Ingin Menjadi Usahawan Kambing
Faezmisman - Sun 9/Dec/2012 10:45am [Last Comment]
Assalam..
Saya belia yang berminat untuk menceburi bidang ternakan kambing.
saya tinggal di Muar,johor. Saya memerlukan mentor yang berkomited
untuk menolong saya.

saya juga berharap sesiapa untuk memperkenalkan
saya mana-mana kursus yang perlu dihadiri yang berdekatan dengan Muar
atau Batu pahat.

Sila berikan maklum balas yang positif dan segera
mengenai perkara ini.Terima kasih.

Niche: Diskusi Bisnes | Penternak Kambing
 
1. Linkman - Tue 11/Dec/2012, 7:20pm
nak cari mentor bab2 kambing ni mungkin susah sikit... kecuali awak pergi ke mana2 ladang kambing & tanya kalau ada kerja kosong. (utk bekerja sambil belajar.. ladang lembu pun ok... konsep dia sama..).

sebelum tu try beli ebook kambing ni... murah je tak sampai rm50.
http://www.rahsiakambing.com/

====

selain tu penternak2 kambing boer transit di kelantan dah expert import kambing beberapa bulan sebelum raya haji. import dari australia naik kargo LCCT (kapalterbang).

dah sampai malaysia dorang bagi makan feedlot dlm kandang beberapa minggu & jual. katanya lagi untung dari ternak kambing A-Z sendiri di malaysia. tapi tak tau la....

cuma baru2 ni australia dah kenakan sekatan & pemantauan kpd pusat2 sembelih malaysia. kalau tak lulus, dorang tak bagi import.

wallahualam.. mintak maaf kalau silap.  
2. Azri 123 - Thu 13/Dec/2012, 2:59pm
Kami ada menyediakan khidmat kursus pertenakan kambing.. tapi di hulu langat selangor. usaha bersama mardi. kami pn ade supply baka kambing untuk diternak atau untuk penternak.. call kalau ingin tahu lebih lanjut. 0172490253 - azri  
3. Shahairil Sapingi - Thu 13/Dec/2012, 10:49pm
Bole hubungi sy di 0173198634.
Kita bole jumpa di Tangkak..  
4. Abdul 22 - Thu 13/Dec/2012, 11:54pm
faez boleh pergi ke jabatan perkhidmatan veterinar berdekatan,dibawah jabatan tu mesti ada usahawan bimbingan yang berjaya,blh terus melawat kandang usahawan mereka.

utk pemasaran, kebiasaanya umur 4 bln anak kambing blh dijual berbanding dibela melainkan kambing tersebut dibela untuk dijadikan baka,kerana kos makanan yang mahal.  
5. Zainal Anuar Ruslan - Sun 16/Dec/2012, 1:33pm
salam bro faez. boleh singgah blog saya, saya pun belia penternak kambing gak. saya start dengan bela kambing kampung 5 ekor. sekarang dh ada 17 ekor. banyak maklumat saya cari di internet. nak tunggu kursus JPV, kambing yang ada dah beranak pinak. nak p kursus persendirian, dah boleh beli kambing 3 4 ekor. so, saya ambil inisiatif sendiri, MULAKAN. tak payah tunggu kursus baru nak mula. just tanya pada tokey kambing tu pun dah cukup. kandang 1st saya buat, saya bina sendiri. kos kurang RM100. kutip kayu pellet kilang & kayu terbuang. jemput singgah blog saya, http://projekkambingmuda.blogspot.com/  
6. Sakura 20 - Thu 20/Dec/2012, 10:18am
kami juga turut menyediakan pelbagai kertas kerja, panduan dan software untuk memulakan perniagaan... dijamin anda akan berpuas hati dengan isi kandungannya... boleh lihat di sini >> http://tobeinourlittleworld.blogspot.com/2012/12/rancangan-perniagaan.html  
7. Faezmisman - Thu 20/Dec/2012, 9:03pm
bro,zainal anuar,boleh mintak no tel?  
8. Ikhwan 52 - Sat 22/Dec/2012, 3:34pm
anda boleh hubungi saya di no 012-5348280.. kamal.. saya boleh mmbantu anda..  
9. Nabil 2 - Tue 1/Jan/2013, 11:57am
nak bela kambing? sungguh ka ada minat mendalam? meh sy bg modal kat awk...tp bkan duit la...kandang kambing kosong dan tanah 20 ekar. awak usahakan awak buat semua awak la...tkde modal apa pun lg tp kena sanggup susah payah la tempat tue teruk sikit dlm hutan letrik tk masuk lg...sy give up sudah...:-( call/sms 012-6863157.  
10. Idris 22 - Tue 8/Jan/2013, 3:24pm
nabil 2-tempat tu kat mane  
11. Zainal Anuar Ruslan - Sat 19/Jan/2013, 6:17pm
salam. sori bro faez, lambat reply. ni no hp sy, 0194513061.  
12. Azmar - Fri 25/Jan/2013, 8:57pm
Description

