Peniaga Kecil dan Keluhanya
Smelink @ SME Business Centre & Networking
Sun 18/Sep/2011 2:37pm [Last Comment]
Salam 1 Malaysia

Mari kita sama-sama bincangkan nasib dan keluhan peniaga supaya tidak melemahkan semangat mereka

Ramai peniaga dan usahawan mengeluh berniaga niaga dikarnival dan ekspo kadangkala tidak menjadi manakala sewa pula mahal. Mereka kecundang apabila menyertai karnival anjuran penganjur yang tidak dikenali manakala karnival anjuran korporat pula sememangnya mahal tetapi pengunjung cukup ramai seperti Jomheboh, gegaria-harian metro, karnival upin & ipin, karnival Hari Belia Negara, pesta konvo

Bila diperhatikan pelbagai keluhan dan komen peniaga diluahkan di Majalah dot com, penganjur pula seolah tidak prihatin, tetap meletakkan sewa yang tinggi, kononnya event mereka pasti berjaya menarik ramai pengunjung.

Ini boleh kita perhatikan dari masa ke semasa, pelbagai penganjur karnival sentiasa mengiklankan karnival dengan kadar sewa yang tinggi. Sebagai peniaga dan usahawan, kita ingin mencuba nasib dengan harapan ianya boleh menjana pendapatan bagi menyara keluarga tetapi malang kita jadi mangsa. Sekiranya berterusan sebegini, ia boleh menjejaskan modal pusingan dan semangat untuk terus berniaga.

Siapa sebenarnya membela nasib peniaga dan usahawan?

Agensi Kerajaan?

Persatuan Peniaga?

NGO-NGO?

lanjut sila rujuk http://www.facebook.com/note.php?saved&¬e_id=278742825486631#!/notes/sembang-niaga/nasib-peniaga-kecil-dan-keluhannya/278742825486631

Niche: Diskusi Bisnes | Expo Karnival Tapak Niaga
 
1. Jeffry 8 - Mon 19/Sep/2011, 1:16am
assalamualaikum....

tepat dan kena pada tempatnya...!!!

tapi apakah kesudahannya...? peniaga2 kecil masih disitu, penganjur2 masih dgn keegoaan mereka, seolah2 tidak memperdulikan untung nasib peniaga2 kecil ini...siapakah yang mengawal harga tapak2 ekspo atau karnival ini...? ataukah ianya terletak keseluruhannya diatas pertimbangan (yang tidak wajar) penganjur2 tersebut sahaja tanpa ada pihak/agensi yang menyelia/mengawal mereka2 ini...?

Kerajaan menggalakkan penglibatan bumiputera didalam sektor / bidang perniagaan, namun apakah cukup ruang/kesempatan yang mereka ada..? jika ada sekalipun, kemampuan peniaga2 kecil ini amatlah terhad, maka sebaiknya ada pihak yang tampil untuk menggembeling (betul ke ejaan ni...?) usaha kearah pengawalan sewa tapak supaya apa yang diseru pemerintah dan dihajati peniaga2 ini dapat dicapai...amin.  
2. Pengkritik Benar - Mon 19/Sep/2011, 8:05am
kerajaan ada kuasa. kalau semua tindakan yang peniaga buat tak jadi, kerajaan la patut masuk campur dan buat undang2. kalau tak siapa lagi yang boleh diharapkan? nak boikot penganjur pun sampai tahap mana sangat? sebab kalau asyik boikot jerr, tak niaga la sampai ke sudah. persatuan peniaga pun banyak masalah juga. banyak yang jadi profit oriented dari menjaga kebajikan peniaga.  
3. Linkman - Mon 19/Sep/2011, 9:50am
1... peniaga kecil tak boleh just mengharapkan expo & karnival je... kena la ada business lain samada dari rumah atau premis2 lain... jadi perniagaan di expo ni just bermusim shj.

