Melangkah Ke Alam Business
Islanetwork - Thu 11/Aug/2011 12:39pm [Last Comment]
Mari kita bincang sedikit mengenai kehidupan kita dari segi aspek business. Bagi saya ianya mempunyai 2 golongan

1. PEMIMPIN
2. DIPIMPIN

Perbezaan diantara kedua-dua golongan ini ialah
PEMIMPIN - seorang yang dipercayai dapat membantu orang yang dipimpin dan mempunyai suatu karisma yang elegen dengan hanya perwatakan, gaya, cara bercakap dan juga dari segi penulisan. Sesetengahnya memang telah dilahirkan untuk memimpin.
DIPIMPIN - Orang-orang yang memerlukan suatu sokongan agar mereka akhirnya dapat berpijak dengan kaki sendiri. Mereka ini terdiri pula kepada 2 golongan iaitu BERJAYA & TIDAK BERJAYA. Itu bergantung kepada kesungguhan mereka untuk menentukan nasib mereka sendiri. Kelebihan org yang dipimpin pula ialah mereka pula akan menjadi PEMIMPIN sekiranya BERJAYA.

PERSOALANNYA ANDA DIMANA????

BUSINESS
Busines bagi saya terbahagi kepada dua iaitu PASIF dan juga AKTIF. Apekah pula perbezaannya??
PASIF - Seseorang itu hanya menjadi silent partner atau lebih dikenali sebagai investor. Segala hasil yang diperolehi adelah hasil daripada pelaburan yang telah dibuat. Hanya goyang kaki tunggu duit masuk.
AKTIF - Seseorang itu mengusahakan apa jua business yang dilakukan olehnya. Keuntungannya adelah bergantung kepada usahanya sendiri.

JIKA anda betul-betul meminati bidang ini. Langkah yang pertama yang perlu anda tahu ialah 2 Perkara diatas yang telah saya terangkan. Saya akan tunjukan perbezaanya

Jika anda :-
PEMIMPIN + PASIF = ini adalah bagi kategori seorang tokey-tokey besar yang dah tentunya mempunyai modal yang besar dengan membuat pelaburan ke syarikat-syarikat yang besar dan dikenali. Jawapanya :- DAH TENTU SENANG. Antara contoh :- Pemegang-pemegang saham company besar seperti petronas,TM,TNB dan sebagainya

PEMIMPIN + AKTIF = Ini pula adelah kategori mereka mempunyai idea-idea kreatif sendiri untuk menjalankan perniagaan untuk menjadikan mereka menjalani kehidupan yang lebih senang. jawapannya :- Mempunyai masa depan yang cerah. Antara contoh :- Usahawan kosmetik, MLM, Pengasas Affiliate dan sebagainya

Jika anda org yang dikategorikan sebagai DIPIMPIN. Dimane ingin anda kategorikan PASIF @ AKTIF???

Jika anda bertanyakan kepada saya, terus terang saya katakan saya berada ditahap DIPIMPIN + AKTIF!!!

Esok sy akan kongsikan pula beberapa topik menarik antaranya STRATEGI PEMASARAN.

IslaNetwork@iskandar
Join Mygroup at KelabJutawan, Emel sy di :- isla_net85@yahoo.com

Niche: Diskusi Bisnes | Ingin Berniaga
 
1. Linkman - Fri 12/Aug/2011, 8:27am
bunyinya macam MLM je :-)

jangan marah. .. saya memang setuju tentang pemimpin & dipimpin tu & info yg bagus.

tapi mana2 business yg pasif dimana pelabur pejam mata tak ambik tahu... akhirnya akan kerugian. pemantauan berterusan diperlukan.  
2. Islanetwork - Fri 12/Aug/2011, 9:51am
Linkman, Terima kasih atas info anda. :-)  
3. Islanetwork - Fri 12/Aug/2011, 10:43am
Hari ini kita sentuh sedikit mengenai beberapa perkara dalam pengurusan suatu perniagaan. Ape yang penting adalah Analisis dan Perancangan.
Saya ambil contoh pengalaman business yang pernah saya lalui. Sebagai seorang yang sudah mempunyai pekerjaan yang tetap dan mahu menjalankan suatu bisnes, sy perlu mengenalpasti ape yang saya patut lakukan. Jadi yang pertama skali ialah ANALISIS diri saya dahulu.

