Memborong di China. Apa Barangan yang Menarik? Pendapat?
Galeribusana - Mon 26/Sep/2011 12:23pm [Last Comment]
Salam....

Saya merancang untuk ke China untuk memborong barang di sana. Nak tanya pendapat rakan2 majalah.com yang pernah memborong di China mengenai barangan yang menarik, jarang terdapat kat pasaran kita dan boleh mendapat sambutan yang bagus.

Terima kasih

Niche: Produk Dari China | Diskusi Bisnes
 
1. Mie 9 - Mon 26/Sep/2011, 12:34pm
macam-macam ada bai...larat tak larat je nak tengok...hehe  
2. Mohdamin Bahari - Mon 26/Sep/2011, 8:09pm
mcmana dgn melalui alibaba.com
ok ke berurusan di situ  
3. Angah 23 - Mon 26/Sep/2011, 8:14pm
x tau nak kata... sy pn duk mencari bagus yg cun pasaran kat malaysia....  
4. Arenis - Tue 27/Sep/2011, 8:54am
terlalu banyak made in china skrg...
tp kena pandai pilih la brg yg ada kualiti..  
5. Linkman - Tue 27/Sep/2011, 9:54am
saya rasa la

1.... kalau akak minat dalam satu2 bidang... cthnya aksesori perempuan... akak kena la fokus pada bidang tu shj... cari kawasan borong barang tu shj..

2... kalau akak tak fokus pada mana2 ... yg ni kena la cekap mata... terutama sekali barang2 gajet murah dari china.... dulu masa mula keluar pengorek telinga berlampu punyalah laku sampai tak cukup tangan... kemudian market dah tepu... then keluar a-pad, e-pad- macam2 pad la... punyalah laku... then lepas beberapa ketika dan dah mula ada org komplen... market pun reda dan tepu...

macam tu la kitaran dia...

saya lebih suka kalau kita fokus pada satu-satu bidang, dan tahu yg mana berkualiti dan yg takde kualiti... sebab kita bisnes ni nak jangkamasa panjang kan... bukan nak hit and run macam peniaga mainan atas tanah/jalan kat pasar malam... kejap ada kejap tak ada...  
6. Linkman - Tue 27/Sep/2011, 9:58am
contohnya barang nihaa...

http://www.majalah.com/?classified:pemborong-keychain-unik-autoparts-keychain-turbo-intercooler-piston-disc-brake:7B7RFWPGDF

mesti laku macam pisang panas... kejap je then market tepu... then takde sapa nak beli dah...

mesti barang ni impot dari china... sorry la kalau saya silap...  
7. Galeribusana - Tue 27/Sep/2011, 2:13pm
terima kasih semua. saya pun xth lgi nak fokus kat mane lg. mcm2 dalam kepala nak.  
8. Angah 23 - Tue 27/Sep/2011, 7:01pm
betul kata linkman tu... pasaran china terlalu luas...jika pergi baru mencari mmg 10k boleh habis sekelip mata... tp jika kita tahu mcmn nak buat duit kembali mmg 10k blh jd 20k-30k  
9. Fly 2 - Wed 28/Sep/2011, 12:49pm
jom china.. kena pegi dulu baru tau keadaan sana macam mana. masih banyak peluang dan barang menunggu untuk di bawa balik ke malaysia. setiap hari ada saja produk baru.. apa saja bidang kita sentiasa ada benda baru. tak kesah la meniaga hit and run atau long stay... sebab hit and run tu kebanyakannya pandai rebut peluang. dia tau market nak benda ni so dia supply benda tu saja. bila dah tepu dia fikir benda lain pulak so bermakna kita sentiasa berfikir barang apa yang nak jual kerana di china tu macam macam produk ada.
tengok bidang u la. kalau tekstil & fabrik memang luas. permintaan pun tinggi. design macam macam. kualiti macam macam. even modal 1k 2k pun dah boleh jadi saudagar kat malaysia ni. jom sertai pakej saya. fly.performa@yahoo.com  
10. Matju 2 - Wed 28/Sep/2011, 9:45pm
Ada betolnya pndpt linkman dan ada betolnya pendapat fly2..yg linkman punya pendapat untuk jadi business man cam dato'..tansri2..biz yg betol2 boleh table sampai anak cucu...hehe..
Nk tggu 5-10thn utk bejaya..klu nak cpt wat cara cam fly2..biz ikot musim..boleh juga..xsalah pun..yg penting aggresif..

Pendapat sy dalam biz-jual bende mahal,untung pun meletop
Jual mende murah,untung pun murah..tapi klu kuantiti manyak,untung pun meletop..

Beli ikut minat bak kt linkman..  
11. Raja Arif - Thu 29/Sep/2011, 3:48am
Salam,

Saya akan pulang ke Malaysia soon dan ingin memulakan perniagaan. Saya ingin pendapat anda semua ttg product yg boleh dijual Malaysia dari US. Sesiapa yg ada pengalaman dlm import/eksport atau sesiapa shj yg ada idea sila komen. Saya lebih berminat kalau boleh mulakan sesuatu yg baru dan boleh dimonopolikan oleh Bumiputra. Kpd yg serious and would like to work something out, email me at

arifdanial87@yahoo.com  
12. Fly 2 - Thu 29/Sep/2011, 11:31am
contoh hit and run yang paling berjaya pernah saya saksikan.. peniaga jalan TAR pada bazaar ramadhan yang lepas.
tapak sewa 20ribu... sebulan hempas pulas.. return balik 120ribu. jual barang hiasan dalaman ja. itu pun benda 10 20 ringgit. lepas raya sekarang rilek goyang kaki.. congak kalender tunggu nak niaga puasa tahun depan pulak.. hehehe..  
13. Linkman - Thu 29/Sep/2011, 4:03pm
Fly - apa dia yg dia jual rm10 rm20 tu... gajet dari china ke? kalo dekat raya aritu mesti laku..

- lampu lip-lap
- pelita plastik kaki buluh
- mercun?
- apa eekk...

saya prhatikan ada benda2 mainan bermusim... contohnya mainan budak2 - yoyo... setiap beberapa tahun... akan laku semula then tepu... then senyap... then naik semula..  
14. Fly 2 - Thu 29/Sep/2011, 5:19pm
yup. lampu lip lap. bunga plastik. benda benda macam tu..  
15. Matju 2 - Thu 29/Sep/2011, 8:58pm
linkman wat biz pe?cu citer cu citer...  
16. Jualpukal - Thu 29/Sep/2011, 10:23pm
yeap, fly2 saya setuju
bulan posa memang boleh buat duit.
baju branded budak2 harga datang RM7,jual RM15
berebut org beli.siap topap lagi tgh bulan posa.
yg penting harga dapat murah,harga jual pun berpatutan.
sure masyuk.

berniaga memang risiko tapi seronok.lepas bayar duit sewa,gajii budak etc, masih ada lagi duit bercekak dalam tangan.

insyallah,saper berminat try baju branded murah2 boleh email jualpukal@gmail.com  
17. Mukhriz 1 - Wed 12/Oct/2011, 7:14pm
buka blog ni nkharmoni.blogspot.com
anda pasti akan terbuka minda untuk memilih barangan China.  
18. Khairuddin 8 - Wed 12/Oct/2011, 9:14pm
kena mula secara kecilan dulu - cuba pelbagai produk. Bila dah ada pelangan barulah memborong kat cina. kebanyakan pemborong dah ada pelangan. Sy dag g memborong 6 bulan yg lalu tapi sampai sekarang masih ada stok yg tak laku.  

Page 1   (Total 18 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..