Ingin Berniaga! Bajet RM600k
Loiswirsa 2 - Wed 12/Jun/2013 6:50am [Last Comment]
Salam 1 malaysia .. Saya baru sahaja menang hadiah grand prize sebanyak rm600k dari satu peraduan luar negara .. umur saya baru 20 tahun .. dengan duit sebanyak nih kalau boleh saya nak berniaga .. tapi sampai sekarang saya tak tahu nak berniaga apa .. jadi saya nak mintak pendapat abang2/akak2 yang berpengalaman beri sedikit cadangan berniaga ape yg bgos dengan bajet yang saya ade nih ..

Niche: Ingin Berniaga
 
1. Zamzam 2 - Wed 12/Jun/2013, 7:45am
bela kambing pun bagus.bayak untung  
2. Mys Abby - Wed 12/Jun/2013, 8:00am
Wahhhh.... Sedekah 1k boleh? Hehehe...
Apepun sy cadangkan bisnes yg fizikal.. Jgn online2 ni takut lebur xde hasil.

Sbg contoh, burger bakar abg burn tu. Yg boleh difranchisekan. Awk buat la produk sendiri.  
3. Kumanhensem - Wed 12/Jun/2013, 8:21am
kalu sy....,melabur dlm asb, asn, bank rakyat, bank persatuan dan bank2 yg ada jaminan pulangan lebih 10% setahun. Biar sikit lama2 jadi bukit dan selamat daripada melabur dlm majalah yg banyak penipu...600K banyak tu....jgn lupa bayar zakat or sedekah/beli tanah utk anak yatim RM30 sekaki jer. Berkat dunia akhirat. Insya allah  
4. Lala Pedas - Wed 12/Jun/2013, 8:29am
email sy..banturaz.entertainment@gmail.com  
5. Wan8484 - Wed 12/Jun/2013, 8:34am
Mcm2 blh buat ngan 600k. Tapi kena pilih bisnes yg benar2 terjamin keuntungannya. Kalau nak buat pelaburan pun kena cek betul2. Banyak sgt yg tak betul skrg ni. Apa2 hal saya ada satu bisnes nak propose. Kalau nk maklumat lanjut sila email ke wan8484@gmail.com. Boleh tengok dulu dan fikir2kan.  
6. Shah Zaidi - Wed 12/Jun/2013, 8:45am
Email sy..kasyahzaidi@gmail.com  
7. Enzo - Wed 12/Jun/2013, 8:49am
simpan dlm bentuk gold/silver lg bagus  
8. Pisang 2 - Wed 12/Jun/2013, 9:28am
simpan je dalam tabung haji/asb
paling bucuk akan dpt 48k setahun,
tahun pertama mungkin 24k je..
tahun2 berikutnya.. akan meningkat jika tidak kelaurkan
sbg contoh: 1st dpt 24k, 2nd 50k 3rd 54k, 4th 58k...  
9. Ady 5 - Wed 12/Jun/2013, 9:39am
sye syorkan u hanguskan je dalam forex sekitar 100k dan yang balance pula buat perancangan biz yang lain................so kalau berminat bekerjasama dengan sye......???? sye kat Melaka..016-6785372-ady...................

tapi kalau kata ni duit ekor atau sewaktu dengannye,mintak maaf banyak2 sye tidak mampu memberikan kerjasama.......!!!!!  
10. Al Amin 13 - Wed 12/Jun/2013, 10:01am
Call / sms: 017-2787134 (Amin)(putrajaya/bangi) untuk set appointment
Peluang Perniagaan (Just dengar sahaja dulu, kalau ok boleh ambil peluang)  
11. Dhuha90 - Wed 12/Jun/2013, 11:08am
email ke madiyusof90@yahoo.com  
12. Pbs 2 - Wed 12/Jun/2013, 12:11pm
jd group director kami 0132377855  
13. Zaimi 2 - Wed 12/Jun/2013, 4:19pm
jadi biz partner sayalah dalam 50k jer utk real biz..inshaa allah duit tue berkembang nanti..0165609680  
14. Yus 119 - Thu 13/Jun/2013, 12:41am
pimjam 5k boleh..yusop56@yahoo.com  
15. Azudin 4 - Thu 13/Jun/2013, 10:03am
klu berminat dlm bisnes,saya ada proposal,email saya aidaempire@gmail.com or call or whatsaps saya 0127592724  
16. Loiswirsa 2 - Thu 13/Jun/2013, 4:30pm
Kumanhensem : ape yang dimaksudkan melabur ?? adakah saya menyimpan duit saya sahaja didalam bank itu atau apa ?

