Jom Borak Pasal Western Foods
En Sulaiman Ramli - Sun 7/Mar/2010 2:45pm [Last Comment]
anda ada persoalan pasal makanan barat, ajukan soklan kat sini..

anda ada maklumat pun boleh kongsi sama2 kita borak pasal western foods ni..

skg ni org malaysia memang dah suka mkn mknn mcm ni.. tapi harga dia tu yg mahal kan.. so kalau dpt buat seniri kan lgi jimat..

chicken chop je dah 8.50 yg biasa ada kentang dan coslaw bersama kuah lada hitam.. kalau satu famili makan dah bpe tu.. mahal kan..

kalau ada harga yg murah lagi... dah tentu coslaw pun tak de die ganti dgn kacang +... huhuhu... sedihnye... mcm mkn tak cukup sifat jer tu..

yg lebih sadis lagi, ayam chicken chop tu die tak guna peha ayam, tukar dgn dada ayam... sebab? dada ayam tu murah lagi dr peha ayam..

kalau yg makan tu ada ilmu, die tahu la dan siap tanya lagi awal2 b4 ode..

yg main bedal.. janji ayam pun ada..

jumpa lagi ye..

wassalam..

Niche: Bisnes Western Food | Kursus Makanan | Bisnes Restoran
Jom Miliki Kediaman Landed 2 Tingkat Serendah RM 359k
Video: Teres Dua Tingkat | Townhouse (Bawah) | Townhouse (Atas) | Lokasi. Area Putrajaya/Cyberjaya. Dibina di dalam Township yang akan Mempunyai Masjid, Hospital, Sekolah, Balai Polis dan Banyak Lagi Kemudahan
     
  1. Sha Sharif - Mon 8/Mar/2010, 10:05am
    ahah! my fav food.. usually p pekena kat chilis KLCC.. harga bole tahan, mana larat nak makan hari2 so kena la blaja buat sendiri. Masakan pertama Sha grilled lamb chop with mashes potatos.. yummy!!! Bf and kids suka sangat. Sapa nak recipe bole email kat sha..  
  2. Naza 3 - Mon 8/Mar/2010, 10:49am
    sedap bunyinya...sedap rasanya...sedap kosnya...saya pernah berniaga western food 10tahun dulu di BBU Johor Bharu...syukur...waktu itu masakan saya memang dikenali di Johor Bharu cumanya bila ekonomi merundum dan harga barang naik...saya tak mampu nak cover kos...jadi saya stop bisnis tu...saya belajar bagaimana nak memasak semua jenis sos makan dan sos marinate...jenis daging dan ayam...termasuk salad dari seorng artis tahun 80an...sampai sekarang saya masih boleh memasak western food cuma kalau nak masak kat rumah...belanja agak besar jugak tapi semua jenis sos boleh tahan sampai setahun kalau simpan dlm fridge...ada yg nak belajar ke...ini tak boleh atas teori je...kena praktikal sekali...kalau tak..tak jadi...saya boleh bantu kalau berminat...kejenye rumit sikit tapi kalau dah siap...eemmm...sos saya yg paling top dulu ialah blackpaper sos dan 1000 island...pernah diundang masak ke istana Selangor dan banyak tempat2 ternama satu ketika dulu...tapi dah tak larat atas sebab2 tertentu...yg iyanya penat keje camtu walaupun hasilnya masyukkk...  
  3. Sha Sharif - Mon 8/Mar/2010, 11:01am
    Naza 3.. sha minat sangat nak blajar.. bf and anak2 suka. sebelum sha berlepas ke oberseas bulan july nih bole tak kalau sha nak blajar? pls pls pls ;P  
  4. Naza 3 - Mon 8/Mar/2010, 1:20pm
    Insya'Allah boleh...cuma buat masa ni saya bertugas di Kuantan sampai ujung bulan 3 ni. Saya akan balik ke KL dalam bulan 4...hubungi saya di talian 0193092999...  
  5. Badrul Shah - Mon 8/Mar/2010, 1:28pm
    Kadang2 i rasa mkn pizza atau kfc lagi murah fr western food melayu... esp if family ramai... boleh ambik combo set...  
  6. En Sulaiman Ramli - Mon 8/Mar/2010, 1:34pm
    salam.. biasanya org malaysia suka yg pedas2 sikit.. hat tu la ramai cenderung kepada sos lada hitam..

    jom tgk resepi dia..
    klu kat hotel 5 star.. dia guna tulang lembu di bakar dlm oven 180'C selama 6 hingga 8 jam..

    kemudian tulang tu di rebus.. bercampur bersama bahan A.

