Forum Internet Marketer Majalah Com
Mgoods 2 - Fri 20/Dec/2013 1:17pm [Last Comment]
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera .
Selamat Datang ke Forum Internet Marketer Majalah Com .

Objektif forum ini adalah seperti berikut :
1. Berkongsi tips dan panduan bagi setiap internet marketer ( IM ) tanpa mengambil satus newbies atau Otai .

2. Boleh ber iklan didalam Forum tetapi iklan hendaklah khusus kepada tajuk internet Marketing .spt affiliate , SeQ dan sebagainya . ( iklan yang bukan berkaitan dan dipost tanpa izin Tuan tanah di anggap iklan sampah dan satu perbuatan yg kurang ber etika . Saya akan tulis di post -> ini adalah Iklan sampah )

3. Forum ini lebih bagus dibuat untuk menimba ilmu dan memberi Ilmu kepada rakan rakan MC .

4. Tajuk Forum ini tidak ada berkaitan dengan pihak admin MC . Forum ini dibuat oleh pihak individu di atas dasar perkongsian maklumat dari TT bersama rakan2 MC yang lain.

5. Sila berforum dengan cara berhikmah dan bersopan santun dlm menyampai kan maklumat atau memohon maklumat .

Sekian sahaja. Semoga dengan terciptanya forum pada hari Jumaat yang mulia ini , kita ambilah peluang keberkatan untuk memajukan forum ini dan khususnya laman Majalah Com ini. InsyaAllah .

Wassalam
Mgoods 2 / malaygambit@gmail.com

Niche: Diskusi Bisnes | Web Design Malaysia
 
1. Mgoods 2 - Sat 21/Dec/2013, 2:34pm
Assalamualaikum -Salam sejahtera.

Tips pembukaan , saya nak kongsi info mengenai website /blog dan sebagainya.
Sebagai Online User , tak kiralah anda hendak buat bisnes , bersosial atau sebagainya , mahu tak mahu haruslah kita mempunyai satu laman sendiri .

Sekarang ini , terdapat pelbagai link untuk membuka akaun laman web secara percuma . jika anda rajin sikit ,anda boleh buat sikit suryey melalui google untuk mencari link link yg anda rasa amat bersesuaian dengan citarasa anda .

Nah di sini sedikit info sebelum anda terus berkarga bersama laman baru anda

Tips dan Info :
Tips Rekabentuk Web Yang Ideal


Di sini saya akan listkan beberapa ciri web design yg ideal :

1. Loading faster web
Web design yg mudah loading merupakan salah satu faktor utama pengunjung suka surfing. Contohnya google & yahoo. layout designnya simple saja dan mmg sebegitu krn ia hanya mementingkan maklumat/info yg cpt dan mudah dilayari.

2. Appropriate Colour, Theme & Concept design
Sstgh web yg bagus ada tema dia... ada penggunaan color yg seimbang dan concept yang tepat. Contohnya web berkaitan education ada imej/grafik berkenaan education, buku, pelajar dan bukan mengenai kereta kebal atau jet pejuang. Colour dia seimbang, kebanyakan tone colour ada maksudnya tersendiri... warna silver, putih & color cerah lebih nampak corporate.. manakala black dan colour gelap lebih sesuai utk web personal... Concept design pula terpulang pada anda nak wat corporate, personal atau season template mcm tahun baru, world cup etc... Kalo perlu audio & motion graphic kita guna flash.. buat sehabis baik mungkin dan berikan option utk skip.. Sbb sstgh user maybe ada prob connection dan tak mahu lambat tgk flash animation.. Sbb itu bila ada concept dan berjaya memanipulasikannya adalah satu kejayaan yg ideal..

3. Less is more
Ini konsep saya... lebih simple graphic lebih banyak cantik.. kita tak perlu menyerabutkan kepala dgn teori2 ilham design yang terlalu banyak. Cukup dgn penggunaan colour dan concept yg betul ia sudah memadai... Tak semua user suka graphic kita, sbb itu biar nampak minimum tapi modern. Jgn terlalu obses graphic sehingga menyerabutkan design anda. Kreativiti perlu disertai dgn strategi content management. Barulah org nampak tersusun, sistematik & tidak serabut.

4. Sesuai untuk semua web browser & screen resolution
Ini satu cabaran wat webmaster.. tak seme web design kita support browser dan screen resolution. Kenkadang byk 'jawa'script , dhtml, css dll tak disupport oleh browser lain. Wat masa ni dunia masih popular dgn Internet Explorer & Mozilla Firefox. Kita cuba buat web kita compatible dgn 2 browser ini. Jgn bagi nampak cacat dgn kedua-dua browser ini, ia mmg cukup mencabar jika kita mmg jenis suka guna css, dhtml, jawascript krn ada byk pro & cons dalam browser yg berlainan. Dan satu lagi ialah screen resolution. Kita perlu pastikan web design kita support 800x600 dan 1024x768.. kalau lebih dari itu lagi bagus... Sbbnya ia nampak stable & reasonable bila dalam screen yg berlainan, susunan graphic table tak lari, imej tak senget atau cacat dalam reso yg berlainan.. Ia juga satu cabaran buat kita bina web yang bebetul ideal dgn byk browser & resolution.

tunggu sambungan nya ..jgn pening..ehehe....
( kredit - mr.code7 wangcyber )  
2. Mgoods 2 - Sat 21/Dec/2013, 3:16pm
Salam ..kita sambung kembali....
teruskan bacaan anda ..jika anda ingin serius dlm pembinaan web...