Ady 5 : maaf , saya tak main duit ekor ataupon sewaktu dengannye .. saya mengikuti sebuah peraduan .. sebaik sahaje saya menang peraduan tersebut , saya bertanyakan seorang ustaz dan die katakan ianya duit halal kerana orang yg memberikan duit itu memberikannya dengan rela hatinya sendiri ..

Pbs 2 : group director ape ea ??  
17. Rin Hane Koma - Thu 13/Jun/2013, 5:19pm
Loiswirsa 2.....
Berminat x jadi rakan kongsi sy untuk perniagaan butik pakaian muslimah & tudung yang baru sy nak mulakan nie...modal x sampai pun 50K
Sy mmg btl2 nak buat bisnes nie....sy akan bagi pada en 50/50 keuntungan.  
18. Nor Hafizal - Thu 13/Jun/2013, 5:22pm
Saya dari Pruton mega consultant Sdn. Bhd yang beroperasi di Kuala Lumpur, bersedia membantu mereka yang berminat untuk menjana modal secara selamat serta pulangan keuntungan bulanan yang konsisten. Anggaran keuntungan 8% hingga 18% setiap bulan. Pihak kami turut menyediakan terma perjanjian agar pelaburan yang dijalankan adalah sah dan menjamin keselamatan pelaburan yang dibuat. Selain itu, kami akan menguruskan akaun anda secara menyeluruh untuk kemudahan pelabur disamping pihak kami memberikan hub kepada pelabur untuk memantau seluruh operasi, transaksi dan juga dagangan yang dijalankan.

Pihak kami turut memberikan jaminan TIADA SEBARANG CAJ TERSEMBUNYI dalam pelaburan ini dan pihak pelabur dapat memastikannya berdasarkan penyata yang akan dihantar secara lengkap.

KAMI MERUPAKAN SYARIKAT YANG BEROPERASI SECARA SAH DAN DILESENKAN. KAMI TIDAK MENJALANKAN AKTIVITI YANG BERKAITAN DENGAN SCAM PROGRAM/SKIM CEPAT KAYA ATAU MLM.

