Pelaburan Restoran Ekslusif
Mr Mohd 8 - Thu 7/Mar/2019 7:09am [Last Comment]
Peluang untuk menjana pendapatan dengan kaedah pajakan. Keuntungan yang bakal diperoleh adalah melalui kaedah profit sharing. Anda diberi peluang untuk memajak wang anda kepada restoran ekslusif berkonsepkan 5 bintang.

Pajakan dibuka melalui kiraan kaedah lot dan nilai pajakan adalah terhad kerana hanya beberapa lot pajakan dibuka kepada sesiapa yang berminat. Nilai setiap satu lot adalah RM 10,000. Dan setiap lot sah sehingga 2 tahun. Sekiranya selepas 2 tahun anda berminat untuk meneruskan pajakan, anda boleh memperbaharui pajakan tetapi termaktub kepada kekosongan lot yang masih ada.

Pajakan ini adalah peluang keemasan untuk anda menjana pendapatan berkonsepkan Islam kerana keuntungan yang bakal anda perolehi adalah dianggarkan 8% sehingga 10% setiap bulan termasuk dengan modal pajakan anda.

Contoh kiraan keuntungan sekiranya anda memajak 1 lot iaitu bersamaan RM 10,000 :

Pada bulan pertama contoh keuntungan adalah 9%, maka anda akan perolehi sebanyak RM900. Sekiranya dalam tempoh 2 tahun purata keuntungan setiap bulan adalah 9%, maka jumlah keuntungan keseluruhan termasuk dengan modal pajakan anda adalah sebanyak RM 21,600. Sekiranya deperincikan lagi, ini bermakna pada tahun pertama anda sudah berjaya untuk menerima semula modal pajakan anda dan pada tahun kedua adalah bermulanya keuntungan anda. Pulangan wang yang anda akan peroleh adalah setiap hujung bulan.

Peluang ini dibuka kepada semua dan sangat sesuai kepada sesiapa yang mempunyai modal tetapi tidak ada masa untuk menjalankan business, mempunyai modal tetapi tidak nampak jalan untuk mulakan perniagaan, mempunyai modal tetapi tidak berani menjalankan business kerana takut tidak mendapat pulangan. Di sini kami ingin menawarkan anda dan membuka jalan untuk kembangkan wang anda sementara lot-lot pajakan masih sedia ada.

Yang lebih menarik adalah anda akan berurusan terus dengan pihak pengurusan restoran tersebut, tidak ada middle man, agent, broker dan lain-lain.

benefit tambahan : sekiranya anda memajak sebanyak 10 lot iaitu bersamaan RM100,000 anda akan menerima kad vip yang melayakan anda mendapatkan diskaun sebanyak 15-20% setiap kali anda makan di restaurant tersebut. kad vip tersebut hanya akan sah selama 2 tahun iaitu tempoh anda memajak bersama restaurant tersebut. Boleh hubungi saya jika saya buat tinggalkan pesanan ringkas whatsapp saya akan hubungi balik. For serious only. 018-3104684

Niche: Diskusi Bisnes | Iklan Terbuka | Mencari Pelabur
     
  1. Hazrul Nizam - Fri 8/Mar/2019, 8:59am
    kalau 8% sebulan bermakna 96% setahun. Bank Rakyat pun hanya mampu bagi 13-16% sahaja SETAHUN menjalankan perniagaan yang PALING UNTUNG didunia, iaitu pinjaman wang.

    Pinjaman wang tidak melibatkan stok barang basah, tiada stor simpanan, tiada kedai tempat pelanggan makan, tiada kos tukang masak, pelayan dan 1001 lagi kos yg terlibat. Itupun hanya mampu beri 16% setahun.

    kalau anda tidak pernah berniaga, anda tak tahu bagaimana susahnya nak mendapatkan untung.

    Jadi jika ada mana mana bisnes yg menawarkan keuntungan melebihi 20% setahun, saya amat sangsi. Dalam kes kes tertentu ada pelaburan berisiko tinggi yg mampu memberikan pulangan sehingga 30% setahun, tetapi maksud risiko tinggi adalah kemungkinan utk syarikat tutup sangat tinggi.

    Atau tahun ini untung 33% tapi tahun depan rugi pula 20%. Itu maksud risiko tinggi. anda tahu bila nak masuk dan tahu bila nak keluar sebelum syarikat rugi. Contoh terbaru masakini adalah pelaburan matawang kripto. Memang ada yg untung besar, tetapi yg rugi besar pun ada. Anda perlu monitor sepanjang masa.

    Jika matawang tersebut untung besar tahun ini, tiada jaminan akan untung lagi tahun depan. Sebabnya ICO (initial Coin Offering) sentiasa berlaku setiap hari. Sebaik sahaja ada news ICO lain mempunyai teknologi yg lebih baik dari anda (contohnya teknologi hashgraph, menggantikan blockchain), pelaburan crypto coin anda menjunam ke tanah.  
  2. Hazrul Nizam - Fri 8/Mar/2019, 9:10am
    kesimpulan untuk anda.

