Pengiraan ASB Investment, Keuntungan Mencecah 30% Setahun.
Roslan Cimb 5 - Sun 9/Dec/2012 9:44am [Last Comment]
SITUASI 1 ( INSTALLMENT HANYE SETAHUN)

1-)let say amik asb loan 100k bulanan RM550
nak byr SETAHUN je so 550 X 12=rm6600
2-) 100k dividen assume 8%= so dpt RM8000
3-) dr rm8000 tu anda keluarkan 6600 untuk byr next year punye instalment,so ade balance lg 1400,,buat je mcm tu smpai bulan ke 37..then anda terminate..

ape yg anda dapat?
1-) rm1400X2(balance 2 tahun)
2-)dividen tahun ke 3=rm8000(ni anda dpt la sebab anda xperlu lagi byr instalment thun ke-4,sbb nak terminate kan..
3-) baki loan= rm4837-(mana dapt ni???)hehe

mula2 kan anda pinjam 100k,,so selama 3 tahun anda byr instalment tu,,mestilah 100k tu da berkurang kan?so outstanding balance anda pada bulan ke 37 da berkurang jadi RM95,163..
s0 100,000-95,163=RM4,837..

ok total sume anda dapat bile dah terminate.
rm2800+RM8000+RM4837=RM15,637

modal anda keluar hanya RM6600
total dapat RM15,637
keuntungan=RM9037
return on investment (ROI)= keuntungan/modal X 100%
so RM9037/RM6600 X 100%=RM136%
ROI 1 tahun=45%

SITUASI 2 (INSTALLMENT 3 TAHUN)

loan yang sama 100k installment rm550,
anda saving rm550 selama 3 tahun tanpa keluarkan dividen...so,
rm550 X 36=RM19,800#

compounding dividen asb selama 3 tahun adelah RM126,000
outstanding balance pada bulan ke 37 adelah RM95,163
so total nett dapat RM30,837

modal RM19,800
nett dapat RM30,837
keuntungan RM11,037
ROI= keuntungan/modal X 100%
so RM11,037/RM19,800 X 100%=RM55.7%
ROI 1 tahun=RM18.5%

anda yang pilih teknik2 pembiayaan asb ni..

kalau nak apply sekitar selangor/KL/putrajaya
boleh terus hubugi atau sms saya,saya akan dtg tempat anda...
013-3842042/012-9729723 (roslan)
roslanjohari88@yahoo.com/roslan.sopian@cimb.com

Niche: Servis Kewangan | Diskusi Bisnes
 
1. Dafinah - Sun 9/Dec/2012, 9:53am
Salam Ahad .. En. Roslan & warga majalah

Mari lah kita ber ASB loan.. sapa tak buat memang rugi..  
2. Ali Bin Amad - Sun 9/Dec/2012, 10:04am
mana ada pinjam 100k byr 550 blnan?byr 800 lebih,utk setaun kene tambah lg 2 bln
duit poket  
3. Roslan Cimb 5 - Sun 9/Dec/2012, 12:59pm
kak dafinah- wasalam,ade aje akak ni kat mana2 ye :)

ali bin ahmad- 800 lebih tu bank mana?bank rakyat kot :),,cimb boleh up to 30 years,tu yg installment murah,,buat apa nak byr installlment mhl2 sedangkan keuntungan sama..  
4. Dk Dewi Asrina Sari - Sun 9/Dec/2012, 7:27pm
saya tk fhmlh.. bole emel detail ke dewidarul@gmail.com. skrg saya ada asb loan 50k kt mybank .. byr thun ptama lumpsum 3600.. apa mksud en , thun empat kna terminate utk dpt untung pula?  
5. Zuzdean - Sun 9/Dec/2012, 10:55pm
detail please
zuzdean@yahoo.com  
6. Dbang09 - Mon 10/Dec/2012, 2:35am
kalau tkde payslip gaji boleh mohon ke?
sy berniaga sendiri..  
7. Edirhardy - Mon 10/Dec/2012, 7:40am
kalau ade problem payment dgn cimb dulu bleh apply lg ke asb kat cimb?

