Peralatan Tayarman (Outside Service) Diperlukan
Abang Misai - Tue 3/Sep/2013 12:37pm [Last Comment]
Salam warga majalah

Saya bercadang untuk memulakan perniagaan menukar tayar kenderaan berat (lori/bas/backhoe) bergerak menggunakan lori 1 tan. Kerja-kerja penukaran tayar akan dilakukan di lokasi kenderaan tersebut.

Mohon jasa baik otai-otai lama yang banyak pengalaman berikan tunjukajar dan nasihat tentang selok-belok perniagaan ini. Saya juga sedang berkira-kira untuk mendapatkan alatan yang diperlukan. Antara peralatan yang saya perlukan ialah :

1. Compressor (heavy duty)
2. Tyre Gun (besar dan kecil)
3. Air hose (heavy duty)
4. Besi pengumpil tayar (untuk tayar tubeless dan bertiub)
5. Jack tayar
6. Pengikis (apa tah namanya - digunakan sebelum menampal tip-top)
7. Test angin
8. Pengepam angin (untuk mengepam angin disambung kepada paip dari compressor, tah apa namanya)
9. Spana yang berkaitan
10. Lain-lain peralatan yang perlu (otai-otai mohon jasa baik cadangkan yer)

Mohon sekali lagi otai-otai berikan cadangan bernas, idea-idea dan nasihat untuk saya memulakan bisnes ini. Jika ada lubang harga baik atau pun alatan terpakai/second hand juga saya nak beli tetapi biarlah boleh berfungsi dengan baik. Hubungi saya di talian 012 748 6633 atau abangmisaii@gmail.com.

Terima kasih majalah!

Niche: Bengkel Tayar | Mesin Industri
     
  1. Sham 384 - Tue 3/Sep/2013, 12:49pm
    Abangmisai, ada pengalaman ker buat keje tukar tayar ni...  
  2. Abang Misai - Tue 3/Sep/2013, 1:23pm
    Saya bercadang nak suruh adik yang buat kerja. Dia sekarang operator backhoe, ada ler pengalaman tukar tiub backhoe dia tu. Saya memiliki beberapa buah bas, pernah ler tengok tayarman buat kerja. Rasa macam boleh buat, tapi tak tau ler kederat larat ke tak. Apa pun kawan dah pakat dengan adik kawan dia buat kerja kawan share modal jer.

    Di lokasi dia bekerja sekarang ni ada projek mega, terdapat beberapa ratus buah lori hantu tak termasuk lori kargo luar, backhoe pun berpuluh, tayarman ada satu jer. So senang cakap ni kami nak try masuk market situ ler.

    Kalau ada idea bernas tu hulur ler yer, saya amat hargai pandangan dan cadangan anda.

    Thanks  
  3. Sazley - Mon 9/Sep/2013, 8:18pm
    Bagus ni...saya pun ada terfikir buat bisnes ni sebab sorang kawan mekanik saya nak buat dalam sebulan dua lagi.

    Cuma kos yg mungkin terlibat dalam RM50k katanya..tu yg tangguh dulu..  
  4. Abang Misai 3 - Tue 10/Sep/2013, 10:17am
    Salam En Sazley. Saya rasa budget tuan tu besar sangat. Peralatan tak ler semahal tu. Tuan hanya perlukan sebuah compressor heavy duty, gun, jack 2 unit, besi pembuka tayar, dan beberapa peralatan untuk mengepam dan menampal tip top. Saya tak ler sepandai mana tetapi biasanya itu ler yang saya lihat tayarman bawa. Lori 1 tan tu boleh beli yang terpakai pada harga yang berpatutan, asal boleh digunakan untuk bekerja ok ler. Dah stabil nanti baru ler beli lori baru. Maaf jika kata2 saya menyinggung perasaan. TQ  
  5. Man 338 - Wed 25/Sep/2013, 11:42am
    pada pendapat sy ....risiko amat lah tinggi repair tayar lori,bas,jentera dsbnya...
    sekiranya tidak mahir bimbang tayar meletup,serpih,tertanggal,terlekat..
    sehingga boleh kehilangan nyawa..  
Page 1   (Total 5 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.