Memilih Domain dan Webhosting di Malaysia untuk Web Apps Anda
Linkman Pwa - Sun 6/Jun/2021 5:44pm [Last Comment]
Jika anda telah tamat belajar pelajaran 1 sehingga 5, kini masa untuk praktikal dimana anda perlu membina web apps secara online dan pelawat seluruh dunia boleh melihat website anda.

Terdapat beribu2 syarikat yg menawarkan pendaftaran domain dan webhosting di seluruh dunia. Untuk servis di Malaysia, terdapat beberapa webhosting yg telah lama bertapak dan saya akan senaraikan dibawah.

Terdapat beberapa perkara yg perlu dinilai untuk pembelian domain dan webhosting.

1) Mengasingkan pembelian domain dan webhosting.

Walaupun semua webhosting company akan menawarkan khidmat pembelian domain sekali, saya lebih suka mengasingkannya. Sebabnya jika terdapat masalah dgn webhosting tersebut, kita boleh beli webhosting lain dan 'alihkan' domain ke tempat baru.

Jika kita beli domain dari company yg sama, saya risau terdapat banyak masalah jika kita ingin berpindah lokasi server.

Harga untuk domain bergantung kepada jenis domain (.com atau .my atau atau. org dan pelbagai lagi), biasanya bawah RM100 untuk SATU TAHUN.

2) Jenis hosting

Pilih samada Shared Hosting, VPS hosting atau Dedicated hosting.

Shared hosting - Adalah yg paling murah, boleh dapat dibawah RM 100 utk SATU TAHUN. Tapi masalah shared hosting ada company yg akan masukkan sehingga lebih 1000 akaun di server yg sama menyebabkannya sangat slow.

VPS hosting - Harga lebih mahal sedikit dari Shared hosting, tapi lebih murah dari dedicated hosting (dibawah). Akaun kita diberi kuota jumlah RAM dan processor (virtual core atau vCore) tertentu dan menjadikannya lebih 'terjamin'. Proses utk upgrade adalah lebih mudah dgn VPS hosting.

Dedicated Hosting - Adalah yg paling pantas. harga minima biasanya RM 500 dan keatas untuk SATU BULAN bergantung kepada spesifikasi. Kelebihan dedicated hosting, server kita tidak berkongsi dengan sesiapa (hanya akaun kita sahaja didalamnya). Hasilnya kelajuan dijamin paling pantas.

Seterusnya ada kategori 'elastic computing' (amazon AWS, alibaba cloud, IBM cloud dll) dimana kita boleh sewa webhosting berdasarkan minit dan boleh upgrade dan downgrade pada bila2 masa. Yang ini memerlukan technical knowledge yg tinggi dan saya tak galakkan.

3) Kos webhosting sebulan atau setahun

Berhati-hati apabila melihat kos bulanan atau tahunan yg disenaraikan oleh syarikat webhosting. Kalau harganya nampak murah, bila kita nak checkout rupa2nya harga murah untuk bayaran 3 tahun sekaligus. Kalau nak bayar tempoh yg lebih pendek, harga tidak lagi murah dan mungkin dikenakan setup fee lagi.

4) Linux webhosting atau Windows webhosting.

Kebiasaannya webhosting menggunakan linux dan majoriti tutorial di internet/youtube adalah linux. Tetapi jika anda ingin menggunakan windows pun boleh juga cari maklumat/tutorial di internet.

5) Control Panel

Ada lebih 10 control panel yg utama, tetapi biasanya kita akan melihat tawaran samada cPanel atau Plesk atau DirectAdmin.

CPanel adalah yg paling popular dan paling banyak tutorial di internet/youtube. Untuk shared hosting, biasanya cPanel diberikan secara 'percuma' termasuk dalam harga.

Tetapi bagi dedicated hosting, cPanel (& WHM) dikenakan caj tambahan biasanya lebih RM 150 sebulan. Plesk dan DirectAdmin adalah pilihan yg lebih murah selain cPanel untuk dedicated server. Contohnya utk DirectAdmin mungkin kena tambah RM10 sahaja sebulan.

6) ftp Connection - Secure atau tidak

Program ftp adalah cara utk kita upload website yg kita dah bina dari komputer/laptop ke server webhosting. Masalah dengan sesetengah shared hosting, ada yg masih menggunakan 'plain' connection utk program ftp ke server. Plain connection sangat mudah dihidu dan username/password boleh dicuri oleh hackers.

Connection yg lebih selamat adalah Sftp (SSH File Transfer Protocol) dan ada beberapa pilihan lain. Elakkan webhosting yg hanya membenarkan plain ftp connection sahaja.

7) Di manakah lokasi geografi pelanggan anda

Bagi bisnes di Malaysia yg menjual hampir 100% kepada rakyat Malaysia, adalah lebih baik mencari webhosting mempunyai datacenter di Malaysia kerana website anda lebih pantas.

Bagi anda yg menyasarkan pelanggan global (terutamanya USA/Canada/Europe), mungkin lebih baik membeli webhosting dari syarikat disana.

