Idea untuk Business yang Meningkat Naik Selepas Bencana Coronavirus Reda
Linkman @ Azman Consultation - Fri 17/Apr/2020 12:03pm [Last Comment]
Dunia akan berubah dengan ketara selepas bencana covid pulih nanti. Ramai penganalisis perubatan meramalkan dunia perlu kekal memakai mask, sanitiser dan penjarakkan social selama 2 tahun selepas bencana pulih (selepas PKP di longgarkan).

Akibatnya, ada industri yang meningkat utk jangka panjang dan ada yg merudum.

Saya listkan bisnes yg akan naik dahulu. Mana2 web programmer/designer mungkin boleh fikir bagaimana nak ubahsuai produk mereka utk menepati permintaan dan features yg diperlukan oleh industri ini.

Bisnes yg akan meningkat naik

1) Kurier / Penghantaran Local
- food delivery: lunchbox, breakfast, dinnerbox, nasi lemak, nasi ayam, satay, roti, kek.. apa sahaja makanan yg laku dijual di pasar malam kini boleh dibuat home delivery juga
- parcel delivery terutama yg berkenaan dokumen & keperluan pejabat.

2) Delivery barang runcit.

Mungkin boleh start bisnes barang runcit tanpa perlu ada kedai fizikal. 100% based on delivery sahaja. Mulakan dgn barang yg mudah dijual dahulu spt ayam, ikan, udang, sayur. Then tambah menu sikit demi sikit mengikut permintaan pelanggan.

Tapi bisnes ini memerlukan sistem order online yg amat cekap. Perlu invest dalam webdesign/apps development.

3) Frozen food delivery
Saya asingkan bab ni dari kurier diatas sebab ianya sangat penting.

perlu ada van atau lori khas yg fokus hanya untuk frozen food sahaja. Mungkin lori frozen boleh buat jadual perjalanan setempat dan blast dalam whatsap group mereka utk surirumah ambil order.

Van/lori ini boleh juga terus ke jeti nelayan dan terus freeze kan hasil ikan di laut. Mungkin nelayan pun mula tawarkan hasil perikanan yg dibersihkan, dibuang isi perut dan terus sejuk beku.. Jadi kalau terlewat hantar malam ke customer pun tak risau rosak.

4) servis jahitan individu

Ini peluang besar utk surirumah memulakan bisnes jahitan di rumah.

Mungkin kena buat video bagaimana customer boleh mengambil saiz ukuran sendiri di rumah dan hantarkan specifikasi kpd mereka. Juga boleh poskan baju atau seluar lama yg dah koyak, tapi saiz masih betul utk tailor ukur.

Pelanggan perlu memilih jenis kain yg ada, penjahit menyiapkannya dan hantar semula dgn kurier.

5) Pertanian dalam pot (bekas plastik kecil) untuk dijual di bandar.

Ada banyak sayur seperti tomato ceri, ulam2 timun mini, daun pandan, ulam raja, kacang bendi, kacang botol dan 10001 lagi hasil pertanian yg boleh diusahakan dalam pot.

Jual pot yg dah ada tanaman yg dah mula berputik kepada pelanggan. Majoriti pelanggan mesti boleh mencari kawasan kecil di depan rumah (kalau rumah atas tanah) atau beranda yg mendapat cahaya matahari.

Mungkin harga tanaman/pot ini lebih mahal dari beli sayur siap tuai di pasar. tetapi dari segi fresh dan availability memang sukar ditandingi. Nak makan sayur apa.. petik je di beranda rumah.

Juga bagi petani yg mengusahakan bisnes ini, sediakan penghantaran kurier ke rumah, dan juga bagi pot yg dah lama dan pokok dah mati, sediakan servis exchange. iaitu pot lama boleh diganti dgn pot baru berisi tanaman baru dan dapat diskaun harga.

6) Servis Plumbing/Wiring - order Online

Ya memang servis ni dah lama ada. tapi saya masih tak berpuas hati sebab bila ada masalah, plumber perlu datang kerumah dan kemudian berulang alik ke kedai hardward utk beli barang. Kalau hari dah malam, kena sambung esok sebab kedai tutup.

