Jika Anda Mempunyai Duit Tunai RM15k, Apakah yang Perlu Anda Lakukan Dengan Duit Tersebut?
Azlan 11 - Sat 16/Mar/2019 9:35am
Daripada diperam duit tersebut, adalah lebih baik ia dilaburkan.
Tapi, melaburlah di tempat dan cara yang betul.

Pilihan yang ada ;
1. Anda ada RM 15k tunai.
Anda simpan dalam peti besi.
Lepas 10 tahun dapatlah RM 15,000 + habuk-habuk.

2. Anda ada RM 15k tunai.
Anda simpan dalam Fix Deposit (FD).
Dividen compounding 3% setahun.
Lepas 10 tahun dapatlah RM 20,158.

3. Anda ada RM 15k tunai.
Anda simpan dalam Tabung Haji.
Dividen compounding 5.5% setahun.
Lepas 10 tahun dapatlah RM 25,622 + peluang menunaikan haji.

4. Anda ada RM 15k tunai.
Anda simpan dalam ASB.
Dividen compounding 7.0% setahun.
Lepas 10 tahun dapatlah RM 29,507.

5. Anda ada RM 15k tunai.
Anda laburkan dalam ASB Financing.
Buat ASB Financing RM 200,000 dengan interest 5%, tempoh 35 tahun.
Dividen ASB = 7.0% ;
Bayaran bulanan = RM 1,010
Bayaran setahun = RM 1,010 x 12 bulan = RM 12,120.
Bayar lumpsum setahun dan rolling dividen.
Lepas 10 tahun, dapatlah:
Dividen akhir = RM 14,000
Surrender value 120 bulan = RM 27,337
Baki dividen setiap tahun ((RM 14,000-RM 12,120) x 9 tahun) = RM 16,920
Jumlah keseluruhan = RM 58,257

* Disclaimer : pengiraan di atas hanya atas anggaran purata dividen dan interest.

Duit anda, cara anda, terpulang bagaimana cara anda untuk menguruskannya.
Tapi uruskan lah dengan ilmu supaya anda dapat memaksimakan potensi duit anda untuk berkembang.

Penasihat Kewangan Anda,
Azlan @Puchong,Cyberjaya,Putrajaya,Salak tinggi
#Azlanasbf#engineerasbf
Whatsapp : 0193238418

Niche: Pelaburan Saham Unit Trust | Diskusi Bisnes
     
  1. Linkman - Mon 18/Mar/2019, 5:08pm
    Ya saya SANGAT SETUJU, terutama jika anda bekerja makan gaji dan dapat bonus tahunan. Sebab wang rm15k skrg ni boleh habis sekelip mata kalau tak disimpan dgn betul.

    Saya sendiri ada buat pinjaman ASB Maybank 6-7 tahun dulu.

    Saya pinjam RM 100,000
    Tempoh selama 20 tahun
    Bayaran bulanan dlm RM 660

    Waktu tu saya ada duit lebih dlm Rm 7k - rm 8k, terus cukup utk bayar setahun ke hadapan.

    Selepas tu setiap tahun dapat dividen/bonus ASB dalam rm7k -8k juga setahun. Hanya kena topup beberapa ratus sahaja utk bayaran 1 tahun kehadapan pulak.

    Jadi kita hanya bersusah sekali sahaja.

    Tapi saya tak sanggup buat sampai 35 tahun utk rm200k, rasa mcm terlalu lama. Saya buat 20 tahun sahaja utk RM 100k.

    Kemudian saya masuk dalam whatsap group suruh kawan2 yg ada duit buat loan ASB.

    Kemudian adalah beberapa org ostaz kata duit ASB saya haram... saya tak pedulipun apa ostaz ni kata.. saya percaya pelaburan2 yg ASB (PNB) buat adalah halal (getah, kelapa sawit, hartanah dll). Bila saya susah dah tua nanti, kalau saya mintak tolong ostaz2 ni nak ke dia tolong? tak kan.. so tepuk dada tanya selera.

    Saya balas balik, kalau mcm tu, awak masuklah dalam tabung haji. dapat dividen/bonus diantara 5% - 8% setiap tahun (berubah2 setiap tahun). Jadi bila ostaz-ostaz dengar tabung haji, dia pun diam.

    Lepas tu saya malas dah nak masuk wasap group. Saya hanya nasihat kawan2 yg saya kenal secara personal sahaja bila jumpa sembang2.

    Kalau dalam group wasap ni ada macam2 ostaz... susah....  
Page 1   (Total 1 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Channel - Idea Bisnes


https://www.youtube.com/channel/UCsO-MY8KvW6kitzwqHptapA

Kami akan memaparkan senarai idea perniagaan yang menarik di Malaysia. Klik link diatas untuk melihat senarai video di Youtube.com dan jangan lupa LIKE dan SUBSCRIBE untuk mendapatkan makluman video terbaru dari kami!
Cara Niaga Nasi Lemak RM1 yang Paling Betul - CT Garden KL
Ramai peniaga menjual nasi lemak RM1. Tetapi tidak ramai yang mengetahui cara yang betul untuk menghasilkan keuntungan. Lihat bagaimana restoran ini berjaya menarik pelanggan pelbagai peringkat bajet untuk menikmati keenakan nasi lemak dan pilihan lauk pauknya.
Nasi Beriani Gam dari Baghdad ke Putrajaya
Nasi Biryani Gam adalah diantara makanan yang paling sedap di Malaysia. Cara masakannya rumit dan resepinya adalah hasil kepakaran turun temurun. Kami cuba mencari dari mana asal perkataan Biryani Gam. Dari Putrajaya, ke Batu Pahat, ke Melaka, ke India, ke zaman Mughal India dan semakin jauh sehingga seribu tahun dahulu... di Baghdad.
Kehebatan Nasi Lemak Kuah Kuning
Apa yang menyebabkan nasi lemak sedap? Adakah nasinya, sambalnya, kuahnya atau komponen lain nasi lemak? Kami melawat Kak Ina, seorang peniaga nasi lemak yang amat terkenal di Taman Maju Jaya, KL. Mari ikuti perjalanan kami :-)
Makanan Eksotik dan Unik di Temerloh Pahang
Makanan eksotik biasanya ada peminat yang tersendiri. Jika dikenakan dengan menu masakan yang sesuai, peminatnya akan sentiasa datang walaupun dari jauh. Kelebihan meniaga makanan yang eksotik adalah kurang pesaingan. Kadang-kadang di sesebuah bandar anda seorang sahaja yang berniaga makanan tersebut
Berniaga Kuih dari Rumah dengan Instagram
Zaman media sosial tak perlu lagi menjual kuih di tepi jalan. Berniaga dari rumah pun pelanggan datang berduyun-duyun. Lihat bagaimana Kak Zu menggunakan Instagram untuk menarik pelanggan datang membeli. Habis licin setiap hari :-)