Program Pemutihan Pekerja Asing.
Areis - Thu 16/Jun/2011 2:19pm [Last Comment]
SHAM RESOURCES adalah syarikat yang berdaftar dengan KEMENTERIAN DALAM NEGERI MALAYSIA (KDN) bagi melaksanakan urusan mendokumentasikan PATI untuk program pemutihan.Program ini memberi peluang kepada majikan untuk mengambil pekerja-pekerja asing yang tiada permit kerja/tinggal lebih masa di malaysia untuk bekerja secara sah.Adalah dimaklumkan bahawa pekerja dipilih sendiri oleh majikan untuk memastikan pekerja tersebut bersesuaian dengan kehendak majikan dan boleh bekerja dengan baik.

Jika pihak majikan berminat untuk mengambil pekerja asing melalui Program Pemutihan ini.Sham Resources sedang membuat pendaftaran awal PATI sehingga program ini dijalankan secara rasmi oleh KDN pada 1hb julai 2011..

Untuk mengetahui dengan lebih lanjut.Anda boleh berjumpa atau menhubungi saya di talian 0166621458 zul..lokasi kl/selangor/putrajaya..

email: areisjalal@gmail.com..

Niche: Pekerja Asing | Pemutihan Pati | Jobs & Vacancies in Malaysia
 
1. Syedmba - Thu 16/Jun/2011, 8:58pm
KDN belum lantik mana mana syarikat lagi untuk pemutihan.
Bagaimana syarikat tuan bolih dapat kebenaran.
Kebenaran KDN negara mana?
Lagipun syarikat tuan Enterprise jer..
bukan SHD BHD...  
2. Areis - Thu 16/Jun/2011, 10:29pm
Syedmba: terus terang saya nak cakap yg encik ni tau membaca tetapi tak faham apa yg ditulis oleh pihak kami..ada ke pihak kami beritahu yg syarikat kami ada mendapat kelulusan dari KDN?..cuma..syarikat kami sudah mendaftar dengan KDN sahaja untuk melaksanakan urusan mendokumentasikan PATI untuk program pemutihan..boleh beri sebab kenapa syarikat enterprise tidak boleh membuat program pemutihan???..  
3. Farid 49 - Fri 17/Jun/2011, 11:49am
tuan areis .. dengan iklan inisyariat tuan boleh di balck list oleh kdn.. baik tunggu surat appointment letter.. selamat  
4. Areis - Fri 17/Jun/2011, 3:00pm
Farid 49: tq..  
5. Phillips - Sat 18/Jun/2011, 1:24am
enterprise susah maw dpt kelulusan...peratusannya rendah...kalau syarikat outsourcing peratusannya tinggi.... areis take note....  
6. Ahamad - Sat 18/Jun/2011, 2:34am
surat dah nak sign tapi masih atas meja,tunggu la sari dua lagi,kalau ada yang mengaku dah dapat surat kelulusan untuk program 6P,jangan percaya kerana sesungguhnya tuan/puan kena bersabar kerana pati yang nak diputihkan ada 2 juta,rezeki masih ada untuk direbut,bersabarlah...  
7. Areis - Sat 18/Jun/2011, 10:39am
Phillips: betul apa yg tuan cakap..panel sah yg akan dilantik untuk mendapat kuota oleh KDN semestinya syarikat outsourcing yg berkelayakan..tak salah juga jika ada syarikat enterprise yg igin membuat pemutihan pekerja asing..kecuali syarikat enterprise berkenaan mempunyai aktiviti2 syarikat..apa yg sy nk cakapkan,SHAM RESOURCES bukanlah syarikat enterprise..cuma syarikat kami ada berdaftar untuk membuat pemutihan shj..  
8. Awang Noh Ahmad - Sat 18/Jun/2011, 12:22pm
IYA,
KALAU SAIN PUN, SURAT TAK KELUAR
JANGAN IKLAN DULU

NANTI KELIRU WARGA MAJALAH.COM  
9. Zai0711 - Sat 18/Jun/2011, 11:19pm
Saya mewakili syarikat yg sudah mendapat kelulusan utk program Pemutihan. Jika ada pekerja dari syarikat tuan2 sila email kpd saya utk mengetahui lebih lanjut zai0711@yahoo.co.uk atau call 0193646265 zai  
10. Olive Scha - Mon 20/Jun/2011, 1:03am
Email me pls.....

