Masih Adakah Scammer Menyamar Jadi Funder Menipu Disini?
Hazrul Nizam - Fri 14/Aug/2020 1:46pm [Last Comment]
Kepada rakan semua, jika masih ada scammer yg berpura pura menjadi funder dan menipu dengan meminta wang deposit dan kemudian melarikan diri setelah anda membayarnya.. maklumkan kepada saya di topik ini.

Sejak saya memulakan perang habis habisan tahun lalu, saya dapati agak susah utk mencari topik scammer. mungkin mereka berubah taktik dengan menghubungi anda secara direct dan takut utk mengiklan disini lagi.

Jika anda memerlukan dana/fund dan ada scammer kononnya boleh membantu dan kemudian meminta wang deposit dari anda, maklumkan di comment dibawah.

Saya akan masukkan dalam list scammer yg saya kumpulkan sejak beberapa tahun lalu.

Hazrul the Buster

Niche: Diskusi Tuntutan Dan Tribunal
 
1. Jangan Menipu 2 - Mon 21/Sep/2020, 12:06pm
Tambah satu topik lagi. Bukan funder menipu sahaja tapi person yg memerlukan fund juga berpotensi menipu. Dah dapat genuine funder., bawa lari pulak duit tu... tak pasal2 ke dalam dah mamat berkenaan.

Then ada lagi sejenis penipuan..perlu funder.. kemudian bila funder letak syarat nak bahagi 2 keuntungan, nama masuk dalam syarikat dan dalam akaun syarikat... tak terima pula. Kalau banyak duit, jalan sendiri dan jangan cari funder. Jangan buang masa beriklan di sini.  
2. Fazly 54 - Fri 6/Nov/2020, 10:10am
Tuan, Go Cherry Marketing and Trading/ Selama Jaya Resources beralamat di no 68 Tamana Desa Ria, 32000 Sitiawan, Perak. Nama person in charge, Santha Sivam (0124927080 / 01124247607). Syarikat yang kononya supply pekerja asing. dah terima deposit RM 10,500.00 lepastu nk jumpa, masa nak jumpa terus tak angkat telefon. whatsapp tak balas. Saya sudah buat laporan polis dan kes ini under jenayah komersil. Pihak polis pun sedang menyiasat. Saya post disini untuk sebagai peringatan jika berurusan dengan orang ini.  
3. Fazly 54 - Fri 6/Nov/2020, 10:12am
https://www.majalah.com/?profile.go-cherry.GG1S21875P

ini link companynya  
4. Hazrul Nizam - Thu 12/Nov/2020, 11:00am
Tuan Fazly, mohon tuliskan disini nombor akaun dimana Tuan bank in deposit.

Saya kesal kerana tuan tidak berjumpa beliau di premis perniagaan beliau dan teliti nama syarikat dan SSM sebelum berurusan (kenapa bankin wang secara melulu?).

Pihak Polis, SSM, Pihak Kementerian (KPKT) dan majalah.com telah memberi peringatan beribu ribu kali sejak tahun 1990an lagi jangan bayar deposit kepada sesiapa sahaja yg tidak memiliki SSM, nama syarikat dan akaun bank milik Syarikat

Penipuan yg dilakukan melalui akaun Bank syarikat lebih mudah utk di selesaikan oleh pihak berkuasa berbanding akaun individu kerana penipu professional boleh menggunakan akaun individu mangsa seperti Ibu Tunggal, golongan asnaf dan golongan miskin yg kesusahan utk tujuan jenayah perdagangan.

Ini kerana conman professional telah terlebih dahulu meminta kad ATM dan salinan IC mangsa kononnya utk memberi sumbangan/bantuan. tetapi menyalahgunakan identiti mangsa utk jenayah komersial.  
5. Hazrul Nizam - Thu 12/Nov/2020, 11:16am
Saya telah meminta moderator forum highlightkan kes ini berdasarkan comment Tuan:

https://www.majalah.com/?classified.scammer-go-cherry-marketing-and-trading-selama-jaya-resources.GGH8753CZ4

Mohon semua pastikan anda hanya berurusan dengan peniaga yg

1) Memiliki Nama Syarikat

2) Memiliki Nombor SSM

3) Memiliki Lokasi pejabat dengan papantanda fix di luar premis
(kalau setakat tampal nama syarikat diatas kertas A4 di pintu pejabat sahaja - jangan berurusan)

4) Menggunakan akaun Bank milik Syarikat yg sama dengan nama di SSM
Kalau menggunakan akaun individu jangan berurusan. Kemungkinan nama Individu, IC dan Kad ATM adalah identiti mangsa (ibu tunggal/golongan asnaf) yg di curi.  
6. Melur 8 - Sun 22/May/2022, 12:06pm
Assalam En.Hazrul Nizam.bole bg no hp.saya ade hal sket nak taye mengenai penipuan  

Page 1   (Total 6 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..