DPMM Putrajaya
Widuri 2 - Sun 9/Jan/2011 9:28pm [Last Comment]
Salam shbt di forum majalah .com,

bkn utk mmburukkan tp ini kenyataan sy sdh memantau DPMM Putrajaya ni sdh cukup lama, mrk semua ni x ubah mcm 'Melukut Di Tepi Gantang' mencari peluang utk mndapat menafaat dr peniaga2 yg teraba-raba mncari halatuju...

DPMM Putrajaya ni dr dulu asyik buat seminar dan peluang perniagaan tp follow-up langsung x ada...yg penting bg mrk dpt duit dr peniaga yg mnghadiri seminar yg dianjurkan utk memenuhi kantung mrk utk byr sewa bangunan mrk lps tuh peniaga2 yg semua itu teraba-raba semula dan merayau-rayau mncari kerja...

satu soalan bonus nk sy tujukan kpd peringkat tertinggi DPMM Putrajaya...sila buktikan kpd umum dr hasil DPMM Putrajaya berapa ramai peniaga yg telah mnjadi usahawan berjaya yg dihasilkan oleh DPMM Putrajaya...

yg sy tahu yg dtg berjumpa sy dipejabat semua nya mengeluh dan merungut ttg kepimpinan DPMM Putrajaya yg lebih pentingkan kedudukan...rase2 x pyh diterangkan disini....sape yg mkn cili dia terase pedasnya...