olivescha@yahoo.com  
11. Bob 24 - Mon 20/Jun/2011, 2:01am
Makluman...apa-apa pun kena tggu syarikat yg dapat kebenaran dari KDN utk melaksanakan program pemutihan pati 2011 bermula 1 Julai,namun demikian belum ada lgi mna2 syarikat yg di lantik atau diberi kelulusan utk program pemutihan pati 2011.syarikat yg mendapat kelulusan akan di ketahui dlm msa yg terdekat.kami adalah syarikat out-sourcing yg berdaftar dgn KDN dan telah beroperasi selama 20 tahun dan syarikat kami antara yg memohon utk menjalankan program pemutihan pati 2011,pun begitu kmi msih menunggu kelulusan dari KDN.TQ  
12. Zaini 41 - Mon 20/Jun/2011, 5:31pm
Betul tu Tuan Bob,
ai...kalo syarikat yg dah beroperasi 20 tahun tu tentu syarikat anda..ehem..ehem..
Tapi memang dengar cerita orang dalam syarikat anda..ehem..ehem memang komfirm dapat kelulusan dan kuota yang paling banyak..sepertimana beberapa jutawan segera telah lahir pada sesi pemutihan tahun2 yg lalu, dijangka tahun ini akan melahirkan seramai 200 orang jutawan baru hasil dari program pemutihan ini. Alhamdulillah kita kongsi sama2.  
13. Steven 7 - Tue 21/Jun/2011, 11:56am
Kalau ini semua tak berjalan pada 1hb Julai 2011. Macam mana? Delay lagi? Bila? Satu tarikh lepas tu satu tarikh ?  
14. Hayat 5 - Tue 21/Jun/2011, 2:22pm
bantu lah saya ini jadi RIBUwan pun jadi lar.... mohon ruang n jalan dari para jutawan... emel saya hayat2020@yahoo.com 0173156691  
15. Al88 - Tue 21/Jun/2011, 10:29pm
adakah program ini akan ditangguh lagi disebabkan keadaan politik semasa???ataupon tetap bermula pada satu july??  
16. Jaafar Bin Mohd Yusof - Tue 21/Jun/2011, 11:39pm
Jgn kita terus dikelirikan ttg pemutihan ini. Bagaimana sykt Sham Resources boleh mendakwa telah berdaftar dgn KDN on program ini...Apa yg kita semua sedia maklum setakat hari ini 21/6 tidak ada satu syarikatpun telah diberi keizinan menguruskan program ini. Setakat berangan-angan boleh lah.. Apapun tindakan mendaftar dgn mengisi borang percuma bertujuan mendapatkan jumlah sebenar PATI yg berada disekitar kawasan kita adalah satu tindakan yg bijak, tapi mendakwa sykt telah memperolihi kebenaran menguruskan program ini adalah suatu yg tidak benar... wallahualam..,  
17. Mohd Rosszi A Ghani - Wed 22/Jun/2011, 4:00am
Seperti en. Jaafar kata betul dan biarlah program berjalan lancar tanpa sebarang insiden/gangguan yang tak diingini seperti Perhimpunan BERSIH. Kepada agensi2 yang mengumumkan nama agensi mereka telah dilantik tanpa pengumuman rasmi dibuat, risiko mereka amat tinggi nama mungkin boleh disenarai hitamkan last minute oleh KDN. Sedangkan yang kata betul2 dah dapat pun x berani nak declare awal2. Setakat ini tiada kuota yang ditetapkan untuk setiap agensi yang bakal dilantik. Cuma kalau ada kuota pun, mungkin bagi setiap sektor. Setahu saya, tentang kuota yang dimaksudkan, itu perbincangan yang dibuat lebih setahun yang lalu, masa tu agensi yang bakal dilantik pada mula 5 kemudian 20 sekarang......? Tentang preferences samada outsource banyak dapat, tu sukar nak di kata. Apa pun terpulang pada pihak KDN tentukan sebab sudah tentu setiap aktiviti agensi2 yang sedia ada di Malaysia sentiasa dipantau dari masa ke semasa. Kita sendiri x tahu dengan tepat apa maklumat yang ada di pengkalan Data KDN yang maklumat semasa yang diterima. Jadi agensi2 kena memenuhi kriteria yang KDN mahu. Juga banyak juga Agensi yang buat submission masa submission batch 2 x beri kertas kerja untuk program pemutihan cuma hantar permohonan saja. X kurang ada yang telah/akan dikenakan tindakan perundangan oleh pihak KDN