Kesian Ramai yang Kena Tipu. (Forex)
Husin 3 - Thu 20/Jan/2011 1:07pm [Last Comment]
Pendapat saya yang bodoh ni:

1. Nak trade forex - kena buat sendiri. kena faham dan belajar sendiri. Kalau selalu rugi - maknanya masih lagi tak pandai atau tak faham. Cari chegu yang boleh tunjjuk ajar. Itu saja. Jangan mimpi siang hari nak dapatkan 20%, 30% sehari.

2. Jangan beri orang trade. Mesti rugi. Mereka tu pun bukan pandai. Kalau dia pandai - dah lama untung banyak. Tapi kenapa masih mencari pelabur?. Jadi tanda tanya?

Niche: Forex Malaysia | Diskusi Tuntutan Dan Tribunal
 
1. Dhani - Thu 20/Jan/2011, 1:11pm
awk da kerugian ker? aq br nk try join forex ni...  
2. Azman Mohamad - Thu 20/Jan/2011, 1:14pm
slm. sy sj nk kongsi. x prnh joint mana2 forex pun. ingat 1 sj..x de bnda mudah utk kaya. kena keje, usaha & serah pd Allah. pelik & kesian, smua yg kena tipu 1bngsa dgn sy. pinjam bank, pnjam sedara sbb nk kaya dgn mudah. ingatlh, x de cara & kaedah mudah utk kaya.mksud sy, brNIAGAlah dgn jujur, ikhlas & amanah. byk kwn2 dlm mjlh ni yg buat biz..@ surf (www.tonermatanatture.blogspot.com)  
3. Zaid 5 - Thu 20/Jan/2011, 1:22pm
bukan senang nak jadi senang..  
4. Sitibaizurah Binti Mustapha 2 - Thu 20/Jan/2011, 2:24pm
betul tu...sokong 100%  
5. Xyrossa 2 - Thu 20/Jan/2011, 2:27pm
sy setuju dgn Azman.. tp pelik msh xblaja dr kesilpan yg lps, org kita mudah melabur ke tempt yg hangus mcm ni.. dulu lg benda2 mcm ni da wujud.. finli, swiss cash dll. byk org da rugi , kononnya nk beranakkan duit cpt n jd jutawan.. janji manis dan palsu.. invest la kt unit amanah , asb yg listed dgn bskl. selamat hidup pun tenang..  
6. Mcg - Thu 20/Jan/2011, 2:41pm
betul..xde jln senang untuk senang...itu janji Allah s.w.t dalam al-quran. pegang pada al-quran, InsyaAllah takkan kena tipu. lagipun pelaburan yang mendapat keuntungan yg tetap adalah haram di sisi Islam.  
7. Sufian Moktar - Thu 20/Jan/2011, 2:49pm
salam.forex biz yg boleh dipelajari mcm ilmu yglain juga.dlm forex 20% je dari pembelejaran ilmiah,selebihnya dari pengalaman.tu sebab ramai org baru rugi.so klu nak mula main real akaun mula dgn modal kecik,supaya klu kena MC ada lagi modal.jgn rasa dah pandai sebab tu la penyakitnya.sekadar berkongsi je  
8. Dila0306 - Thu 20/Jan/2011, 3:01pm
salam....saya pun tak paham kenapa kita ni nak kaya cepat dan mudah,tanpa usaha dri bwh...ni tak nak trusss kaya jerrr....saya dah rasai coz hubby saya begitu...end nya semua takde langsung....pulak tu kena lak aderr hutang...samapi adik2 beradiknya smua dah tak suka dgnnya...entahlah mat pyh nak cerita semuanya kat sini....SEMUANYA KERNA FOREXXXXX entah di mana untungnya pun saya tak tahu..Berhati2 la  
9. Jonitech - Thu 20/Jan/2011, 3:07pm
saudara terkena ngn royaltyfx ker?
klu nk main forex blaja n trade sendri...
untung rugi sendri tanggung...  
10. Husin 3 - Thu 20/Jan/2011, 3:24pm
Jonitech. Sya tak masuk mana2. saya trade sendiri. Belajar sendiri dan faham sendiri. Sesiapa nak kongsi maklumat apa salahnya.  
11. Jonitech - Thu 20/Jan/2011, 4:17pm
husin3 > leh aja aku ker? hehehe
akaun aku da bkk,dlm ada 200usd...
nk trade jer xtau huhuhu  
12. Husin 3 - Thu 20/Jan/2011, 5:34pm
Jonitech, Bagus tu. Kau kat mane. Kena teh kalau ada masa  
13. Jonitech - Thu 20/Jan/2011, 7:25pm
husin3 > aku kt area kota kemuning...
leh gak nti klu free leh ngeteh :)  
14. Zaharibj - Thu 20/Jan/2011, 9:10pm
Saya ada produk untuk dijual... Anda tak perlu modal untuk berniaga.... anda jual produk saya, komisen anda ambil...Nak tau detail layari http://leatherworld2u.blogspot.com/
Call 0133914176 - zahari  
15. Metrocari - Thu 20/Jan/2011, 11:24pm
boleh juga cuba cai mencari di:
metrocari.com
mcm mcm ada !  
16. Far East - Fri 21/Jan/2011, 12:50am
nk kaya sgt,bleh...tp tgok nasib la...ade luck,de la duit...bli je no ekor...hentam 4,5rat..nek 1st prize,sure kaye...bukn nk ngajar...tu je cara org yg malas nk berusaha n cepat nk kaya...klu bli tp xkena,org yg jual no tu la yg kaya...hah,xpun korg jual jer no...hahahah  
17. Shaiful Rizal - Fri 21/Jan/2011, 2:31am
Assalamualaikum semua,
terpanggil saya untuk berbicara bersama rakan-rakan sepercarian pendapatan...
dan juga takziah pada yang kena tipu...
sebenarnya...bagi saya..mereka yang kena tipu itu juga orang yg bersalah dalam soal ini..kerana..kenapa terlibat dengan skim cepat kaya?...tak kan tak faham apa itu skim cepat kaya?..
Skim cepat kaya ialah apabila kita menyerahkan sejumlah duit kepada seseorang atau syarikat dengan perjanjian manis oleh mereka akan memberikan kita pendapatan tetap mingguan ataupun bulanan seperti 30% daripada modal ataupun 10% setiap minggu...ini bermakna..kita membuat pelaburan kepada dia...kita menyerahkan duit itu kepada dia walaupun atas urusan trading forex..