5. Navigasi button yg tersusun & elakkan typing error
Masa design web pastikan konsep navigation button anda telah disusunkemas mengikut keperluan page... Contoh konsep navigation button ada 3 jenis bagi saya yg boleh diikuti...

a. Link text biasa : Mcm di Komuniti SoftHands http://community.softhands.com.my menu nya link text di atas header dan kiri
b. Link image : Mcm di PIDS 2003 - 2004 ada navigation button image.
c. hierarchy menu : Mcm di YPEIM ada turunan link button guna dhtml

Konsep navigation button ni penting sekiranya anda ada byk link page yg perlu dicombine dalam satu website.. Buat ia jelas dan tak mengelirukan. Kemudian elakkan typing error krn ia akan menyusahkan user....

6. Kurangkan guna FRAME gantikan dgn IFRAME
Seeloknya kita guna page biasa dan elakkan guna frame. Ini kerana frame ada byk kerenah yg tak bisa kita counter dalam byk aspek. Terutamanya loading yg lambat krn ia perlu load 2 atau lebih page dalam satu masa. Kalo perlu guna pun gantikan ia dgn IFRAME code dia sebegini :

Code:

width dan height boleh disetting ikut kesesuaian.. manakala page yg anda ingin view dalam iframe spt news.htm juga boleh diubah ikut kesukaan hati anda.

Contoh iframe yg saya guna ialah di YPEIM di bahagian info terkini....

7. Optimize Graphic & HTML anda.
Ni taktik yg saya slalu buat bagi nak melajukan web anda walau ada kandungan graphic berat dan html yg banyak... Pertamanya optimize dgn graphic optimizer yg ada di dalam photoshop bagi format jpeg atau GIF.. jpeg lebih sesuai utk pic/photo yang kompleks, gif pula utk imej yg simple ada 2/3 colour utama, logo dan lelain yang tidak kompleks... Dalam photoshop ada fungsi Save For Web (Alt+Ctrl+Shift+S) kite leh optimize mengikut kualiti rendah, sederhana atau tinggi... biasanya saya buat sederhana/rendah bila imej tu kurang penting. Dgn ini ia kecil size dan cpt loading.

HTML Optimizer pula boleh dicompresskan coding html jadi satu line atau beberapa kecil krn ia buang tag yg tak diperlukan. Anda boleh guna Absolute HTML Compressor utk optimizekan HTML tag anda. contoh web yang saya telah optimizekan tag html dia ialah di YPEIM .. sila lihat source code dia utk lihat kelainan.... terlalu compress dan padat .... mmg mana2 web client saya suka compress HTML,biar ia kecil dan bley load faster...

8. Keep learning....
ada byk lagi tips... tapi saya maybe tak dapat senaraikan semuanya, but boleh teruskan pembelajaran dan pertanyaan jika ada... bagi yg nak tahu tips2 design bley download free ebook ttg tutorial web design di bahagian Download Softhands http://download.softhands.com.my .

disini ada hosting percuma untuk anda jika anda ingin memulakan sebuah laman web . Laman ini saya pilih berdasarkan kualiti dan offer tools yg banyak + team support -

http://api.hostinger.my/redir/2458969

jika anda rasa tiada masa , anda boleh dapatkan satu miniwebsite terbaik pd harga diskaun dari webmaster ini :

http://bit.ly/19DSqRQ

kredit -
Code7, Webmaster SoftHands.Com.My  
3. Surf Venture Enterprise - Tue 24/Dec/2013, 3:35am
email detail mohd.uzai@aeroline.com.my  
4. Mgoods 2 - Tue 24/Dec/2013, 5:23pm
salam
Surf Venture Enterprise
Boleh tahu apa info yg tuan perlukan ?
thanks  
5. Mgoods 2 - Tue 24/Dec/2013, 5:32pm
Tajuk 2-

Tips dan Idea PEMASARAN dari DOKTOR AZIZAN OSMAN

1- Berikan jaminan wang dikembalikan
sekiranya anda yakin dan percaya dengan produk atau perkhidmatan anda,berikan jaminan anda.Tawarkan pemulangan wang jika mereka tidak berpuas hati dengan apa yang anda berikan kepada mereka.

2- Minta dan gunakan testimonal pelanggan
Manusia lebih yakin bila mereka membaca pengalaman orang lain yang telah mendapat perkhidmatan yang bagus menggunakan produk atau perkhidmatan anda.

3- Berikan hadiah percuma yang lain dari yang lain.
Hadiah pen dengan logo syarikat anda mungkin membosankan dan orang mudah lupa.Apakata cuba berikan sesuatu yang berbeza seperti seluar dalam yang berlogokan syarikat anda contohnya atau topi santa berlogo atau mungkin sabun yang mempunyai logo syarikat anda yang buat mereka mandi 'bersama-sama' anda setiap hari???

4- Rakamkan video anda di Youtube
Steve Job,CEO syarikat APPLE INC menggunakan YouTube setiap kali Apple melancarkan produk baru merka dan ianya mendapat liputan yang paling meluas dengan kos yang paling rendah.Jangan lupa link kan video anda tersebut dengan laman web anda serta kongsikan di laman sosial anda seperti FACEBOOK.

5- Maksimakan jenama(Branding) menggunakan alatulis perniaagan anda
Letakkan nama syarikat atau perniagaan anda serta kepakaran anda di atas semua kepala surat(letter head),sampul surat,kad hari raya,sampul duit raya.t-shirt atau uniform syarikat anda atau di alatulis seperti pen yang tertera jenama syarikat anda.Ia cara mudah untuk menyampaikan mesej kepada orang lain tentang perniagaan anda dan anda dilihat seperti syarikat 'besar punya'.

