche: Diskusi Bisnes
 
1. Azuan 23 - Wed 16/Jan/2019, 8:28pm
Pm ke azuanyahaya81@gmail.com atau call 0134487086...Azuan  
2. En Man 8 - Wed 16/Jan/2019, 8:46pm
Blajar ilmu teknikal dan fundamental saham komoditi bskl. Cth sperti fcpo. Attend kelas atau seminar. Lps dh dpt ilmu. Trade sdiri online dgn bskl. Insyallah bleh dpt untung berganda2 jika bdisiplin dan x tamak. Pm sy 0123314327  
3. Mokazs Technologies - Wed 16/Jan/2019, 11:19pm
Beli rumah yang dah ada penyewa.. jika dapat.. dgn kadar collection tn lebih 10% dari jumlah harga dibeli..

Jika xdpt.. atau risau.. atau xtau.. baik simpan dlm asb dgn tabung haji.. dptkan dividen 7% setahun.. guna n belanja xlebih dari 5%.. 2% labur semula dlm asb n tabung haji.

Jika nak cuba biz.. cuba guna xlebih dari 20% dari wang kwsp tu.. n baki 80% simpan dlm asb n tabung haji.. dividen yg dapat dari baki 80% tu cuba guna sbhgian utk beli pelan takaful yg cover smpi 80 ke 100thn.. supaya harta peninggalan kita tetap sama walau kita meninggal nanti..

Berjimat cermat.. n rasa ketenangan tn.. lebih baik.. jgn silap langkah hbs kan sume duit dlm biz..

Kalau dh biasa labur saham.. n tau fundamental n skit2 tech analysis baru la bleh labur skit2 dlm saham.. kalau setakat blaja tech analysis je.. baik tak perlu tn. Sbb bidang ni perlukan kemahiran tinggi n libat emosi tinggi.. sy bekas warga pnb.. so tau ttg perangkap saham ni juga skit.. baik bg pnb je yg laburkan duit tn.....  
4. Idham 25 - Thu 17/Jan/2019, 6:20am
Aasalamualaikum... Saya cadangkan beli mesin kopi atau mesin air tin.dan dapat menjana pendapatan bulanan sekurang-kurangnya rm500-1500 sebulan.
Maklumat lanjut:
Hubungi saya atau wassap
014-3771355
Berbagai-bagai biz lagi yg dapat dikongsikan..
Yang penting halal.  
5. Zakaria 20 - Thu 17/Jan/2019, 10:11am
Terima kasih dgn nasihat.. Klau buat biz apa yg pling selamat dn trend skrang?  
6. Linkman - Thu 17/Jan/2019, 6:12pm
Jika tuan nak pencen.. ada banyak possibilities.

1) Adakah pencen gomen? wow banyak duit tu.. bonus beratus2 ribu dan pencen 50% seumur hidup.

Tuan boleh bermula dgn bisnes servis mcm insurance kereta atau insurance life/health. agak selamat sebab kos kecil. Atau buat unit trust, atau jadi agen hartanah..

Atau tuan nak try berniaga dropship atau try berniaga barang2 dari china secara online. Kos tak mahal dan kalau tak berjaya rugi tak banyak sangat.

juga boleh try vending machine. kos tak berapa besar.. tapi kena cari lokasi yg power.


2) Pencen kena berhenti dari syarikat swasta sebab syarikat nak tutup atau mengecil (downsizing).
Tuan kena cari kerja lain. kerja bergaji tetap.

3) Pencen swasta VSS dimana tuan dapat pampasan beberapa ratus ribu RM.
Tuan ada masa beberapa bulan utk berfikir bisnes apa yg sesuai. yang pastinya jangan buka restoran atas tanah (ground floor) guna duit tu. kos utk renovation sahaja mencecah rm 100k-200k. tu belum operating expense lagi.. duit tuan akan hangus dengan pantas.

Bisnes dobi juga agak mencabar.. sederet bangunan kadang-kadang ada 3 kedai dobi..

4) nak try forex dan tak pernah try sebelum ni. setakat percaya kawan2 yg belajar dari ebook dan seminar... dan kawan suruh jadi pelabur... saya pasti duit tuan akan lesap semuanya dalam beberapa bulan sahaja.