duit yang kita serahakan itu kita deposit kepada dia dan dia akan guna duit kita anda semua(duit orang ramai) kedalam trading account dia sendiri dan kita hanya tunggu apa yg dijanjikan dia sahaja...
jadi...jika duit terlalu banyak didalam tangan mereka,,,,,maka itu adala hak mereka untuk berbuat apa sahaja...jika mereka trade forex tetapi tidak loss...tetapi mereka kata loss......apa yg anda mampu buat hah?..duit anda pada mereka dan trading account itu juga adalah hak mereka....maka mereka boleh hilang begitu sahaja.....mana bukti yg mereka loss?...hah..?..jika ada statement sekali pun..ianya boleh di editlahh....so...sama lah macam skim cepat kaya yg dulu-dulu tuu....
jadi siapa yang bodoh sekrang ni?..adakah kita yang bodoh kerana nk kan pendapatan cepat?..hebat kononnya email sana email sini cerita habeh satu malaysia tentang royaltyfx ni...dari awal lagi dah terang-terang salah...salah disisi undang-undang malaysia...mana-mana individu atau syarikat tidak boleh menerima deposit orang awam dan hanya bank sahaja yang boleh menerima deposit orang awam dan bank sahaja yang boleh memberi jaminan pulangan kepada pendeposit..tetapi biasa lah,.,bank ni pun penyamun juga....dia makan duit orang banyak....tapi bayar sikit...bezanya cuma dia tak kencing kita jaaa....ha...hahha...hah....tapi hakikatnya..bank kencing kita juga..kan..tapi sikit jer laaa...
saya alhamdulilahh..bukan nak promote..tapi nak cerita perkara benar.....saya mulanya tak yakin juga dengan Unitedfxtrader ni...TAPI bila dah faham konsep perniagaan mereka..saya pun join...
dengan mereka kita boleh selalu menghubungi untuk mengemukakan soalan...jika kita melangan sistem perkhidmatan auto trading mereka...kita just bayar yuran jaa...dan segala urusan deposit ke trading account kita adalah urusan kita sendiri..dan itu adalah account trading kita sendiri..kita boleh lihat dengan mata kepada kita sendiri bagaimana urusan jual beli matawang berjalan pada account kita tuu...dan kita juga bebas untuk membuat pengeluaran duit kita pada bila-bila masa sekali pun jika ita nak guna duit...sebannya ialah itu adalah trading account kita sendiri,,,bukan macam royaltyfx......royaltyfx lain...trading account itu hak mereka...walaupun duit kita semua...so...bila-bila masa pun dia boleh kencing kita dengan menagatakan trading dah loss....tetapi unitedfxtrader ni lain....lain dari yg lain.....sebabnya trading account itu adalah hak kita sendiri...dan duit yang kita deposit itu kita dapat lihat sendiri didalam trading account kita itu......kan dulu mereka dah bagitau.....bahaya..bahaya..bahaya...jangan membuat investment selain dengan bank dan syarikat saham....
lain-lain salah...salah....salah.....
saya melangan sistem unitedfxtraders ni dah 3 bulan..alhamdulilah...sebab saya melangan sistem mereka ialah kerana saya sibuk berkerja, sibuk dengan keluarga, tak ada masa nak analisis...tak pandai trade, tak ada ilmu sgt pun....so....apasalah jika saya guna sistem yg ada untuk menjana pendapatan....!..jika sistem mereka ada masalah...kita withdraw jaa lah duit kita tuu...withdraw itu urusan kita sendiri...mereka tak boleh withdraw duit kita sebab accout itu atas nama kia sendiri....sekian..
panjang lebar laa aku ni....maaf jika terkasar bahasa....
saya bkan nak promote sgtt...
tapi kenyataannya ialah.....saya profit tanpa ragu-ragu....  
18. Riky - Fri 21/Jan/2011, 2:58am
Emm semua gulung tikar...dah nasib badan..apa boleh buat jika pelaburan yang kita buat tak menjadi..
Forex macam macam boleh jadi untung dan rugi
modal kecil main besar itulah permasalahan nya.
Nak kata tamak tak tamak tapi kalah juga.
tok guru kata buat macam ni macam tu aku ikut tapi kalah juga.
bagi aku money management adalah yang paling penting.biar modal besar tetapi profit sikit asalkan berkekalan.
macam saudara saiful rizal tu kata aku setuju sebab aku dah join ngan dia orang dan dah profit pun memang memuaskan. System unitedfxtraders ni lebih telus kita boleh buat pengeluaran duit pada bila bila masa.dan yang paling penting duit kita mereka tak leh ambil hanya pemegang akaun saja yang boleh ambil kerana transaction duit hanyalah diterima jika akaun bank kita sama dengan akaun trading tersebut. Itu yang best..apa apa pun setiap yang terjadi adalah pengajaran kepada kita semua tiada keberanian tiada kejayaan .setiap manusia yang nak berjaya haruslah ada pengorbanan. fikir fikir kan lah  
19. Kamala - Fri 21/Jan/2011, 9:35am
Pendapat KURANG CERDIK saya:

