Lesen Pelancongan
Bayuri 2 - Tue 29/Oct/2019 1:08pm
Untuk menjalankan perniagaan pelancongan atau dengan kata lain agensi pelancongan di Malaysia kita adalah tertakluk kepada undang-undang di bawah Akta Industri pelancongan 1992.

Lesen Agensi Pelancongan ini dikenali sebagai Lesen TOBTAB (Tour Operation Business Tour Agency Business @ Perniagaan Pengendalian Pelancongan dan Perniagaan Agensi Pengembaraan).

A) Tour Operation Business / Perniagaan Pengendalian Pelancongan
 Lesen ini di kenali dengan nama Agensi Pelancongan Inbound atau Outbound
Lesen Inbound adalah untuk mengendalikan pelancong dari luar negara atau pun tempatan yang melawat ke destinasi-destinasi dalam negara, manakala Outbound pula adalah lesen bagi mengendalikan pelancong dari negara kita untuk melawat ke destinasi di luar negara.

B) Tour Agency Business/ Perniagaan Agensi Pengembaraan
 Lesen ini dikenali dengan nama lesen Ticketing bagi mengendalikan pengurusan perolehan tiket pengangkutan terutamanya penerbangan.

Sebelum dapat memohon lesen pelancongan ini, kita perlu mempunyai syarikat Sdn Bhd. Syarikat milikan tunggal atau perkongsian (enterprise) ataupun perkongsian liabiliti terhad (PLT) tidak boleh memohon lesen agensi pelancongan dari kementerian pelancongan (MOTAC) kerana tidak memenuhi syarat permohonan lesen.

Seperti yang kita ketahui Akta Syarikat 1965 telah pun dimansuhkan dan diganti dengan Akta Syarikat 2016. Di bawah Akta Syarikat 2016 ini kita dibenarkan menubuhkan Syarikat Sdn Bhd dengan hanya seorang pemegang saham dan pengarah. Bagi memohon lesen agensi pelancongan kita mestilah memenuhi syarat modal berbayar (paid up) capital yang ditetapkan oleh MOTAC.

Syarikat Sdn Bhd yang ditubuhkan untuk memohon lesen pelancongan mestilah mempunyai nama yang menunjukkan perniagaan pelancongan seperti contohnya ABC Travel & Tours Sdn Bhd, ABC Holidays, Leisure dan seumpamanya.

Setelah itu kita perlu memuatnaik permohonan dan juga dokumen berkaitan ke laman web SPIP. Dokumen fizikal perlulah dihantar ke pejabat Motac negeri di mana kita mahu beroperasi. Sekiranya permohonan kita diluluskan kita akan menerima surat kelulusan dari MOTAC. Didalam surat tersebut kita akan diberi tempoh 2 bulan dari tarikh kelulusan untuk menyediakan premis, mendaftar keahlian dengan persatuan pelancongan yang bertauliah dengan MOTAC seperti MATTA, Bumitra atau lain-lain dan juga perkara-perkara lain jika ada yang dinyatakan dalam surat kelulusan. Setelah lengkap kesemuanya, satu pemeriksaan premis akan dibuat oleh pegawai dar MOTAC sebelum lesen di berikan kepada pemohon.

Saya adalah jurugegas bebas yang menawarkan khidmat untuk menyiapkan kertas kerja permohonan, mengkompilasikan semua dokumen diperlukan dari pemohon, memuatnaik dokumen dan permohonan ke laman spip dan menghantar dokumen fizikal ke pejabat Motac berkaitan. Saya bukan agen yang di lantik oleh MOTAC dan sepanjang pengetahuan saya tiada agen seumpama itu. Perkhidmatan yang diberikan adalah melalui pengalaman.

011-5110 3427
(Bayuri)

Sekiranya anda memerlukan perkhidmatan saya, boleh hubungi di talian untuk temujanji.

Niche: Diskusi Bisnes | Bisnes Pelancongan | Pendaftaran Syarikat
     
  1. No comment yet!
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Channel - Idea Bisnes


https://www.youtube.com/c/YaniInTheHouse

Kami akan memaparkan senarai idea perniagaan yang menarik di Malaysia. Klik link diatas untuk melihat senarai video di Youtube.com dan jangan lupa LIKE dan SUBSCRIBE untuk mendapatkan makluman video terbaru dari kami!
Cara Berniaga Mee Goreng yang Paling Lumayan
Bagaimana nak berniaga di gerai makan sebenarnya. Adakah perlu kita membuat berpuluh-puluh menu. Atau cukup dengan hanya satu menu sahaja, tapi dibuat dengan begitu sedap? Kami ke Hameed Pata Mee Sotong di area Padang Kota Lama di Georgetown Penang. Ikuti episod menarik ini :-)
Nasi Kandar Penang: Deens Maju Georgetown & Deen Jelutong Memang Power!
Trip ke Pulau Pinang mencari Nasi Kandar yang popular untuk dicuba. Apakah yang membezakan Nasi Kandar dengan Nasi Gulai biasa? Benarkah ada lebih 100 Restoran Nasi Kandar di Penang? Ikuti explorasi kami di Pulau Pinang mencari jawapannya :-)
Cara Niaga Nasi Lemak RM1 yang Paling Betul - CT Garden KL
Ramai peniaga menjual nasi lemak RM1. Tetapi tidak ramai yang mengetahui cara yang betul untuk menghasilkan keuntungan. Lihat bagaimana restoran ini berjaya menarik pelanggan pelbagai peringkat bajet untuk menikmati keenakan nasi lemak dan pilihan lauk pauknya.
Berniaga Kuih dari Rumah dengan Instagram
Zaman media sosial tak perlu lagi menjual kuih di tepi jalan. Berniaga dari rumah pun pelanggan datang berduyun-duyun. Lihat bagaimana Kak Zu menggunakan Instagram untuk menarik pelanggan datang membeli. Habis licin setiap hari :-)