    Bahan A: bawang besar, keret, garlic, leek, shallot, celery. semua ni boleh guna yg lebihan2 punye.. tak yah guna yg elok2 sgt.. mcm kulit die pun boleh.. tumis dgn minyak yg dah lama skt.. bersama L&P sos dan tomato paste.. klu ada buah tomato yg lebih2 pun boleh campur..

    dah tumis sampai gelap skt, campur dgn daun parsley, thyme, basil, oregano, rosemary dan daun bay.. klu tak dapat cari sume daun tu, yg kena ada mesti thyme dan daun bay..

    kalau ada cendawan yg lebih2 pun leh campur gak.. kemudian masukkan dlm air rebusan tulang td..

    biarkan dgn api yg perlahan selama 12 jam..
    mgkin dah tinggal stgh la.. esoknya tapis dan masak balik sampai suku jer.. masa ni dah dapat hampir pekat..

    dah siap letakkan sebelah ye..

    jom buat kuah lada hitam, tumis lada hitam sarawak, masukkan air rebusan tulang yg di tapis td.. masuk garam kasar, agen pemekat die guna corn starch.. (bancuh dulu dgn air biasa)

    biarkan didih, masukkan sedikit double cream dan unsalted butter.. kacau perlahan2..

    resepi ni masa saya kat shangri-la kl ni..
    sesuai utk set menu lah.. yg mahal skt harganya..

    utk fine dining menu.. lain lak resepi die.. bezanya guna air rebusan yg sama tp tumisan guna shallot yg byak bersama red wine.... rasanya lebih sedap dan original.

    utk ala carte menu yg murah skt agen pemekat guna roux.. (campuran tepung gandum & butter) tumis lada hitam dan campur air rebusan tulang tu.. rasa die keras skt.. tapi sesuai lah dgn harga yg murah..

    apa2 pun sos lada hitam ni kena sesuaikan dgn org yg makan tu siapa.. kita tak leh bawa produk hotel terus jual kat gerai... walau pun boleh demand kos tapi belum tentu boleh demand rasa manusia..

    sebab ada satu kedai tu, saya penah mkn sos lada hitam die cuma bancuh dgn air + powder demiglaze yg leh beli dgn harga sekilo MYR20.00 pastu letak lada hitam yg dikisar... rasa dah mcm kuah megi jer, tapi jualan die sehari lebih 2k..

    tu lah die.. samada org yg makan tu tau ke rasa sebenar cne atau memang kat situ jer 1 kedai yg jual.. atau belum jumpa kedai yg lain...

    selamat mencuba...
    wassalam..  
  7. En Sulaiman Ramli - Mon 8/Mar/2010, 1:44pm
    Kpd En. badrul Shah,
    KFC dan pizza memang murah sebab ayam yg dia gunakan adalah ayam die sendiri, so kos die murah 300%, tapi klu mkn kat kenny rogers akan rasa mahal sbb die tak ternak ayam sendiri..

    kat west.food melayu memang mahal sikit sbb ayam kite tak ternak kan.. tapi klu tau buat seniri lagi murah dr kfc..

    kos harga seketul peha ayam tanpa tulang RM2.20 + serbuk roti RM0.20 ( sekilo RM6.00) leh dapat 30 ketul c.chop. kos koslaw rm0.30, kos kuah rm0.50 kos kentang rm0.50 so sume baru rm3.70.. ok lah plus gas dan minyak kita kira sume rm5.00..
    klu buat 10 set bru rm50 jer.. murahkan..
    disamping murah kite juga dpt eratkan sesama kuarga, dan makan dijamin bersih dan halal tak yah ada cop halal sebab kite yg buat seniri..  
  8. En Sulaiman Ramli - Mon 8/Mar/2010, 1:55pm
    "Eh.. nape saya goreng chicken chop saya kulit die tak melekat dan hancur di bahagian tgh die.."

    hat ni persoalan yg selalu kakak2, abang2, dan mak2, bapak2 duk tanya..

    jawapan die:
    1; serbuk roti kena campur dgn tepung jagung pada nisbah 1kilo serbuk roti + 200 gram tepung jagung.. klu tak de penimbang agak2 lah..

    2: ayam tu letak garam dan lada pastu tu sedikit telur. biasanya sy buat pada nisbah 10 ketul ayam + 1 biji telur.. gaul2 kan. ambil satu2 tekap2 pada serbuk roti, pastu susun lah dlm tray.. yg pantang sekali jgn gaul macam buat cucur cekodok salah tu ye..

    3; pastu kena sejukkan dulu dlm peti ais selama lebih kurang 15-20 minit.. supaya serbuk roti tadi mula melekat pada ayam.. pastu baru goreng dgn kepanasan dam minyak yg penuh tau.. klu goreng satu2 guna minyak sebanyak 1 kilo....

    selamat mencuba.  
  9. Sha Sharif - Mon 8/Mar/2010, 2:58pm
    En. Sulaiman..