1) PADAM MUKER sebab dah tahu perniagaan tidak diluluskan kerajaan dia join jugok... konon2 nak kaya cepat...

2) Carilah rezeki halal dah tahu niaga FOREX HARAM... buat ape nak ber anak isteri makan yang haram

3) Jadi nasihat saya sesiapa yang ada duit bolehlah melabur dalam FOREX lagi... agar terus ditipu lg....  
20. Admin Unitedfxtraders - Fri 21/Jan/2011, 11:13am
Assalammualaikum.

Kepada Kamala,
Forex bukanlah sejenis pelaburan tetapi sejenis perniagaan,Didalam dunia yg serva canggih dan maju ini sememangnya kita tidak dapat lari dari era globalisasi aitu dunia tanpa sempadan....
begitu juga dengan perniagaan forex.
Forex ada 3 jenis...
FOREX jenis spot ataupun bersifat segera beli dan jual adalah tidak haram..tanyalah ustaz ataupun refer dulu sebelum menghukum.
Jika diikutkan duit yg ada didalam bank,asb,kwsp itu semuanya haram kerana sudah terang-terang mereka menggunakan duit itu untuk melabur didalam beberapa syarikat besar termasuklah syarikat yang tidak menepati syariah....saya haram anda tidak emosional dalam mengeluarkan kenyataan ok. saya mungkin jahil dari awak dan mungkin awak merupakan seorang yg hebat ilmu agama,mungkin juga anda lulusan ilmu "fekah" namun apakata ilmu tauhid,ussulludin dan lain..lain.. islam itu luas.....
peach no war.!  
21. Kamala - Fri 21/Jan/2011, 1:12pm
Maaf kpd "admin unitedfxtraders". forex ada yang harus/halal dan ada yang haram. maksud saya yg katakan HARAM kpd royaltyfx yang menipu orang... ke guaner.