- mempunyai kerja tetap
- mempunyai masa yang terhad

Selepas itu saya mula merancang ape pula business yang sesuai dengan saya. First business yang saya cuba ialah berniaga burger selepas waktu kerja. Cabarannya disini ialah :- MODAL , MASA , KAWASAN & PERSAINGAN.

1) Modal paling miminum untuk berniaga RM5000.00 yang merangkumi :-
- Kos barangan :- Stall, roti, daging, tong gas, dapur gas, termasuk barangan basah yang lain.
- Kos Modal Pusingan :- Pusingan harian bergantung kepada keuntungan semasa.

2) Masa pula memainkan peranan juga. Waktu kerja saya dari 8.30am - 5.30ptg, belum termasuk masa perjalanan pergi dan pulang sewaktu bekerja. Paling awal boleh sampai ke rumah sekitar 6.30ptg - 8.30mlm bergantung keadaan trafik. Berniaga burger pula antara 9.00mlm - 1 atau 2 pagi. Sebagai seorang yang sudah berumah tangga dan mempunyai pekerjaan yang tetap, adakah masa ini relevan untuk saya. Bagi saya kurang sesuai kerana kurang masa untuk bersama dengan keluarga saya dan masa rehat.

3) Kawasan berniaga burger memerlukan kawasan berpendudukan yang padat. Yang paling sesuai adalah di kawasan-kawasan rumah flat, kawasan bangunan perniagaan, area kedai mamak 24 hours.

4) Last sekali Persaingan sudah tentunya dikawasan-kawasan ini akan mempunyai persaingannya. Persaingan melalui harga dan kepuasan pelanggan.

Selepas 2 perkara ini saya lakukan, saya dapati perniagaan burger dan seangakatan dengannya adalah tidak sesuai dengan saya. ANDA BAGAIMANA ???

IslaNetwork@iskandar
Join Mygroup at KelabJutawan, Emel sy di :- isla_net85@yahoo.com  
4. Matju 2 - Fri 12/Aug/2011, 11:24am
xkesah la biz ape pun,janji biz halal...cukup ilmu nak wat biz..baru leh jalan..nak cari ilmu biz or bimbingan sila emel atau call mereka berdua...  
5. Islanetwork - Fri 12/Aug/2011, 11:37am
En. Matju 2, Terima Kasih atas feedback dan sokongan. Saya hanya mahu berkongsi sahaja. :-)  
6. Linkman - Sat 13/Aug/2011, 8:34am
I am following.. sebab topik ni masuk dalam diskus bisnes. thanks for the second part.

kalau saya buat topik di majalah.com ni.. macamana nak masukkan dalam 'niche diskus business'.. macamana awak buat?

saya nak cerita pasal cabaran saya nak buat bisnes dalam mencari web designer yg betul2 faham apa bentuk website yg saya (kami... sebab kami 5 orang kawan) nak.. sapai sekarang tak jumpa lagi.  
7. Islanetwork - Sat 13/Aug/2011, 11:26am
Linkman, anda buat sahaja topic yang berkaitan perbincangan bisnes, Nnt pihak admin akan letakkan ke colum yang mereka rasakan sesuai. :-)  
8. Islanetwork - Mon 15/Aug/2011, 10:29am
Salam/salam sejahtera semua

Bertemu lagi kita di pagi yang mulia dibulan ramadhan ini. Diharapkan semua tidak kira banga dan juga agama dalam keadaan sihat sejahtera. Pagi ni terlintas dihati saya untuk membicarakan mengenai suatu perkara dalam alam perniagaan. Jika benar saudara/saudari ingin memulakan perniagaan tidak kira la ape jua perniagan yang pentingnya adalah MINAT. MINAT juga merupakan perkara penting kerana melaluinya fikiran kita akan lebih meluas. Dari situ banyak idea-idea yang kadang-kadang mungkin saudara/saudari semua rasakan mustahil untuk dilakukan. Minat yang mendalam dalam bidang perniagaan membuatkan kita akan lebiih berusaha untuk mencapai kejayaan. Sudah tentunya banyak halangan yang bakal ditempuh dalam mencapai kejayaan. Jika anda bertanyakan tokoh-tokoh perniagaan yang sudah berjaya, kebanyakannya tentu akan menceritakan pahit getirnya pada awal memulakan perniagaan. Berkat usaha dan pengalaman itulah yang menjadikan seseorang itu berjaya.