Mereka yang berminat, boleh berhubung terus kepada saya di talian 0182111023 atau emailkan ke fizal.pruton@yahoo.com untuk keterangan lanjut  
19. Eyda 20 - Thu 13/Jun/2013, 10:34pm
Slm sejahtera warga majalah,
Peluang mmiliki kedai farmasi/health & Beauty Ecosway scara PERCUMA..ya percuma utk anda smua..!
1. Konsep kedai percuma, dmana smua kos operasi/pralatan kedai/stok dtanggung pihak syarikat.
2. Modal sgt rendah~ cuma RM5100 seumur hidup.
3. Income sgt lumayan, boleh mncecah shingaa RM100K-200K sbulan.
4. Tiada risiko kerugian/prsaingan.
5. Cosway syarikat yg sgt kukuh, telah broperasi slama 34th
n d M'sia, so prniagaan adalh sgt terjamin.
6. prniagaan yg boleh dwarisi ke anak cucu.
7. Latihan dan bimbingan dberikan percuma.
8. Anda juga boleh mmilih utk mnjadi Franchisor, mmiliki bnyak cawangan tanpa mnguruskan kedai~income pasif utk anda..goyang kaki je lar..
Segala2nya percuma dgn Ecosway, jgn tunggu lagi, ubah hidup anda skarng juga. call/sms 019-5761445*waheda*  
20. Ireani - Fri 14/Jun/2013, 2:37am
Dik, dari pengalaman saya, the best kalau u simpan 1/2 dalam ASB atau pelaburan yang berlandaskan syariah. U bole pergi kemana2 bank dan diorang bole explain yang mana satu syariah based investment. Atau beli IPO dari company yang syariah based. Risiko rendah tapi untung banyak. Balance 1/4 buat berniaga (tapi hati2 dulu sebelum ceburi perniagaan tu). 1/4 untuk pakai personal atau keperluan keluarga atau lanjutkan pelajaran :) Bole share macam mana u menang oversea prize tu? email saya ireani@gmail.com. Saja nak blajar juga mana tau bole menang macam adik...kita sama2 share pengalaman :)  
21. Ireani - Fri 14/Jun/2013, 2:50am
Oh jangan lupa bayar zakat dulu sebelum buat apa2 dengan duit tu. kalau nak byr lebih tu sedekahlah pada anak2 yatim. The more you give the more you get. Baru afdal kan :)  
22. Ariff 81 - Fri 14/Jun/2013, 10:12am
Lot kedai tingkat bawah untuk disewa samada penuh or separuh di saujana utama sg buloh. Hubungi Ariff 0136484120 Sewa boleh runding.  
23. Hasnita 4 - Fri 14/Jun/2013, 12:00pm
Tahniah dapat rezeki byk tu... Byk perniagaan yg boleh dilakukan dgn modal sebanyak tu... Sedangkan modal zero pun org boleh berniaga kalau betul caranya... Ikut pengalaman saya, paling penting sebelum melabur dalm mana2 perniagaan, melaburlah sikit untuk cari ILMU perniagaan daripada PAKAR dan MENTOR yg betul... Dah ada ILMU, macam2 awak boleh buat, dan daripada situ juga awak boleh tau mana yg terbaik untuk awak... Jangan lupa juga bersedekah... the more you give the more you get back...  
24. Tycoon Malaya - Fri 14/Jun/2013, 12:31pm
jom buat bisnes diesel..u muda lagi..bleh jadi jutawan kalau berkecimpung dalam bisnes diesel..saya ada kawan yg ada pengalaman buka stesyen minyak..saya ada sifu yang boleh tolong u buka stesyen minyak tapi bukan makan masa setahun dua...lama..dan interview sangat menyeksakan..padahal keuntungan taklah besar mana..tapi ada bisnes diesel yang legal dan sangat menguntungkan..lebih untung dari buka stesyen minyak..call saya 0196031650 atau email saya enciksyakir@gmail.com..Inshallah kita planning untuk jangka masa panjang..then nanti bila u dah buat duit melalui bisnes diesel ni..boleh la kembangkan ke bisnes lain..xde masalah...  
25. Heflind Management Consultant - Fri 14/Jun/2013, 2:21pm
salam, jom join saya bisnes money changer..labur RM300K boleh dapat RM8-10k sebulan sampai bila2..  
26. Mael 12 - Fri 14/Jun/2013, 3:46pm
salam..loiswirsa..sila hubungi sy untuk maklumat lanjut..sy akan tunjukkan cara kembangkan dana tersebut..sebaiknya BKN dari perniagaan MLM @ sebagainya..anda sendiri melakukannye .selain itu anda akan dpt manfaat & bleh menceburi bidang yg anda minati.dari usia sebegitu muda sememangnye anda bertuah...amin...0103036733  
27. Lina4542 2 - Fri 14/Jun/2013, 5:36pm
kut jer pendapat kumanhensem & pisang 2... simpan duit tu... kalau nak meniaga, idea Mys Abby tu bagus. meniaga sendiri terasa titik peluh sendiri. meniaga modal kecil, tengok ok ke tak, then extend kalau dh ok. Anyway all d best! & tahniah :)  
28. Roselina - Fri 14/Jun/2013, 6:08pm
Buka Farmasi dengan modal hanya RM5300 dan keuntungan melebihi RM20k/bulan. Franchise business di bawah Berjaya Group. Utility,Sewa Kedai, Ahli Farmasi juga kemasukan produk secara consignment adalah di tanggung oleh pihak syarikat setiap bulan. Sila sms/whatsapp 019-2842334...
"Mari Maju Bersama  
29. Zaf 6 - Fri 14/Jun/2013, 9:15pm
cntt saya
014-2327706 zafiq
nti kte bincang  
30. Mohd Ezri Maula Haron - Fri 14/Jun/2013, 9:30pm
salam juz nk share info saya offer kpd sape2 atau kawan2 yg ade ssm atau yg blm ade ssm coz saya ade 2 BERITA BAIK jadi minta tolong baca betul2 ok,
1)dealer projek koporat, so kalau ade yg berminat boleh pm saya ok projek untuk seluruh Malaysia.
2) kepada yang sudah ada perniagaan jenis retail dan francias disini ada peluang untuk membantu menambahkan pelanggan anda dari masa ke semasa saya ada cara untuk membantu anda..
Projek link dgn Mdec MSC
0136839043 ezri  
31. Khairul Anuar 21 - Fri 14/Jun/2013, 10:20pm
Jadi partner kami..bas persiaran..atau van persiaran..sedia ada hotel nak sign kontrak...confirm bulan2 ade incomes..tidak lah besar untungnya..tapi consistent...  
32. Mustaqim 13 - Fri 14/Jun/2013, 11:12pm
buat la biz hari2 atau setiap rumah ada paling simple tayar keta n runcit, ...kalau xpandai pun tetap bolh hidup...

tanam dalam diri..tujuan berniaga bukan untuk untung tetapi untuk hidup. Untung itu perlu untuk hidup, kalau rugi cari jalan cari untung untuk hidup.