TERNAKAN LEMBU DAN KAMBING SECARA FIDLOT

LATAR BELAKANG SYARIKAT

Alfathannurab resources di asaskan dan di miliki oleh dua adik beradik.Puan Rohayu dan Cik Shakirin Abu Bakar .Syarikat adalah milik penuh bumiputra.
Bermula dengan perniagaan kecil kecilan mengedar kerepek dan jeruk.Selari dengan asas penubuhan syarikat untuk meperkasakan ekonomi bumiputra serta berkonsepkan islam serta halal.Syarikat telah memperluaskan lagi bidang perniagaan dengan memasuki bidang ternakan.

Bidang ternakan yang di ceburi adalah menternak lembu dan kambing secara fidlot.Ternakan ayam kampong,burung puyuh,itik penelor serta daging.

PELUANG KEPADA PENTERNAK

Kepada para ternakan lembu/kambing, atau mereka yang ingin menceburkan diri dalam penternakan kambing, kami sarankan? JANGAN TERBURU-BURU? Dapatkan maklumat dan latihan yang secukupnya

Tanah adalah faktor utama didalam bidang penternakan.Tanpa tanah samada milik sendiri atau sewa penternakan sukar di lakukan.Untiuk membina kandang serta pasarana ternakan lembu dan kambing fidlot memerlukan modal yang agak besar mencecah ratusan ribuan ringgit..

Walaupun industri ini mempunyai potensi yang besar, namun keuntungan tidak datang menggolek. Sumber penternakan anda itu perlu diteliti, dan dikaji sebelum membuat keputusan. Jangan sampai kita kecewa setelah menceburkan diri, mengorbankan masa dan berbelanja besar, apa yang disangka tidak menjadi kenyataan?

Diatas kesedaran ini kami di Alfathannurab Resources ingin membuka peluang baru kepada penternak penternak baru untuk memulakan perniagaan tanpa tanah dan kandang

Alfathannurab Resources menyediakankan kandang lembu serta kambing untuk di ternak secara fidlot untuk penternak -penternak baru .Kadar sewaan adalah seperti berikut

Jenis cara ternakan harga

Lembu fidlot RM5.00 sehari

Kambing fidlot RM2.00 sehari

? Kadar caj ini termasuk kos pemakanan /kos buruh /kos penjagaan kesihatan.
? Ternakan hendaklah di beli sediri oleh penternak dan di hantar ke ladang atau boleh di beli di ladang tempat kami menyediakan perkhidmatan ini.
? Cara terbaik untuk permulaan menceburi bidang penternakan.
? Tiada kos tersembunyi.

Cara berkurung atau fidlot

Lembu sentiasa di dalam kandang dengan mendapat makanan bermutu dan air bersih secukupnya. Makanan diberi samada rumput atau dedak atau campuran kedua-duanya diberi pada kadar berat kering 3 ? 5 % dari berat badan lembu setiap hari. Rumput diberi pada waktu pagi manakala dedak pada sebelah petang.
Dengan cara ini anak lembu jantan muda pada berat asal antara 150-200 kg. akan digemukkan kepada berat akhir antara 350-400 kg. dalam masa kira-kira 6 bulan. (insyaallah) . Makanan bermutu yang halal digunakan berupa rumusan tunggal seperti PKC atau campuran dedak PKC dengan bahan-bahan makanan lain seperti rumput dan sisa-sisa pertanian yang lain.

