Penipuan Jualan Face Mask dan Sanitizer di Media Social dan Internet Ketika Wabak Covid 19
Hazrul Nizam - Tue 24/Mar/2020 6:01am
Semalam seorang kenalan saya ditipu oleh penjualan facemask dan sanitizer. Beliau mendapat iklan dari facebook.

Penjual memaklumkan berasal dari Sarawak (saya percaya hanya helah sahaja) dan menjual menggunakan pos. Setelah rakan tersebut membayar, barang tidak sampai dan penjual menutup hp.

Saya percaya modus operandinya sama.

1) Penipu akan mengiklan di serata media social dan internet.

2) Penipu akan bertanya anda dari mana. Jika anda dari semenanjung, penipu akan maklumkan beliau dari sabah/sarawak. Jika anda dari sabah/sarawak, penipu akan maklumkan beliau dari semenanjung. Tujuannya untuk mengelakkan anda bertanya lokasi utk berjumpa face to face.

3) Penipu akan meminta deposit atau bayaran penuh dengan alasan stok susah utk diperolehi.

4) Selepas anda bayar, penipu menghilangkan diri.

Jalan Lebih Selamat

- Pastikan anda hanya membeli secara COD. Cash on Delivery

- Jika penjual berada jauh dari tempat anda, minta maklumat seperti nama Syarikat dan SSM. Pembayaran hendaklah dibuat kepada akaun syarikat. Jangan sesekali membuat pembayaran ke dalam akaun individu.

- Jika penjual tiada SSM, minta maklumat seperti facebook, instagram, website dll.

Jika peniaga telah lama berniaga, mereka mempunyai maklumat sokongan dari FB, IG, Website dll yg menunjukkan gambar mereka dan urusniaga yg lama (berbulan atau bertahun). Jika penipu pula, mereka tiada FB, tiada IG dan tiada website. Jika ada pun, baru dibuat secara tergopoh gapah dan maklumat yg ada amat sedikit, hanya melepaskan batuk di tangga sahaja.

Penipu juga suka memberikan pelbagai gambar yg meyakinkan MELALUI WHATSAPP / TELEGRAM / WECHAT sahaja. Gambar tersebut penipu curi dari penjual yg sebenar setelah penipu berpura pura ingin membeli dan meminta maklumat terperinci/gambar dari penjual tersebut.

Saya ingin mengingatkan, tuan/puan sendiri haruslah berfikir dengan matang sebelum membuat pembelian. Saya tidak dapat menjamin apa-apa dengan nasihat diatas (disclaimer).

Niche: Diskusi Tuntutan Dan Tribunal | Covid 19
   
 1. Ali 383 - Sun 29/Mar/2020, 1:53am
  Jgn beli face mask yg di jual dengan harga murah.....kerajaan dah bagi harga market utk face mask.....time PKP mne boleh keluar nk COD  
 2. Ujie 14 - Sun 29/Mar/2020, 10:54pm
  Kena tipu juga. Beli dari no yg org share di whatsapp group. Janji nak pos bila tanya da block number. Da la sy order untuk kawan2 sekali. Apa nak buat ye.
  Detail dia yg ada cuma nama no phone dgn bank account.  
 3. Hazrul Nizam - Wed 1/Apr/2020, 10:25am
  pastikan anda membeli dari penjual yg mempunyai syarikat dan SSM. Pembayaran perlu dbuat kedalam akaun syarikat. Jangan bayar ke dalam akaun individu.

  Penubuhan syarikat dan pembukaan akaun syarikat jauh lebih susah berbanding akaun individu. Mereka perlu berfikir banyak kali sebelum menipu. Pendakwaan di mahkamah juga lebih mudah dibuktikan jika penipuan dibuat melalui syarikat.

  Ini tidak bermakna kesemua 100% yg mempunyai SSM adalah peniaga jujur. Tetapi jumlah yg tidak jujur jauh berkurangan dari peniaga yg menggunakan akaun individu.  
Page 1   (Total 3 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Channel - Idea Bisnes


https://www.youtube.com/c/YaniInTheHouse

Kami akan memaparkan senarai idea perniagaan yang menarik di Malaysia. Klik link diatas untuk melihat senarai video di Youtube.com dan jangan lupa LIKE dan SUBSCRIBE untuk mendapatkan makluman video terbaru dari kami!
Laksa Buyung Sungai Lui & Air Terjun Beratus Tangga di Sungai Gabai
Berehat hujung minggu di kawasan kampung sekitar Sungai Lui, Selangor sambil menikmati laksa buyung di tepi sungai. Kemudian mendaki air terjun yang mempunyai hampir 350 anak tangga. Tiba di puncak, terdapaat kawasan mandian yang menyeronokkan.
Cendol Genius yang Anda Tidak Pernah Jumpa!
Kami mencuba cendol yang amat istimewa dan lain dari yang lain. Sesiapa yang tak minat cendol pun pasti akan makan sampai habis licin. Mari ikuti kami menyusuri Sungai Melaka yang cantik sambil menimba ilmu dari Gerai Cendol Kg Hulu ini.
Dua Asam Pedas Melaka yang Patut Anda Cuba
Kali ini saya ingin kongsikan 2 restoran asam pedas yg popular di melaka. Kedua-duanya mempunyai cara perniagaan yg berbeza. Yang pertama lebih fokus kepada asam pedas sahaja manakala yg kedua fokus kepada pelbagai masakan ala kampung. Kedua-duanya sama sedap dan sama menyelerakan.
Cara Niaga Nasi Lemak RM1 yang Paling Betul - CT Garden KL
Ramai peniaga menjual nasi lemak RM1. Tetapi tidak ramai yang mengetahui cara yang betul untuk menghasilkan keuntungan. Lihat bagaimana restoran ini berjaya menarik pelanggan pelbagai peringkat bajet untuk menikmati keenakan nasi lemak dan pilihan lauk pauknya.
Berniaga Kuih dari Rumah dengan Instagram
Zaman media sosial tak perlu lagi menjual kuih di tepi jalan. Berniaga dari rumah pun pelanggan datang berduyun-duyun. Lihat bagaimana Kak Zu menggunakan Instagram untuk menarik pelanggan datang membeli. Habis licin setiap hari :-)