Ringkasan Perutusan Khas YAB Perdana Menteri Rabu 25 Mac 2020, Jam 1 Petang - Covid19
Thinktank 007 - Wed 25/Mar/2020 2:20pm
Ini adalah ringkasan sahaja. Untuk perutusan penuh, sila klik disini:

https://www.pmo.gov.my/ms/2020/03/perutusan-khas-yab-perdana-menteri-25-mac-2020-2/

Dua maklumat paling penting:
==================

1) Trend peningkatan kes Covid19 di Malaysia dijangka akan berterusan untuk beberapa ketika sebelum kes-kes baharu mula menurun. Kerajaan telah memutuskan tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) akan dilanjutkan sehingga 14 April 2020.

2) Pada hari Jumaat 27 Mac 2020 (lusa) YAB PM akan umumkan pakej rangsangan ekonomi prihatin rakyat yang lebih menyeluruh. Samada anda pemandu teksi, pemandu grab, petani, pengusaha restoran, penjual nasi lemak, penjual goreng pisang, penjual burger, pekerja harian dll, kesemuanya akan mendapat manfaat.

''No one will be left behind''

Maklumat Tambahan
==================

3) Lebih 95 peratus rakyat telah mematuhi Perintah Kawalan Pergerakan.

4) Keadaan Covid19 berkemungkinan menjadi lebih sukar. Kini seramai 422,829 orang telah dijangkiti di seluruh dunia dengan 18,907 kematian.

5) Di Malaysia setakat hari ini terdapat 1,796 kes dan 17 Kematian.

6) Terdapat 3,585 katil di 34 buah hospital di seluruh negara dan 34% daripadanya telah digunakan. Terdapat baki sebanyak 66% lagi untuk menampung pesakit. Jika berlaku pertambahan jumlah kes mendadak, beberapa tempat telah dikenalpasti oleh Kementerian Kesihatan untuk dijadikan pusat pengasingan dan kuarantin sementara.

7) Kerajaan menjamin semua keperluan asas sentiasa mencukupi, termasuk bekalan makanan, elektrik dan air, perkhidmatan kutipan sampah dll.

8) Inisiatif penangguhan bayaran balik pinjaman bank sehingga enam bulan dan penyusunan semula baki kad kredit serta pinjaman korporat

Akhirnya YAB PM telah berdoa secara live ke Hadrat Allah S.W.T supaya semua rakyat Malaysia diberi perlindungan dan keselamatan olehNya.

Niche: Diskusi Bisnes
     
  1. Linkman - Thu 26/Mar/2020, 10:14am
    lega tak yah byr instalment kete 6 bulan..

    cuma saya mushkil apartment sewa ni kena byr ke tak.. kalo owner dapat penangguhan 6 bulan tapi suruh saya byr sewa 6 bulan memang teruk la dia... paling tidak pun bagi la diskaun.. 3 bulan xyah byr ke..

    saya dah stop buat grab sebulan sblum PKP aritu.. sbb masa tu ada byk pelancong asing.. bimbang ada virus... jadi income mmg dah tersekat.. nak jual property pun susah masa ni...

    harap pengumuman PM esok ada la bantuan (BRIM ke BSH ke..) utk kategori lelaki bujang bawah 40...

    kalo dulu bila susah saya call je kawan2 lama yg niaga harian terus dpt job... rm50 sehari mmg confirm dapat.. skrg nak buat camna.. dorang semua pun xde kerja..  
Page 1   (Total 1 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Channel - Idea Bisnes


https://www.youtube.com/c/YaniInTheHouse

Kami akan memaparkan senarai idea perniagaan yang menarik di Malaysia. Klik link diatas untuk melihat senarai video di Youtube.com dan jangan lupa LIKE dan SUBSCRIBE untuk mendapatkan makluman video terbaru dari kami!
Laksa Buyung Sungai Lui & Air Terjun Beratus Tangga di Sungai Gabai
Berehat hujung minggu di kawasan kampung sekitar Sungai Lui, Selangor sambil menikmati laksa buyung di tepi sungai. Kemudian mendaki air terjun yang mempunyai hampir 350 anak tangga. Tiba di puncak, terdapaat kawasan mandian yang menyeronokkan.
Cendol Genius yang Anda Tidak Pernah Jumpa!
Kami mencuba cendol yang amat istimewa dan lain dari yang lain. Sesiapa yang tak minat cendol pun pasti akan makan sampai habis licin. Mari ikuti kami menyusuri Sungai Melaka yang cantik sambil menimba ilmu dari Gerai Cendol Kg Hulu ini.
Dua Asam Pedas Melaka yang Patut Anda Cuba
Kali ini saya ingin kongsikan 2 restoran asam pedas yg popular di melaka. Kedua-duanya mempunyai cara perniagaan yg berbeza. Yang pertama lebih fokus kepada asam pedas sahaja manakala yg kedua fokus kepada pelbagai masakan ala kampung. Kedua-duanya sama sedap dan sama menyelerakan.
Cara Niaga Nasi Lemak RM1 yang Paling Betul - CT Garden KL
Ramai peniaga menjual nasi lemak RM1. Tetapi tidak ramai yang mengetahui cara yang betul untuk menghasilkan keuntungan. Lihat bagaimana restoran ini berjaya menarik pelanggan pelbagai peringkat bajet untuk menikmati keenakan nasi lemak dan pilihan lauk pauknya.
Berniaga Kuih dari Rumah dengan Instagram
Zaman media sosial tak perlu lagi menjual kuih di tepi jalan. Berniaga dari rumah pun pelanggan datang berduyun-duyun. Lihat bagaimana Kak Zu menggunakan Instagram untuk menarik pelanggan datang membeli. Habis licin setiap hari :-)