2... peniaga yg nak masuk expo tu belajar la dulu kenal mengenal penganjur & event yg lepas2...

kalau tak penah tahu siapa yg anjur tu dan tak nak ambik tahu... dan tak lawat lokasi... tu yg terkena expo di tempat takde orang... rugi...

tapi takpe la sebab kesilapan tu la menjadikan peniaga matang...

cuma peniaga yg buat silap berulang2 kali setiap tahun... sampai tua... ada masalah besar tu... tak ada siapa boleh tolong... hatta bill gates pun tak larat nak tolong...  
4. Matju 2 - Mon 19/Sep/2011, 11:55am
no komen.tp rezeki di tangan Allah...kita yg tentukan hala tuju...sape xbiz lagi boleh la bg pendapat ikut dan je..yg dah tekene tu banyakkan lah besabar...anggap tu satu hikmah..mgkn ada yg lebih baik di sebaliknya...baru kita tahu Biz ni satu pekara yg susah dari makan gaji...tp kalau kita besabar mungkin ada jalannya...peniaga2 kecil perlu tolong menolong satu sama lain..tapi caranye belom sy kaji...lagi satu pendapat sy la kan..kita kene buang sikap berfikir "melayu kene tolong melayu"..kita kene fokus kepada permintaan...permintaan xkenal bangsa...hhhmmm..nak cakap byk pun xbgs jugak...usaha SME ni dah cukup bagus utk peniaga2 kecil..terutamanya kaum melayu....  
5. Khaidir Sharifutdin - Mon 19/Sep/2011, 1:09pm
sebagai seorang perniaga sikap positif sentiasa kita pegang tak kisah lah orang marah kita ke, kene tipu ke, tapi ape pon kita harus belajar, jgn salah kan penganjur atau sesiapa, sebelum buat ape2 keputusan, buat analysis atau kaji selidik dahulu tentang pasaran dan customer need pada sesuatu karnival, target customer kita banyak tak untuk karnival itu atau hanya cukup syarat, ape pon, usaha tangga kejayaa, dalam berniaga ada untung ada rugi, dua-dua kita kene terima,

terima kasih,

HATRAH CANOPY & EVENT arabic/piramid/hightop
kami ada bilangan canopy yang banyak dan mencari sebarang karnival/expo/konvo untuk supply
serta boleh deliver ke seluruh Semenanjung

saya khaidir sharifutdin (019-225 4523)
email: khaidir.sharifutdin@waterco.com.my  
6. Mohd Rejab Othman - Mon 19/Sep/2011, 2:39pm
As'salam..warga majalah..topic ini bg saya adalah bagus untuk peniaga2 ..apa yang saya lihat melalui pengalaman saya sememangnya KADAR SEWA dimana2 pun adalah amatlah TINGGI ..KESILAPAN BUKANNYA PENGANJUR mereka2 ini sememangnya hidup dgn cara begitu..expo2 dibawah anjuran kerajaan dan swasta terkemuka juga dianjurkan oleh mereka2 ini.di sini saya berpendapat PARA PENIAGA tidak seharusnya menyewa tapak2 karnival yang terlalu tinggi harganya..secara automatik sewa ini akan turun secara sendirinya..tetapi sebaliknya berlaku peniaga2 berlumba2 untuk menyewa sebarang tapak2 expo anjuran EO2 ini.akhirnya peniaga yg rugi penganjur tersenyummmmm.pendek kan cerita jgn menyewa tapak2 yg tidak masuk akal...  
7. Zamzarina - Mon 19/Sep/2011, 2:55pm
ye setuju,sy juga seorg peniaga & selalu berniaga di ekspo2 begini..peniaga harus pandai memilih lokasi..semua bergantung pada brg jualan,crowd sekeliling,waktu & masa (musim gaji ke tidak),permintaan semasa..tak semestinya tempat tumpuan dgn sewa yg tinggi,menjamin pulangan yg tinggi,sbb ia bgantung pada brg jualan & jns crowd yg datang.crowd yg ramai tak semestinya brg kita laku...byk faktor perlu diambil kira...  
8. Bs - Mon 19/Sep/2011, 5:48pm
Salam semua.....Saya pun ada juga pengalaman berniaga di karnival dan juga expo...Apa yang saya dapat kongsi disini ialah kita kene bekerjasama dan salingbantu membantu seperti menyebarkan info serta berita2 mengenai karnival2 serta pihak penganjur yang mengendalikannya...Jika dapat info penganjur itu penipu kita sebarkan pada rakan2 yang seangkatan dengan kita...Jika kita nak masuk Karnival/expo di kawasan lain, kita hubungi atau roger2 dengan sahabat atau kawan2 kita di sana dan tanya mengenai Karnival dan penganjur yang mengendali Karnival tersebut....Itu lah di namakan "Apa yang penting kerja sama" dan jika kita berhati hati dan memilih penganjur yg baik, saya rasa semua penganjur akan mula sedar dan membaiki tahap penganjuran mereka......  
9. Bigeventz 2 - Mon 19/Sep/2011, 7:44pm
Kami bersetuju dengan coretan Khaidir Sharifutdin, Mohd Rejab Othman, Zamzarina dan juga Bs.