Niche: Dewan Perniagaan Melayu Malaysia | Diskusi Bisnes
     
  1. Hairul Nizam 2 - Sun 9/Jan/2011, 9:31pm
    panas....  
  2. Widuri 2 - Sun 9/Jan/2011, 9:40pm
    kemana halatuju dan matlamat DPMM Putrajaya utk memimpin peniaga2 bumiputera utk maju....bkn setakat taklimat dan seminar yg hyn dihidangkan mee goreng/mee hoon dan air kopi/teh utk para peserta yg mmbyr harga seminar dgn menaruh harapan peluang ada slps seminar...mn pencacai-pencacai DPMM Putrajaya...sy menanti jwpn dr mrk...  
  3. Shuhaimi 4 - Sun 9/Jan/2011, 9:59pm
    sy juga setuju dgn kenyataan yang diberikan. DPMM Putrajaya harap nama aje tapi gah pada nama aje. Sy juga dah 7 tahun ikut perkembangannya apa pun x ada. Pernah juga sy supply keperluan seminar 6 tahun lepas tapi nak dpt payment 3 bulan dan mcm2 alasan yg diberikan. Cek x sain,PIC cuti,PIC tiada di ofis dan mcm lagi. Ni taklimat pada 18 dan 19 hb Jan ni dah byk di anjurkan oleh pelbagai agensi sblm ni hanya taklimat je x ada follow up. Sy smpi ke Johor mencari peluang yg sama taklimat yg akan dianjurkan oleh DPMM Putrajaya ni akhirnya smpi skrg sama je. Cakap kat seminar semua senang tapi bila nak apply je mcm2 yg diminta yg kadang2 byk dokumen dari apa yg dickpkan. Kwn2 semua dlm majalah.com fikir2 kan lah ye  
  4. Springfair - Sun 9/Jan/2011, 10:47pm
    Salam Widuri, we are an international exhibition organizer having established since 1993 and sited our head office in KL. I had personally realised that there are many Bumiputra Usahawan actually produce very good quality products nowadays. We are trying to assist these usahawan to explore various markets both locally and internationally. In this regards, we are wandering whether you could assist us to coordinate a pavilion of Bumiputra Usahawan SME to participate in our forth-coming Spring Fair 2011 to be held from January 27-30, 2011 at EXPO@Danga City Mall, Johor Bahru. As of todate our confirmed exhibitors are from Malaysia, India and Pakistan. We even had international trade buyers whom had confirmed attending our Spring Fair 2011. You can actually refer to the Ministry of Foreign Affairs, Malaysia because some of the overseas buyers had wrote to the Honourable Secretary General YB Datuk for guidance for the visa entry. In order to allow the usahawan to have much confidence in our Government, we had to assist these group of SME manufacturers/producers to further enhance their exposure in different markets and to assist them to venture in export trade. NO doubt, it's difficult but if we can work together with any of our Government agencies, there will be positive feedback from the usahawan in the not too distant future. Should you be seriously consider in our proposal, please contact me at: pacizone@gmail.com
    TQ  
  5. Anuar 20 - Sun 9/Jan/2011, 10:49pm
    Tujuan seminar ini dan seminar2 sebelm ni diadakan untuk menyampaikan maklumat2 terbaru berkenaan dgn industri. Terpulang kpd usahawan untuk menilai maklumat2/info2 yang diberikan dan mencari formulasi yg terbaik utk perniagaan masing2. Utk mencari maklumat2 tersebut bersendirian mgkin mgambil masa bg seseorg usahawan. Dgn adanya seminar sebegini memudahkan para usahawan mendaptkan maklumat dgn lebih mudah  
  6. Anuar 20 - Sun 9/Jan/2011, 11:01pm
    Untuk menjadi usahawan berjaya bkn dtg dgn jangkamasa yang singkat (1-10 thn). Maaf rasanya saya belum jmp lagi usahawan yg bjaya dlm jangkamasa 1-10 tahun. Term 'berjaya' juga perlu didifinasikan dgn jelas. Market place is very dynamic nowdays, information flow/changing very fast. If entrepreneur tak alert psl info2 terbaru agak sukar utk bersaing dlm dunia pniagaan sekrg. Kita buat networking bkn shj utk marketkan produk ttp juga utk mendptkan informasi2 terbaru dlm pasaran yg boleh effect perniagaan kita. Dari info2 itulah kita merangka strategi perniagaan  
  7. Anuar 20 - Sun 9/Jan/2011, 11:07pm
    Saya harap para usahawan dptk google dkt internet berkenaan 'how information effect business' utk mengetahui bagaimana information/maklumat adalah penting utk sesebuah perniagaan. Maklumat2/info2 yg diterima mungkin betul atau tidak betul maka disinilah perlukan kebijaksanaan usahawan utk menilainya  
  8. Anuar 20 - Sun 9/Jan/2011, 11:18pm
    Mungkin ramai tersalah anggap yang DPMM Putrajaya btanggungjawab utk menjadikan seseorg usahawan itu berjaya. Tiada organisasi/agensi yg boleh membuatkan seseorang usahawan itu berjaya melainkan 'diri usahawan itu sendiri' - DPMM Putrajaya membantu mengkoordinasikan maklumat2 drp pihak kerajaan/pasaran utk disampaikan kpd usahawan dan juga menyampaikan kehendak/masaalah usahawan kpd pengetahuan kerajaan utk merangka polisi2 baru. PERHATIAN:Information/maklumat kerajaan/pasaran/perniagaan berubah setiap saat  
  9. Faisal 20 - Sun 9/Jan/2011, 11:53pm
    panas panas.....
    kdg2 sikap usahawan tu sendiri yg xpeka dgn maklumat terkini yg ada pd sekeliling..
    tp dlm hal ni sy rs dpmm kena ambil tindakan seperti memantau perkembangan2 usahawan
    mereka berkumpul di sini kerana perlukan jalan dan tunjuk ajar bgmn nk hasilkan wang
    bukan bgmn nak habiskan wang
    klu nk habiskan wang baik g kt supermarket je
    mcm2 brg boleh beli...
    sy x aktif dlm dunia 2 dewan perniagaan ni... tp sy rs dua2 pihak kena bg peranan.. khasnya dpmm. kami adalah anak didik anda, klu anda buat kerja setakat lepas batuk ditangga... kami lah hasilnya...
    tp klu anda wat kerja dgn sistematik dn terperinci, kami juga lah hasilnya... betul?  
  10. Rahman - Mon 10/Jan/2011, 1:15am
    Bagi Saya, DPMM Putrajaya dan Persatuan Majalah.com adalah tempat untuk usahawan/peniaga membina rangkaian perniagaan.

    forum majalah.com - lebih kepada jaringan bisnes awam, tetapi mereka tiada maklumat2 sahih dari kerajaan & agensi2 yg berkaitan dgn kerajaan.