6- Maksimakan penggunaan kad perniagaan anda
Dalam kad perniagaan,anda seharusnya meletakkan maklumat perniagaan atau kepakaran anda.Adakah anda biasa menerima kad perniagaan yang hanya menulis nama seperti 'ALI BIN AHMAD,PENGURUS SYARIKAT ALI BERSAUDARA'??'.Tetapi anda tidah tahu apakah perniagaan Ali bin Ahmad?Gunakan kad perniagaan untuk menyampaikan maklumat atau mesej tentang apakah jenis perniagaan anda supaya mudah untuk pelanggan merujuk kepada anda bila diperlukan nanti.Elakkan daripada meletakkan biodata diri terlampau banyak
Tips tambahan: biasakan memeberi 2 keping kad perniagaan kepada orang lain dan katakan anda sengaja berikan 2 kad untuk mereka berikan kepada orang lain yang mungkin memerlukan perkhidmatan anda.Ini adalah cara pemasaran yang paling mudah dan berkesan kerana orang lain yang akan menolong mempromosikan perniagaan anda.

7- Blog
Sekiranya anda merasakan yang anda tidak mahir menulis untuk laman web,apa kata gunakan blog.Ia adalah percuma dan mudah untuk anda berkongsi kepakaran anda.Blog yang bagus akan membuatkan anda popular dan mempunyai pengikut di dalam bidang kepakaran anda.

8- Sentiasa update maklumat baru di dalam laman web/blog anda
Anda tak perlu bimbang tentang strategi SEO(Search engine optimisation) untuk meningkatkan ranking laman web anda di enjin carian seperti Google.Apa yang anda perlu lakukan adalah sentiasa update maklumat/informasi terkini atau aktiviti terkini setiap minggu atau sekerap yang mungkin.Anda akan terperanjat melihat ranking laman web anda meningkat dalam masa yang singkat.

9- Perkhidmatan pelanggan yang luar biasa.
Jangan anggap yang disebabkan anda masih berniaga kecil-kecilan dan anda tidak perlu senyum dengan pelanggan,menjawab panggilan telefon dengan cepat sebelum 3 kali berbunyi,melayan pelanggan dengan mesra&tenang.Jika anda tidak dapat lakukannya ketika perniagaan anda masih kecil,sampai bila pun perniagaan anda tidak akan menjadi besar!

10- Beikan kad discount atau voucher percuma
Cara paling mudah&cepat untuk buat pelanggan setia kepada anda.Contohnya anda mempunyai perniagaan mencuci kereta,berikan tawaran setiap 6 kali mencuci di kedai anda,anda mendapat 1 kali percuma! Ini juga cara anda untuk menunjukkan yang anda menghargai mereka.

11- Sentiasa tersenyum dan teruja
Ya,ini adalah penting kerana pelanggan suka berurusan dengan mereka yang memberikan tenaga positif.Pastikan anda juga boleh buat pelanggan tersenyum dan teruja selepas berurusan dengan anda.Mereka akan ingat dan kongsikan dengan orang lain secara percuma!

12- Tulis dan kongsikan profil atau kisah anda
Ya,pelanggan suka mengenali latar belakang pengasas atau pemilik sesuatu perniagaan,apatah lagi anda yang mungkin pernah gagal dan hari ini lebih berjaya.Ia membeikan inspirasi dan meningkatkan nilai diri anda.

13- Tingkatkan imej anda,peniagaan atau kedai anda
Pelanggan suka berurusan denan mereka yang sentiasa nampak baru,segar,terkini dan ceria.

14- Tips percuma di Facebook atau mana-mana sosial media di internet
Bersedia memberika tips percuma yang membantu orang lain tentang topik atau perkara yang ada kaitan dengan kepakaran anda.Ini membina reputasi anda dan mempromosikan perniagaan anda

15- Pergi bercuti
Sekiranya anda bekerja 18 jam sehari 7 hari seminggu tiap-tiap minggu bertahun-tahun lamanya,anda pasti akan ketandusan tenaga dan idea baru untuk memperbaiki perniagaan dan membuat strategi pemasaran baru.Apabila anda bercuti,anda mempunyai masa untuk lihat perniagaan anda dari perspektif yang berbeza dan biasanya anda kan mendapat lebih banyak idea untuk memperbaikinya.

16- Lakukan sesuatu yang orang lain tidak lakukan atau tidak dapat lakukan
Analisa pesaing anda dan perhatikan apa yang pelanggan anda perlukan tetapi tiada siapa yang berikan kepada mereka.Ia mungkin agak sukar tetapi berbaloi untuk dilakukan kerana ia akan membuat anda unik




17- Menjual apabila anda mengeluarkan inbox
cuba gunakan ayat ini - Terima kasih kerana berurusan dengan kami,semoga kami mendapat bayaran yang pantas!

18- Buat sesuatu yang diluar jangkaan
Apa perasaan anda jika kedai kek ditempat anda mengirikan SMS kepada anda untuk datang ke kedainya untuk mengambil hadiah istimewa atau memberikan anda diskaun untuk hari itu sahaja,tanpa sebarang sebab.Hanya sebagai tanda penghargaan.Pasti anda akan rasa gembira.Itulah yang anda boleh lakukan kepada pelanggan anda.

