Jatuh di Timpa Tangga
Azzib - Mon 25/Oct/2010 9:47pm [Last Comment]
salam semua warga majalah.com,disini buka sy nak mempromosikan apa2 brg,tapi sekadar meminta pandangan dari semua,dulu sy seorang guru,tapi hanya guru tusyen yg telah mengajar selama 4 thn,skrg hidup sy terkontang kanting,

tusyen tmpt sy bekerja telah berpindah tmpat,agak jauh dr tmpt sy tinggal,skrg sy buat tusyen sendiri sebab sy ada pengalaman dan sy membantu student2 yg x dapat pergi ke tmpt tusyen yg telah pindah,niat hati sy hanya menolong,sy cuba buat loan dekat semua tmpt,memandangkan sy tiada slip gaji,agak ssh untuk sy memohon,berpuluh2 sy membuat rayuan sana sini,tp hasilnya tiada,tp dlm masa sebulan sy masih kongsi tmpt sewa dengn byran separuh sahaja.masih lagi sy boleh byr sewa bulanan,tetapi sy kena byr deposit 2 bulan dan beli brg2 untuk bln 12 nnt.

sy hnya mampu mengajar,pernah jugak sy cuba bekerja lain,tapi mgkin sy dah serasi dgn kerja sebagai pendidik,membuatkan sy x lama bekerja di tmpt lain.ini saja yg mampu sy lakukan,disaat sy kehilangan kerja,ibu sy juga sakit di kg,ayah sy juga di buang kerja kerana melebihi had umur,..byk cemuhan dan cacian yg sy dapat ketika sy di saat yg amat susah,kadang2 sudah tiada lg semangat ingin hidup..

sy mengaharapkan dengan business sy ini sy dapat menolong keluarga,tapi,itulah sy dah byk sgt memohon loan,entah kenapa benda yg senang pun,jd susah untuk sy dapatkan,sy cuma mahu elakkan untuk pinjam dr along,tapi x tahulah mungkin suatu hari nnt bila terdesak akan jd juga,along lah yg dpt menolong,..

disni bglah sy sedikit dorongan kepada sy,kerana sy bukan sahaja jatuh di timpa tgga,malah sudah tersembam,terhantuk,dan nak bgun pun tidak ada sesiapa yg mahu memapah untuk sy berjalan kembali.

Niche: Sumbangan Dan Bantuan
 
1. Bel Bella - Mon 25/Oct/2010, 10:01pm
x da masalah x da jalan penyelesaian..usaha dan terus usaha...:)  
2. Salmi 4 - Mon 25/Oct/2010, 10:08pm
zamzam2 tak baik ckp mcm tu. awk ni x pernah susah yer zamzam2?. Azzib awk jgn patah semangat. masih ada jalan penyelesaian. mungkin awk kena cari keje lain sblm start balik kerjaya sbg pendidik. mungkin bila dh keje & ada slip gaji senang la awk nk buat loan..dh dapat loan awk leh mulakan kejaya yg awk minat tu & proceed perancangan awk tu.  
3. Ida 21 - Mon 25/Oct/2010, 10:15pm
saya rasa saya setuju dgn salmi 4.
mungkin awak cari kerja yg tetap dulu.
kemudian baru mulakan bisnes tuisyen tu.

kdg2..kita kena pilih salah satu peluang yg ada.
mungkin kita akan dpt peluang yg lebih baik pada masa yg lain.