===---===

jika tuan ada skill memasak.. apa sahaja janji sedap.. pendapat sayalah (yg tak reti memasak nih), niaga makanan tepi jalan atau di pasar malam adalah bisnes yg paling untung dan pantas sekali.'

buka satu meja dan payung (supaya tak kena berak burung).. dan berniaga pagi sebelum jam 9am (sebelum kena serbu dewan bandaran) atau berniaga malam selepas orang balik kerja start jam 5-6pm.

- nasi kukus ayam rempah resepi sendiri
- nasi kerabu
- nasi lemak panas dgn pelbagai lauk
- laksa, murtabak, roti jala
- nasi putih dgn gulai panas
- nasi putih masak podeh cili padi
- nasi putih asam pedas

apa sahaja kalau sedap memang mampu buat duit dgn pantas.. hanya mengambil masa beberapa bulan sahaja....  
7. Hazrul Nizam - Fri 18/Jan/2019, 9:45am
betul sgt kalau sedap,berniaga kuih lepat pisang shjpun boleh maju.lepat mesti cukup rasa pisang, cukup manis tapi x telalu manis. saiz yg sesuai dn daun pisang yg fresh.  
8. Uchoose 2 - Fri 18/Jan/2019, 4:11pm
Kerja mudah2 atau yang santai2....maklumlah dah pencen ni, badan x segagah dulu...
kalau saya, usahakan tanah kebun, berpeluh skit, hasil adalah, dan tahu macammana nak kembang tanah tersebut. contohnya buat homestay konsep kampung ke dll.....pendapat saya je  
9. Zakaria 20 - Sat 19/Jan/2019, 11:00am
Alhamdulillah, byk ilmu yg dapat. Terima kasih.  
10. Andy 42 - Sat 19/Jan/2019, 9:25pm
Assalamualaikum tuan.
Buat haji/umrah. Jika dulu dh buat. Xapa buat lgi jika berkemampuan. Mintalh yg patut2 kt sn nnti. InsyaAllah balik dari haji/umrah nnti tahu lh apa nk di buat dgn balance duit tu.......
#pendapat dan pandangan ikhlas dari sy.......  
11. Zakaria 20 - Mon 21/Jan/2019, 5:31pm
Insha Allah.. Terima kasih Andy42  
12. Jamali - Tue 22/Jan/2019, 12:00pm
Bisnes char kuey teow,
Modal kecik, untung banyak!

https://www.majalah.com/?classified.pembekal-kicap-char-kuey-teow.G7S1NYN61D  
13. Hibis Fesyen - Sun 3/Feb/2019, 11:42pm
Hi salam sejahtera.dah nak pensen buat bisnes rileks dan dan jaga kesihatan .Boleh cuba jual produk secara trading, pelanconganan secara networking, dan banyak lagi.jika berminat saya sebagai pesara sedang mengamalkan kedua dua tersebut, sambil jana duit sambil melancong, deep sea mineral untul menjaga kesihatan pula; jika berminat boleh bincang.; kami perlukan ramai agen. terima kasih. 0163496352  
14. Diyanah 5 - Thu 14/Feb/2019, 3:02pm
Assalamualaikum en Zakaria

Saya Diyanah, mentor berniaga . Saya mengajar peniaga utk berniaga tanpa modal, tanpa penjualan, tanpa simpan stok, dan tanpa hilang duit. ia adelah biz yg sgt sesuai kerana apa bila sudah pencen, masa terhad utk lebih luangkan masa berehat, tidak boleh bekerja terlalu keras, boleh jalankan perniagaan dimana2 dgn waktu yg ditentukan oleh peniaga sendiri. dan yang paling penting sekali waktu pencen perlu simpan duit bukan labur duit… keadaan economy sekarang kita perlu lebih prihatin dimana perlu kita habiskan duit. berwaspada. tetapi khidmat saya hanya terhad utk perniaga atau yg berminat di kawasan KL atau Selangor shj. tq - 0167789416  

Page 1   (Total 14 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..