Pemilihan produk untuk jualan juga memainkan peranan...lambakan produk jualan yang sama juga merupakan satu masalah sesama peniaga.  
10. PakMan - Mon 19/Sep/2011, 9:22pm
dulu, sume saya ikut, besar ke kecik ke sumenye hampeh!!! modal toksah cakaple, ujung lesap pangkal hilang - pertama saya kureng pengalaman, kedua modal kecik, ketiga barang xseberapa! kini saya pi juga manax ekspo @ karnival tapi saya cuma cari kengkawan je ie kenalan lama kontek kontek join http://speedlineinc.com/matabulan1  
11. Faizal4977 - Tue 20/Sep/2011, 8:18am
Salam, saya merupakan usahawan baru yang baru berjinak dengan dunia keusahawanan setelah lebih 10 tahun berkecimpung dalam dunia korporat...

sebagai usahawan baru, beberapa perkara perlu dibuat sebelum menyertai ekspo/karnival seperti kemampuan kadar sewa, lokasi ekspo, kemudahan parking, produk usahawan+target customer, masa karnival (dah gaji ke belum...:), kenalpasti event organizer (tanya otai-otai dulu...), promosi daripada pihak penganjur+usahawan...dan macam2 lagilah...sehinggakan usahawan perlu membuat lawatan tapak bagi meastikan kawasan ekspo itu benar2 mencapai tahap yang diperlukan...akhir sekali, sebagai usahawan muslim setelah pelbagai usaha telah dibuat antara penganjur dan kita, maka kepadaNYA lah kita memohon keberkatan rezeki...sembahyang DHUHA merupakan antara tips yang perlu diamalkan bagi memurahkan rezeki kita semua agar diberkati tanpa meninggalkan amalah yang WAJIB...:) jumpa di KARNIVAL USAHAWAN DESA pada 21-25 Sept ini...

faizal, pustaka.nur.najma@gmail.com  
12. Jebat 3 - Tue 20/Sep/2011, 3:23pm
Salam semua. Sy cuma nk beri pendapat aja. Boleh terima amalkan kalau x abaikan.
1) Peniaga kena kira jumlah modal barangan yg dikeluarkan. Contoh modal Rm5000. Kadar sewa tapak yg patut dicari sekitar 10 -12% aja ( rm 500-600) saja. Lebih dri tu cari sakit laaa.
2) Tarikh jga penting. Kalau 10 - 15Hb bulan tu, Paham-paham aja la.
3) Masuk expo ni biarlah kerja kedua kita. Perniagaan pertama biarlah yg tetap. Contohnya ada kedai2 kecilanan. So barang gualan boleh di bawa ke expo.
4) bagi yg makan gaji tetap ban masku expo sebagai sambilan tambahan, syabas sy ucapkan.

APA PUN SELEPAS SEGALA USAHA JANGAN LUPA MOHON RAHMAT DARI ALLAH.  
13. Hartini 4 - Tue 20/Sep/2011, 3:48pm
betul2..sumer nye betul...bg sy pulak, sy playsave..join karnival yg betul2 grand je n tpt xla begitu jauh..bkn pilih bulu..tp xnk tanggung risiko mbabi buta..cara sy pilih event mesti tgk tpt, jenis event, aturcara n undangn sape n plg penting harga booth..tepuk dada tanya selera..sbb klau kita silap pilih, event hancur, penganjur lepas tgn je..yg diorg tau, setel event, kluar sebijik kereta br..huhu  
14. Penasihat 3 - Sun 25/Sep/2011, 12:51am
1.Xpo yg ideal ialah bila sewa tapak 10x20 antara rm70-200 sehari. Kalau lebih, janganmasuk.
2. Jangan bayar sewa penuh. Bayar 20% je dulu. Dah Naik khemah, letrikdah operasi, kerusi meja dah siap,baru bayar penuh dan meniagalah. Untung rugi itu kerja Tuhan.
3. Masuk xpo sebagai part time je.Kena ada bisness tetap sebagai back up
4. Tanya pendapat kawan2 kat MC untuk dptkan maklumbalas event tersebut.
5. Jangan masuk xpo yang melebihi 7 hari.Hari yang hampeh lebih bnyk drp hari yg berkualiti
6. Jgn tidur kat hotel, kecuali kongsi ramai2. Tidur bawah khemah je
7.Yang kongsi tapak... pastikan utk khemah 20x20, yang terbaik kongsi 2 orang je

tips lain akan muncul kemudian.  
15. Abg Piee - Sun 25/Sep/2011, 10:35pm
hati hati yg selalu kena tipu...org melayu...yg penipu tu....org melayu...melayu tipu melayu....mcm mane le melayu nak berjaya....hati hati le wahai bangsa ku org melayu  
16. Smelink - Mon 26/Sep/2011, 11:58am
Salam 1Malaysia.