x semestinya benda yg kita suka adalah yg terbaik utk kita.
dan x semestinya benda yg kita x suka adalah yg terburuk utk kita.  
4. Fara Nur Jihan - Mon 25/Oct/2010, 10:19pm
azzib..
apa kate awk lupakan loan sebentar...awk berdiri ats keyakinan awk sendiri..awk ada kebolehan,bakat dlm bidang 2..
jadi apa kate awk buka home tuition di rumah sahaja..tnpa perlu awk byr sewa tmpt utk tuisyen...jd duit yg pergi utk byr sewa tmpt tuisyen 2..leh awk gunakan utk menampung hidup awk n home tuition awk 2...sy seorang designer....kalau awk perlukan promosi 'flyers' utk edaran pada org ramai..sya boleh buatkan utk awk tanpa sebarang caj...saya ikhlas nk tolong awk ats bakat yg saya ada..lps siap sy design,sy send email pada awk,dan awk boleh photostat black & white bnyak2...n edarkan pada org2 awam..ke sekolah2...awk boleh buat..sy percaya..tp perlukan sedikit usaha....email saya farafitco@yahoo.com.my klau awk berminat dengan flyers yg sy nk buatkan..dan jgn lupe bg maklumat key utk keep in dlm flyers...  
5. Pro Rilek - Mon 25/Oct/2010, 10:24pm
sy pun setuju gak dgn salmi. keje full time dulu. pastu cuba perlahan-lahan wat part time weekend mengajar student kat rumah sendiri.... ada rezeki cari partner antara pengajar² yg awak kenal... dan cuba buka pusat tuisyen...
yang penting awak sabar & sentiasa berdoa minta pertunjuk & pertolongan dari yang maha Esa... insya allah... saya doakan akan kejayaan awak nanti ye... jgn cepat putus asa...  
6. Rahmawati - Mon 25/Oct/2010, 10:25pm
Kejayaan,kesenangan,kegembiraan tidak akan dtg ketika kita patah semangat n berputus asa. Byk kan beristirafar n berselawat n berzikir. Jika anda ada ramai kwn dan kesungguhan, saya blh membantu (bkn beri anda pinjam) sy cuma nak tunjukkan cara mcm mana anda blh mengatasi masalah kewangan ni.  
7. Rafizan - Mon 25/Oct/2010, 10:28pm
aZZib mula-mula sekali engkau kena kembali ke pada Allah minta pertolongan dengannya dengan wat banyak solat taubat, solat tahajud dan hajat tiap2 hari dan baca banyak surah Al-Waqiah semoga anda dibuka jalan. Insyallah ada petunjuk untuk awak dengan syarat andar bersabar dan terus berusaha.
Nilaikan kekuatan dan kelemahan diri anda dan wat perancangan berdasarkan kekuatan anda. Cakap memang mudah tak tapi itu yang saya mampu bantu.  
8. Jeffry 2 - Mon 25/Oct/2010, 10:36pm
en azzib tinggal di mana?  
9. Azzib - Mon 25/Oct/2010, 10:44pm
terima kasih semua,sy hnya mmpu menangis bila baca reply dr semua,sy ni perempuan,bkn lelaki,sy skrg menumpang di rumah org,sy x blh buat home tusyen..sy x pernah tinggal berdoa dan memohon,sekurang kurangnya,utk ibu sy yg sakit,tp makin kuat musibah yg sy hadapi,sy buntu...sy x mahu duit,cukuplah sedikit dorongan dr semua,untuk sy teruskan semua ni  
10. Alongj - Mon 25/Oct/2010, 11:18pm
contact saya..sy akan bantu cari jalan penyelesaian...dan jgn putus harapan dari rahmat ALLAH...0123676027  
11. John Doe 2 - Mon 25/Oct/2010, 11:27pm
Salam cik Azzib...
Bykkan bersbr dan memohon pertolgan Allah. Setiap perkara ada pasangannya spt dunia & akhirat, lelaki & ppuan, miskin & kaya. Jadi yakinlah dgn janji Allah bhw selepas susah, akan muncul pasangannya iaitu senang.

Yakinlah, hanya Allah yg dpt menolong hambanya. Bkn along, bkn bank, dan bkn kerjaya kita semata2.

Dlm surah Al-Baqarah ayat 155 - 157, sy rumuskan.... ada disebut bhw kita akan diuji dgn sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, dsbnya....

Brgsiapa yg bersabar dan sentiasa memohon pd Allah, nescaya akan mndapat rahmat.