sebab terdapat salah laku. Saya perhatikan perbincangan banyak pada mengejar volume dan $$ untuk mendaftar PATI tetapi Agensi yang bakal menerima perlantikan perlu bersiap sedia mental, fizikal dan tekanan apabila Program bermula kerana sedangkan pihak IMI yang berpengalaman mendaftar perkerja asing pun kena komen. Ini agensi yang dapat kena sediakan pasarana, ambil kakitangan untuk tempoh yang singkat untuk daftar jutaan PATI. Agak-agaknya berapa banyak komen yang bakal mereka kena jawab dengan pengurusan logistiknya serta pentadbiran, perlahan/lembab, sistem sering tergendala, masa yang di ambil untuk mendaftar PATI, jumlah kaunter dan peralatan yang ada, kakitangan sakit atau berhenti mengejut. Amacam? Fikir fikirkanlah  
18. Rizal 84 - Wed 22/Jun/2011, 3:03pm
perlukan permit???cal saya rizal 0139533382  
19. Areis - Wed 22/Jun/2011, 3:30pm
Jaafar Bin Mohd Yusof: terima kasih diatas komen tuan..jika tuan ingin mendapatkan kepastian bagaimana syarikat sham resources telah berdaftar atau tidak,tuan bolehlah datang berjumpa dengan saya..saya akan tunjukkan pada tuan Rujukan Fail MDN(SUSK-SNA/###) syarikat kami pada tuan..jika benar syarikat kami tidak mendapat keizinan KDN,sememangnya salah dipihak kami..jika benar syarikat kami mendapat keizinan sama-samalah kita perbaiki..  
20. Areis - Wed 22/Jun/2011, 3:44pm
info yang baru kami terima ada kemungkinan program pemutihan akan ditangguh lagi sehingga selepas hari raya puasa..ini disebabkan ada sedikit masalah dengan sistem biometrik yang sedia ada..tq  
21. Steven 7 - Wed 22/Jun/2011, 7:46pm
Areis - info tak betul le. Skrg diumumkan akan start 11hb julai 2011. Betul ke company u dapat? boleh jumpa ngan shafiq ?  
22. Areis - Wed 22/Jun/2011, 8:26pm
steven 7: btl 2..spe shafiq?..kpd sesiapa yg ingin membuat pendaftaran awal bolehlah berjumpa dengan saya..agen2 juga diperlukan..  
23. Reth - Wed 22/Jun/2011, 10:02pm
Maklumbalas yang kami dapat lain lak, tak ramai PATI dan majikan yang nak join sebab, majoritinya takde penganjur, kos tinggi dan penganjur x nak terbeban kena bayar levi, denda, fee agen dsb.Dah bertahun jadi PATI, semua boleh KAWTIM. Tunggu dan lihat je la..  
24. Jaafar Bin Mohd Yusof - Thu 23/Jun/2011, 2:04am
Reth: Saya sgt setuju dgn komen itu. Kalu sayalah jadi majikan dikeadaan sekarang (selesa, tanpa byk gangguan dan peroleh untung berganda), kenapa plu saya bersusahpayah memutihkan merika itu..buat buang rm dan masa aje. So that jgnlah kita heran jika eksersais program ini gagal dan tidak mencapai matlamat. Byk hambatan lain mengiringi situasi majikan tadi. Badan penguatkuasa yg ada pastinya kurang senang dgn program ini atas sbb2 yang sdr boleh fikir fikirkan (pinjam kata akhir sdr MRAG). Seperkara lagi yg plu kita renungi ialah betapa syarat2 yg bakal dikenakan baik kepada majikan maupun kepada PATI sendiri yang pada saya penuh warna warni + pelbagai macam (plukan itu ini.., byaran itu ini, borang itu kertas ini.., pi c2, pcini ) amat menyakitkan!!. Ironinya bila namanya "pemutihan" sepatut sgala proses nak putihkan PATI tidak memerlukan syarat dan peraturan berjela-jela @ warna warni... Yes Reth kita samer-samer tunggu, dengar, hidu, rasa dan lihat kemungkinan itu.... Apapun kerajaan belum terlambat membetulkan keadaan bagi mengeklakan kebarangkalian tekaan kita menjadi realiti yang kelak akan menjadi bahan senda-gurau, tawa hilai dan mejadi coretan sinis oleh kartunis...walllahualam..  
25. Apex Azlan - Thu 23/Jun/2011, 10:13am
Sila emailkan saya procedure dan kos utk program ini, kerana saya amat berminat