19- Menaikkan harga
Kadang-kadang strategi menurunkan harga bukanlah cara paling baik untuk menarik pelanggan tetapi menaikkan harga pun boleh menarik pelanggan kepada anda.Anda mungkin kehilangan pelanggan yang 'low-end' tetapi anda akan mendapat pelanggan yang lebih tinggi nilainya.

20- Mewujudkan sistem memperkenalkan kawan
sekiranya pembekal atau pelanggan gembira untuk berurusan dengan anda,anda boleh memberikan mereka penghargaan contohnya voucher RM50 untuk setiap pelanggan baru yang diperkenalkan.

21- Berkawan dengan selebriti radio atau TV
Cari jalan untuk merapatkan diri dengan mereka.Mereka adalah manusia biasa yang sukakan penghargaan.Kirimkan mereka hadiah yang luar biasa yang membuatkan mereka akan menyebut nama anda apabila mereka bersiaran  
6. Mgoods 2 - Wed 25/Dec/2013, 8:18pm
tips 3 - Content / Isi kandungan web

3 Elemen Penting Untuk Artikel Yang Berkualiti dan jana trafik

Ada seseorang bertanya saya mengapa artikel pada sitenya jatuh secara mendadak disearch engine atau tiada penglibatan dengan pembaca atau tiada mendorong untuk opt-in?

Saya melihat laman webnya dan tiada cara lain untuk mengatakannya:

Artikelnya teruk.

Pedih, saya tahu. Pemilik web sangka mereka mencipta artikel yang berkualiti kerana mereka mempunyai bahan yang asli (dari idea mereka sendiri).

Tetapi artikel yang tidak mempunyai ?kehidupan?, tiada personaliti, tiada kegunaannya kepada pembaca, tidak mempunyai nilai hiburan dan tajuk yang teruk. Itu bukannya ?artikel yang berkualiti?.

Disini adalah apa yang sepatutnya anda lakukan sebelum mencipta artikel untuk web anda:

Ia mesti berguna - Artikel anda perlu untuk menyelesaikan beberapa jenis masalah pembaca. Itulah sebabnya ia sering sangat berguna untuk memulakan dengan perkataan ?Bagaimana Untuk? dan kemudian memberikan beberapa pemikiran bagaimana anda boleh menyelesaikan mengikut tajuk dengan cara yang menarik.Selain daripada itu anda hasilkan artikel yang mesra pada mata pembaca anda. Ini akan mendorong pembaca untuk terlibat dalam perbincangan.
Ia perlu menarik ? Artikel yang baik mempunyai personaliti. Ia mempunyai gaya. Ia ada ? berani saya katakan ia ? authority.Ia mungkin lucu, berpendirian, menarik, snarky atau bersemangat. Tetapi ia tidak kering atau hambar.Jika pembaca anda hanya mahu fakta, dia akan pergi ke Wikipedia. Apabila dia mahu lebih menarik, keras, pandangan yang rasa fakta, disitulah anda boleh melangkah masuk.Ini adalah amat sukar untuk mengeluarkannya jika anda tidak menganggap diri anda seorang penulis. Anda tidak perlu membuat guru Bahasa anda tersenyum lebar, tetapi anda perlu mampu untuk menyatakan diri anda dengan cara yang menarik.Jika anda cuba untuk berbunyi ?profesional? atau untuk mencipta artikel yang kelihatan seperti sebuah syarikat besar yang menghasilkannya ? berhenti sekarang. Anda akan ke arah yang salah. Artikel anda harus melihat, merasa, dan berbunyi peribadi ? seperti mesra, yang dapat menyelesaikan masalah prospek anda.
Ia perlu mempunyai ?faktor cookie? - Apabila anda menghantar e-mel, blog, video atau kandungan lain yang berguna dan berharga, anda membina apa yang saya panggil ?Cookie Content.?Itulah artikel yang menarik mata pembaca untuk melihat atau berkongsi. Ia sebenarnya bertindak sebagai ?ganjaran? kecil untuk klik. Setiap kali pembaca mengklik pada link anda, membuka e-mel, atau berkongsi artikel anda, perkara-perkara yang baik berlaku ? maklumat yang mesra pengguna yang berguna, menarik dan mendapat perkongsian.Meletakkan diri anda ke dalam kasut pembaca dan tanya diri anda jika artikel anda benar-benar memberi manfaat untuk pembaca.Adakah artikel anda menjadikan ia lebih dekat dengan matlamat beliau? Adakah ia menghiburkan atau sekurang-kurangnya mengekalkan minatnya? Adakah reka bentuk laman web dan user interface yang menyenangkan? Adakah kandungan diformat menjadi mudah untuk dibaca?
Kandungan yang baik akan membina audience lebih cepat daripada yang lain

Anda mungkin perasan bahawa terdapat lautan ?artikel tidak-terlalu-baik? di luar sana.

Nipis, tidak menarik, ringan tidak-sangat-berguna yang hanya mengisi ruang.

Dengan membuat komitmen untuk membuat artikel yang kedua-duanya berguna dan menarik, anda bangkit di atas lautan sampah internet. Walaupun mewujudkan artikel yang baik tidak selalunya mudah, ia mungkin adalah cara yang paling mudah untuk membezakan perniagaan anda dan menunjukkan nilai anda.

Bagaimana lagi?

Mencipta artikel berkualiti tinggi ? dalam erti kata lain, artikel yang penonton anda mendapati ianya berharga ? adalah asas pemasaran kandungan (content marketing)

Tetapi anda perlu lebih daripada asas itu! Untuk melihat lebih terperinci lihat kandungan program membina audience, download ebook kami Content Marketing: Bagaimana untuk membina Audience yang Membina Perniagaan Anda. Ia adalah percuma dengan keahlian Newbie Marketers anda.