hidirkhalil@yahoo.com  
8. Roslan Cimb 5 - Mon 10/Dec/2012, 1:19pm
Dbang09- klo keje sendiri hanya bank statement dan ssm..ape2 hal boleh contact..  
9. Roslan Cimb 5 - Mon 10/Dec/2012, 1:21pm
edihardy- dulu tu tahun brp?kite tgk rekod 12 bulan..so klo 2tahun lepas ke no prob kot..tp jgn smpai ada ctos /blacklist..kompem xlepas,melainkan ade surat settlement..papehal boleh contact dan sms..  
10. Linkman - Tue 11/Dec/2012, 6:51pm
En Roslan,

1) pinjaman ASB dgn cimb ada kena bayar insuran tak? (macam MRTA insuran rumah)

2) kalau bank rakyat, pinjam rm 50k tak dapat 50k.. tolak macam2 tinggal rm46+k je... kalau pinjaman CIMB ni rm50k dapat penuh ke rm50k? (takde tolak apa2 benda pelik ke?)

3) Kalau terminate sebelum tarikh matang/tarikh perjanjian, tak kena fine/fees/denda ke. Kalau citibank, kita beli brg kad kredit tukar jadi ansuran katakan 12 bulan. Kalau kita nak bayar lumpsum sebelum 12 bulan.. yg peliknya KENA bayar DENDA!!! kalau CIMB punya ASB loan ada tak camtu?

Thanks aaa for the info.  
11. Roslan Cimb 5 - Wed 12/Dec/2012, 12:26pm
linkman
1- Cimb dan maybank wajib insuran..
2- dapat penuh 50k..
3- dulu mmg klo terminate ade lock period 3 tahun,,penalty 3.5%..tapi sekarang starting julai 2012,xde lock period,means boleh terminate awal without any penalty charges.TQ  
12. Fyzall 1 - Wed 12/Dec/2012, 5:46pm
tq 4 sharing with us...  
13. Rizal Zainal Abidin - Tue 18/Dec/2012, 12:59am
salam cik roslan,cuba emailkan lebih detail pada saya macam mana proses ini berjalan rizalza70@gmail.com tq  
14. Zamac - Tue 18/Dec/2012, 10:50am
Salam....ada cara lain dr ASB yg menguntungkan...buat investment dlm unit trust..tgk perkiraan dkt bwh nie:

1. ASB (div 8%): Loan RM10K, payment RM200/ month, saving period 60 month. Total amount dpt RM 14, 793.34.
2. Unit Trust (div 15%- average), buat monthly saving mcm ASB RM200/month. Total amount dpt RM 17, 963.34.
3. Simpanan Cash Lump Sum: RM5K buat invesment selama 5 tahun, div average 15%, total amount dpt
RM 10,056.79. So, total keuntungan dlm RM 5,056.79. Lg lama invest lagi tinggi pulangan.

Advantages invest in unit trust:
1. Pulangan pelaburan yang lebih tinggi menerusi kenaikan harga pasaran dana
2. Perolehan dividen setiap tahun dalam bentuk unit dan akan menambah keeuntungan mengikut kenaikan harga pasaran semasa dana.
3. Boleh berhenti membuat auto debit/ bayaran bila2 kita inginkan
4. Boleh redeem bila2 kita inginkan
5. Selamat dan with low risk.

Disadvantages Loan ASB:
1. Komited dengan bayaran bulanan selama tempoh pinjaman
2. Jumlah wang yang akan diterima adalah tetap tidak mengikut pasaran semasa
3. Pelabur terpaksa menangung interest dgn bank dan x enjoy dgn dividen yg diberikan

Call/SMS saya- Ella (010-5666714). saya akan share dgn anda cara2nya.  
15. Roslan Cimb 5 - Tue 18/Dec/2012, 12:29pm
riza- saya dah email..
zamac- saya dah buat pengiraan di atas,melebihi 40% setahun,,itu hanya installment 1 tahun sahaja...tahun ke2 - ke5 xperlu kuar modal... kalau nak bayar direct selama 5 tahun,18% setahun keuntungan...lebih tggi dr mana2 unit trust...  
16. Pakejborong500 Blogspot Com - Tue 18/Dec/2012, 3:13pm
salam,

bagus sbnrnye wat asb loan..tabungan utk masa tua nnt..lg 1 dgn dividen asb kte bleh wat byr loan umh & keta..kalo bg cina dah lame depa maxkan asb ni..huhuh asb bgs sbb ade compounding..tp kte perlu disiplin utk bjaya!!  
17. Momot - Wed 19/Dec/2012, 12:34pm
Salam,
Sepengalaman saya dgn unit trust ni, memang UNTRUST. Why?