untuk maklumat lanjut saudara "admin united" boleh tengok youtube tajuk " HUKUM FOREX HARAM -Tanyalah Ustaz 27 sepember 2009 tv9"

selamat beramal renung-renungkan...  
22. Ina 36 - Fri 21/Jan/2011, 9:10pm
senang cerita tepuk dada tanya hati.bukan senang nk jd senang tp x susah nk jd susah...apa yg penting bila ada offer dr sesapa tu jgn cepat gelap mata.dgr je leh dpt duit byk terus involve.x pkir byk.last sekali diri sendiri yg ssh..kesimpulan nya.apa2 pun check dulu.tny pada pihak2 yg berkenaan.pastikan pelaburan atau duit modal kita x lesap mcm tu sj.setiap perniagaan ada risiko.tp jgn la risiko yg kita x tau apa..mudarat jawabnya..  
23. Normala 4 - Sat 22/Jan/2011, 12:21am
slm semua,maaf mencelah ckit,,,pd zaman rasullullah lg ada mengatakan bahawa 99% utk berjaya dan hidup senang adalah dgn berniaga,,contohnya ct khadijah,,,,renung2 kan la...  
24. Mr Zeck - Sat 22/Jan/2011, 12:48am
salam semua,

semua jenis perniagaan pasti ada untung ruginya,
kalau asyik nak untung saja terlalu susah untuk direalisasikan dalam setiap perniagaan.

cuma ada beberapa je busines yang tak pernah rugi (pada pandangan saya la).
iaitu plaza tol, jabatan hasil dalam negeri, jabatan kastam, tnb, pejabat bekalan air, jabatan polis, dll.
walaupun itu adalah badan2 kerajaan,konsep mengutip pendapatan dgn mengunakan pekerja adalah dikira sebagai perniagaan.

ha itu 100% untung,

selain daripada itu, mesti ada untung ruginya.
termasuk la forex ke atau apa sahaja perniagaan yang kita ceburi.

bukan salah pelabur,
bukan salah advisor,
bukan salah broker,
bukan salah planning,

tak salah kita ingin cepat kaya,
sebab itu adalah motivasi diri agar kita lebih peka dengan peluang yang ada.

semua itu tiada salah sesiapa pun,
kita kena redha diatas setiap ketentuan yang telah allah tetapkan kepada kita.

angap saja la yang pelaburan itu bukan rezeki kita,
maka hati kita pun jadi tenang,
jangan salahkan sesiapa pun,
kerana ianya akan menghasilkan bisul dihati kita.

segala usaha telah kita lakukan,
join forex juga adalah salah satu daripada usaha yang telah kita lakukan namun kita kena terima hakikat bahawa belum atau bukan rezeki kita.

itu namanya redha dengan ketentuan allah.
jangan kita pertikai pulak,
kerana yang kita pertikai itu adalah ketentuan allah.
itu lebih bahaya bagi kita.

sama2 renungkan.