    Thank you, thank you... Hujung minggu ni nak cuba. kalau ada apa2 petua lagi jangan lupa perturunkan buat kami disini yer..  
  10. Naza 3 - Tue 9/Mar/2010, 3:56am
    sha kalau nak ikut resepi sulaiaman boleh gak...cuma kejenya byk dan lama coz ikut stail hotel...memang kalau ikut air rebusan tulang sedap tapi itu le kejenya yg rumit bila nak dapatkan yg tersedap...cuma sekarang ni ada cara lebih mudah utk gantikan air rebusan tulang tu...malah,rasanya pun tak jauh beza...lebih jimat dan cepat...  
  11. En Sulaiman Ramli - Tue 9/Mar/2010, 1:59pm
    salam...
    hehehe... klu nak blajar buat kuah biarlah blajar yg original dulu, bila dah tau bru la buat resepi yg tipu2 laaa...

    ok jom buat resepi yg tipu2 tapi sedap dan murah..

    beli tepung brown sos (demiglaze 1kilo rm19-21) leh dpt kat giant, tesco @ jusco. kat mana frozen dealer pun ada gak.. guna yg ada gambar daging, jgn guna yg ayam sbb rasa memang berbeza.

    campurkan 1 kilo demiglaze dgn 2 kilo tepung gandum guna cap sauh harga rm2.65-rm2.80 satu.

    bahan A kisar garlic, onion, shallot, carrot, celery tumis dgn minyak biasa, campur herba thyme, oregano, basil, parsley, bay, rosemary dan lada hitam yg dikisar. tumis hgga wangi..

    masakkan air ikut banyak mana kita nak buat kuah.. sampai didih.

    bancuh tepung tadi dgn air biasa supaya tidak berketul nanti, nak mudah guna je blender.. air jgn byk tau. tuang perlahan-lahan dlm air didih tadi sambil kacau ye.. lihta kepekatan dia.. kalau dah nampak pekat tambah air skt kalau kurang bancuh lagi la tepung tu.. hat ni memerlukan kebijaksaan anda ye.. tukang masak yg profesional akan guna sukatan, tapi sukatan dia gunakan adalah dgn pengalaman bkn dgn alat penimbang..

    kemudian masukkan garam, gula, kicap pekat sebagai gelapkan dia skt jika perlu. masukkan bahan A sikit2 rasa ye.. klu puas hati ok la tu.

    resepi ni saya guna kat gerai western saya kat desa tasik bdr tsk slatan.. sg besi

    wassalam, selamat mencuba..  
  12. En Sulaiman Ramli - Tue 9/Mar/2010, 2:10pm
    hehehe.. jom masak resepi tipu2 lagi..
    tumis bawang putih yg dikisar, masukkan lada hitam yg dikisar, masukkan air biar didih.

    bancuh powder demiglaze dgn air masukkan dlm bahan tumisan tadi.. tggu sampai didih. klu pekat tambah air, klu kurang pekat tambah lagi powder tu ye.. garam gula sume tak yah la.. rasa die dah cukup pun, ala ala megi la.. buat mkn kat umah boleh la. klu buat meniaga lingkup tauke sebab tepung tu mahal. klu mcm ni leh dpt dlm 100 portions jer.. tapi klu pandai ubah resepi leh pergi sampai 450 portions..

    wassalam, selamat mencuba..  
  13. Naza 3 - Wed 10/Mar/2010, 1:43am
    haaa...resepi tipu2 yg en sulaiman jual kat bandar tasik tu ok...tak yah le nak tggu 12 jam rebus tulang...saya juga guna kaedah dan bahan yg sama...RASA, bergantung kpd pengalaman tukang masak menyukat bahan tu saya setuju sangat...resepi boleh bagi tapi nak mengajar masak sampai dapat rasa yg menyamai resepi betul2 tu amat susah...saya sendiri minta pengalaman 3 org otai tukang masak western dulu...boleh la sha sharif berguru dgn en sulaiman ni... Insya'Allah...bila saya balik KL nanti saya akan ke tempat en sulaiman...  
  14. Sha Sharif - Wed 10/Mar/2010, 5:10pm
    Cik Sulaiman.. Bandar Tasik kat sebelah mana? Nak p sana rasa masakan cik nih.. sila bagi address, malam ni jugak saya sampai ;)  
  15. En Sulaiman Ramli - Thu 11/Mar/2010, 3:13am
    salam..
    klu nak mai sini, ok senang je. klu dari ampang ke, desa tun razak ke, tmn connaught ke, ikut MRR sampai SHELL bdr tasik selatan tu masuk kiri.. jalan terus akan ada lampu isyarat 'T' junction belok kiri jalan terus dlm 30 meter belok kanan, jalan terus dlm 50 meter akan jumpa medan selera desa tasik sebelah kiri.. gerai sy no1. open selepas 7.30pm sampai 11.30pm.. hahahaha.. saya meniaga mai lambat balik awai.... menu kat sini yg ada chicken chop, fish n chips, grilled chicken, salmon steak, lamb shoulder, rib eye steak, pas tu yg ada cheese pun ada, yg special ada telur pun ada. sausages pun ada.. yg lain, ada cheesy wedges, nugget n fries.. jemput la dtg ye.. klu nak tgk pic tgk kat www.mudah.my/21sulaiman  
  16. Ismetzal - Thu 11/Mar/2010, 4:29pm
    bagus betul en.sulaiman promo kat sini biz ni, siap kasi menu lagi, menu yg tipu2 pun kasi...hmm..