Bersyukur ke hadrat Illahi kerana selesai sudah Karnival Usahawan Desa 2011, di Putrajaya. SMELink berjaya menempatkan seramai 50 usahawan IKS di pelbagai zon.

Sempena KUD, PM telah melancarkan Dana UK Dinamik untuk peniaga kecil dan usahawan IKS sebanyak 10k kelulusan 5 hari dan 2 hari untuk mendapatkan cek. SMELink telah menjalinkan kerjasama dengan pihak yang dilantik untuk membantu ahli SMELink mendapatkan dana tersebut.

Kepada peniaga kecil dan usahawan yang ingin mendapatkan dana tersebut, boleh berhubungi pihak agensi kerajaan atau menghubungi kami sekiranya memerlukan bantuan seumpama itu. Menerusi kami, peniaga kecil dan usahawan IKS perlu menjadi ahli kerana saya sedia membantu dan membimbing untuk kembangkan perniagaan anda ke seluruh Malaysia.  
17. Bzboy4 - Mon 26/Sep/2011, 4:11pm
Sy dah 3 thn mengikuti perkembgn Karnival Ushawan Desa tetapi secara keseluruhannya belum lg ke tahap yg memuaskn. Jika terlalu byk gerai x semua laluan yg "hot"..Yg terpencil & tercorot menjadi mangsa. Usahawan Desa harus lebih fokus kpd marketing and Sales Strategy and Planning.  
18. Azreena - Tue 27/Sep/2011, 7:22pm
saya rasa tahun ni KUD ok sebab sudah tiada/berkurangnya perniagaan yang "tidak sesuai" dengan roh KUD tersebut....jika dulu abis semua jenis perniagaan caca merba dia sumbat dalam KUD tapi kali ni dah nampak fokus sikit...sama cam MIHAS di awal penumbuhan dulu...ada ke org jual karpet, tshirt, baju time MIHAS 1 dgn 2 dulu.....  
19. Wanieghi - Wed 28/Sep/2011, 1:45am
Usahawan kud memang ada potensi.brg2jualan berkualiti dan harga pun ok bagi pembeli dan peniaga,tapi andai nya pihak kerajaan dpt bina satu shopping mall khusus utk para usahawan kecil dan besar dari seluruh negara lagi baik,mcm gm plaza kt cho kit..usahawan ini juga boleh jadi pemborong dan mereka yg baru nk berniaga boleh beli borong dari usahawan tersebut.secara langsungnya barangan tersebut cepat berkembang dan dikenali ramai..kalau kud hanya buat kanival sekali sekala kat mana nak beli lagi rempeyek pak daud.sekali beli dah habis mkn.lepas tu dah tk boleh nk beli lagi.
Kalau buat one stop mall senang pengguna nk repeat order.tak perlu lg nk harapkan bantuan shopping mall terkemuka..kita ada shopping mall sendiri.baru ramai nk jadi usahawan.disamping tu usahawan perlu berfikiran terbuka dan optimistik terhadap sebarang komen..dan selalu berfikiran besar..harga sebuah ferrari 1juta,sebenarnya tak mahal.kita rasa mahal sebab kita berfikiran kecil..semoga kita terus berjaya.  
20. Smelink - Mon 3/Oct/2011, 11:29am
Salam 1Malaysia.

Kami bersependapat dengan wangieghi dan pernah suarakan kepada NGO-NGO dan pihak berhubung kait tetapi ibarat masuk telingga, keluar telingga kiri. Suara kita belum kuat untuk gerakkan mereka. Mereka-mereka ini kononnya memperjuang hak dan ekonomi melayu, pakat tubuh MTEM, Tan Sri Rozali, pengerusi DPMM Selangor, Syed Ali, Presiden DPMM pon tubuh MTEM Bersatu...Kalu kita tengok, mereka sendiri tak bersatu, mcamana depa nak perjuangkan nasib, hak dan ekonomi melayu??? Bagi saya mereka nak kejar nama dan jawatan aje serta berkepentingan. Yang jadi masa adalah kita.