    DPMM Putrajaya - adalah juga jaringan awam peniaga melayu, tetapi mereka juga mempunyai banyak maklumat2 yg tepat berkaitan dengan kerajaan, terutama peluang2 berniaga dan pinjaman dari agensi2 kerajaan.

    Peniaga yg bijak menggunakan kedua2 saluran diatas untuk faedah perniagaan mereka. Mereka mendapat pelbagai peluang dan keuntungann yg besar dari sumbers2 diatas.

    Menggunakan 2 contoh
    =================
    Peniaga A (wanita) memberitahu saya beliau telah berjaya mendapatkan kontrak bernilai hampir RM1 juta dari peniaga2 yg ada disini. Beliau langsung tidak mendapat bantuan pemilik majalah.com atau mana2 DPMM. (bisnes berkaitan vending machine)

    Peniaga B (lelaki) telah menelifon saya dan memberitahu telah mendapat kontrak bernilai beratus ratus ribu ringgit hasil jaringan peniaga disini. Beliau juga berjaya hasil usaha mereka sendiri disini, tanpa bantuan pemilik/persatuan majalah.com atau DPMM. (bisnes berkaitan kesihatan)

    Adakah kita masih lagi nak menunding jari kepada orang lain?
    Platform2 yg ada adalah untuk peniaga membuat rangkaian perniagaan mereka sendiri.

    Bukanlah tanggngjawab DPMM Putrajaya utk memastikan SEMUA PENIAGA berjaya. Kami hanya membantu dgn memberikan platform utk berniaga dan maklumat terkini tentang business/kerajaan/agensi kerajaan, tetapi kejayaan sebenarnya terletak di tangan anda berdasarkan kepandaian anda dalam menjalankan bisnes anda.  
  11. En Sulaiman Ramli 4 - Mon 10/Jan/2011, 2:30am
    panas....  
  12. Jihad - Mon 10/Jan/2011, 9:11am
    Saya ingin memberitahu pada kalian yang saya adalah usahawan since 1992 tapi masih lagi mencari peluang.

    Adakah kah kita sedar dan tahu bagaimana usahawan terdahulu telah berjaya dan turun ke generasi2 seterusnya.

    Soalan rawak:

    Sebagai contoh adakah pernah kita tahu kerajaan beri geran-geran yang mana ianya tidak perlu dibayar balik yang berjumlah jutaan ringgit?

    Adakah peluang yang disedia kan mudah untuk kita perolehi contoh A.I.M diperuntukan RM230J untuk pembangunan wanita?mungkin mudah tapi cara bayar balik.......

    Adakah kita ada saudara mara atau kontek yang kuat untuk berurusan dengan kerajaan untuk dapat kan sesuatu untuk perniagaan anda?kalu tak ada wujudkan lah....

    Adakah anda org.yang terlibat dengan politik atau paling tidak ajk.untuk gerakkan perniagaan anda?tak minat kena lah jadi hipokrit.....

    Pernah tak anda mohon dibantu dari orang yang berkuasa sikit dan anda dibantu?itu belum ada kuasa yang banyak...kena lah ikut-ikut kalu tak ikhlas lebih baik jangan....

    Pelbagai kursus atau seminar yang dianjurkan membantuke?setuju dengan widuri2...saya dah banyak attend...

    Negara kaya adakah kita rakyat secara keseluruhan menerima manfaatnya?yang terpilih sahaja dan tak telus bukan semua adalah....

    Cukai kerajaan meningkat saban tahun kini mencecah RM90bil...yang kita tahu dari akhbar yang kita tak tahu?