    strategi biz yg baik..dan moga ramai orang blaja dgn en.sulaiman, dan biz pun harap ok dan maju..

    saya balik malaysia nanti bulan 5 , rasanya nak mkn juga lamb chop kat gerai en....yummy.....  
  17. Sha Sharif - Fri 12/Mar/2010, 11:13am
    Cik sulaiman.. Malam ni saya p.. btw tak der tips or recipe terbaru ke yang nak dikongsi-kongsikan. Cik Naza pun takkan tak nak tunjuk skill kot.. hehehe  
  18. En Sulaiman Ramli - Fri 12/Mar/2010, 11:33am
    salam... ala cik sha ckp la nak skill ape? kadang2 kite tak tau nak tulis ape, sebab duk ngadap benda ni hari2  
  19. Naza 3 - Fri 12/Mar/2010, 10:15pm
    tul tu en sulaiman...kalau dah tak de keje camni la...saya pun dah lama tinggal bidang tu...skill pun dah karat tapi masih boleh masak lagi...nak pekena dulu resepi en sulaiman baru skill tu datang balik kut...  
  20. En Sulaiman Ramli - Sat 13/Mar/2010, 1:46pm
    salam.. jom citer pasal c.chop lagi...
    selain kuah lada hitam ada yg suka kuah bbq sos..

    jom tgk resepi die..

    tumis garlic (fine chop)
    tumis bawang besar holland, small dice cut.
    tumis cupsicum (benggala cili small dice cut)
    sampai wangi dan perang.. leh guna minyak jagung @ butter @ marjerin.

    campur sikit L&P sos...
    daun oregano, daun bay dan parsley..
    sedikit lada hitam yg dikisar..

    masukkan sos cili, sos tomato dan chicken stock (air rebusan tulang ayam @ air biasa la klu tak de) pd nisbah sos cili, tomato dan air 1:1:2

    biarkan didih, masukkan garam kasar, gula, dan kicap pekat sebagai pewarna.. kaler seakan akan merah kehitaman..

    masukkan nenas yg di potong dadu (o.5cm).. klu tak makan nenas leh gamti dgn epal hijau... sengkuang pun boleh campur..

    pekatkan dgn tepung jagung...(bancuh dgn air dlu ye, supaya tak berketul)..

    serbuk perasa leh guna aji tapi skt jer... atau perasa ayam knorr..

    sebenarnya original resepi c.chop memang dgn kuah bbq sos.. cuma kat mesia ni org suka kuah lada hitam @ brown sos..

    cont
    wassalam..  
  21. En Sulaiman Ramli - Sat 13/Mar/2010, 2:08pm
    salam
    lagi tips utk anda...
    biasakan apabila anda minta pesanan kat mana2 gerai @ restoran yg tak biasa anda mkn, minta kuah asing ye...

    sebab...
    anda akan dpt lihat kesempurnaan menu yg anda pesan, tak hangit @ hitam.. atau sejuk..

    klu tak dah tercurah dgn kuah.. dah tu curah sume lak mcm roti canai banjir.... sebab nak tutup yg hitam2, hangit2 atau sejuk...

    biasakan tanya jenis daging yg digunakan.. klu ayam tu.. peha @ dada...

    daging lak part mana? sirloin.. rabbit eye (rib-eye).. t.bone... tenderloin...

    produk biasa dr, aust, nz, arg, uruguay, china... india..

    cont..
    wassalam  
  22. Sumaiyah - Sat 15/May/2010, 6:32pm
    mula2 blaja dlu,kne bt stock..mcm en sulaiman ckp tuh..bnyk brg kot..letih gler bt bnde alah tu..then lama2,my chef a.k.a my lecturer ajar cara tipu yg lg senang and sedap..haha..
    cara dia..cmpur serbuk demiglaze dgn air pns..kcau2,taruk tepi..tu base stock for brown sauce..then,kalau nak buat blackpepper sos..
    saute chop onion and garlic + crushed blackpepper dgn sdikit butter..taruk laa blackpper tu bnyk mana pun..ats diri sndiri..lps tu msuk stock demiglaze yg kte bt mula2 td tuh..
    last but not least,season with salt and pepper..done..hehe..
    mmg best!!hahaha  
  23. En Sulaiman Ramli - Sun 16/May/2010, 12:44pm
    resepi macam ni 1st sy masak kat Pangkor laut resort, hat ni masa mula2 duk join kitchen tahun 1995..