ikhlas,
mr zeck.  
25. Jasuka - Sat 22/Jan/2011, 2:18am
mudah-mudahan akan menjadi pengajaran kepada mereka di luar sana terutama yang baru nak berjinak-jinak dalam bidang pelaburan....di masa hadapan setiap teguran hendaklah difikirkan terlebih dahulu....bukan cepat melenting dan menuduh yang bukan-bukan.  
26. Jasuka - Sat 22/Jan/2011, 2:52am
admin unitedfxtraders - saya tidak pasti sejauh mana keberkesanan sistem tuan tapi saya meragui apa yang tuan iklankan "Gerenti tiada loss kerana kami mempunyai system moneymanagement.ANDA CUBA ANDA TAHU.....diharap tuan tidak kenakan mereka lebih-lebih lagi kebanyakan mereka adalah orang melayu yang seagama...maafkan saya jika tersilap.  
27. Admin Unitedfxtraders - Sat 22/Jan/2011, 5:04am
Tuan Jasuka
Terima-kasih diatas keprihatinan anda terhadap perkataan perkataan "Marketing Kami" dunia marketing itu luas tuan..ianya mampu menarik minat orang terhadap sesuatu walaupun hanya untuk membaca.
Suka saya meningatkan kita semua bahawa setiap perniagaan ada risikonya yg tersendiri apatah lagi forex yg sudah semestinya lebih tinggi risikonya dengan yg lain...
saya kira tuan sendiri sedia maklum bahawa dalam dunia forex apa yg penting ialah margin dan money management....jika kita meletakan 2 perkara ini sebagai perkara utama didalam membuat urusan trading,maka insyaallah kita tidak akan tamak dan sudah tentunya kita akan displinkan diri dengan sistem yang ada untuk mempastikan setiap trading kita beada diparas risiko yang minimum....
saya juga ada menerima panggilan daripada beberapa orang warga majalah yg pernah belajar forex dengan tuan Jasuka namun mereka juga mengakui yg mereka juga loss.tetapi mereka tidak salahkan guru mereka kerana ianya susah untuk diramal dan mungkin mereka kurang pengalaman.so disini kita mestilah kembali kepada asas aitu ,
1-forex adalah sesuatu yg mempunyai risiko tinggi untuk loss
2-forex merupakan lubuk duit tetapi mestilah kena pada caranya...
3-Harga tidak mengikut indikator tetapi indikator mengikut harga dan ianya tidak dapat dikawal
4-jika kita ingin mencari pendapatan lebih tidak salah bagi individu itu untuk mencuba walaupun ianya sesuatu yg baru.Asalkan ianya boleh mendatangkan pulangan dan menjadi sumber pendapatan......
5-Jika berminat untuk menjana pendapatan didalam forex ini tidak kira lah secara auto trading ker ataupun manual trading ker, asaskan ada keberanian dan tidak takut rugi...
hari ini jika kita takut kepada kerugian, kenapa kita mesti mengambil tahu hal-hal berkaitan forex ?..sedangkan kita sudah tahu forex itu sesuatu yg amat berisiko tinggi....
Risiko ada dimana-mana sahaja.,...bukan sahaja risiko loss trading forex, malah semua jenig perniagaan mempunyai risiko yg tersendiri....hanya yg berani mengambil risiko sahaja akan berjaya insyaallah....
saya kira tuan jasuka juga seorang yang berani kerana terlibat dengan forex ni walaupun sudah loss banyak dulu kan...bagi saya tuan juga sama seperti trader-trader ataupun C-fu-Cfu LAIN....Mereka juga pernah mengalami loss yg teruk suatu masa dahulu....tetapi kenapa sekarang mereka berjaya.?.malah forex lah yg membuat mereka menjadi mewah.....
hari ini jika kita takut akan risiko..maka kita jgn buat apa-apa lagi...duduk rumah sahaja...pergi kerja pun jangan sebab...atas jalan raya bahaya..nanti kemalangan kan susah...."
kita sekadar mencari kemewahan hidup insyaallah......."
Ucapan terima kasih kepada yang memberi sokongan kepada kami sampai ke hari ini...dan insyaallah mudah-mudahan profit anda akan berkekalan...hindarkan diri dari terjebak dengan skim..skim...cepat kaya...  
28. Husin 3 - Sat 22/Jan/2011, 9:16am
Salam semua.
Sekarang royalfx dah senyap sepi...timbul pula unitedfx...esok lusa entah apa pulak. Motif sama - nak promosi dan cari pelabur. Itu saja.
Mari kita tengok siapa yang kena.....  
29. Admin Unitedfxtraders - Sat 22/Jan/2011, 10:24am
Assalammualikum Encik Husin..
Saya harap encik Husin berada didalam keadaan sihat sejahtera disamping keluarga tersayang.dan syukur kepada allah kerana kita dikurniakan otak dan akal fikiran yg waras untuk berfikir yg mana satu pelaburan dan yg mana satu perniagaan.
Untuk pengetahuan encik husin3, unitedfxtraders tidak mengamalkan skim pelaburan malah kami tidak mencari pelabur untuk melabur kerana kami tidak menaja apa-apa bentuk pelaburan sekalipin..
Saya setuju dengan encik husin3 yg mengatakan semua nak promosi.. tetapi saya kurang bersetuju dengan statement mencari pelabur tuu..
bab promosi:
Setiap perniagaan memerlukan promosi dan tanpa promosi ianya tak akan dapat berkembang malah kurang sambutan dan marketing adalah satu perkara penting diantara yg penting.Dan mungkin sebab ini juga bangsa kita melayu tidak boleh maju kerana ianya akan disekat oleh bangsanya sendiri.Saya amat berharap agar encik husin3 mengkaji dengan lebih mendalam apa itu pelaburan dan apa itu skim, apa itu perniagaan dan apa itu perkhidmatan...sekali lagi saya nyatakan disini aitu Perniagaan kami lebih bersifat memberi perkhidmatan dan bukannya pelaburan...
senang-senang sila lawati www.hidupmewah.biz insyaallah kita sekadar mencari kemewahan hidup...
saya menangap ini adalah satu cabaran dan tanpa cabaran seseorang itu tidak akan berjaya...percayalah...  
30. Jasuka - Sat 22/Jan/2011, 2:26pm
admin unitedfxtraders - saya minta tuan jangan buat citer yang bukan-bukan laaa.....seperti yang pernah saya nyatakan dahulu jika ader walau seorang yang rugi dalam market saya akan bayar balik tuition fee mereka dan berhenti dari mengajar...tapi jangan laa strategik marketing tuan dengan memburukkan orang untuk berjaya.
dan untuk pengetahuan tuan kesemua mereka yang pernah belajar dengan saya BUKAN ahli majalah.com.(pada ketika itu) jadi jangan laa tuan buat temberang dengan saya.
saya nyatakan sekali lagi jika ada sesiapa yang pernah belajar dengan saya dan mengikut seperti yang diajar tapi masih rugi dalam pasaran forex harap dapat tuntut balik tuition fee.
tks. jelas dan nyata.  
31. From The Desk Of Dr Soul - Sat 22/Jan/2011, 2:43pm
SILA LAYARI
http://tipsniagacom.blogspot.com/