vader_day@yahoo.com  
26. Areis - Thu 23/Jun/2011, 1:14pm
maaf jika saya terkasar bahasa..sudah-sudahlah tuan JBMY..tuan tak payah la nak jadi batu api kat forum ini..ada baiknya tuan jaga je periuk nasi tuan sendiri..tak payah la asyik nak kondem kerja orang lain..sebaiknya carilah rezeki yg halal dan jangan menipu orang lain..  
27. Lina 78 - Thu 23/Jun/2011, 4:26pm
saya turut berminat, harap boleh email saya kos bg program ini.

anilzaf.saila@gmail.com  
28. Azura 68 - Thu 23/Jun/2011, 7:14pm
boleh email saya utk kos dan cara

aruza_12@yahoo.com  
29. Areis - Thu 23/Jun/2011, 10:24pm
Lina 78/Azura 68: plzz check ur email..tq  
30. Layartimur - Thu 23/Jun/2011, 11:12pm
SALAM sekadar bertanya pada yang tahu...setahu saya kerajaan memberi 2 pilihan kpd majikan samaada mendaftarkan sendiri pekerja mereka terus ke imegresen atau melalui ejen yang dilantik.ada sapa sapa yg blh sahkan x benda ni dan bagaimana caranya..  
31. Mohd Zaid 2 - Fri 24/Jun/2011, 10:11am
Boleh email kat sy ,syarat dan kos untuk program ini.....

mdzaid_macplas@yahoo.com

amat berminat.  
32. Jariemas - Fri 24/Jun/2011, 10:54am
Salam En Aries.

Pls email all info to

jariemas64@gmail.com

Thanks.  
33. Areis - Fri 24/Jun/2011, 4:01pm
jariemas: plzz check ur email..  
34. Whoo - Fri 24/Jun/2011, 5:05pm
saya juga berminat sila hantar kos dan cara bagi saya

mv_services02@yahoo.com

thanks,  
35. Jimmy 11 - Fri 24/Jun/2011, 9:01pm
Hi En Aries.

I also interested

Pls email all info to

jimmywongwl@yahoo.com

Thanks.  
36. Cik Memi - Sat 25/Jun/2011, 12:19am
interested.. oktavia001@yahoo.com  
37. Chewe 2 - Sat 25/Jun/2011, 2:18am
salam En Aries,

sy amat berminat. Sila emailkan syarat, kos & segala info yg berkaitan

sila email kepada dzelwan@gmail.com

thanks  
38. Phillips - Sat 25/Jun/2011, 3:00pm
boleh emailkan quotation..terima kasih...ig_phillipslim@yahoo.com.saya berminat ....  
39. Hwang Zhou - Sat 25/Jun/2011, 11:00pm
Saya berminat, sila emailkan ke hwangzhou88@gmail.com