    tapi klu nak buat meniaga takleh la buat mcm tu sebab kos jadi mahal... lagi pun rasa dia lebih mcm serbuk megi jer..  
  24. Hellibra2 - Tue 18/May/2010, 11:01am
    Salam, saya kalau nak makan western yg kenyang makan kat Big Plate, Shah Alam, memang pinggan dia besar dan portion pun besar dlm RM15 gitu tp dah takde restoran tu. Lazimnya saya masak sendiri. Beli lambchop kat supermarket antara RM8-12 ada 4-5 keping. Kalau masak utk sorang guna 2 keping. Salad dia salad mediterranian (sori salah ejaan kot)...alaa timun+tomato+minyak zaitun perah lemon dan sikit garam. Karbo dia kentang fries buat sendiri, dua biji. Sebab buat sendiri salad mmg boh banyak dan kentang digoreng seeloknya dgn minyak baru. Puas hati makan sebab salad dan kentang buat sendiri, kalau kat restoran ciput dia bagi. Saya tak guna sos utk daging sebab suka rasa daging by itself. Cuma lamb tu dilumur sikit dgn garam dan herba apa2 yg ada, simple je. Rasa untung sebab ada lagi 3 keping yg tak dimasak!  
  25. En Sulaiman Ramli - Wed 19/May/2010, 1:40am
    salam.. klu big plate kat gerai sy cuma ada 1 menu jer, tapi dlm pinggan tu ada half portions fish, steak, lamb, chicken dan telur mata 1. salad just lectuce dan koslaw pastu ada fries bersama kuah lada hitam dan cili sos.. rm14.00 jer.. paling murah kat malaysia... hehehe..  
  26. En Sulaiman Ramli - Wed 19/May/2010, 3:22am
    KLU NAK TGK MENU SILA PASTE LINK TERTERA.. TQ


    http://westernfood501.blogspot.com/2010/05/dunia-western-foods-created-by-sulaiman.html  
  27. Hellibra2 - Fri 25/Jun/2010, 1:31pm
    Salam, hari ni nak makan chicken Ramly goreng, salad dan kentang goreng. Ni semua masak sendiri kat rumah. Guna Ramly sebab orang Melayu/Islam (harap2 masih dipunyai oleh company Islam). Bila masak benda bergoreng ni kena ada banyak sayur agar balance, kalau tak naik jerawat. Alhamdulillah sampai umur dah dekat pencen ni tak pernah kena jerawat seumur hidup. Saya suka makan ulam yg mentah dgn sambal, jadi marilah kita rajin2 makan ulam, badan sihat dan kulit cantik, InsyaAllah!  
  28. Sitibaizurah Binti Mustapha 2 - Sun 27/Jun/2010, 11:15am
    En,Sulaiman....emmmm... sedap nye....
    Nanti ct nak ajak kawan2 g serang No.1 Gerai Medan Selera Desa Tasik...  
  29. Shah 17 - Sun 18/Jul/2010, 11:40am
    salam,

    i have space for rent a new & trendy F&B village in the heart of Bandar Utama, is designed with 2 floors of modern shop lots and a unique rooftop al fresco dining feature. highly accessible to several mature township via major entries (LDP, SPRINT, NKVE HIGHWAY).

    cocooned by several matured township like bandar utama, tropicana & aman suria.

    rooftop;
    9075sqft - RM30K monthly

    1st floor;
    shop 7 = 2604 sqft (RM4.80/sqft)
    shop 11 = 2500 sqft (RM4.80/sqft)
    shop 8,9,10 = 3127 sqft (RM4.80/sqft)

    shop 8,9,10 to be rent to the single operator for the food court. can be sublet to others.

    interested call 019 905 6991 (shah)

    call or email only!!!

    Shahrizal sulaiman (019-905 6991)
    GC properties E (3) 1146
    2-5A, Blok K, Jln PJU 1/3A,
    Sunway Mas Commercial Center,
    47301 P.jaya, Selangor.
    Tel : 603-7880 9989
    Fax : 603-78806818
    HP : 6019-905 6991
    Email ; shahn9_sulaiman@yahoo.com  
  30. En Sulaiman Ramli - Wed 6/Oct/2010, 3:05am
    salam...

    lagi cerita pasal western foods,

    jom kongsi resepi terbaru keluaran DUNIA WESTERN FOODS ciptaan sulaiman ramli..

    nak chicken chop yg sedap dan cepat? tanpa perlu didinginkan.. maksudnya boleh terus buat, dgn kaedah on the spot..

    belah.... belah.. peha ayam supaya menjadi kembang..

    klu ada food hammer ketuk manja2 kat ayam tu supaya nampak kembang dan boleh jadi krispi.

    buat dlm 10 ketul. tabur garam, lada dan paprika pada bahagian isi ayam, pada bahagian yg ada kulit tak perlu, susun dlm bekas.

    pecahkan 3 biji telur dan kacau, campur susu segar sama sukatan dgn telur ( sekitar 180g) tuang dlm chicken tadi, gaul2.
    letakkan dlm peti ais.

