Mohon Pendapat Supplier Kuih Tradisional, Nasi Bungkus atau Kuih Kering - Puchong
Lyasya 2 - Wed 17/Oct/2018 12:46pm [Last Comment]
Assalamualaikum dan salam sejahtera untuk seluruh warga majalah.com.

Saya arni dari puchong. nak minta pendapat kawan2 berkenaan perniagaan makanan dari rumah.

bersangkutan dengan tajuk di atas, saya boleh buat kuih tradisional, nasi bajet (nasi bungkus), atau pun kuih kering yang dihasilkan 100% dari rumah tapi masalah saya, saya tidak boleh keluar untuk jualkan hasil produk ini kerana saya juga mempunyai komitmen yang lain dalam rumah. iaitu saya perlu menjaga ibu saya yang sudah tua dan saya juga mempunyai anak yang masih kecil.

Sekiranya, ada d antara kawan2 yang kebetulan mempunyai idea atau sekaligus mempunyai gerai atau restoran yang inginkan perkhidmatan dari saya, saya sedia menerimanya. berkenaan harga produk, kita boleh bincang kemudian. terima kasih.

Ps: bagi nombor hp nanti saya pm ye

Niche: Diskusi Bisnes | Tempahan Kuih Muih | Tempahan Nasi Lemak
 
1. Linkman - Thu 18/Oct/2018, 10:51am
Akak mengalami masalah yg sama dgn banyak warga KL/Selangor.. ada skil memasak makanan/kuih/kek tetapi tak ada masa utk menjualnya disebabkan routine harian dan isu keluarga.

saya dah jumpa beberapa kali rakan2 yg mengalami situasi yg sama. ada yg terrer buat popia frozen, ada yg terrer buat kuih telinga kel*** (tuuut..) tapi tak tahu macamana nak jual.. hehe..

Solution:
========
Disebabkan akak tak boleh jual keluar, cara yg terbaik adalah panggil pelanggan datang ke rumah akak.

Caranya:
=======
pilih 3-5 kuih terbaik yg akak pandai buat. Jangan tulis 'akak pandai buat semua' walaupun akak memang pandai buat semua kuih hehe..

cari plastik ringan yg biasa dibuat utk bungkus kuih pada bulan ramadan.

groupkan kuih dalam plastik dan stapler.
Contohnya
- 4 karipap satu plastik rm2
- 4 donut dalam satu plastik rm2
- 5 kuih akok panas dalam satu plastik - rm2
- atau groupkan 2 karipap dan 2 donat dalam satu plastik - rm2

jangan buat 'kuih open' dimana pembeli ambik satu persatu. Buatkan paket terus dan stapler terus.

Penting:
Yg ni paling penting. Buatkan sticker kecik, ''Kak Arni Glamour - Menerima Tempahan kuih'' - dan sertakan nombor wasap & alamat rumah, FB, IG dan QR code kalau akak rajin... dan tepekkan di setiap plastik.

Taktik Jualan:
setelah selesai, pergi ke kedai2 mamak dan gerai2 nasi lemak yg tak ada kuih, tanya dia boleh tak letakkan produk akak disitu. Pastikan penjual mendapat untung jual kuih akak.

plan jangka panjang
=========
keuntungan sebenar bukan untuk menjual kecil-kecilan dalam plastik harian tu. Keuntungan jangka panjang adalah bila customer mula membuat tempahan direct dari akak.

Paket plastik harian tu hanyalah channel iklan supaya penduduk setempat tahu tentang kuih akak.

Akak kena beritahu terus terang, tempahan harus ambil dirumah... tapi jangan tulis sebab ayah akak sakit hehehe....

amalkan taktik ni dan kalau kuih akak MEMANG SEDAP, percayalah dalam masa 6 bulan ke setahun sahaja word-of-mouth akan tersebar dan akak dah boleh berpendapatan yg selesa seperti cikgu sekolah rendah... pakai honda city thehehe..

Tapi kalau rasa tak berapa sedap.. setakat so-so sahaja.. akak akan terjerat dalam catch22 problem...

https://en.wikipedia.org/wiki/Catch-22_(logic)  
2. Lyasya 2 - Thu 18/Oct/2018, 4:36pm
Linkman terima kasih daun keladi atas cadangan bernas mu itu.saya hargainya dan terlalu bersungguh2 memberi idea kepada saya.insya allah saya akan cuba sedikit masa lagi.semoga linkman pun sihat dan sejahtera selalu.ikhlas dari saya.  
3. Sara 320 - Sun 21/Oct/2018, 11:10am
Assalamualaikum, Kak. Nama sy Sara. Boleh akak contact sy ke 019 2688 373.. Tq Kak..  
4. Ghazali Jaafar - Fri 26/Oct/2018, 7:16am
kelapa kampung murah sesuai buat kuih siap hantar 1.4 sebiji  
5. Amutha 6 - Fri 11/Jan/2019, 10:07am
Hi Sis

Sis boleh contact kami di 012-2313120 (Ragu) untuk menjual kuih muih sis di restoran kami  

Page 1   (Total 5 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..