UNTUK MAKLUMAT DAN PANDUAN BERNIAGA  
32. Azhar 28 - Sat 22/Jan/2011, 3:22pm
Program Pelaburan Al-Ikhlas
Layari:
http://freedomofforex.blogspot.com/  
33. Instatrader - Sat 22/Jan/2011, 5:41pm
aslmkum..
petikan lbih kurg seorg ustaz trkenal (master prbanking/prniagaan Islam)mngenai forex...
...halal haram forex ibarat ayam.jika disembelih ayam itu maka halal la utk dimakan,namun jika sbliknye maka haramlah.
...bank Islam sndri pon cr duit mlalui forex ttapi mlalui cara yg halal. ada jemaah syriah yg pantau. forex spot adlah slah satu teknik forex yg dibenarkan.namun ianya msti di trading sndiri spya pasti akan teknik/cara yg digunkan tidak menyalahi. bukan diletakkan dimana2 syarikat @ broker @ pelabur @ mana2 forex trader krana kaedah yg digunakan tidak diketahui scara sahih. oleh itu timbul was-was (keraguan) halal @ haram hasil forex trsebut. so trade sndri n plihlah yg halal. insyllah berkat  
34. Fadz 2 - Sun 23/Jan/2011, 4:39pm
salam saya pn join forex jugak... tapi alhamdulillah stil dapat lg hasil dia.. company yang main kn sy hanya amik utung bln2 jew selama setahun....
ok jew forex nih....  
35. Suhaila Ahmad - Sun 23/Jan/2011, 9:28pm
A'kum....en hussin 3 dan en jasuka...sila layari dulu www.hidupmewah.biz ini bukan bayaran untuk pelaburan tapi untuk dapatkan perkhidmatan autotrade sistem united trader.......ini bukan royaltyfx.....berlapanglah masa untuk melihat laman web ni dulu baru bagi komen kat sini kalau tak percaya...  
36. Wan Mohd Azzudin Bin Mahyuddin - Mon 24/Jan/2011, 11:18am
prog Fibinacs2u bleh caye x???bleh sesiapa bg pandangan  
37. Mohd Fadzil Ismail - Mon 24/Jan/2011, 2:31pm
A'kum.......sy dah mengikuti perkembangan forex lebih kurang 4 tahun,dua tahun pertama sy cuma tengok kawan sy main ,beliau ade menyatakan kadang2 untung ,kadang2 rugi .forex ni sebenarnya agak susah nak main kalau kita percaya pada indicator 100%.....sebab jatuh dan naik nilai matawang dunia banyak dipengaruhi oleh global ekonomi.kita serah kan pada indicator untuk trade bagi pihak kita ...kebanyakan nya gagal.sy dah pernah terkena.jd cara yang paling selamat kita kena belajar teknik-teknik yang betul sebelum kita entry ....... forex sebenar nya boleh membantu kita mencari duit lebih! ,tetapi untuk mereka yang benar -benar faham sahaja...wassalam.  
38. Smiler - Mon 24/Jan/2011, 3:11pm
Saper2 nak trade live sama2 boleh add YM saya yer. Tiada aper2 bayaran. Just sama2 trade jer.

Boleh kita kongsi2 nanti. Naper saya sell, dan kenapa lak awak buy. Bersama2 kongsi ilmu. InsyaAllah.