    1 kilo sebuk roti berwarna kuning, campur dgn 15 sudu sup tepung jagung, 15 sudu sup tepung kek self-raisin.. gaul sama rata..

    keluarkan ayam tadi letak atas serbuk roti dan lumur pada seluruh ayam tersebut, keluarkan letak atas pinggan, buat satu satu ayam tu ye..

    anda akan lihat ayam yg sudah ber serbuk roti tu menjadi sedikit keras kulit dia dek kerana campuran tepung dan serbuk roti..

    panaskan minyak, goreng dgn kepanasan 80%.. lihatlah hasilnya.. pasti tak pecah kulitnya dan kualiti rasa yg terbaik.

    hat ni resepi terbaru keluaran DUNIA WESTERN FOODS.. desa tasik..

    ihsan;
    sulaiman ramli..  
  31. Norasikin Abd Halim - Fri 8/Oct/2010, 12:45am
    bestnye resepi2 yg diberi.....insyaallah akan dicuba  
  32. En Sulaiman Ramli - Thu 14/Oct/2010, 1:25am
    Kursus western foods kini bermula..

    PELAJARI BGMN MEMASAK DAN MENGETAHUI SELOK BELOK DLM PERNIAGAAN WESTERN FOODS...

    1. CHICKEN CHOP
    2. GRILLED CHICKEN
    3. FISH N CHIPS
    4. BLACK PEPPER STEAK
    5. LAMB SHOULDER
    6. KUAH PERANG
    7. KUAH MUSHROOM
    8. KUAH LADA HITAM
    9. MEMBUAT KOSLAW & HIASAN SALAD
    10. MENGGORENG KENTANG
    11. PEMILIHAN BAHAN MENTAH
    12. PEMILIHAN PERALATAN
    13. PENGIRAAN KOS SEMASA
    14. MEMBUAT MENU BERSERTA GAMBAR.
    15. MELETAKKAN HARGA..

    BONUS MASAKAN BG ANDA YG MENDAFTAR SKG, PROMOSI SEHINGGA PENGHUJUNG 2010;

    1. MEMASAK SPAGHETY BOLOGNESE
    2. MEMBUAT KRIM KARAMEL
    3. MEMBUAT CHEESE CAKE KUKUS
    4. MEMBUAT DAGING BURGER ORI
    5. MEMBUAT INTI ROTI JOHN...

    HANYA DI... JUARA WESTERN FOODS

    created by;
    sulaiman ramli  
  33. En Sulaiman Ramli - Fri 15/Oct/2010, 3:19pm
    Kursus western foods kini bermula..

    PELAJARI BGMN MEMASAK DAN MENGETAHUI SELOK BELOK DLM PERNIAGAAN WESTERN FOODS...

    1. CHICKEN CHOP
    2. GRILLED CHICKEN
    3. FISH N CHIPS
    4. BLACK PEPPER STEAK
    5. LAMB SHOULDER
    6. KUAH PERANG
    7. KUAH MUSHROOM
    8. KUAH LADA HITAM
    9. MEMBUAT KOSLAW & HIASAN SALAD
    10. MENGGORENG KENTANG
    11. PEMILIHAN BAHAN MENTAH
    12. PEMILIHAN PERALATAN
    13. PENGIRAAN KOS SEMASA
    14. MEMBUAT MENU BERSERTA GAMBAR.
    15. MELETAKKAN HARGA..

    BONUS MASAKAN BG ANDA YG MENDAFTAR SKG, PROMOSI SEHINGGA PENGHUJUNG 2010;

    1. MEMASAK SPAGHETY BOLOGNESE
    2. MEMBUAT KRIM KARAMEL
    3. MEMBUAT CHEESE CAKE KUKUS
    4. MEMBUAT DAGING BURGER ORI
    5. MEMBUAT INTI ROTI JOHN...

    HANYA DI... JUARA WESTERN FOODS

    created by;
    sulaiman ramli  
  34. Rozie 6 - Sat 16/Oct/2010, 5:41pm
    Salam, ada ke sesiapa yg punya recepi western yg leh email kat saya? Nak cuba sbb ada plan nak mula kedai piza dan nak tambah juga lain2 resepi. My email rozi_y65@yahoo.com. En Sulaiman leh ker kongsi utk saya di utara nie?  
  35. En Sulaiman Ramli - Sun 17/Oct/2010, 10:53pm
    salam.. cik rozie 6, just write here apa menu yg cik nak, nti sy write down here.. boleh jugak forumer lain dpt sama, klu tak nti ponat den nak mengimel jer... hehehe..

    nti i kasi u my best resepi...
    from paris with love..

    ihsan;
    sulaiman ramli
    juara western foods  
  36. Norliana Mohd Ali - Wed 3/Nov/2010, 10:22am
    En. sulaiman, saya pun nak gak.. nanti hantar kat nakberjaya@gmail.com eh?

    lau saya, sy suka yang berasaskan grill, cam chicken tu ke.. and baked cam lasagna and macaroni...