Sama sama mengikut keadaan semasa....  
40. Steven Hawk - Mon 27/Jun/2011, 3:09pm
salam..benda ni senang je..pemutihan dah berjalan dari 2010 lg.surat kuning menjadi buruaan manjikan.selepas bulan 5 2011 surat kuning x dikeluarkan.kaunter pegesahan telah dibuka di kdn putrajaya tingkat d1.knape perlu lantik sykt untuk buat semua ni sedangkan majikan boleh pergi buat sdiri.sbb kita sdiri faham program ni boleh buat org jd jutawan.ramai yg tya kepada sy soalan tu...kita lalai 1 perkara..ini bukan sbb program pemutihan semata2..cuba korang kaji bde ini btl2..sy bukan tingal di johor atau peneng...tp d putrajaya..pjabat kdn dgn imergresen pun x smpai 15min pun bleh smpai.kalau nak info jgn lah tya kat kaki lepak kdai kopi.pergi trus ke kdn n tya.  
41. Juninah - Mon 27/Jun/2011, 3:19pm
blh email kan pada sy info n syarat2nya, all total charges brp, harap bg quotation. sy nak buat utk pembantu rumah sy.
tq.  
42. Areis - Mon 27/Jun/2011, 10:49pm
steven Hawk: kalau betul apa yg awak cakapkan..boleh awak buktikan?..saya pulak xsampai 5min pun kalau dari rumah nak ke pejabat imigresen..cuma kalau nak ke KDN tu jauh sikit la..  
43. Han81 - Tue 28/Jun/2011, 5:26pm
Hai sudah2 lah jangan nak bergaduh pasal hal nie.. cube korang fikir disudut yg lain pulak kenapa program ini dibuat. Ini pendapat saya pada dasarnyer benda ini dibuat bukan setakat untuk jalankan statistik jumlah pendatang yang ada dimalaysia tetapi jumlah levi yang tidak dapat dikutip oleh kerajaan. Cube la korang fikir sikit dahlah kite bagi mereka duduk kat malaysia percuma (pendatang tanpa izin yg berkerja) dah pulak tu beli barang yg ada subsidi kerajaan sepatutnya subsidi tu rakyat yg dapat tapi kite kongsi lak dengan pendatang tanpa izin. mcm mana kerajaan nak tampung lagi subsidi. Bile kite buat mcm nie banyak pulak yg tak menyokong.. Padahal benda ini dibuat adalah untuk rakyat supaya faedah yg sepatutnya diterima oleh rakyat tidak diratah oleh pendatang tanpa izin ini.. Itu yang paling penting.. fikir2 kan lah..  
44. Eddy 27 - Wed 29/Jun/2011, 12:23pm
salam pada yg bkenaan.,

-Email me All info pls.....

steady_eddy82@yahoo.com

Tq.  
45. Muhammad Najib Mokhtar - Thu 30/Jun/2011, 10:45am
salam en areis.
tolong email info/detail.

muhammadnajibmokhtar@live.com  
46. Lolypop - Thu 30/Jun/2011, 12:07pm
betul kata han81..cuba fikir dari sudut positif kenapa program 6p dilaksanakan..di malaysia ada lebih kurang 28 depot tahanan..bayangkan satu depot ada 1000..sehari kos mkn dorg secara purata rm30..dan klau utk 1000 org di 28 depot..?? atleast bile ade program ini, dpt kurangkan beban kerajaan..kang ada yg ditgkp..bertambah lg kerajaan nk kena tanggung..klau program ini ada..atleast x delaa lagi pati bersepah yg nk kena tgkp n subsidi utk rakyat dpt dipertingkatkan..kita juga yg komplen myk itu ini naik..tp kita x tau ke beban kerajaan tangung utk pati..  
47. Atet04 - Sun 3/Jul/2011, 1:08am
hi semua,
Setuju dengan han81 & Loypop...
Dapatkan info terbaru di sini
http://majalah.com/?classified:program-pemutihan-pati-2011:6JFQHJPS56

*Pelanggan Didahulukan Pencapaian Diutamakan*
*Salam 1 Malaysia*
Peace No War

Bodek jangan tak bodek hahaha....  
48. Hwang Zhou - Mon 4/Jul/2011, 12:14am
Nak tanya Aries, Syarikat Aries, Sham Resources ada menghadiri talkimat KDN Khamis 30/6 lalu dan telah menghantar maklumat yang dikehendaki oleh KDN?  
49. Hafiz 153 - Tue 5/Jul/2011, 1:26am
salam semua.. Cuma nak kongsi sahaja..
Kalau berminat program pemutihan ni boleh call saya.. 016-2882437 ..
Syarikat adik saya bekerja dah dapat.. benda dah conform.. yang berminat boleh call saya.. untuk dapatkan permit sementara 6 bulan..  
50. Prakash 3 - Wed 6/Jul/2011, 9:34pm
Hi Areis. Im interested. Will email you my request now. Thanks.  

Start | Page 1 | Next >                     (Total 85 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..