Dan sebagai kerja rumah untuk minggu ini, fikirkan beberapa jenis masalah audience anda yang mungkin dapat diselesaikan dengan artikel anda. Apa ?mengganggu? mereka? Apa yang mengecewakan mereka? Apa yang anda boleh ajarkan yang akan membuat hidup mereka lebih baik? Brainstrom beberapa idea untuk diri sendiri, dan jika anda sudah bersedia untuk mencipta artikel pada masa akan datang, anda sudah mempunyai idea-idea yang mesra penonton di hujung jari anda.

Shamshul.

Shamshul Kamar Co-Founder Newbie Marketers.  
7. Hafizz 8 - Thu 26/Dec/2013, 2:48pm
Tawaran Percutian Percuma
Register: http://myfreetrip.worldventures.biz/
Whatsapp: 0132537564  
8. Anakugi - Sun 29/Dec/2013, 2:04am
Usahawab Internet.
Audio Mp3 percuma untuk dimilki.
boleh layari di sini.
http://bit.ly/K5XLr1
selamat belajar.  
9. Anakugi - Sun 29/Dec/2013, 2:08am
Audio MP3 PERCUMA berkenaan Ilmu usahwan internet.
dapatkannya d sini
http://bit.ly/K5XLr1  
10. Ahmad Fedaeez B Md Kamal - Sun 29/Dec/2013, 5:13am
Biz Tunetalk Toneexcel ni sebenarnya memang bagus untuk sesiapa nak buat duit secara online. Dengan modal yang amat rendah iaitu RM80 untuk menyertainya dan kita mendapat satu simcard percuma dan beserta air time RM30. Tiap - tiap bulan pula, kita hanya perlu top up sebanyak RM20 sahaja.

Pendek kata, dalam masa sebulan pun dah boleh balik modal. Kita introduce 4 orang, kita dapat introducer bonus RM20 untuk setiap seorang, jadi kalau 4 orang dah balik modal.

Setiap kali orang top up pula kita dapat komisyen yang akan dimasukkan ke dalam bank akaun pada setiap 21 haribulan. Inilah passive income yang naik sikit- sikit setiap bulan tetapi boleh mencecah RM puluhan ribu income.

Klik ''Register'' di web ini --> http://bit.ly/PasifIncome  
11. Mgoods 2 - Mon 30/Dec/2013, 2:40am
Tips untuk Pemasaran Melalui Email, (email marketing) mengunakan teknik Email Blast.

Tidak kira anda memanggilnya email, email blast, mailblast, newsletter blast mahupun email promo, secara dasarnya, ianya adalah versi elektronik bagi pengiklanan.

Ianya merujuk kepada email-email yang telah anda hantar kepada ?subscriber? (senarai email pelanggan yang berdaftar dengan website anda) ataupun senarai email yang telah sukarela untuk ?opt-in? (memilih untuk) menerima maklumat dari perniagaan ataupun syarikat anda.

Adalah amat berbaloi untuk di sebut di sini bahawa promosi melalui email adalah sangat efektif, tidak kira sebesar mana pun senarai subscriber atau sekecil mana pun senarai subscriber anda. Semuanya berbalik kepada faktor ?kualiti?, berbanding dengan faktor ?kuantiti?, dan semasa perjalanan untuk menambah kan lagi kuantiti subscriber berdaftar anda, maka, anda juga akan mendapati bahawa faktor kualiti dan faktor kuantiti anda akan turut bertambah.

Kelebihan mengunakan teknik Email Blast (mailblast)!

Kelebihan mengunakan teknik mailblast sememangnya tiada penghujungnya, tetapi untuk memudahkan serta menyimpulkan nya, ini adalah beberapa alasan terbaik yang di himpunkan bagi anda:


-Pemasaran email adalah merupakan satu kaedah pemasaran yang paling berkos rendah bagi maksud penyampaian sesuatu maklumat kepada pembeli berpotensi.


-Kaedah komunikasi melalui kempen pemasaran email yang berkesan boleh membuatkan pelanggan tetap yang di sasarkan di dalam senarai subscriber memberikan maklumbalas yang 7 hingga 12 kali ganda lebih tinggi berbanding dari email yang di hantar secara besar-besaran (Bulk mail).


-Menurut kajian dari Amerika Syarikat, 2 per 3 dari syarikat-syarikat yang beroperasi mengunakan internet sebagai medium penyampaian maklumat kepada pelanggan berkata, jualan mereka meningkat di sebabkan pemasaran melalui email, dan 63% mengesahkan email sebagai kaedah yang paling efektif untuk mengekalkan dan juga mendapatkan pelanggan setia.


-Email adalah merupakan aktiviti yang paling popular di kalangan penguna internet.


-Mengekalkan pelanggan sedia ada & berpotensi sentiasa up-to-date kepada produk & servis-servis yang baru.


-Bawa kembali pengunjung website anda dengan memberikan website anda ?kesegaran? maklumat anda di minda mereka.




Perkara asas dalam setiap jenis Sistem ?email blast?.


Untuk memastikan mailblast yang anda lakukan adalah efektif, pastikan kesemua promosi email yang anda lakukan mempunyai unsur-unsur seperti berikut.





* Personalization: ( Menyesuaikan email mengikut keperibadian subscriber/penerima).