Wallahualam..  
12. Fara Nur Jihan - Mon 25/Oct/2010, 11:31pm
maaf ye azzib,sy mampu tlg utk wat promosi awk klau awk nk,tp klau awk menumpang rumah org,jd xleh la ye buat home tuition...saya doakan mga Allah permudahkan jln utk awk..btul kate rafizan,awk bnyak2 bca surah Al wakiah..insyaAllah Allah permudahkan jln awk,dan sy harap awk dpt capai apa yg awk nak dan ibu awk kembali sihat sprti sediakala...Amin...  
13. Amalina 2 - Tue 26/Oct/2010, 12:44am
jangan pinjam along..nanti btambah susah  
14. Bujuder - Tue 26/Oct/2010, 1:01am
salam azzib...kuatkan semangat dan lihat yang dibawah kita yang lagi susah dari kita..amalkan sunat dhuha dan zikir seribu dinar....InsyALLAH anda aklan temukan jalan penyelesaian..pada saya kamu antara insan terpilih dari tuhan kerna diuji dengan sedemikian rupa...berdasarkan petikan dari majalah Solusi jika ALLAH sayangkan hambanya ia akan uji dengan kesusahan dan IA tahu hamba yang disayangi itu mampu menahan ujian tersebut...  
15. Roy 2 - Tue 26/Oct/2010, 2:22am
Dalam dunia moden ni duit adalah semangat hidup, tanpa duit siapa yg bersemangat nak hidup? Takda duit bini pun minta cerai... yg bujang lak terus membujang sampai tua.  
16. Adymafioso07 - Tue 26/Oct/2010, 2:28am
salam bro azzib..
ko susah eh nk dpt loan2 tu?
apa kata ko try apply kat pusat zakat negeri..ko gi jer panjat,mane nk tau rezeki ko ALLAH SWT nk tolong dorg leh consider ko nye application tu.kan pusat zakat tetiap tahun announced lebihan zakat..wajib pusat zakat kena bagi bantuan utk tujuan baik cam ko tgh buat ni.  
17. Hyprosms - Tue 26/Oct/2010, 3:55am
dok kat mana ni?  
18. Zaiton - Tue 26/Oct/2010, 4:44am
Azzib, sila hubungi saya di 012-9268354. Kita blh kongsi unuk buat satu buss.  
19. Zamzam 2 - Tue 26/Oct/2010, 7:44am
oklah saya minta maaf pd en azzib.smlm saya baru balik keja penat so saya malas nak baca.hari ni saya dah ok nanti saya baca masaalah azzib ya.jangan marah ya...  
20. Mohammad Rafi Abu Bakar - Tue 26/Oct/2010, 7:55am
amalkan surah al-insyirah sbg motivasi kpd diri. sy masih belajar ttp alhamdulillahdh jana lebih rm100,000 dlm setahun melalui e-pendidikan. sy menukarkn perbelanjaan wajib setiap keluarga dlm pendidikn mnjadi pndapatn kpd sy. anda juga pasi boleh. 0134059983 semoga dipermudahkn sgla urusan:)  
21. Hayati 5 - Tue 26/Oct/2010, 8:05am
Cik azzib...semoga tabah menghadapi dugaan..banyakkan beristighfar semoga dipermudahkan segalanya.
Amin...  
22. Mohd Subhi 2 - Tue 26/Oct/2010, 8:25am
Cik azzib sila buka laman wab PUNB disana kita boleh membuat pinjaman yang diiktiraf perniagaan...ada kursus2 yang dijalankan dan pinjaman juga disediakan..selamat maju jaya  
23. Ashie 2 - Tue 26/Oct/2010, 10:01am
kalau nk buat part time sikit2 dulu pon bole..
cm sy nih...:)
asaz_adam@yahoo.com  
24. Aznee Yantee - Tue 26/Oct/2010, 11:18am
klau nak wat part time atau nak cuba cari income dgn berniaga, bleh la email sy tuk keterangan lanjut.  
25. Matbidi - Tue 26/Oct/2010, 11:34am
ALLAH.....ALLAH......ALLAH......ALLAHUSYAHIDI, ALLAHUNAZHIRI, ALLAHUMUTTHOLI'UNALAIYYA.....
YA FATAH.....YA FATAH...YA FATAH......
SETIAP UJIAN DTG DARI ALLAH....UTK ORG2 BERIMAN...
KEPADANYA JUGA KITA PERLU MENGADU....DAN BERDOA...
BANGUN LAH BERTAHAJJUD DI ML HARI....SOLAT SUNAT DHUHA....YAKINLAH LAH SETIAP KESUSAHAN PASTI ADA KESENANGAN.....  
26. Zila 6 - Tue 26/Oct/2010, 12:10pm
Salam... Sebelum kita dapat kesenangan kita perlu lalui kesusahan...
Mungkin rahmatnya hanya beberapa detik di depan kita... Jangan putus asa...
Sebab berputus asa adalah masalah paling besar dalam hidup kita..
Percayalah kalau Tuhan menguji kita sebab Dia sayang kat kita...
Supaya kita boleh lebih dekat dgnNya...
Kalau nak buat pinjaman mungkin boleh tanya dgn pihak zakat...
InsyaAllah mereka boleh menolong...
Semoga dipermudahkan segalanya..Amin..  
27. Kencana Berdana Group - Tue 26/Oct/2010, 3:01pm
Salam cik Azzib, yakinlah yang Allah itu mengizinkan setiap apa yang berlaku tetapi belum tentu Allah berkehendakkan sebegitu. Cuba kenal pasti bisikan yang datang daripadaNya. Antara apa yang boleh saya cadangkan disini...