Tetapi sebenarnya kesemua pelawat satu dunia boleh melihat website dari mana2 webhosting pun.. bezanya hanyalah dari segi kepantasan sahaja.

Niche: Diskusi Bisnes | Web Hosting Malaysia
 
1. Linkman - Sun 6/Jun/2021, 6:03pm
Diantara webhosting 'otai' yg dah lama bertapak di Malaysia..

1) Exabytes
https://www.exabytes.my

2) DataKL
https://www.datakl.com

3) Shinjiru
https://www.shinjiru.com.my

4) iCore Technology
https://www.icore.my

5) Webserver.com.my
https://www.webserver.com.my

Kalau anda ada website2 lain yg reliable di Malaysia, mohon senaraikan dibawah okey..  
2. Linkman Pwa - Sun 6/Jun/2021, 6:47pm
Untuk pembelian domain pulak, saya biasa guna namecheap. Sebenarnya ada sangat banyak company yg menawarkan servis domain di Malaysia dan seluruh dunia. Tapi saya dah terbiasa guna namecheap sejak dulu dan malas nak cuba yg baru..

https://namecheap.com  
3. Linkman - Sun 6/Jun/2021, 7:41pm
diantara 2010 dan 2015 ada beberapa projek saya dan rakan2 yg memerlukan website. Kami beli shared webhosting je.. tapi ada banyak isu2 yg saya tak puas hati terutama speed yg tidak menentu. kadang2 laju kadang2 slow.. menyebabkan kami agak frust.

kali ini mungkin saya akan cuba VPS webhosting yg menggunakan SSD (solid state drive).. kalau waktu dulu, VPS menggunakan Hard Disk biasa shj (HDD) .. kali ni dgn SSD mungkin lebih laju. Harga pun dah boleh cari yg bawah RM 100 sebulan tanpa setup fee.

Memanglah keinginan utk membeli Dedicated Server tu ada tapi kalau kena bayar lebih RM500 setiap bulan pedih juga tu..

kami pernah juga try beberapa webhost elastic computing, ada yg tak susah sangat utk mencuba. Masalahnya satu sahaja.. tak ada company elastic computing di Malaysia kesemuanya kompeni overseas yg menggunakan USD dan kena bayar setiap bulan dgn paypal credit card.

utk webhosting, saya prefer company Malaysia, server (datacenter) di Malaysia dan bayar bulan2 dgn Ringgit Malaysia.

ppstt.. admin moderator majalah.com kalu ada server lebih2 yg tak pakai tu boleh le roger2 thehe..  
4. Forum Moderator - Mon 7/Jun/2021, 12:52pm
Salam Encik Linkman / Azman

Mohon Tuan hubungi kami di mdckoop@gmail.com dan terangkan dgn ringkas berkenaan keperluan Tuan. Kami akan forward kepada programmer.

Terima Kasih diatas kerjasama Tuan :-)
Wassalam  
5. Linkman - Tue 8/Jun/2021, 11:02am
OK Tuan/Puan Moderator.. Terima Kasih diatas respond. Email sent..  
6. Linkman Pwa - Tue 8/Jun/2021, 11:08am
harini saya nak senaraikan webhosting2 yg saya jarang lihat tapi sebenarnya dah lama bertapak di Malaysia.  
7. Linkman Pwa - Tue 8/Jun/2021, 11:13am
SyokHost.com dilancarkan pada April 2010 oleh En. Mohd Fuad Bin Ishak di Kulim, Kedah dan ianya adalah jenama webhosting di bawah syarikat Syok Computer Centre. (PG0205455-X)

Syokhost website:
https://www.syokhost.com/syarikat.html

SyokHost website:
https://www.syokhost.com  
8. Linkman Pwa - Tue 8/Jun/2021, 11:27am
Yeahhost Premium Hosting Provider. Targeting your needs in hosting solutions. With more than 16 years hosting experience.

Company profile:
https://www.yeahhost.com.my/company-profile

Yeahhost website:
https://www.yeahhost.com.my  
9. Linkman Pwa - Tue 8/Jun/2021, 11:34am
ServerFreak Technologies Sdn. Bhd. opens its door to business in 2003 and since then we have become one of the fastest growing hosting provider in Malaysia.

About Company:
https://www.web-hosting.net.my/company.html

ServerFreak Website:
https://www.web-hosting.net.my  
10. Linkman Pwa - Tue 8/Jun/2021, 11:53am
Cynet is a web hosting company based in Malaysia established in 2006 by a team of young & adventures entrepreneur.

About Us:
https://www.cynet.com.my/aboutus

Cynet Website:
https://www.cynet.com.my  
11. Linkman Pwa - Tue 8/Jun/2021, 8:04pm
iWhost - How We Got Here?
Our CEO, En Shamsul Kamal, started Internet Webhosting as a reseller of a company based in United States Of America.