Anda perlu memastikan penerima email anda berasa seumpama anda bercakap secara lansung dengan dirinya (face-to-face), berbanding seumpama anda menghantar email yang sama kepada beribu-ribu penerima email yang lain.


Salah satu cara untuk mengelak kan email anda berupa seperti percubaan untuk menjual produk/servis semata-mata dan sebaliknya kelihatan seperti mesej yang lebih peribadi, maka, gunakan ?nama penerima? untuk setiap kata ganti nama kedua bagi setiap email yang di hantar. Contohnya, email kepada encik Atan, perlu mempunyai nama encik Atan di sebut dalam setiap perenggan yang menunjukkan kata ganti nama kedua. Saya simpulkan contoh dalam bentuk perenggan:





Contoh dengan Personalization:


?Assalamualaikum Encik Atan,


Lama tak mendengar khabar berita dari Encik Atan....?





Contoh tanpa Personalization:


?Assalamualaikum,


Lama tak mendengar khabar berita dari anda...?





Satu lagi kaedah personalization adalah dengan mengasingkan senarai penerima, supaya anda hanya menghantar email kepada penerima yang berminat untuk menerima email yang mengandungi sesuatu topik yang memang di inginkan.


Pengasingan ataupun filter ini boleh jadi dalam bentuk hobi penerima (kumpul setem,main R/C, main bola dan sebagainya), minat khusus kepada sesuatu tajuk/perkara ( minat kepada teknologi komputer, enjin, mekanikal, grafik dan sebagainya) ataupun sekadar dalam bentuk jantina. (penerima lelaki sukakan sukan lasak, penerima wanita suka pada masakan)





* Introduction. (Pengenalan).


Perkara kedua yang email anda perlu titikberatkan adalah berkenaan dengan 1 hingga 3 perenggan mengenai pengenalan.


Ini adalah sekadar memberi prebiu (pratonton) untuk apa yang email itu tawarkan,sebelum menjuruskan mereka kepada ayat-ayat jualan.


Kemudian, barulah anda teruskan mereka kepada perkara lanjut yang mengenai apa yang ditawarkan.





* Gunakan ?Tajuk dan Sub-Tajuk?, ?Bullet Points?, Bold serta Font Italics


Pecah-pecahkan isi email anda mengunakan perkara di atas. Ini akan membantu penerima supaya membaca keseluruhan page serta akan menarik perhatian ?skimmers?- penerima yang membaca hanya di penghabisan sahaja, berbanding dari permulaan hingga ke penghabisan.


Skimmers akan dengan segeranya menyemak isi kandungan email samada mengandungi perkara yang mereka punyai minat ataupun tidak. dan jikalau terdapat sebarang perkara yang menarik perhatian mereka, maka, mereka akan kembali ke permulaan email dan membaca keseluruhan mesej tersebut.


Elak dari mengunakan terlampau banyak perkataan yang bewarna merah, kerana sistem ?Spam Filter? akan mengesan kekerapan warna merah di gunakan di dalam email yang di hantar. Lebih banyak warna merah di gunakan, maka, lebih tinggilah peluang untuk email anda di kategorikan sebagai SPAM.





* Sentiasa memberitahu penerima apa yang perlu di buat.


Jangan sesekali menganggap bahawa penerima email anda tahu apa yang perlu di lakukan seterusnya. Adalah amat penting untuk anda memberitahu apakah sebenarnya hasrat anda, yang anda ingin mereka lakukan.


Kekalkan dengan sentiasa memasukkan sekali pernyataan tentang apa yang anda mahu mereka lakukan seterusnya, sebagai contoh:


?Beli sekarang juga!? - yang mengandungi link kepada website anda ataupun:


?Telefon saya sekarang juga di 1-800-BELI (2354)?.


Apa saja yang anda mahu mereka lakukan seterusnya, beritahu terus! Sekurang-kurangnya perlu ada satu pernyataan tentang apa yang anda mahu penerima lakukan.


Malah adalah lebih efektif untuk anda memasukkan lebih dari sekali, iaitu dengan cara yang berlainan dan bertaburan di dalam keseluruhan email.





* Grafik dan Imej Foto.


Dalam sesetengah keadaan, email jenis keseluruhan teks sahaja sudah memadai, namun, ianya tidak cukup dengan itu sahaja,memandangkan dengan bantuan grafik dan imej foto, ianya merupakan cara untuk menarik perhatian penerima.


Kemungkinan besar, gambar lah yang akan menarik perhatian penerima terlebih dahulu, berbanding teks sahaja. Mereka mungkin akan melihat-lihat gambar sebelum meneruskan untuk membaca kandungan teks nya.


Ini adalah amat benar sekiranya anda menjual produk, namun, ianya juga amat berkesan sekiranya anda hanya menawarkan servis/perkhidmatan.


#Sila ambil perhatian bahawasanya, dengan menghantar email yang berbentuk teks sahaja melalui sistem email sedia ada,dan bukan dari ?Sistem Pengurusan Email Blast?, ianya tidak akan memberikan keputusan statistik untuk anda mengetahui berapa jumlah sebenar email yang di buka versus email yang di hantar. (1000 email yang di hantar, hanya 300 email yang di buka,dan 700 lagi masih belum di buka).





* ?Mengenai kami?


Ianya boleh di letakkan di bahagian bawah (footer) mahupun di bar tepi (sidebar), tetapi harus di ingat kesemua email yang di blast perlu mempunyai bahagian yang menerangkan mengenai perniagaan anda ataupun tentang syarikat anda.