    tq  
  37. Halina 2 - Thu 4/Nov/2010, 11:15am
    salam, baiknya En sulaiman nk share ilmu... semoga brtambah rezeki dan diberkati Allah, btw bole saya dptkn resepi thousand island n mayonis yg simple ala tipu2? kdg2 rasa was2 nak bli yg dijual di pasaran tu. en Sulaiaman tak nk jual ke sos2 tu dipasaran; boleh mnyelamatkan umat islam dr trjerumus mkn benda2 yg subahah ni....(email: anas_mcnaz@yahoo.com.my)  
  38. Faizal Azry Bin Ramli - Tue 4/Jan/2011, 2:05am
    Salam..sy dr utara berminat tentang bisnes western food ni tp tk dak pengalaman..agak-agak berapa modal min yg diperlukan utk setup kedai ni..kursus tu berapa lama?brape nk kena byr?utk prmulaan ni sy nk bt bsnes burger.kalu modal cukup saya teringin nk bt western...(email:idazry@yahoo.com)  
  39. Zulkarnaien - Fri 7/Jan/2011, 2:57pm
    terima kasih en sulaiman.saya doakan perniagaan en sulaiman bertambah maju.  
  40. Mimie Ading - Fri 21/Jan/2011, 12:26pm
    macam mana nak join kelas memasak yang cik ajar, saya teringin sangat nak belajar masak western...bakal suami suka makan jadi dia prefer masak dari makan kat luar...  
  41. Mbhsind - Thu 10/Feb/2011, 12:21am
    salam en.sulaiman...saya baca terperinci menu2 yang u bagi nie...rasa seronok membaca dan rasa bangga juga ada insan macan encik sulaiman nie bantu kami untuk belajar...kira tak kedekut ilmu lah..mudaha-mudahan u sukses dalam perniagaan. Saya teringin nak buka juga kedai western food tapi modal belum cukup...insyallah bila ada rezeki saya hubungi untuk belajar lebih lanjut  
  42. En Sulaiman Ramli - Sat 12/Feb/2011, 2:31am
    salam.. semua..

    lg citer pasal western foods ni..

    modal permulaan yg biasa utk set up western ni dlm 3 k jer.. dgn modal sedemikian dah boleh jual menu mcm ni..

    1. chicken chop rm9.50
    2. grilled pepper chicken rm9.50
    3. fish n chip rm9.50
    4. black pepper steak rm12.00
    5. lamb shoulder rm12.00

    setiap pinggan menu dihidangkan bersama koslaw dan kentang serta pilihan kuah lada hitam @ mushroom @ original sauce..

    lain2 menu juga boleh jual kentang goreng, wedges potatoes, nugget..

    so, semua menu di atas amat sesuai bg mereka yg baru2 nak mulakan bisness ni.. tak kira la yg dah ada pengalaman @ tiada..

    walau pun seseorang tu ada pengalaman bertahun2 di hotel sbg chef, tp kena igt bahawa, berniaga sendiri tak sama seperti bekerja dulu..

    klu dah pakar nti, boleh lah upgrade menu dgn beberapa menu yg sesuai utk santapan pelanggan anda..

    purata keuntungan adalah rm5.00 bg setiap pinggan... perghhhh! jual sepuluh pinggan jer dah dapat rm50.00..

    tu lah kenyataan apabila anda berniaga western food..

    klu rajin lg anda boleh adakan kursus utk peniaga2 seperti yg sy adakan skg ni.. memang berbaloi2...

    ada org yg kata mahal dgn harga kursus tu.. dan ada org yg tak kisah pun... tp itulah sikap manusia.. yg penting harga pengalaman sebenarnya tiada nilai...

    wassalam.. jumpa lagi..

    ihsan;

    sulaiman ramli
    akademi al-zaytun
    kursus & diskusi perniagaan  
  43. Madona - Sat 19/Feb/2011, 2:45am
    untung jual western ni yek?..tak mcm jual tomyam...barang pun tak banyak..klu jual tomyam, mak aii berderet2 brg nak beli..renyah org kata...sy niaga tomyam dah sebelas tahun..x kaya2.apatah lg brg skrg mahal giler tak masuk kerenah budak2 tukang masak yg terlalu berkerenah dan demand..masak pun ikut suka hati dan mood diorang...rasa mcm nak tukar angin ke western pulak..untung pun byk tp tulah klu tgh bulan depa nie budget sikit nak makan western nie..maklumla 1 plate aje udah berapa..klu anak ramai, bukan mati tercekik tapi mati tersepit duit..tak pasai2 cuci pinggan kat belakang cam citer p.ramlee...sempoi...masa tu lah baru nak ingat "wa kena beb" hehehe...sy ada kwn yg buka western di putra jaya..meletup2 masyuknya..sehari punya sale dah bole cover sebulan sewa..tapi yealah dia dah jumpa lubuk..kat putra jaya tu mana ada jumpa warung tepi jalan yg tak berlesen.warung grg pisang pun tak mandang kata org perak..haup...klu nak makan kena pegi foodcourt..sedangkan tempat kita bersepah2 kedai pacak segera yg tak berlesen..tak yah nak pikir kos sewa kedai..habih2 pihak majlis saman jer..contra byr saman cam bayar sewa tapak jer...itu pun tak berapa sen dibandingkan dgn kita yg sewa kedai ribu riban..lepas nie sy nak buat western onlinelaa..sape nak order jer sy gi hantar..dijamin panas cam pizza hut..hehehe..angan2 dulu baru kenyataan..lepas nie kena pakai runner dan sentralise kitchen laa...amik order pun berterabur cakap omputih maklumlah dah makan steak...meh la kita buka franchise western food ondelivery..share ramai2..klu rugi pun ramai2 ..klu untung pun kongsi ramai..pemegang2 saham dialu-alukan ...ini baru dikatakan "org melayu boleh"...komen jgn tak komen...sy tunggu....  
  44. Hanim 17 - Sat 19/Feb/2011, 12:11pm
    Salam semua rakan2. saya ingin memperkenalkan makanan western chiken/beef/lamb steaq dri steaqhub. siap di perap, bersama jejari kentang, sayur campuran dan sos lada hitam. senang di masak. sesuai kepada restoran / cafe dan gerai makan. cara masak akan kami ajar. layari wwwsteaqhub.com atau call saya 012 9105672 ( Hanim ) K.Lumpur.  
  45. En Sulaiman Ramli - Mon 28/Feb/2011, 2:09am
    bg yg kaki steak... dan lamb.. memang sedapkan...

