Rumah Kecil Moden Serba Lengkap Boleh Ditunda Kerana Ada Roda
Thinktank 007 - Tue 24/Mar/2020 5:49pm
Di New Zealand, terdapat kumpulan professional yg telah bosan makan gaji dan berhutang jangka panjang akibat membeli rumah yg mahal. Mereka lebih suka konsep 'Minimalistic'. Jawapannya adalah dengan memiliki rumh yg kecil dan boleh di tunda dgn lori atau truk.

Youtube 1: Stunning Modern, Minimalist Tiny House
https://youtu.be/qxsmT8CnfLA

Excerpt:
By building the tiny house, Kelly was able to not only simplify her home, but also her own life. Reduced expenses have enabled her to change her profession into something which brings her more joy and even reduce her working hours.

Youtube 2: China Expandable container house
https://youtu.be/mya2cMDACKg

Niche: Diskusi Bisnes | Agen Hartanah | Sembang
     
  1. Linkman - Wed 25/Mar/2020, 9:35am
    ini mungkin penyelesaian jangka pendek utk manusia zaman internet.. dimana kerja boleh dibuat di rumah menggunakan laptop dan internet laju. Waktu lockdown covid19 membuktikan semua kerja admin di pejabat boleh dilakukan di rumah sebenarnya..

    - rumah kecik saiz kontena.
    - boleh di tarik kemana2
    - ada solar power.. jadi masalah elektrik selesai.
    - masalah air sahaja masih perlu difikirkan..

    kalau di US & Europe, banyak tuan tanah yg menyewakan tapak extra tanah mereka. jadi owner rumah mobile ni hanya perlu byr sewa murah bulanan dan dapat sumber air dan tandas.

    tujuannya hanyalah satu, untuk berjimat dan mengumpul wang untuk MEMBELI RUMAH SENDIRI.

    di KL area hulu langat, dengkil, jenjarom, semenyih, jenderam dan byk lagi.. ada banyak tuan tanah yg boleh offer Tanah + Air mcm ni.

    kelebihan utk tuan tanah.
    - kos murah hanya perlu sediakan tapak, paip air dan toilet sahaja.

    kelebihan utk penyewa
    - kos sewa murah
    - lokasi tak fix. kalo tuan tanah pokcik/mokcik kuat membebel, pindah ke lot lain.. kalo nak pindah ke negeri lain pun ok.

    saya pulak suka rumah yg lagi kecik.. boleh muat dalam van sahaja. van yg tinggi boleh berdiri tu... mcm van ambulance. lagi mobile berbanding rumah kontena yg memerlukan trak utk tunda..

    Saya menunggu hari dimana kita ada website atau apps yg menyenaraikan lokasi tanah lot + air paip utk disewa dan kita boleh bertukar2 lokasi setiap masa... kontrak bulanan sahaja. pay & stay. tak suka boleh blah thehe....

    CADANGAN
    =========
    kepada owner tanah kampung sekitar KL/Selangor, anda boleh lah cuba pecahkan lot2 tanah dan buat bilik air simple di setiap lot..

    sewakan contoh
    - 1 lot (saiz contena) rm 250 sebulan... (termasuk air)
    - kalau nak power elektrik sekali mungkin tambah rm50 sebulan.

    kalo ada 10 lot dah boleh dapat rm2,500 sebulan...
    bila dah masyuk, owner boleh beli kontena dan buat 10 lot lagi rumah sewa mobile

    total 20 lot dah dapat rm5,000 sebulan paling kurang.. long term passive income..

    cadangan nama utk projek ini adalah..
    PAY & STAY  
  2. Hms Group Marine Development - Thu 26/Mar/2020, 2:27am
    SALAM..MOHON HUBUNGI SAYA BERKENAAN RUMAH KONTENA DAN SOLAR

    0198664866  
Page 1   (Total 2 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Channel - Idea Bisnes


https://www.youtube.com/c/YaniInTheHouse

Kami akan memaparkan senarai idea perniagaan yang menarik di Malaysia. Klik link diatas untuk melihat senarai video di Youtube.com dan jangan lupa LIKE dan SUBSCRIBE untuk mendapatkan makluman video terbaru dari kami!
Laksa Buyung Sungai Lui & Air Terjun Beratus Tangga di Sungai Gabai
Berehat hujung minggu di kawasan kampung sekitar Sungai Lui, Selangor sambil menikmati laksa buyung di tepi sungai. Kemudian mendaki air terjun yang mempunyai hampir 350 anak tangga. Tiba di puncak, terdapaat kawasan mandian yang menyeronokkan.
Cendol Genius yang Anda Tidak Pernah Jumpa!
Kami mencuba cendol yang amat istimewa dan lain dari yang lain. Sesiapa yang tak minat cendol pun pasti akan makan sampai habis licin. Mari ikuti kami menyusuri Sungai Melaka yang cantik sambil menimba ilmu dari Gerai Cendol Kg Hulu ini.
Dua Asam Pedas Melaka yang Patut Anda Cuba
Kali ini saya ingin kongsikan 2 restoran asam pedas yg popular di melaka. Kedua-duanya mempunyai cara perniagaan yg berbeza. Yang pertama lebih fokus kepada asam pedas sahaja manakala yg kedua fokus kepada pelbagai masakan ala kampung. Kedua-duanya sama sedap dan sama menyelerakan.
Cara Niaga Nasi Lemak RM1 yang Paling Betul - CT Garden KL
Ramai peniaga menjual nasi lemak RM1. Tetapi tidak ramai yang mengetahui cara yang betul untuk menghasilkan keuntungan. Lihat bagaimana restoran ini berjaya menarik pelanggan pelbagai peringkat bajet untuk menikmati keenakan nasi lemak dan pilihan lauk pauknya.
Berniaga Kuih dari Rumah dengan Instagram
Zaman media sosial tak perlu lagi menjual kuih di tepi jalan. Berniaga dari rumah pun pelanggan datang berduyun-duyun. Lihat bagaimana Kak Zu menggunakan Instagram untuk menarik pelanggan datang membeli. Habis licin setiap hari :-)