Saya ingin lihat servis plumbing based dengan lori atau van kecil. Di dalamnya ada 90% keperluan sparepart yg selalu diperlukan oleh plumber/wiring. Jadi bila mereka datang, 90% masalah boleh diselesaikan serta merta tanpa perlu berulang alik ke kedai hardware.

Mungkin ada kedai hardware yg nak buat pakej lori/van ini?

7) Servis Home Online Tuisyen,
- Sekolah rendah, menengah, SPM, PT3, UPSR etc..
- Mengaji Agama Online

8) Ada beberapa lagi yg saya nak tulis sebenarnya.. tapi tak ingat.. bila ada idea.. nanti saya akan sambung di comment dibawah.


Bisnes yg sangat tercabar walaupun PKP/MCO sudah dilonggarkan
=================

- Bisnes hotel/homestay
- Bisnes pelancongan / Travel agen
- Bisnes yg melibatkan premis dalam shopping mall aircond, termasuklah cinema.
- mungkin banyak lagi kot..

Niche: Diskusi Bisnes | Ingin Berniaga
 
1. Linkman - Fri 17/Apr/2020, 12:14pm
Jika anda seorang web/apps programmer/developer.. mulakan fokus produk anda berdasarkan keperluan individu servis2 di atas.

Jangan buat general shopping cart yg boleh jual semua barang di dunia.. tapi fokus utk satu2 undustri sahaja.. cthnya industri frozen food shj.. atau industri jahitan di rumah sahaja dll..  
2. Adibah 40 - Fri 17/Apr/2020, 12:22pm
Assalamualaikum...

*DELIVERY MAKANAN FROZEN @ SUDAH SIAP MASAK sekitar NILAI, SEPANG, BANGI, SEREMBAN, PUTRAJAYA, SERDANG dan kawasan sekitarnya*

https://www.majalah.com/?classified.jualan-frozen-food.GDCX3HQBSM  
3. Zak1806 - Tue 21/Apr/2020, 9:32pm
Pandangan Saya untuk sepanjang PKP dn masa pelonggaran PKP semua biz yg berpotensi patut segerakn dilaksanakn utk sustainekn biz tersebut dgn jaringan edaran dn database.. Semestinya biz yg mengunakn digital amat berpotensi tetapi sedia bersedia menyesuaikan Diri Selepas PKP. dengan sekurang2 50% pasaran akan mengikut aliran dn pasaran tradisional kembali. Tengok sapa yg lebih dominon  
4. Multisourceincome - Tue 2/Jun/2020, 2:21pm
Pandangan saya NO. 7 the best way.. sbb sy dah terlibat.. lumayan juga pendapatannya .. sy boleh kongsikan caranya boleh PM: https://projekpkp.wasap.my  
5. Norizz - Fri 5/Jun/2020, 1:26pm
En.Linkman..

Dah lama sya tak ke cnii..utk baca idea bernas tuan..


Salam Syawal..
Rupanya byk daah lg yg sy nak kna tengo..
Mungkin kali ni serius nak cari kerja ker biz utk bakal org jauh nak masuk Mal...org mesir dgn pnglman Guru bh Inggeris,..umur pecen daa tp nak cuba cari yg boleh memberikan pdptan...
Idea...biz...  
6. Linkman - Fri 12/Jun/2020, 2:46pm
Ya Akak Norizz.. Selamat Datang Kembali
(ucapan aluan YB Linkman, pengerusi separa tetap forum majalah.. lantikan diri sendiri thehe..)

saya sangat happy lepas PKP, orang berpusu2 datang galeri nak beli rumah.. ingatkan orang xde duit.. rupanya2 sbb takyah byr installment kete & umah 6 bulan.. semua orang yang makan gaji ada banyak duit skrg ni tak tau nak buat apa..

nampak gaya ekonomi melonjak macam spring lepas PKP nih... jauh lebih baik dari yg saya sangkakan..

tips:
sapa nak cari customer kaya, cari org yg makan gaji (gomen/swasta) .. waktu lepas PKP sehingga bulan sep (6 bulan dari april aritu) dorang mmg tengah kaya.  

Page 1   (Total 6 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..