Kalau untung lebih dari keperluan hidup, kembangkan lagi perniagaan untuk hidupkan pekerja2 melayu serta ahli keluarga mereka.

ingat berniaga untuk hidup bukan untuk untung.

INGAT untung sebenar dalam perniagaan bukan wang ringgit yang boleh anda belanjakan untuk bermewah. UNTUNG SEBENAR adalah "penjenamaan". bila jenama samada khidmat atau produk dah berusia lebih 10 tahun dan dijaga dengan baik....sykt atau produk anda brnilai puluh juta ringgit....masa tue terpulang lah pada anda nak tukar aset itu kepada UNTUNG BERNIAGA atau nak terus hidupkan beribu pekerja anda dan tambah lagi pekerja untuk dihidupkan....

yg mlayu gagal dan yg cina berjaya...sbb cina berniaga bukan untuk untung....tapi untuk hidup......

just my 2 cent....  
33. Wannudin - Sat 15/Jun/2013, 12:31am
Aku ade cadangan...bisnes bahagian industri Automotif...amacam mau...confirm ko puas hati utk jangka panjang...satu2 perkara aku akan ajar ko..drpd ko jd sleeping partner yg berpotensi besar kene tipu hidup2..lgsatu x payah la nk join2 mlm ,bisnes koperat..kaki putar belit ramai....lbih baik ko bisnes sendiri..ko kuli,kolah boss...byk boleh belajar/pengalaman ditimba yg melalui saluran guider yg betul...fikirkanlah semakin hari,semakin ramai org menjadi pengguna kereta....

Sekadar pendapat 20sen aku...

Wan
-predator4valve@yahoo.com
-016-2646007  
34. Rozunaizah - Sat 15/Jun/2013, 10:21am
pendapat saya simpan separuh duit tu then sedekah kan sedikit kepada ank2 yatim..InsyaAllah dgn bersedakah duit tu jadilebih berkat..selebihnye boleh la buat bisnes..klu berminat nk buka dkedai hp boleh hubungi saya tuk dptkan pelbagai assesori hp secara borong..email ke rozunaizahjafar@gmail.com
selamat maju jaya...  
35. Badrul Hisyam 3 - Sat 15/Jun/2013, 11:41am
berminat dalam biz catering hbgi sy en hisyam 0122029048.  
36. Faqirnyahamba - Sat 15/Jun/2013, 8:43pm
saya ada satu keluarga yg memerlukan bantuan...hidup mereka lebih sulit dari kais pagi makan pagi.... kalau rasa berminat boleh hubungi saya 0199683973 @ fb/Faqirnya Hamba .lokasi kuala terengganu. ini juga satu perniagaan yg menguntungkan bukan? lagi berkekalan insya'Allah.  
37. Nurulnaim 2 - Sat 15/Jun/2013, 9:24pm
bisnes perfume nak x?modal 50k xsampai... berminat bole email nur_ilsham@yahoo.com  
38. Isagenix - Sat 15/Jun/2013, 10:12pm
Assalam..tanya diri anda apa minat anda kemudian cari ilmu untuk jadi expert atau terbaik..kemudian berniat untuk membantu orang laiin sambil membantu diri sendiri..lagi ramai yang anda bantu lagi berkat dan bertambah rezeki anda..InsyaAllah...kalau masih ragu bagaimana, boleh contact saya..0193889524  
39. Razali Kiki - Sun 16/Jun/2013, 1:46am
TUMPANG IKLAN..

RM50 & RM100 pada Setiap Hari..
sumber rezeki kita sentiasa ada..
cuma petuanya ialah rajin mencari..dan kini yang dicari selama ini telah ditemui LUBUK DUIT pada kita yang ingin menambah pendapatan yang sebelum ini " kais pagi makan pagi kais petang makan petang..namun kini yang pasti pagi makan..tengahari makan.. petang makan..malam makan..subuh pun makan..tidak percaya sila daftar dan paid member pasti duit setiap hari sentiasa masuk terus ke akaun bank anda..
untuk itu apa lagi yang di tunggu ..jangan lepaskan peluang ini..jangan biar orang mendahului anda..sila layari link dibawah..

http://adf.ly/QYajS  
40. Blogger Gen X - Sun 16/Jun/2013, 10:13am
Kepada Loiswirsa 2, dah dapat ke duit hadiah tu?

sekadar nasihat, sekiranya belum dapat, dan pihak penganjur suruh awak mendahulukan pembayaran kononnya untuk mempermudahkan proses mendapatkan duit tu..macam2 reason yg diorang akan bagi..