    tp kadang kala akan merencatkan sedikit selera apabila daging yg kita makan tu sedikit lihat.. mcam getah daaa...

    oleh yg demikian antara sebab musabab di dlm kuah biasanya memang ada wain.. jd tujuan wain berada dlm kuah adalah utk melembutkan daging tersebut...

    bg kita yg tak makan dan minum wain tu, bolehlah tukar kepada air coke, maksudnya boleh letak sedikit dlm kuah atau pun sebagai agen pemerap semasa membuat perapan utk daging dan lamb tersebut...

    nah!!! rahsia bukan lagi rahsia...

    bersama sy.. membongkar resepi terbaik kpd penggemar western food  
  46. Aizat 11 - Wed 16/Mar/2011, 11:33am
    -saya ada jual cheesy wedges chesee
    -rase mmg sedap dan PEDAS
    -nk tahu lbih lanjut
    klik nama saya kat atas ni, tgk ads saya :)
    http://www.majalah.com/?classified:yummy-cheesy-wedges-cheese-dip-halal:6L2XZ2G3XR  
  47. Niena Network - Wed 13/Apr/2011, 11:14am
    Salam Semua rakan niaga. Kepada sesiapa yang ingin menjadi rakan niaga Steaqhub Ventures, produk western sejuk beku, set lengkap - ready to cook, bermula dari 3k sahaja anda akan dilantik sebagai agent/pengedar bagi negeri / daerah yang di pilih. Sila hubungi Pn. Hanim 012 9105672 atau En Ali 010 3428199 dengan segera bagi keterangan lanjut. Semoga di permudahkan segala urusan dan berkati Allah swt segala perkerjaan yang di jalankan. InsyaAllah. T ksh. - Hanim Abd Raoff. KL.  
  48. En Sulaiman Ramli - Sat 18/Jun/2011, 3:21am
    Kursus western foods kini bermula..

    PELAJARI BGMN MEMASAK DAN MENGETAHUI SELOK BELOK DLM PERNIAGAAN WESTERN FOODS...

    1. CHICKEN CHOP
    2. GRILLED CHICKEN
    3. FISH N CHIPS
    4. BLACK PEPPER STEAK
    5. LAMB SHOULDER
    6. KUAH PERANG
    7. KUAH MUSHROOM
    8. KUAH LADA HITAM
    9. MEMBUAT KOSLAW & HIASAN SALAD
    10. MENGGORENG KENTANG
    11. PEMILIHAN BAHAN MENTAH
    12. PEMILIHAN PERALATAN
    13. PENGIRAAN KOS SEMASA
    14. MEMBUAT MENU BERSERTA GAMBAR.
    15. MELETAKKAN HARGA..


    HANYA DI... JUARA WESTERN FOOD

    created by;
    sulaiman ramli  
  49. Noor Ain 2 - Wed 6/Jul/2011, 12:53pm
    salam en sulaiman,sy berminat utk join kursus ni...boleh saya tau bila n braper yuran dia..coz sy ingin memulakan bisnes ni secara kecil2lan..  
  50. Khuzaily - Wed 6/Jul/2011, 12:59pm
    salam en sulaiman,sy zali ingin tahu braper yuran n biler kursus diadakan,ini krn sy ingin buka bisnes ini secara kecil2lan dulu,sy sgt tertarik dgn kemurahan en sulAIman berkongsi rahsia n pengalaman perniagaan ...msg or email sy di 013-3607244 khuzaily@gmail.com...lg satu boleh sy dptkan contact en sulaiman  
Start | Page 1 | Next >                     (Total 63 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.