Saya Berminat Meniaga Nasi Ayam Berempah
Fauzi 17 - Sat 17/Jul/2010 8:24pm
saya berminat meniaga nasi ayam berempah..jadi apa bahan2 dan alatan yang saya perlu...

Niche: Kursus Makanan | Bisnes Pasar Malam | Bisnes Restoran
     
  1. En Sulaiman Ramli - Sat 17/Jul/2010, 10:04pm
    salam...

    biasanya nasi ayam ni sama jer dgn nasi ayam yg lain, bezanya cuma ayam dia tak dikukus atau rebus, tapi anda boleh buat dua jenis, 1 yg kukus dan 1 lg yg digoreng berempah...

    1 ekor ayam saiz sederhana potong 8..

    bahan A:
    bawang putih 1 kelopak
    bawang merah ros 10 ulas
    halia sebesar ibu jari
    serai 2 btg
    kunyit setengah ibu jari
    bawang besar holland setengah

    bahan B
    jintan manis setengah sudu sup
    jintan putih setengah sudu sup
    ketumbar setengah sudu sup

    bahan C
    tepung jagung 2 sudu sup
    telur 4 biji

    bahan D
    cili kering 15 biji potong buang biji rebus.

    campur bahan A dan bahan D, kisar separa halus.. kalau boleh guna pengisar kering, klu tiada guna blender biasa kat umah tu pas tu tapis buang airnya..

    bahan B tumbuk halus campur dgn bahan C. campurkan semua bahan A B C D, masukkan garam, gula, 15 helai daun kari, 2 helai daun pandan disimpulkan dan serbuk perasa serta sedikit serbuk lada hitam..

    bersihkan ayam yg siap dah potong perap bersama bahan2 6-8 jam utk mendapat kualiti rasa yg terbaik.. goreng dgn menggunakan minyak yg banyak dan kepanasan api yg sederhana..

    kalau anda jual nasi ayam dgn resepi ayam yg macam ni, anda lah JUARA nasi ayam di kawasan anda nanti... sebab, ni resepi dari istana utk anda dan forumer semua.. berani? cubalah, selamat mencuba...  
  2. Rahman - Mon 19/Jul/2010, 6:50am
    Fauzi-> saya ada berikan pendapat panjang lebar disini mengenai Nasi Ayam Berempah:-

    http://www.majalah.com/?classified:nasi-kukus-ayam-dara-ayam-berempah:5SD5PLB6PS  
  3. Nazrul Zainal - Thu 10/Mar/2011, 5:50pm
    salam.
    saya dah cuba buat resepi ni. rasanya ok jugak la mungkin sukatan bahan yg saya guna tak berapa perfect kot. tp takpa, saya akan cuba lg.  
Page 1   (Total 3 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Channel - Idea Bisnes


https://www.youtube.com/channel/UCsO-MY8KvW6kitzwqHptapA

Kami akan memaparkan senarai idea perniagaan yang menarik di Malaysia. Klik link diatas untuk melihat senarai video di Youtube.com dan jangan lupa LIKE dan SUBSCRIBE untuk mendapatkan makluman video terbaru dari kami!
Makanan Eksotik dan Unik di Temerloh Pahang
Makanan eksotik biasanya ada peminat yang tersendiri. Jika dikenakan dengan menu masakan yang sesuai, peminatnya akan sentiasa datang walaupun dari jauh. Kelebihan meniaga makanan yang eksotik adalah kurang pesaingan. Kadang-kadang di sesebuah bandar anda seorang sahaja yang berniaga makanan tersebut
Berniaga Kuih dari Rumah dengan Instagram
Zaman media sosial tak perlu lagi menjual kuih di tepi jalan. Berniaga dari rumah pun pelanggan datang berduyun-duyun. Lihat bagaimana Kak Zu menggunakan Instagram untuk menarik pelanggan datang membeli. Habis licin setiap hari :-)