Ingin Memohon Nasihat Daripada Penjual-Penjual Makanan.
Zul Azizie - Thu 14/Feb/2019 12:02pm [Last Comment]
Assalamualaikum.

Nak bertanya soalan kepada warga-warga Majalah.com jika tak keberatan. Saya dalam proses untuk berniaga dan telah memiliki sijil Kursus Pengendalian Makanan dan telah mengambil suntikan Typhoid. Sekarang dalam proses untuk memohon lesen, cuma belum jumpa lokasi yang dibenarkan oleh PBT. Nak minta pendapat kawasan mana yang sesuai untuk memohon ya?

Terima kasih admin. Semoga murah rezeki semua. InsyaAllah.

Niche: Diskusi Bisnes | Bisnes Pasar Malam | Bisnes Restoran
     
  1. Jamali - Fri 15/Feb/2019, 10:38am
    cuba tuan pergi ke depan uniten. waktu tengahari memang sibuk ada pasukan RELA jaga. saya lihat ada tapak kosong lagi belah hujung. kalau malam memang tak ada peniaga, sedangkan traffik lalulintas tak putus2.

    gerai penjaja depan uniten serdang/putrajaya
    https://goo.gl/maps/hSA2qwy8NQU2  
  2. Linkman - Mon 18/Feb/2019, 12:16pm
    nak dapat tapak yg bagus tapi kosong memang susah.

    masa zaman saya niaga pasar malam dulu biasanya peniaga2 baru, main terjah je mana2 petak yg kosong (peniaga asal bercuti). selain tu, kalau niaga makanan di tepi jalan jangan takut kena saman majlis perbandaran.

    Kumpulkan kesemua saman2 tu, bila ada tawaran tapak niaga kosong, pemohon yg ada banyak saman biasanya akan dipertimbangkan berbanding pemohon yg 'bersih 100%'

    sebabnya kesemua saman2 menunjukkan peniaga tersebut memang serius berniaga.

    pemerhatian saya terhadap tapak niaga ramadan
    =============================
    - Bandar Tun Hussein Onn, Cheras (BTHO)
    - pemerhatian dari 2013 - 2018
    - saya selalu kesini sebab ada Citibank, takyah pergi ke KL

    masa mula2 bukak dulu tak ada sesiapa nak ambik. saya datang hampir setiap tahun. sehingga tahun 2015 pun masih banyak yg kosong.

    tapi sekarang kalau tuan nak cuba apply memang full. orang ramai memang padu thehe.. (padu adalah perkataan viral skrg nih..)

    kesimpulan
    =========
    1) jangan takut kena saman majlis bandaran
    2) jangan malu berniaga di mana2 tempat kosong.
    3) jangan berat nak berniaga di tapak/gerai baru buka dan banyak kosong. sebab bila tapak tu dah popular nanti memang susah nak masuk.

    zaman sekarang ni lokasi bukan lagi menjadi masalah (zaman waze & google map & zaman viral social media)

    tengok video ni
    - bukti lokasi tidak lagi menjadi masalah
    https://www.youtube.com/watch?v=PsVeClw022w  
  3. Linkman - Mon 18/Feb/2019, 12:25pm
    utk cari lokasi niaga makanan, tuan kena rajin check sini

    https://www.majalah.com/?classifieds.expo-karnival-tapak-niaga

    https://www.majalah.com/?classifieds.bisnes-restoran

    https://www.majalah.com/?classifieds.bisnes-pasar-malam  
  4. Nur 949 - Sun 24/Feb/2019, 9:48am
    Barang keperluan kedai untuk diletgo harga murah2 wsup saya 0183976310  
  5. Yann87 - Wed 6/Mar/2019, 1:11am
    Saya pun sama,masih mencari lokasi untuk berniaga sekitar kepong..  
Page 1   (Total 5 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Channel - Idea Bisnes


https://www.youtube.com/channel/UCsO-MY8KvW6kitzwqHptapA

Kami akan memaparkan senarai idea perniagaan yang menarik di Malaysia. Klik link diatas untuk melihat senarai video di Youtube.com dan jangan lupa LIKE dan SUBSCRIBE untuk mendapatkan makluman video terbaru dari kami!
Durian Hutan Memang Menyengat
Kami ke Kampung Pangsun, di tepi hutan Hulu Langat untuk mencari Durian Hutan. Kawasan ini memang tempat pengumpulan durian dari kawasan sekitar. Durian Bukit, Durian Kampung dan Durian Hutan. Dan kami juga terjumpa Durian Hanyut :-)
Cara Niaga Nasi Lemak RM1 yang Paling Betul - CT Garden KL
Ramai peniaga menjual nasi lemak RM1. Tetapi tidak ramai yang mengetahui cara yang betul untuk menghasilkan keuntungan. Lihat bagaimana restoran ini berjaya menarik pelanggan pelbagai peringkat bajet untuk menikmati keenakan nasi lemak dan pilihan lauk pauknya.
Nasi Beriani Gam dari Baghdad ke Putrajaya
Nasi Biryani Gam adalah diantara makanan yang paling sedap di Malaysia. Cara masakannya rumit dan resepinya adalah hasil kepakaran turun temurun. Kami cuba mencari dari mana asal perkataan Biryani Gam. Dari Putrajaya, ke Batu Pahat, ke Melaka, ke India, ke zaman Mughal India dan semakin jauh sehingga seribu tahun dahulu... di Baghdad.
Berniaga Kuih dari Rumah dengan Instagram
Zaman media sosial tak perlu lagi menjual kuih di tepi jalan. Berniaga dari rumah pun pelanggan datang berduyun-duyun. Lihat bagaimana Kak Zu menggunakan Instagram untuk menarik pelanggan datang membeli. Habis licin setiap hari :-)