Saya ingin menyeru kepada rakan-rakan peniaga kecil dan usahawan IKS marilah kita bersatu dengan kumpulan kita, biar bermula dari kumpulan kecil, lama-kelamaan akan menjadi besar.  
21. Isagani Suradin - Mon 3/Oct/2011, 12:54pm
Setuju dgn smelink. smelink selalu bawa usahawan iks ke ekspo atau karnival. Senang dan tak banyak karenah. untung rugi itu kerja Allah, terpulang kepada kekuatan produk kita. Cuma kadang2 penganjur letak harga sewa booth tak menasabah atau mahal sangat.Ada juga penganjur yang mungkir janji. Yang jadi mangsa peniaga. Saya percaya smelink sudah masak dan kenal penganjur2 sebegini. Harap,senaraikan penganjur tersebut atau blacklistkan mereka.
Kepada peniaga (khasnya peniaga ekspo) bantulah smelink untuk membantu anda juga.  
22. Linkman - Thu 6/Oct/2011, 11:50am
tak baik salahkan MTEM atau datok2 tu...

majalah.com ni pun dpmm yg buat. kalau tak ada Dewan-dewan macam ni, mesti sampai sekarang kita dok kat forum cari.com.my dan mudah.my (dua2 bukan melayu punya)

saya rasa kerajaan dah buat macam2 nak tolong melayu dan rakyat 1malaysia.

kita patut bersyukur.
kalau kita dilahirkan di indonesia atau iran... kan teruk kena lari ke luar negara nak cari kerja sebab kerajaan mereka teruk...

di malaysia ni
- melambak2 kerja kosong
- bagi yg minat berniaga dan baru nak bermula (tak ada duit), boleh beniaga makanan tepi2 jalan di beribu2 tempat... tepi pejabat... tepi kawasan taman dll... kos tak sampai 2-3 ratus rm je... masalahnya mereka ni malu dan tak sanggup..

- bgi yg minat berniaga dan ada duit... ada macam2 program franchise & pakej berniaga utk mereka try...  
23. Haziem Zuhuri - Wed 12/Oct/2011, 10:52pm
nak mudah & paling selamat..menaiga pasar malam je laa..baru rm3..kalau rambo rm6...huhuhu
kalau niaga kecil2an & modal nak tanggung rugi takde..takpayah masuk karnival2 ni..otai2 n peniaga ada duet bole la masuk...  
24. Penasihat 3 - Sun 16/Oct/2011, 10:50pm
Selagi orang melayu di beri bantuan dan subsidi oleh Kerajaan, selagi itulah orang melayu tak kan maju dlm bisness. Majoriti Usahawan melayu yg berjaya, mereka berdikari sendiri tanpa bantuan kerajaan. Belajar dari usahawan cina, India atau bangsa yg tak dapat subsidi ni. Insyaallah, anda akan menjadi usahawan berjaya yang berdikari.  
25. Marzuqi Jaafar - Thu 20/Oct/2011, 1:40pm
apa yang hendak saya perkatakan di sini ialah sememangnya pihak penganjur tidak akan peduli keluhan dan rintihan usahawan2 kecil, harga sewa tapak akan tetap melambung setiap kali adanya karnival atau ekspo. Kalau boikot pun masih ada lagi usahawan yang sanggup terima tawaran itu. Apa yang penting sekarang kita mesti jual harga barang termasuk kos sewa dan perbelanjaan lain yang kita terpaksa tanggung. Berserah aje pada Allah SWT dengan harapan setiap jualan ada keberkatan nya.  
26. Abg Piee - Fri 21/Oct/2011, 1:24am
melayu keluar produk,bila masuk pasaran,org melayu selalu tewas  
27. Stokis Higoat - Wed 7/Dec/2011, 12:05am
Saya pun baru je rugi ni. Meniaga makanan dan minuman ringan kat JOM HEBOH Bukit Jalil pada 3&4 December 2011 . Sewa tapak mak ai, mahal, RM2800 untuk tapak 10x10. Tapak kalo tengok pelan memang hebat, betul2 depan pintu (A) LRT bukit jalil. Masa nak disewakan bukan main lagi depa cakap tapak ni strategik, depan pintu LRT. Ada org tahun2 sudah pernah dapat sampai 18K. Tapi sayang seribu kali sayang Sebenarnya pintu (B) LRT sahaja yg digunakan. Pintu (A) sepi. Depa yg jual tapak dah tahu perkara ni tapi wat konon2nya tak tahu. Dua hari meniaga cuma dapat 2K. Modal keseluruhan 5K. 3K hangus dalam masa 2hari. Minta depa review harga dengan harga patut tapi cuma RM300 dipulangkan, so tapak mati tu berharga RM2500. Gila! aku meniaga dua hari cuma dapat 2K sahaja. Kepada Mr.Bakar/ Abg Man/ Mr. Anuar pulangkan duit den tu. Tapak tu hang patut sewakan dengan harga RM300 je bukan RM2800.