Para penternak hanya perlu membuat penjualan ternakan mereka.Mudah bukan?Penternak tidak perlu mengeluarkan

1. Kos Sewa atau pemilikan tanah
2. Kos Rawatan / perubatan ternakan
3. Kos Pemakanan halal ternakan
4. Kos Bekalan Elektirk
5. Kos Bekalan Air
6. Kos Pekerja
7. Kos Pembinaan Kandang serta kos baik pulih
8. Kos Pembinaan infra ladang seperti rumah pekerja /pagar/biosekuriti .
9. Kos Pengangkutan

Selain dari pakej kandang ternakan,kami juga menyediakan pakej kambing akikah serta lembu korban.

Lain lain perkhidmatan yang di tawarkan seperti di bawah?
a. Kambing golek (BARBEQUE)
b. Sembelihan
c. Melapah dan mencincang
d. Memasak serta menghantar

Untuk maklumat lanjut sila sms ke
019 2777866
019 2434866
Atau email pertanyaan ke alfathannurab@gmail.com
Lawatan keladang boleh di aturkan sekiranya berminat.Rebutlah peluang ini kerana tempat adalah terhad.

* Apabila peserta mangambil pakej yang kami tawarkan dan sekiranya ada pembeli yang datang ke ladang minat untuk membeli ternakan kepunyaan peserta.Kami akan hubungi peserta minta persetujuan menjual dan segala hasil jualan adalah milik peserta.Kami tidak akan megenakan sebarang caj.

** Sekira berlaku pembiakan di atas ternakan peserta semua hasil pembiakan tersebut adalah milik peserta.

Seperti yang di tekankan tiada caj tersembunyi  
13. Rizal 121 - Tue 29/Jan/2013, 4:18pm
Salam
sy ingin menjual kambing 17 ekor dgn harga 8k..uyg berminat bole hubungi sy..rizal 0177239973  
14. Mahadir 4 - Tue 29/Jan/2013, 11:14pm
Bro..

Nak cari pengalaman sebagai penternak, kami ada latihan amali 5 hari jee.. jadi PENTERNAK kambing

nak baka kambing pun kami ada, nak kambing akikah buat jualan balik pun kami ada..

berminat hubungi Adi @ 012-6735106

www.boersaanen.blogspot.com  
15. Adi 78 - Wed 13/Feb/2013, 2:07pm
saya ada byk bekalan rumput napier india.
jika berminat sila hubungi saya 019 736 7033

#Benih Napier
#Napier Segar
#Silaj Napier
#Silaj Jagung(akan datang)  
16. Ansalternak - Tue 26/Feb/2013, 7:14pm
Kandang kami di Selandar, Melaka

Boleh datang lawat tgk kambing dan kawasan persekitaran untuk dapat idea mcm mane nak mula =)

contact via email: ansalternak@gmail.com  
17. Mohd Norhadii - Thu 18/Jul/2013, 1:45am
SALAM...SAYA NAK MENJUAL KAMBING KAMPONG ADE 14 EKOR LOKASI DI JASIN HARGA NYA 9k SHJ..BOLEH RUNDING LG..BERMINAT BOLEH CALL SAYA 013-6942830 hadii  
18. Penternak Jutawan - Wed 31/Dec/2014, 8:02pm
salam, minat bisnes ternakkan?

boleh layari laman web www.rahsiapenternak.com @ www.facebook.com/rahsiapenternak

017-6686256 - EN RUSTAM  
19. Nur Syafiqah Binti Ahmad Zaki - Wed 24/Jun/2015, 11:38am
salam.. kami pelajar institut veterinar malaysia inigin menjual bebiri jantan 25 ekor. kenaikan berat badan baik, pernah divaksin. lokasi kluang
pm/whatsaap= izzat- 0134755364  
20. Hafiz 1126 - Tue 21/Jun/2016, 12:45pm
Saya ingin memasarkan rempeyek buatan sendiri..mohon bantuan camane saya nk pasarkan rempeyek saye. Dlm negara maupun luar negara..
Mohon bantuan mereka2 yg berpengalaman..

Rempeyek resepi sendiri..tolong lah bantu saya..saya ingin menjadi ahli perniagaan yg berjaya..

Call/whatsapp= 0127287774 (hafiz)  

Page 1   (Total 20 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..