Unit trust sgt bergantung kpd bursa saham. So klu saham jatuh alamat unit trust pun sama ikut. Saya pernah labur long term hampir 8thn dgn 2 syarikat unit truss yg gah sgt tp return 0%. Tu pun nak jual kena tunggu sampai harga naik balik. Kalau tak rugi banyak.

ASB is the best. It is not a low risk but IT IS NO RISK at all. Ko simpan RM1 duit ko tetap RM1. Cuma keuntungan saja yg naik turun.  
18. Roslan Cimb 5 - Thu 20/Dec/2012, 1:57pm
momot & pakejborong500- terima kasih atas kata nasihat dan semangat tuan.. semoga dgn sedikit nasihat ini dpt menarik minat org2 melayu kita pada asb investment...ya betol! ASB IT IS NO RISK AT ALL! :)  
19. Md Dasuki Samad - Mon 31/Dec/2012, 5:41pm
Roslan, email details on asb loan to mddasukisamad@hotmail.com. Will call u later..Tq.  
20. Shah89 2 - Sat 12/Jan/2013, 11:52pm
detail ke khairulinashahrin@gmail.com sya berminat tapi pendapatan sya ciput sangat bolh ker sya buat pinjam n simpanan 100k tu plezz help me...hahah  
21. Sueweal - Wed 23/Jan/2013, 10:05pm
Klau nk Income sbln lebih dr asb ble beli mesin topup woopit 24 jam beroperasi. Letak d ipt kilang restoren mamak 24 jam Insyaallah sebulan dpt rm 800-1000. Modal sebuah mesin hanya rm9988 shj. 0196335644 atau bg nama penuh no hp n lokasi cadangan pasang  
22. Pusat Bayaran Setempat - Sun 3/Feb/2013, 1:25pm
Salam,

ASB mmg secure investment, penuhkan dahulu & jika ada lebih wang, boleh cari perniagaan yg berpotensi menjana keuntungan yg lebih dari asb. Cthnya perniagaan membuka Pusat Pembayaran Setempat spt bayaran bil air,letrik,astro,topup,insuran,tiket bas,dll semuanya hnya dlm 1 mesin terminal. Ia boleh dijalankan dari rumah anda. Kami akan membantu anda sehingga mampu melatih para usahawan baru dlm bisnes yg sama.

Jadi jika berminat,sila sms nama & no. hp anda ke 012-6376515 (Muhd) utk penerangan lebih lanjut.

atau anda boleh layari blog kami di
>>> http://pusatbayaransetempat.blogspot.com

anda tidak akan rugi kerana anda Insan HEBAT yg ingin mencari sumber pendapatan alternatif bg meningkatkan kemajuan hidup masing2.

sekian.  
23. Dira Myfsc - Thu 21/Feb/2013, 5:43pm
Minta maklumat:
1-Sekiranya loan, biasanya melibatkan interest/faedah keran ini adalah salah satu jenis pendapatan untuk semua bank.
Berapa kadar faedah yg dikenakan untuk loan tersebut?
Sekiranya loan ASB tersebut untuk tempoh 20tahun, adakah bila nak terminate nanti faedah akan dikira 0?
2-Saya pernah tanya untuk buat full settlement loan (Terminate loan) tetapi hanya dapat sedikit diskaun sahaja, kadar faedah masih tetap dikira, so saya tetap rugi.. Boleh encik bg pendapat utk bantu?
3-cara saya kira, 480 sebulan, loan 20 tahun, saya kene bayar semula RM115,200, ttp loan saya cuma RM70,000 je. Saya bayar utk 3 thn je, tp saya still rugi. kenapa ye?  
24. Arashfx - Fri 15/Mar/2013, 9:50pm
Loan mesti la buat secara islamik, kalu konvensional ASB jadi HARAM sbb melibatkan riba. Harap maaf...  
25. Shieda 6 - Fri 14/Jun/2013, 12:25pm
ASLMKM,, im begginer n nak mitak opinion dari yg hebat2 belaka,,

which is better,, ambik asb loan 25tahun then terminate dlm mase 3 year,, or ambik asb loan dalam 10year then terminate dalm mase 3year??

Thank you,,, :) hope someone will answer my question,,,huhuhuhu  
26. Fauzan Halim - Tue 25/Nov/2014, 11:56am
minta email ke zanfauzan91@gmail.com  

Page 1   (Total 26 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..