Panjang pula mukadimah pagi nih.. Saya sambungkan pula mengenai apa yang perlu ade pada diri kita sendiri apabila memulakan perniagaan. Ape yang ingin saya sampaikan adalah SIKAP kita.

JUJUR
- apabila kita memulakan perniagaan, kita akan berurusan dengan orang ramai ini kerana orang ramai inilah yang dikatakan akan memberikan kita pendapatan. Bagaimana mahu kan keuntungan jika tiada yang membelinyakan. jadinya kejujuran diantara kita dengan para pelanggan amatlah diperlukan.

JANGAN SOMBONG
- Teringat saya akan kata seseorang kepada saya, Jika mahukan kejayaan janganlah kamu berlagak sombong kerana kelak bila kamu dah berjaya, kegagalan bakal menjemputmu.

BERSEDEKAH
- Perbanyakkan lah sedekah kepada yang memerlukan tidak kira bangsa dan juga agama. Ianya juga sebagai sokongan kepada perniagaan yang kita jalankan.

SENTIASA BERWASPADA
- Walaupun kita jujur, tapi itu tidak menghalang kita dari berwaspada kerana kadang-kadang ade orang yang sentiasa mencari peluang mempergunakan kejujuran yang kita tunjukan bagi tujuan yang tidak baik.

Inilah beberapa perkara yang ingin saya ingin kongsikan dengan saudara/saudari sekalian. InsyaAllah nnt sy akan update dan kongsikan lagi tips,serta pengalaman.

IslaNetwork@iskandar
Join Mygroup at KelabJutawan, Emel sy di :- isla_net85@yahoo.com
Myfacebook :- iskandar ajoi / IslaNetwork@KelabJutawan  
9. Mila 10 - Tue 16/Aug/2011, 12:13am
ini yang kelab jutawan tu eak..saya ada dapat emel dari sujairi pasal kelab jutawan ni lah..tapi still ragu2..sbb saya takut kesenangan yang saya dapat diatas kesusahan orang lain..maksudnya, kita dapat duit sbb de orang lain yang bank in kat akaun kita coz diorang pun berharap sgt dapat merubah kehidupan mereka tapi ditipu...  
10. Islanetwork - Tue 16/Aug/2011, 10:41am
Salam Cik. Mila..
Persepsi begini sebenarnya telah diterap lama dalam bidang perniagaan lebih-lebih lagi didunia maya ini. Mmg terdapat beberapa program yang direct masuk kedalam akaun kita dan mmg itu bukanlah cara perniagaan yang betul. Saya akui program yang diterima 100% kedalam akaun kita merupakan perniagaan licik oleh mereka2 yang sememangnya licik memanipulasikan ebook-ebook yang bukan dari milikan sendiri. Itu merupakan cara mudah untuk memperdaya orang ramai dengan berbekalkan RM1-RM50. Berlainan dengan Sistem Affiliate, merupakan produk sah yang dicipta dari sesebuah company itu sendiri seperti contoh program yang saya sertai iaitu KelabJutawan. Kelab Jutawan dibangunkan oleh KJ Enterprise dan mempunyai server sendiri bagi mengendalikan ejen-ejen jualan yang berbayar. Ejen-ejen jualan ini diberi HAK PENJUALAN setelah mereka menjadi seorang ahli yang berbayar dengan dibekalkan ID access kedalam sistem yang diguna pakai oleh semua ahli-ahli berbayar KJ Enterprise. Keuntungannya pula adalah dibayar oleh pihak KJ Enterprise, seperti pembayaran gaji setelah kita bekerja. Kesimpulannya disini Ahli-ahli yang berbayar secara automatiknya dikenali sebagai Ejen jualan kepada KJ Enterprise.