    Mana mana pelaburan bisnes conventional yg menjanjikan:

    1% - 5% setahun - yg paling logik. (Fix Deposit bank termasuk disini)
    6% - 10% setahun - logik tapi ada campurtangan kerajaan
    11% - 20% setahun - logik kalau syarikat pinjaman wang
    21% - 30% setahun - pelaburan berisiko tinggi. Kemungkinan utk rugi pulak 30% tahun berikutnya amat tinggi. (atau hangus terus jika syarikat terpaksa tutup)

    31% - 100% setahun atau lebih - adalah sah skim piramid atau skim ponzi terutama sekali jika anda dijanjikan keuntungan setiap tahun.  
  3. Hazrul Nizam - Fri 8/Mar/2019, 9:17am
    Anda kenal Warren Buffett? Pelabur TERKAYA di dunia menerusi syarikatnya Berkshire Hathaway,

    Sejak 1965-2015 iaitu selama 50 tahun, average keuntungan tahunan adalah sekitar 20% sahaja. Jangan lupa tuan/puan, ini adalah syarikat pelaburan yg paling bijak di dunia.

    TETAPI sejak 10 tahun kebelakang ini, purata keuntungan tahunan adalah sekitar 10% -11% sahaja.

    ini adalah WARREN BUFFET dan BERKSHIRE HATHAWAY. Manusia yg pernah tersenarai paling kaya di dunia beberapa tahun dahulu.

    Jika Warren Buffett hanya mampu berikan 20% sahaja setahun bagaimana anda boleh justify anda lebih bijak dari beliau?  
  4. Hazrul Nizam - Fri 8/Mar/2019, 9:49am
    Apakah purata keuntungan tahunan semua industri yg logik diterima pakai?

    Cara mudah adalah dengan melihat Fix Deposit yg ditawarkan setiap bank di malaysia. Kalau dilihat kesemua 10-15 bank di malaysia yg menawarkan Fix Deposit, kesemuanya sekitar 2% - 4% sahaja SETAHUN.

    Ini adalah PURATA KESEMUA industri dimana bank memberikan pinjaman dan peratusan pulangan yg berani dijanjikan oleh bank kepada pelabur.

    Jangan lupa, bank amat KETAT dalam kriteria pemberian pinjaman. Ingat tak keluhan peniaga yg merungut susah mendapat pinjaman bank. Ini kerana bank ingin memastikan mereka hanya beri pinjam kepada peniaga yang diyakini 100% mampu membayar balik.

    Jika peminjam/peniaga gagal membayar balik dalam tempoh tertentu (cthnya 3 bulan tertunggak), pinjaman tersebut termasuk dalam kategori Non Performing Loan (NPL). Ia akan menjejaskan peratusan Fix Deposit yg berani diberikan bank pada tahun berikutnya.

    Kesimpulan
    ==========

    Saya mengguna-pakai angka sekitar 2% - 5% SETAHUN sebagai purata logik utk tawaran keuntungan, bagi mana-mana perniagaan.  
  5. Linkman - Fri 8/Mar/2019, 2:59pm
    terima kasih Tuan Hazrul diatas pencerahan..

    Saya sudah lama ingin membuat summary tentang angka peratusan yg munasabah utk dinyatakan kepada pelabur sebagai anggaran pulangan pelaburan.. (anggaran sahaja..)

    Menggunakan Fix Deposit bank sebagai panduan adalah cara yg tepat..

    Tetapi jika fix deposit bank sekitar 2.5% dan 3.5% ... ini yg selalu saya nampak di paparkan di dalam bank... mungkin kadar yg saya boleh terima adalah gandaan 2... (sebab bank pun dah ambil untung...)

    Jadi Kadar yg saya fikirkan masuk akal adalah sekitar:

    5% - 7% untuk satu tahun...

    Tapi kita juga perlu ingat.. bukan semua bisnes berjaya..

    90% bisnes akan lingkup atau dormant dlm masa 1 tahun...
    bakinya pula, 90 lagi akan lingkup atau dormant dalam 5 tahun....

    jadi dari 100 entiti yg memulakan perniagaan hari ini... 5 tahun lagi hanya 1 sahaja yg survive dan merekodkan keuntungan.

    Jadi peratusan 5% - 7% keuntungan utk pelabur tu hanyalah bagi entiti yg merekodkan keuntungan diatas sahaja.  
  6. Linkman - Fri 8/Mar/2019, 3:06pm
    tapi jangan lupa.. angka sebenar bukan 5% - 7%.. ini adalah angka anggaran yg logik utk di nyatakan kepada pelabur sahaja.

    angka sebenar adalah peratusan berdasarkan keuntungan perniagaan, bukan berdasarkan jumlah pelaburan... (jaminan fix return walaupun syarikat rugi TIDAK DIBENARKAN didalam islam.. dan ini adalah amalan riba yg diharamkan oleh agama..)

    Contoh yg dibenarkan:

    Contohnya jika anda melabur rm100,000 dan anda mendapat 50% saham syarikat.. maka anda layak mendapat 50% keuntungan syarikat.

    Jadi jika untung syarikat hanyalah rm 1000 bagi tahun kewangan tersebut.. (setelah tolak kos pekerja, sewa kedai, stok makanan, utilities dan segala bagai..).. untung yg anda boleh collect sebagai pelabur hanyalah rm 500.  
  7. Zie 123 - Fri 8/Mar/2019, 3:15pm
    Sebulan boleh dapat 8-10%? Kalah instrument investment yang lain.Unit Trust nak dapat return 8% annually pun sakit sekarang ni.  
Page 1   (Total 8 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.