1. Jika keluarga cik Azzib mempunyai tanah.. pergi ke mana2 bank.. bukan untuk dijual.. tetapi untuk buat pinjaman tanpa bayar balik. Tanah tu bank akan buat aset utk bank rolling keuntungan. tapi akan dibuat perjanjian utk tempoh tertentu bergantung pada kehendak tuan tanah yg mana tanah tu tuan tanah x boleh dijual. dan value tanah tersebut akan ditentukan. dari situ cik Azzib bleh mulakan perniagaan..

2. atau cari sesiapa yang sudi JV. cik azzib ada idea/pengalaman.. cari rakan jv yang ada modal.. samada individu atau mana2 syarikat yang cik azzib rasa sesuai utk wat tusyen dibangunannya. Tapi biasalah kena wat kertas kerja dulu.

manalah atau jika antaranya membantu.. buat juga seperti mana rakan2 lain nasihatkan. insyaAllah jalan tu ada. gunakan kelebihan yang ada pada diri kita sebagai modal.  
28. Dsuterawangi - Tue 26/Oct/2010, 3:58pm
Azzib, saya nak jadi kawan Azzib boleh ? Kalau Azzib rasa sedih, rasa buntu, perlukan pertolongan, hubungi saya di 019-2072274. Kalau saya tak dapat bantu dengan wang ringgit, mungkin dengan cara lain. Bersangka baiklah dengan Allah. Dia menguji kita kerana Dia tahu, kita mampu untuk menghadapinya...  
29. Azzib - Tue 26/Oct/2010, 5:58pm
salam dan terima kasih semua,ramai yang ingat sy ni lelaki,sebab nama azzib,sy bukan lelaki,sy perempuan,nama sy citrayu asma..sy terasa amat bersemangat harini bila ada yg bg sy dorongan dan bimbingan,walaupun kehidupan sy teramat pyh sy lalui setiap hari,sy x minta apa2 cukuplah sekadar bg sedikit nasihat untuk sy,sy x ada harta untuk dijual,sy cuba berusaha sedaya upaya dan sentiasa berdoa,utk sy hadapi hari2 yg bakal sy lalui,sy juga berdoa utk semua yg sudi memberi nasihat pada sy..terima kasih byk2,semoga kalian semua dirahmati Allah s.w.t di dunia dan akhirat.  
30. Banjak614 2 - Tue 26/Oct/2010, 11:57pm
AMIN,,,AMIN,,,AMIN..SEMUA ORANG DAH BERI SEMANGGAT,,DORONGAN,,NASIHAT DAN DOA,,KITE PAKAT-PAKAT AMIN LAH SEMUA,,,,,,,,KE GUANE  
31. Alwie - Wed 27/Oct/2010, 12:20am
sentiasalah bersyukur kepada ALLAH....
masih mempunyai tenaga untuk buat kerja.... ade sebab2 tertentu, cuba renungkan apa yg telah kita buat selama ini? mmg ade yg ALLAH ingin tunjukkan dan supaya anda lebih berfikir.... bermulalah dgn solat taubat, insyaALLAH ada jalannya...  
32. Prosper Pharmacy - Wed 27/Oct/2010, 12:32am
Cik Azzib lokasi di mana? insyaAllah saya boleh linkkan utk pinjaman dr agensi kerajaan. emel k myfarmasi@gmail.com  
33. Mohd Rizal Bin Mohd Mokhtar - Wed 27/Oct/2010, 7:57pm
Salam Cik Azzib/Ctrayu Asma