Bahagian ini juga perlu mengandungi kesemua maklumat penting seperti alamat website, nombor telefon, alamat perniagaan dan sudah semestinya email.





*Penapis kata kunci spam (Spam Keyword Filter)


Sila pastikan kandungan email anda tidak mengandungi sebarang keyword yang tersenarai sebagai katakunci SPAM. Katakunci seperti ?Free?, ?Opportunity? ,?Position? dan banyak lagi boleh membuatkan peratusan email anda di golongkan sebagai SPAMmenjadi terlalu tinggi. Sistem pengarang (compose) Email sedia ada tidak mempunya kemudahan Spam Filter Keyword sebagai ciri standard. Manakala sistem pengurusan mailblast yang baik mepunyai kemudahan menyemak katakunci spam sebelum sebarang kempen email di hantar,hanya dengan satu klik. (Kebiasaan nya, email akan di semak, dan di beri ratings dari 0 hingga 5, dan kandungan yang mempunyai ratings sebagai 5 merupakan paling tinggi peratusan nya akan di masukkan di dalam peti spam penerima)


Dengan mempunyai Sistem Pengurusan Email Blast yang baik, automasi bagi perkara penapisan kata kunci spam akan menjadi lebih pantas dan mudah.

Akan di sambung dengan lebih lanjut..

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tentang penulis:

Penulis merupakan seorang system engineer by profession dan telah terlibat dalam bidang server, termasuk mail server dari Unix Based system selama lebih 5 tahun.
Kini penulis mengorak langkah yang lebih panjang dengan hasrat untuk menjadi seorang technoprenure secara sepenuh masa. Projek pertama dan juga sebagai batu loncatan nya merupakan Sistem Email Blast yang kini sedang di review oleh bakal channel partner iaitu pihak TechSailor.com (www.TechSailor.com) sebagai sebuah sistem yang akan di lesenkan untuk penjualan semula di Singapura.

Sekiranya berjaya, maka penulis akan mencatat rekod peribadi, di mana projek pertama nya telah mendapat sambutan di luar negara berbanding dengan negara sendiri.

Sama-sama kita doakan kejayaan penulis.  
12. Mgoods 2 - Mon 30/Dec/2013, 10:44pm
PENTINGNYA GAMBARAN TERHADAP SITE ATAU BLOG ANDA - BY SHAMSUL KAMAR

Cepat ? pergi ke web atau blog anda sekarang.

Besarkan mata anda dan cuba nilaikan rekabentuknya ? bebas dari tulisan, video, audio atau apa saja yang ada diatasnya.

Adakah anda mampu, walau seketika, melihat pada bagaimana web anda berkomunikasi tanpa lisan?

Adakah rekabentuknya kelihatan seperti telah dibuat oleh seorang yang pro atau seorang enthusiastic amatur? (bersemangat ? tapi kurang berbakat)
Adakah ia mengarahkan mana mata pembaca perlu lihat untuk kali pertama?
Adakah teksnya mudah dibaca atau adakah pembaca perlu mengecilkan mata?
Adakah site memberikan keyakinan yang anda boleh menyelesaikan masalah pembaca anda?
Jika anda pertama kali sampai, adakah anda akan percaya yang bisnes ini cekap, berkemampuan dan boleh dipercayai?
Mungkin sukar bagi anda untuk menjadi objektif ? kita akan cepat terasa bila memperkatakan tentang web/blog kita dan tidak menyedari tentang ketidaksempurnaan rekabentuknya.

Tapi rekabentuk web anda menggambarkan banyak perkara. Rekabentuk yang profesional dengan cepat memberikan keyakinan kepada pembaca yang content anda juga profesional seperti web anda. Rekabentuk yang hodoh atau amatur, di sisi lain, membuatkan (mencetuskan) pembaca untuk mencari kelemahan dan sloppiness dalam perniagaan.

Ia tidak adil, tetapi begitulah hakikatnya. Laman web anda serta-merta dinilai berdasarkan bagaimana ia kelihatan.

Mujurlah extreme makeover untuk web anda adalah lebih mudah berbanding jika dilakukan ke atas manusia. Mari kita lihat kesilapan rekabentuk yang biasa berlaku dan bagaimana anda boleh ?memulihkannya? dengan cepat.

Adakah teks anda mudah dibaca?

Text yang sukar untuk membaca akan menyekat conversion, sosial share, trafik dan kejayaan anda. Berikut adalah beberapa penambahbaikan penting yang anda boleh lakukan untuk web anda:

Jika anda menggunakan teks putih pada latar belakang yang gelap, jangan lakukan apa-apa dengan laman web anda sebelum anda membetulkan setting itu. Ia menjadikan pengalaman membaca yang sengsara dan ia akan mengurangkan secara mendadak pada pautan dan share yang anda terima.
Teks anda perlu kelihatan seperti teks hitam pada latar belakang putih, walaupun warna yang sebenarnya adalah kelabu gelap dengan warna kelabu yang sangat ringan.(dark gray dengan very light gray.)
Jika anda menggunakan salah satu latar belakang fancy, gantikan atau tukarkannya ? ia mengambil masa yang lama untuk load ? Kelajuan web adalah elemen penting dalam reka bentuk mesra pembaca.
Besarkan saiz tulisan anda. Berapa besar akan bergantung kepada typeface yang anda pilih, tetapi 14 pt adalah titik permulaan yang baik.
Bercakap tentang typeface (apa yang kebanyakan kita panggil font), pilih yang paling mudah dibaca. Tidak kira betapa sukanya anda pada font fancy yang sukar dibaca ? tukarkannya.
Jangan gunakan 20 typefaces yang berbeza di seluruh web anda. Pilih satu untuk tajuk / subheaders dan satu untuk body teks anda.
Links perlu digariskan. Designer suka bermain dengan cara yang lebih menarik untuk menunjukkan link ? malangnya, tiada satu pun daripada mereka jelas kepada pembaca sejelas teks yang bergaris.
Apabila anda menulis content, pecahkan ia ke perenggan yang agak pendek.
Elakkan ruangan yang sangat luas atau terlalu sempit untuk teks anda: kedua-duanya adalah sukar untuk dibaca. Ruang yang 450-550 pixels wide cenderung untuk berfungsi dengan baik.
Content yang diformatkan untuk menjadi mesra pembaca adalah content yang akan mendapat share yang lebih.