YM: nur_amir81@yahoo.com  
39. Nalz - Mon 24/Jan/2011, 7:23pm
Tqvm kengkawan.. Ini peringatan buat sy gak..nasib blum join mana2 forex.. Hehe..  
40. Pok Li - Mon 24/Jan/2011, 11:45pm
Apakah FOREX?
Forex adalah singkatan dari Foreign Exchange yang bermaksud Tukaran Asing. Forex juga biasanya dikenali sebagai FX. Forex merupakan entity kewangan yang terbesar didunia dengan transaksi melebihi $4 trillion sehari. Transaksi Forex adalah 2 hala contohnya matawang GBP/USD; apabila kita membeli matawang GBP bermakna kita menjual matawang USD dan begitu juga sebaliknya. Tukaran Asing berlaku apabila satu matawang ditukarkan kepada matawang asing transaksi ini berjalan 24 jam sehari secara berterusan selama 5 hari dalam seminggu. Dari transaksi ini, kita mendapat manfaat keuntungan apabila nilai matawang utama yang kita beli meningkat dan begitu juga apabila nilai matawang utama yang kita jual menurun. Pelaburan Forex amat popular kerana keuntungannya amat lumayan dan boleh mencapai keuntungan 100% dalam masa beberapa hari. Akan tetapi, ianya juga berisiko tinggi untuk rugi dalam sekelip mata apabila tidak mempunyai pengetahuan yang cukup semasa berdagang.

Adakah Individu/pelabur-pelabur kecil dibenarkan berdagang FOREX?
Sebelum ini, hanya bank dan individu yang mempunyai pendapatan bersih berbilion ringgit dibenarkan berdagang forex. Pelabur-pelabur mula dibenarkan berdagang FOREX semenjak 1996 setelah ianya mendapat kelulusan dari Bill Clinton, Presiden Amerika Syarikat pada masa itu.

FOREX dan Hukum Islam
Dagangan FOREX adalah halal di sisi Islam asalkan kita mempunyai ilmu dalam urusan dagangan, tidak menimbulkan kemudaratan, transaksi dan urusniaga on the spot dan disertakan juga dengan akad jual beli.

HUKUM ISLAM dalam TRANSAKSI MATAWANG ASING
Ada Ijab-Qobul: —> Ada perjanjian untuk memberi dan menerima
Penjual menyerahkan barang dan pembeli membayar tunai.
Ijab-Qobulnya dilakukan dengan lisan, tulisan dan utusan.
Pembeli dan penjual mempunyai wewenang penuh melaksanakan dan melakukan tindakan-tindakan hukum (dewasa dan berfikiran sihat)
Memenuhi syarat menjadi objek transaksi jual-beli iaitu:
Suci barangnya (bukan najis)
Dapat dimanfaatkan
Dapat diserahterimakan
Jelas barang dan harganya
Dijual (dibeli) oleh pemiliknya sendiri atau kuasanya atas izin pemiliknya
Barang sudah berada ditangannya jika barangnya diperoleh dengan imbalan.
FOREX dan undang-undang Malaysia.
Akta Tukaran Asing 1953 menyatakan bahawa adalah salah jika individu DIMALAYSIA menjalankan urusniaga tukaran matwang jika bukan dengan institusi yang berdaftar dan mana-mana individu tidak dibenarkan memberikan wang kepada mana-mana individu dan syarikat yang tidak mendapat kebenaran / lesen tukaran asing dari BNM. Mana- mana syarikat/ Individu tidak dibenarkan membuka platform urusniaga tukaran asing di Malaysia tanpa kebenaran BNM.

Pada 24 Mac 2005, BNM telah mengisytiharkan bahawa rakyat Malaysia yang bebas hutang boleh menghantar wang mereka ke luar Negara untuk tujuan pelaburan. Maka kesimpulannya, tidak menjadi kesalahan untuk kita menjalankan urusniaga FOREX menggunakan broker di luar Negara dan yang penting broker yang digunakan adalah broker yang berlesen. Pada masa yang sama, pedagang akan tertakluk dengan akta tukaran asing di Negara tersebut. Kita tidak boleh memberikan wang kita kepada sesiapapun di Malaysia untuk berdagang bagi pihak kita apatah lagi jika mereka tidak mendapat lesen dari BNM.

Adakah FOREX satu penipuan?
FOREX adalah urusniaga tukaran matawang yang sah dan merupakan entiti kewangan yang terbesar di dunia. Mungkin ramai yang menganggap FOREX adalah satu penipuan kerana mereka mengalami kerugian dalam dagangan FOREX kerana berdagang tanpa ilmu dan tanpa bimbingan dari orang yang lebih pakar. Ramai juga yang terjebak dengan skim-skim pelaburan yang menawarkan servis pelaburan forex dengan pulangan yang lumayan seperti HYIP, SwissCash dan banyak lagi. Walaupun penganjur-penganjur ini mendapat keuntungan dari dagangan FOREX mereka tidak mahu berkongsi keuntungan yang diperolehi lalu mereka melarikan diri. Anda perlu tahu bahawa diMalaysia modus operandi seperti menawarkan peluang pelaburan FOREX menggunakan akaun dagangan penganjur adalah salah disisi undang-undang dan memberikan wang kepada individu lain untuk berdagang bagi pihak anda menggunakan akaun mereka juga salah. Tindakan ini adalah salah merujuk kepada Akta Tukaran Asing 1953.  
41. Admin Unitedfxtraders - Tue 25/Jan/2011, 2:31am
Special Thanks To POK LI.

note:
saya juga ada bertanyakan kepada BNM sebelum ini dan jawapan mereka ialah :jika seseorang individu itu terlibat dengan forex market, maka risiko kerugian adalah tangungjawap sendiri....