History:
https://blog.iwhost.com/2018/07/27/history/

iWhost website:
https://www.iwhost.com

Dahulunya dikenali sebagai: (sebelum 1 Jan 2020)
https://internet-webhosting.my  
12. Linkman Pwa - Tue 8/Jun/2021, 8:14pm
Sempoihosting adalah webhosting yg dah agak lama. Tapi hari ini tak boleh akses. Saya akan check semula lain kali.

Sempoi Hosting
https://www.sempoihosting.com  
13. Linkman Pwa - Tue 8/Jun/2021, 8:24pm
IPServerOne was started by Mr. Lee Cheung Loong in 2003. Today IPServerOne has grown to be a company of 50 professionals occupying 2 office lots located at Glomac Damansara, Kuala Lumpur

Company about:
https://www.ipserverone.com/about

IPServerOne website:
https://www.ipserverone.com  
14. Linkman Pwa - Tue 8/Jun/2021, 8:39pm
Bigdomain - Our team consists of Internet veterans that have more than 10 years of experience in helping SMEs grow through Digital transformation using the cloud and Malaysia SEO.

Bigdomain Website
https://bigdomain.my

Offices in Penang & Subang Jaya  
15. Linkman Pwa - Tue 8/Jun/2021, 8:48pm
Myduniahosting - Own by Rafatech System Sdn Bhd. We started in 2008 and always have strive to provide straight forward honest and reliable web hosting services in Malaysia.

Myduniahosting - About Us:
https://www.myduniahosting.com/about-us

Myduniahosting website:
https://www.myduniahosting.com/  
16. Linkman Pwa - Tue 8/Jun/2021, 8:55pm
RapidCloud Malaysia is Southeast Asia’s leading premier enterprise cloud computing solutions provider. Since 1999, we have been focussing on providing high quality and affordable services for our clients.

RapidCloud - About
https://webhosting.com.my/about

RapidCloud website
https://webhosting.com.my

2016 - Emerge Systems (M) Sdn Bhd is now known as RapidCloud (M) Sdn Bhd  
17. Linkman Pwa - Tue 8/Jun/2021, 9:21pm
Cloudspace is a brand by Bitforge Sdn Bhd which has been around sinсе 2010. Wе hаvе bееn providing rеliаblе, scalable аnd ѕесurе hosting ѕоlutiоnѕ for individuаlѕ аnd buѕinеѕѕеѕ оf аll ѕizеѕ and locations.

Cloudspace - About
https://www.cloudspace.com.my/about/

Cloudspace website
https://www.cloudspace.com.my

Office in Mont Kiara, KL.  
18. Linkman Pwa - Tue 8/Jun/2021, 9:24pm
GB Network Solutions has been setting the standard for reliability and performance in our industry since 2007 and will be around for years to come.

GB Network Solutions website:
https://www.gbnetwork.my

GB Network Solutions website:
https://www.gbnetwork.my/about

Office in Cyberjaya, Selangor  
19. Linkman Pwa - Tue 8/Jun/2021, 10:03pm
Casbay is a leading web hosting solutions company since 2010. We never stop innovating, upgrading and improving to serve you better.

Casbay - About
https://www.casbay.com.my/about

Casbay Sdn Bhd - ebsite
https://www.casbay.com.my  
20. Linkman Pwa - Tue 8/Jun/2021, 10:08pm
Go Get Space - We started back in 2008 in Kuala Lumpur.. Go Get Space now hosts more than 60,000+ domains worldwide,

Go Get Space - Story & Team:
https://gogetspace.com/our-story-and-team/

Go Get Space website:
https://gogetspace.com  
21. Linkman Pwa - Tue 8/Jun/2021, 10:13pm
Hostpro - We've been a leader in the small business hosting industry since 2003! Whether you have a basic hosting account or racks of servers, you're a VIP in our eyes.

Hostpro - About
https://www.hostpro.com.my/about-hostpro.html

Hostpro website:
https://www.hostpro.com.my

Office in Bayan Baru, Penang
(Penang Cybercity)  
22. Linkman Pwa - Tue 8/Jun/2021, 10:16pm
KLhost - Founded in 1999, KLhost Network Sdn Bhd has since established itself as a premier web host whose goals are to provide superior customer support, reliability, and service to the Internet community.

KLhost - about us:
https://www.klhost.com/about-us

KLhost website:
https://www.klhost.com

Office in Damansara Perdana, Petaling Jaya, Selangor  
24. Wahmarketings Com - Thu 10/Jun/2021, 9:41am
kalau nak beli domain pastikan ada SSL sekali.
SSL ni yang menjadikann domain ada https ---> S kat belakang tu.
Kos SSL ni mahal boleh cecah RM 200. ada yan freee SSL.
mostly .com ada free SSL.
kalau takde bende ni browser macam chrome , edge , opera , akan recognize
web ni tak selamat.  
25. Mani 13 - Sat 12/Jun/2021, 10:38pm
saya minat pm 01126510256  

Page 1   (Total 25 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..