* Ada sapa2 leh advise tak  
28. Abg Piee - Sat 31/Dec/2011, 10:12pm
selalu yg melingkupkan sesama bangsa leeeeerrrrr......klu tak berhati hati....boleh jadi papa kedana  
29. Smelink - Sun 1/Jan/2012, 7:53pm
Program 'Jom Niaga Dikarnival & Ekspo' 2012 - Lot Gerai Percuma
Smelink @ SME BUSINESS CENTRE & NETWORKING - Sat 17/Dec/11, 12:41pm [Last Comment]

2012 bakal tiba tidak lama lagi, sepanjang 2011 kami berjaya menempatkan beratus peniaga kecil dikarnival & ekspo anjuran agensi kerajaan dan swasta diseluruh Malaysia. Hasil pemantauan kami, ramai mengeluh dengan kadar sewa dan berniaga tidak menjadi.

Atas dasar keprihatinan dan galakan, kami akan lancarkan program Jom Niaga dikarnival & ekspo 2012 tidak lama lagi. Perancangan kami untuk membantu peniaga kecil berniaga dikarnival & ekspo tanpa sewa. Keluasan lot 10x10

Penerangan serta Syarat dan peraturan program boleh dirujuk di http://smelink.wall.fm. Kepada peniaga yang berminat, bolehlah membuat pra-pendaftran menerusi SMS:free/nama/produk jualan kepada 017-291 7238

Bersyukur kehadrat Allah SWT dengan limpah kurniaNya, misi kami untuk membantu peniaga kecil dan usahawan IKS terlaksana.

2011, kami telah Berjaya menempatkan beratus peniaga kecil dan usahawan IKS dipelbagai carnival dan ekspo anjuran agensi kerajaan dan swasta diseluruh Malaysia, antaranya:-
1. Karnival Konsert Triple Malaya, Gemencheh, Negeri Sembilan
2. Karnival Utusan Malaysia, Angsana, Johor Bharu
3. Karnival Mesra Rakyat 1Malaysia, Teluk Kemang, Negeri Sembilan
4. Karnival Lelong, Desa Tasek, Kuala Lumpur
5. Karnival Back to school, Medan Mara
6. Halfest, PWTC, Kuala Lumpur
7. Karnival Usahawan Malaysia Tesco Kuala Selangor
8. Karnival Usahawan Carrefour, shah Alam
9. Karnival Santai Perpaduan
10. Hari Peladang, Nelayan dan Penternak Negeri Sembilan
11. Karnival 1Malaysia
12. Karnival Belia Kedah
13. Jom Makan Sempena Sambutan Hari Belia Negara
14. Karnival upin & Ipin
15. Karnival TAHA
16. SME Week, UIAM
17. Pesta Konvo Politeknik, sabak Bernam
18. Pesta Konvo MMU
19. Pesta Konvo Universiti Malaysia
20. Chocolate Fest & SME sempena konvo UIAM
21. Ekspo Usahawan Bumiputera, Pulau Pinang
22. Karnival Jom Heboh
23. Karnival Gegaria
24. Karnival Bank Rakyat
25. Karnival Pantai Utusan Malaysia
26. Karnival Usahawan Desa
27. Karnival Bio tech Johor
28. Karnival 2 Dekad
29. Karnival Selangorku
30. Karnival Ulang Tahun ke-100 Bt Arang
31. Karnival Halal Johor
32. Karnival Best
33. Agro Fest dan Makanan Johor
34. Karnival Back to School, Medan MARA
35. Karnival Mega Bumper Selangorku

Sepanjang karnival berlangsung, kami sentiasa memantau dan memberi bantuan teknikal kepada penganjur dan peniaga kecil dan usahawan IKS dibawah naungan kami.  
30. Shaiful Hafiz Bin Yahya - Mon 2/Apr/2012, 8:15pm
Saya pengasas aiskrimbiz & trading..Meniaga soft ice cream homemade. Berminat turut serta dalam Karnival SMELINK. [aiskrimbiz.blogspot.com]  

Page 1   (Total 30 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..