contohnya:
1) hadiah drpd luar negara, anda perlu bayar cukai 30% drpd nilai hadiah terlebih dahulu..dah RM180K..
2) dia akan ckp admin cost tuk permudahkan urusan antara dua negara..

dan macam2 lagi..modus operandi, dia akan cuba sedaya upaya untuk awak bayar duit kepada mereka terlebih dahulu.. lepas dapat duit, mereka akan hilang..

just berhati-hati...buat internet searching..sekadar nasihat..  
41. Fadzli 15 - Sun 16/Jun/2013, 10:39am
stesen minyak la untung.jualan minyak + jualan kedai.3-4 tahun jadi millionaire.awk jadi dealerr jer. saya supervisor stesen minyak.sales memang tinggi.  
42. Amiradania3036 - Sun 16/Jun/2013, 1:30pm
ha ha.. setuju 100% ngan 'logger Gen X' tu.
boleh beritahu peraduan aper awak join diluar negara tu??
macam biasa dengar je bunyinya:-

no telefon/email anda telah memenangi hadiah rm600,000 dari peraduan tempe wak lele. sila hubungi kami untuk pengambilan hadiah. from endonesiarrr.. euuwww..!  
43. Masyita 2 - Sun 16/Jun/2013, 3:33pm
Sertai pelaburan pasif bersama saya! Tak perlu ada kemahiran atau menaja orang lain. Cuma keluarkan modal dan nikmati keuntungan sahaja!

DIJAMIN UNTUNG!

Modal RM300 boleh jana keuntungan maksimum sehingga RM2,000 dalam masa 40 minggu sahaja!

Modal yg lebih besar dgn keuntungan yg lebih besar juga disediakan!

Untuk details sila emel ke qie_shita@yahoo.com  
44. Mael 12 - Sun 16/Jun/2013, 5:59pm
mohd ezri maula harun..emailkan details projek ke maelghostraider@yahoo.com...  
45. Pen Merah - Mon 17/Jun/2013, 12:35am
600K tak tau nak bussines apa?.. huhu
10K pun dah mcm2 bussines boleh buat.. ada gk org yg bnyk duit tapi lembap pemikiran.. come on laa..
semoga berjaya..  
46. Normah Hussin - Mon 17/Jun/2013, 11:41am
Salam,sy cadangkan jgn concentrate 1 jenis perniagaan saja, buat ikut minat,ikut kajian yg praktikal.nasihat sy jagn terburu2,take your time utk buat kajian.600k xbanyak,blh hilang dlm seklip mata kalau xtau urus tp banyak kalau pndai urus blh jd jutawan.paling2 xtau laburlah dalm perniagaan yg syariah compliant.sy ada rum anak yatim dan sebuah tahfiz yg dalam pembinaan,blh lah buat sedikt sumbangan sbg saham akhirat anda..yg ni pasti untung punya, Allah janji berkali2 ganda insyaallah.Kami yg dah tua ni byk pengalaman,kalu perlu pndapat just call 0164822992,insyaallah dapat pencerahan.  
47. Mohd Faiz 4 - Mon 17/Jun/2013, 11:52am
Sy perlukan dana untuk memulakan projek pertanian.Kalau berminat nak invest pun boleh.Umur saya cuma beberapa tahun kehadapan dari awk je.Hehe.Untung awk dpt durian runtuh.Ape2 pun kalau sudi boleh email kat saye di fareast.trump@gmail.com... :)  
48. Cik Seri - Mon 17/Jun/2013, 12:22pm
Hi.. sy ingin mulakan perniagaan kedai makan. Tapi ada mslh modal. Kalo awk nk jd funder rezeki buat sy.. email sy seri2202@gmail.com  
49. Fadzren - Mon 17/Jun/2013, 3:11pm
salam...
saya ada perniagaan yang memerlukan rakan kongsi..
yang betul2 berminat dan komited/bersungguh-sungguh sahaja diperlukan..
untuk mengetahui lebih lanjut boleh emel kepada saya...
insyallah saya boleh bantu..
emel ke blitz_012@yahoo.com  
50. Amiradania3036 - Mon 17/Jun/2013, 8:56pm
berenti berangan la 'Loiswirsa 2" woiii... buang masa jer orang komen.
bagitau kat sini peraduan aper ko masuk? n negara mana?? duit dah dapat ke?? karhhhh kah kah kahhh kah kahh kah kahhhhh!...  

Start | Page 1 | Next >                     (Total 87 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..