Saya baca, saya teliti dan saya faham. Setiap manusia ada impian, matlamat dan cita-cita. Begitu juga dgn Cik Citrayu. Pada pandangan saya, Cik Citrayu mempunyai sikap berdikari dan wawasan yang mantap tetapi keadaan tidak belum mengizinkan lagi. Dah banyak nasihat, kata2 dorongan dan doa yang telah you terima. Now, soalannya sekarang, apa yang you nak buat dgn semangat baru Cik Citrayu sekarang? Cakap pasal Ahlong, saya sendiri dah 2 kali berhutang dgn ahlong dan MASIH berhutang dgn Ahlong tetapi berkat usaha, doa dan bertawakal, saya berjaya perlahan-lahan menyelesaikan masalah hutang saya. Dan cerita saya pun hampir sama dgn Cik Citrayu. Kalau saya yang berniaga dgn revenue ratus ribu setahun pun PERIT dan gagal dapat bantuan bank atau geran kerajaaan, apakan lagi insan macam you. Kalau you rasa perlu, you boleh contact saya di 0199811701 atau email rizal@my-energise.com
" Saya selalu percaya satu perkara: Allah tu Maha Adil. Sedangkan doa orang Yahudi dan orang kafir pun di makbulkan nya, apalagi orang islam yg memang mempercayai kan Nya."  
34. Fara Nur Jihan - Sun 31/Oct/2010, 1:19pm
salam.
azib,sy just nk syer n sy dh niat klau loan saya lulus..sy nk syer pendapat dgn semua terutama awk azib..sy seorg designer..tp baru berhenti keje coz ikut hubby sy ke johor..so now sy nk wat home tuition lebih kepada Art & Crafts...skrg sy dlm plan utk buat home tuition dirumah n now sy suri rumah sepenuh masa...sy xde slip gaji..sy sblum ni mmg ada wat loan kete..tp stelah berhenti keje..hubby sy yg byrkan...
tujuan sy ckp mcm ni bersebab..kepada semua terutama azib yg nk try mudah dan cpt wat pinjaman tnpa slip gaji..tmpt keje xpenting coz dia nk just nama tmpt keje lama kite 2 jew..sbagai kite ni pernahla juga bkerja..pemprosesan xsampai 20minit pn..dia just tgk kite pernah wat loan dgn mane2 bank or x..klau pernah..just bg my card kt dia..semua mklumat akn terkluar..n wktu 2 juge kite dpt tau sama ada kite approve or x..dia just tgk perjlanan byran kite dgn pinjaman2 kite sblum ni..klau kite byr lncar,xtersangkut2..insyaAllah..xsmpai 0minit..kite pnye loan approve n duit terus ada dlm account...xde komisyen yg diaorang kenakan..just byr utk card RM13 je..itu pn trus ptong dari account loan kite..cubalah azzib,insyaAllah klau ada rezeki utk awk,psti awk berjaya....coz sy ckp cam ni sbb accited..sy xde slip gaji..n duk umh jew skrg,xsngka sy dpt.....cubalah azzib..
awk try call no ni,coz dia EASY LOAN EXPRESS RHB kwsan JB..
cuba call dia utk maklumat or trus wat dgn dia SHAHRIZAN 016-7971655
selamat berjaya!!  

Page 1   (Total 34 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..