Percutian di Pengkalan Balak (Melaka) - 5 Ulasan Dari Sudut Bisnes
Linkman @ Azman Consultation - Thu 22/Nov/2018 10:22am
Ape khabor tuan/puan kakak dan abang semua.. :-)

Minggu lepas saya cuti 5 hari sebab penat sangat bekerja (agen hartanah le katakan hehe). Saya ke pantai pengkalan balak di Melaka sebab dekat dgn KL. Taknak ke Port Dickson sebab selalu sangat ke sana.

========================
5 Pemerhatian dari sudut bisnes
========================

1) 4G Broadband coverage
-----------------------------

Celcom broadband 4g saya tidak mengecewakan. Line laju mcm pelesit boleh tengok youtube. Buat pertama kali percutian saya tidak perlu terkecoh2 nak balik KL sebab line takde. Saya sambung kerja sambil berehat tepi pantai. Lepas ni mungkin saya berani pergi jauh sikit dari KL (Langkawi seminggu maybe?) sebab 4g coverage di Malaysia sangat meyakinkan.

2) Online Booking
-----------------------------

Terdapat hotel (chalet) pertama disitu yg dah mula masuk Agoda. Boleh buat tempahan online. Namanya (Kampong Pinang Sebatang Chalet). Saya lebih suka buat tempahan dgn Agoda berbanding dgn booking.com atau trivago.

Pernah try trivago tapi tak suka... slow. Tapi iklan trivago dalam TV gila-gila betul dah masuk beberapa tahun.. sampai saya sikit lagi nak jatuh cinta dgn awek trivago tu.... baju dia bertukar2 selalu.. (saya tertanya2 bila agaknya trivago ni nak bangkrap? kos iklan dia beratus2 juta USD).

Tapi saya tidak menetap di chalet tu. Saya datang awal hari Khamis.. so takde orang.. boleh pilih mana2 chalet sepanjang pantai tu semua kosong. Saya pilih Amin Chalet sebab nampak cantik, tak crowded dan suasananya mcm kampung.

Di sepanjang pantai tu, mungkin ada berbelas2 owner chalet. Ada yg mempunyai FB/IG atau website, tapi majoritinya masih manual booking.

3) Peluang Bisnes Travel Kesihatan
-----------------------------

Jarak pantai pengkalan balak dari satu hujung (balai polis & tokong kecik) ke satu hujung lagi (chalet separa terbengkalai) adalah 2 km. Jadi round trip adalah 4 km. Saya sekarang ni dlm proses menguruskan badan. Setiap hari saya jogging tepi pantai 2 kali.. pagi selepas subuh sebaik shj cerah.. dan malam sekali lagi lepas maghrib.

Saya rasa mungkin satu hari nanti saya nak buat trip kesihatan seluruh pantai semenanjung.. dari selangor, turun ke N9, melaka, johor, naik semula ke pahang, tganu, kelantan, then cross ke perlis, naik feri ke langkawi, then kedah, penang, perak dan balik semula ke KL.

Tujuan trip pantai semenanjung ni adalah utk meneroka peluang bisnes menguruskan badan dimana anda boleh bercuti tepi laut, jogging pagi dan petang dan sambil sambung bekerja dgn 4G coverage.

Jika anda pengurus tour pakej.. boleh jadikan idea ni iaitu Pakej Melancong sambil menguruskan badan. Kalau berjaya dibuat utk rakyat tempatan, ada potensi utk dimajukan di peringkat antarabangsa dimana pelancong asing boleh datang ke malaysia utk menguruskan badan, tapi still ada online connection dgn company mereka di US/Europe/Australia. Pelancong asing selalunya merasakan duit RM kita ni masih murah di asia tenggara.

4) Peluang Bisnes Kuih Keria
-----------------------------

Terdapat satu gerai Kuih Keria di area balai polis tu.. orang beratur panjang. Saya try beli mmg sedap. Dan saya mungkin dah dapat jawapan kenapa kuih keria selalunya beratur panjang. Sebab proses pembuatannya yg agak lama. Mula2 kena goreng kuih keria, then kena masak gula melaka sehingga pekat dalam kuali lain, then kena campurkan kuih keria yg dah digoreng tadi ke dalam kuali gula melaka pulak.

proses ni mengambil masa 15 minit.. jadi patut la beratur panjang (selain dari rasanya memang sedap).

Soalan saya.. kenapa kuih keria popular di melaka sahaja.. adakah sebab menggunakan gula melaka? rasanya gula melaka boleh didapati dimana2 sahaja di malaysia.

Jika anda inginkan idea bisnes apa nak buat di kawasan rumah anda, pergi tengok macamana dia buat kuih keria ni, then start bisnes kuih keria di KL/Selangor. Pasti berjaya kalau ikut cara mereka berniaga (bawa kuali/dapur dan goreng disitu.. on-site).

5) Bisnes Udang Geragau
-----------------------------

Pagi pertama saya berjogging, nampak di sepanjang pantai tu orang menolak alat seperti kayu bercabang di dalam laut... rupa2nya orang menangkap udang geragau. Sekarang ni musim geragau. Mereka boleh dapat sehingga 100 kilo sehari. harga sekilo adalah rm5. (pakcik tu kata kadang2 boleh naik sehingga rm6 - rm8 sekilo).

Udang geragau ni tak semestinya buat belacan/cencalok sahaja.. kalau di goreng amat sedap. Saya beritahu pakcik yg berniaga tu, kalau ada orang di kg pengkalan balak ni buat bisnes

- Nasi Goreng Geragau
- Cekodok Geragau

fuhh memang boleh viral macam kuih keria tadi. Dan sebab udang geragau ni bermusim (bukan sepanjang tahun ada), dia akan jadi specialty item macam Mcdonald Prosperity burger yg ada masa raya cina tiap tahun.

Kalau ada sesiapa yg berusaha kearah ini, udang geragau boleh jadi tarikan pelancongan yg baru di Melaka. Atau kalau ada sesiapa yg nak bawak fresh dari melaka ke KL, boleh jadi bahan viral bermusim setiap tahun.

Nota: saya terperanjat dalam Majalah3 TV3 isnin baru ni ada pasal udang geragau. Baru je experience sendiri kesedapannya.

6) Pantai Lain yg berdekatan
==========================

lain kali mungkin saya akan explore pantai2 lain pulak dekat area tu

- Pantai Tanjung Bidara (5 minit dari pkln balak) - sebelah kem terendak

- Pantai Puteri (15 minit) - panjang pantai ni.. nampak sangat meriah.. dan ada beberapa hotel yg besar boleh booking dgn agoda. Next time saya akan explore pantai puteri ni pulak dari sudut bisnes.

=== & ===

Azman (Linkman)
Agen Hartanah yg amat positive menunggu tahun 2019 :-)

Niche: Diskusi Bisnes | Pakej Pelancongan | Sembang
     
  1. Syazlan 3 - Tue 27/Nov/2018, 10:22am
    Pengkalan Balak ni not bad. X sesak sgt mcm PD. Bolehlah..sbb dekat pun dgn KL  
Page 1   (Total 1 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.