Diharap ini dapat memberikan serba sedikit info berkaitan dunia perniagaan yang dibina secara online

IslaNetwork@iskandar
Join Mygroup at KelabJutawan, Emel sy di :- isla_net85@yahoo.com
Myfacebook :- iskandar ajoi / IslaNetwork@KelabJutawan  
11. Mila 10 - Tue 16/Aug/2011, 11:00am
erm..maknanye kita promosikan link kelab jutawan lah eak...saya still xfhm mcmmanne kerja kelab jutawan ni..and sori kalau saya tanye..halal ke dapat duit dengan cara ni..  
12. Islanetwork - Tue 16/Aug/2011, 11:20am
Kita mempromosikan sistem atau program dari link yang telah disediakan oleh pihak KJ Enterprise. Melalui link iaitu web base bagi sesorang ahli berbayar mempromosi sistem serta produk e-book "Rahsia & Teknik menjana Pendapatan dengan Kelab Jutawan" kepada orang ramai. Contohnya mila mempromosi kepada seoran kawan dengan harga Rmxxx, syarikat akan memberikan komisen 50% dari jualan itu tadi.

Dari segi hukumnya, saya mungkin tidak layak nak membicarakannya. Tapi boleh refer disini :- http://shamshul.com/blog/hukum-menjual-ebook/

Secara peribadinya bagi saya :- Jika sesuatu itu membawa kebaikan, tidak salah kita mencubanya.

Antara kebaikannya disini :-
- Dapat mengeratkan lagi silatur rahim sesama insan dimana, setiap ahli sering berhubungan dan membantu.
- Membantu golongan-goloanga yang berpendapatan rendah, kerana menjadi ahli berbayar bagi mendapatkan kelayakan penjualan tidak terlalu mahal sehingga menyusahkan mereka.
- Setidak-tidaknya masa tidak terbuang begitu sahaja walaupun hanya melayari internet.

Diharap dengan penjelasan ini dapat membantu Cik Mila

IslaNetwork@iskandar
Join Mygroup at KelabJutawan, Emel sy di :- isla_net85@yahoo.com
Myfacebook :- iskandar ajoi / IslaNetwork@KelabJutawan  
13. Pojie 7 - Thu 18/Aug/2011, 11:45pm
sangat menarik.. blh cuba juga di link ini untuk yang masih ragu2.. tiada risiko. tiada modal..
http://www.ringgitmania.com/hop.php?ref=bigmoney99  
14. Mila 10 - Mon 22/Aug/2011, 12:06pm
saya berminat..tapi camne nak join..  
15. Mila 10 - Mon 22/Aug/2011, 12:08pm
emel saya
Shizuka_8484@yahoo.com  
16. Islanetwork - Tue 23/Aug/2011, 2:20pm
Mila, sy ade sendkan detailnya. Terima kasih  
17. Islanetwork - Tue 23/Aug/2011, 2:23pm
Mungkin ini akan bermain dipemikiran saudara/saudari

Ape sebenarnya program ini?
Jawapan :- Kelab Jutawan merupakan sebuah kelab yang ditubuhkan untuk menarik minat pelayar-pelayar internet untuk menambahkan pendapatan sampingan hanya melalui internet. ianya juga sebagai internet marketing

Boleh percaya ke Program ini?
Jawapan :- Kelab Jutawan bernaung dibawah syarikat Sujairi KJ ENTERPRISE yang berdaftar dengan SuruhanJaya Syarikat Malaysia (SSM) dengan No.Pendaftaran 002046530. Anda juga boleh mendapatkan kepastian dengan pihak SSM di talian 03-22995500 atau emailkan ker enquiry@ssm.com.my.

Xde produk pun?
Jawapan :- Sebagai contoh mudah, Jika anda melanggan Berita harian atau produk e-browse ianya dilanggan melalui Online. Begitu juga dengan Produk dari Sujairi KJ Enterprise, E-book "Formula Kelab jutawan" adalah sebuah produk yang akan dipasarkan oleh setiap Ahli berbayar Sujairi KJ Enterprise.

Jual E-book jer, halal ker?
Jawapan :- Ebook "Formula Kelab Jutawan" adalah hak cikpta dari Sujairi KJ Enterprise dan bukan diciplak dari mane-mane e-book yang ditawarkan oleh program-program lain. rujukan mengenai Hala/haram boleh rujuk disini :- http://shamshul.com/blog/hukum-menjual-ebook/

Bagaimana program ini berjalan?
Jawapan :- Setiap ahli berbayar dari Sujairi KJ Enterprise telah diberi hak penjualan untuk memasarkan E-book dari Sujairi KJ Enterprise. Setiap ahli berbayar akan diberikan ID atau Link yang telah disiap sediakna sewaktu proses menjadi ahli berbayar. Melalui ID / Link itu, para pelanggan akan dibawakan ke suatu web base untuk menyertai program menjana pendapatan dengan menawarkan pula mereka menjadi ahli berbayar untuk mendapatkan hak kelayakan untuk menjadi salah seorang ejen pemasaran Sujairi KJ Enterprise.