Regards.  
42. Azhar 28 - Wed 26/Jan/2011, 3:33pm
Asalamualaikum,

Sebenarnya bukan soal kena tipu tetapi kerana kita tak tau macam mana nak jadi seorang Pelabur yang selamat dari sebarang penipuan. Jika kita membenarkan orang lain baik individu atau syarikat menjalankan urusniaga untuk kita tetapi wang yang dilaburkan itu di luar kawalan kita, memang lah kita terdedah kepada risiko penipuan.
Kan ada banyak Broker Forex yang berlesen yang menyediakkan platform yang betul untuk kita menjadi seorang Investor/ Pelabur didalam Forex. Cuma kita je yang malas nak belajar atau ambil tahu.
PAMM-System adalah salah satu cara kita untuk menjadi seorang Pelabur Forex dan Terjamin dari sebarang penipuan kecuali seseorang Trader itu mengalami kerugian di dalam urusniaganya.
Untuk mengetahui bagaimana menjadi seorang Pelabur Selamat sila layari:

http://freedomofforex.blogspot.com

Anda juga akan faham bagaimana Konsep Pelaburan Islam dll.  
43. Kamar - Thu 27/Jan/2011, 6:50pm
Salam semua...nak indicator percuma tp superb siap ada video training sila ke laman sesawang www.elementaltrader.com.Saya dah guna secara live account ok la kalau nak dpt 20usd ke 30 usd...x pyah nak tamak...kalau dpt lbh profit tu keluarkan...jgn bgi broker nmpk duit kita bnyk...Selamat Berjaya...  
44. Tuisyenforex - Thu 27/Jan/2011, 8:17pm
kamar - "x pyah nak tamak...kalau dpt lbh profit tu keluarkan...jgn bgi broker nmpk duit kita bnyk" - tuan faham ker aper yang tuan citer tuu dan jangan buat citer yg ngarut-ngarut.  
45. Kamar - Thu 27/Jan/2011, 8:44pm
Poyo btl mamat nie...dah dpt profit keluarkan laa buat apa nak simpan...buat forex nak simpan duit tu ke nak pakai?kau faham tak apa aku tulis...kalau setakat buat forex nak tgk aje profit tu,baik tak pyh buat forex...macm meniaga dpt untung buat apa???lu fikir laa sendiri...kau bukak tuisyen forex kat mana...kesian anak murid kau...dpt profit hnya blh tgk aje...kah...kah...kah...apa2 hal setiap kali aku profit aku dpt merasa duit tu...  
46. Tuisyenforex - Thu 27/Jan/2011, 10:52pm
kamar - nie no. aku +60123926386...jika tak puas hati call laa.  
47. Tuisyenforex - Thu 27/Jan/2011, 11:23pm
kamar - aku bukan pertikaikan pasal profit tapi ayat akhir yang nko taip tuu "...jgn bgi broker nmpk duit kita bnyk"....tak tau laa saya jika saudara gunakan platform cap ayam...sorry.  
48. Instatrader - Fri 28/Jan/2011, 3:32am
salam...
kamar..sy sokg ngn cdngan awk. bukn sbb broker nmpak atau tdk..tp itu jg mrupakan money management yg baik.

set target per week or per month. capai target withdraw. klu nk kumpul kasi margin besau utk kite besau kn lot trade kite..xperlu rasenye kmpul dlm acct forex tu.sbliknye kite kumpul dlm local acct kite.klu dh tringin nk tmbah equity bru masuk sketul (hasil dr profit forex)...sy brfikiran positif mgkin itu yg hndak dismpaikan oleh bro kamar...:)  
49. Shafrizan - Sat 29/Jan/2011, 12:16am
nk tau pasal indicator atau aper2 jer sbb sy newbie dlm forex..
plz emel shafrizan84@yahoo.com  
50. Mohd Redzuan 3 - Mon 31/Jan/2011, 1:43pm
do make profit not do make money.. ini untuk trader forex...buat untung bukan buat duit.. lebih elok trade sendiri.  

Start | Page 1 | Next >                     (Total 69 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..