CONTOH -content yang Ringkas tapi Power !!
Tajuk anda adalah yang pertama dan mungkin sahaja, kesan yang anda buat pada bakal pembaca.Tanpa tajuk atau paparkan tajuk yang mengubah pelayar ke pembaca, kata-kata anda yang lain mungkin juga tidak wujud.

Tetapi tajuk boleh melakukan lebih daripada sekadar menarik perhatian. Sebuah tajuk yang baik juga boleh memberi mesej penuh kepada pembaca yang dimaksudkan dan ia benar-benar menarik pembaca ke dalam isi artikel anda.

Pada asasnya, tajuk blog yang menarik mesti menawarkan beberapa jenis manfaat atau ganjaran untuk pembaca, dalam pertukaran untuk masa yang berharga yang diperlukan untuk membaca lebih lanjut.

Dalam Copywritter?s Handbook, Bob Bly mengemukakan lapan kategori utama ?time-tested? yang memaksa tindakan dan meraih jualan:

Tajuk langsung pergi terus ke tengah-tengah. Bly memberikan contoh ? ?Potongan 30 Peratus? sebagai tajuk yang menyatakan cadangan jualan secara langsung. Contoh tajuk post pada blog mungkin ?Ebook SEO Percuma?.
Tajuk tidak langsung mengambil pendekatan yang lebih halus. Ia menggunakan rasa ingin tahu untuk menimbulkan persoalan dalam minda pembaca, yang jawapannya terdapat dalam isi artikel. Selalunya ayat dua makna digunakan, ianya amat berkesan. Artikel yang mungkin mempunyai tajuk seperti ?Fresh Bait Works Best? dan mungkin tidak mempunyai apa-apa kaitan dengan ikan kerana ia adalah benar-benar tentang menulis artikel yang tepat pada masanya yang bertindak sebagai umpan.
Tajuk berita agak self-explanatory, selagi berita itu sendiri sebenarnya,. berita baik. Satu pengumuman produk, versi yang lebih baik atau bahkan sedikit isi kandungan boleh menjadi asas kepada tajuk berita yang menarik. Contohnya ?Memperkenalkan Flickr 2.0? atau ?Wawancara Eksklusif Saya Dengan Steve Jobs.?
Tajuk bagaimana ada di mana-mana, online dan di offline, kerana satu sebab sahaja ? ia berfungsi dengan sangat baik. Bly berkata bahawa ?kebanyakkan penulis pengiklanan mendakwa jika anda mula dengan perkataan bagaimana, anda tidak boleh menulis tajuk berita buruk.? Satu contoh ialah, umm ? oh ya ? tajuk pos ini.
Tajuk Soalan mesti melakukan lebih daripada sekadar bertanya soalan, ia mesti menjadi soalan itu, mengikut Bly, pembaca boleh berasa empati dengan atau ingin melihat jawaban. Beliau memberikan contoh ini dari Psychology Today: Do You Close the Bathroom Door Even When You?re the Only One Home? Satu lagi contoh yang digunakan terlalu banyak dalam pemasaran Internet adalah ?Who Else Wants to Get Rich Online??
Tajuk Perintah ? berani memberitahu prospek apa yang dia perlu buat, seperti dalam iklan Exxon ? Put a Tiger in Your Tank. Bly menunjukkan bahawa perkataan pertama yang harus menjadi kata kerja tindakan haruslah tegas, seperti ?Langgan Newbie Marketers Hari ini!?
Satu lagi teknik yang berkesan dipanggil Reason Why. Teks artikel anda terdiri daripada senarai bernombor ciri-ciri produk atau tip, yang kemudian anda dimasukkan ke dalam tajuk, seperti ?Dua Ratus Sebab Mengapa Perisian Open Source Mengalahkan Microsoft?. Ia tidak perlu untuk memasukkan perkataan ?sebab-mengapa.? Teknik ini sebenarnya strategi dasar di sebalik mana-mana blogger, seperti ?8 Cara Membina Trafik Blog.?
Akhirnya, kita mempunyai Tajuk Testimoni, yang amat berkesan kerana ia memberikan bukti di luar yang anda tawarkan nilai yang besar. Ini memerlukan apa yang orang lain telah berkata tentang anda, produk atau perkhidmatan anda, dan menggunakan kata-kata sebenar mereka dalam tajuk anda. Tanda petikan membiarkan pembaca tahu bahawa mereka membaca testimoni, yang akan terus dalam isi kandungan. Contohnya seperti ?Perkara yang Saya Baca Setiap pagi Ialah Newbie Marketers,? akui Angelina Jolie
Hah?.tak boleh ke jadi begitu??..bolehkan?  

Page 1   (Total 12 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..