Macam mane plak kita nak dapat duit melalui program ini?
Jawapan :- Setiap ahli berbayar yang berjaya mendapatkan pelanggan, Mereka akan dibayar 50% dari penjualan produk. Terdapat juga bonus lain yang akan diberikan khas untuk ahli berbayar. Hanya dikongsikan dengan Ahli berbayar sahaja.

Ish, Program cam tipu org jer.. Cuba fikir sekali lagi?
Ini Antara beberapa perkara org yang menipu diinternet TIDAK akan buat, antaranya :-
- Mendedahkan identiti sendiri melalui laman-lama sosial dengan memaparkan wajah diri sendiri
- Tidak berselindung disebalik program-program yang boleh mendatangkan kemusykilan

Apa yang anda boleh lakukan sekirannya anda rasakan anda telah ditipu?
1. Anda boleh mendakwa melalui akta jenayah siber
2. Ape bukti yang boleh dibawakan adalah rekod Kenyataan email dari syarikat

Ishh.. Org bodoh je nak join2 benda ngarut macam ini.
jangan terus membuat penyataan sebegitu, Kebanyakan mereka yang telah menyertai adalah dari golongan bijak pandai. Kenapa? kerana mereka melihat peluang ini yang boleh menghasilkan pendapatan hanya melalui online di internet.

* Kalau ade facebook, saudara /saudari boleh add saya dan add fanpage saya (detail ade dibawah).. lebih bnyak info boleh didapati disana


IslaNetwork@iskandar
Join Mygroup at KelabJutawan, Emel sy di :- isla_net85@yahoo.com
Myfacebook :- iskandar ajoi /
My FanPage at facbook :- IslaNetwork@KelabJutawan
MyLink :- http://iluvurl.com/IslaNetwork  
18. Reeshaq - Tue 23/Aug/2011, 10:05pm
beri ruang tuk mencelah.....biz auralife boleh dibuat biz partime yg boleh dikatakan terbaik.mggunakn produk auralife boleh mengembalikan aura diri kita dan secara langsung kembalikn keceriaan diri pemakai.dan boleh digunakan untuk menarik pelanggan mendekati kita.dapatkn keterangan lanjut email : riena5547@yahoo.com  
19. Rohaiza 8 - Wed 24/Aug/2011, 5:36pm
salam, saya nak tanya ada x sesape yg pernah join biodinar.com. nak tanya pendapat ada kebaikan tak. saya baru nak cuba join.  
20. Iammalaysian1957 - Tue 4/Oct/2011, 2:41am
Bisnes yg sebenar adalah menjual produk @ perkhidmatan. Banyak 'biz' di internet minta kita cari ahli & daftar percuma dulu.

Lepas tu admin akan follow-up dgn sell letter yg mengiurkan, lepas kita sertai sbg ahli berbayar kita diberikan ebook & diminta buat promosi cari ahli baru pula. Dpt 2-3 ahli baru yg berbayar kita pun balik modal & dpt untung lepas itu.

Ramai kantoi sebab bila jadi ahli berbayar tak buat promosi link dia. Modal tak dapat, nak jadi jutawan jauh sekali.

Saya juga ahli Kelab Jutawan & saya telah hentikan promosi link saya setelah terbaca mengenai hukum Islam berkenaan program seumpama ini.

Bagaimana pandangan dlm Islam, adalah HARAM biz cari kepala/ahli tanpa jual produk@perkhidmatan. Rujuk web Ustaz Zaharuddin.

Tahun 2009, saya ghairah nak main Forex, siap kursus, buat demo account, pesonal coaching & saya profit RM1,000.00 di Lite Forex. Malangnya, Forex juga HARAM di atas beberapa sebab yg telah dibahaskan para Ulamak. La ni dok cari biz yg Halalan Toyyiba. Wallahu a'lam.  

Page 1   (Total 20 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..