    Adakah kita sedar pekerja asing atau pendatang tanpa izin menyedut subsidi hak kita?contoh kenderaan mereka sedut petrol subsidi....saya tak berhasrat nak kecil kan hati hamba allah ini tapi biar lah bertanggungjawab dalam mengikut undang-undang negara ini..mohon lah permit dan hidup lah selesa di negara yang bertuah ini.

    Sebenarnya banyak lagi..

    Kita perlu lah bersatu di dunia ini sebelum ajal dimana adalah wajib seorang islam itu membantu sesama saudara seislam nya dahulu..

    Saya pernah tahu orang terkaya dinegara kita pun tak suka membantu bangsa nya sendiri kerana pengalaman nya bangsa melayu tak komited dalam kerja yang diberikan dan bagi nya lebih baik beri bangsa cina dan india...mungkin benar tapi majoriti bangsa melayu adakah begitu?

    Sebenar nya since 1992 itu lah antara perjalanan yang saya sudah lalui dan amat payah untuk saya ambil peluang tersebut kerana takut kan pada Yang Maha Agung dan Maha Mengetahu kerana jawapan pada keadaan diatas adalah WANG.

    Mohon maaf pada semua..hidup kita kena terus kan dan cari lah peluang2 asal kan tidak melanggar hukum syarak..lupakan lah mencari kemewahan dengan keredhaan manusia kerana ianya membinasakan dan cari lah keredhaan allah swt.yang kekal abadi..

    Islam suruh kita kaya supaya keturunannya nanti tidak menyusah kan orang lain..tapi biar lah kekayaan itu adalah kegunaan untuk perjalanan keakhirat kelak dan bukan semata-mata dunia sahaja..dan rezeki yang halal adalah di tuntut...  
  13. Zaidi 9 - Mon 10/Jan/2011, 9:41am
    RUMUSAN SAYA MUDAH :

    1. KALAU SESIAPA DAH NIAGA...EMMM KALAU FIKIRAN MACAM AHLI POLITIK SO KERJA PUN MACAM POLITIK...HANCUSSS.

    DPMM - BAPA BOREK ANAK RINTIK....SORRY BRO KENYATAAN...DPMM PUSAT PUN CACA MARBA....HARAP DEWAN SAJALAH.....  
  14. Zaidi 9 - Mon 10/Jan/2011, 9:46am
    SO MANA2 PIHAK JGN TERASA PULAK...BUKAN NAK TUNDING MANA-MANA PIHAK..CUMA MUNGKIN DPMM BOLEH BUAT LEBIH BAIK DGN PEMIKIRAN LEBIH BAIK....JGN REBUT2 PROJEK YG SEDIA ADA DIKALANGAN MEREKA SUDAHLAH..........  
  15. Linkman - Mon 10/Jan/2011, 10:27am
    encik jihad, aku kenal ramai org yg dah bisnes since 90an. kebanyakannya dah kaya raya.

    kalu ko pergi ke sg pahang, berapa ramai dah kaya raya hasil penternakan ikan sungai... ada diaorang mintak tolong majalah.com & DPMM? takde pung. bukan senang nak ternak ikan di sungai. boleh rugi berpuluh2 ribu RM bila banjir!!!

    di mana2 pun kalau usahanan tu genuine, bukan usahawan tongkat... bila dah bisnes since 1990an dah lebih 10 tahun, semua dah maju.

    engko yg tak maju maju... salah engko sendiri! Sampai bila nak jadi usahawan subsidi?

    HARAPKAN BANTUAN KERAJAAN!
    HARAPKAN BANTUAN KERAJAAN!
    HARAPKAN BANTUAN KERAJAAN!

    USAHWAN SUBSIDI memang tak akan kemana2.. baca ni dari bro rahman, kenapa kau gagal. engkau memang termasuk dalam golongan 99% yg selalu gagal dalam bisnes.

    http://www.majalah.com/?classified:99-5-perniagaan-gagal-dalam-5-tahun-pertama:62SJZ31D85

    peniaga indonesia datang sini sehelai sepinggang, IC kad warna merah boleh kaya raya. Engkau macamana??

    Kalau tak pandai berniaga, pergi ambil kursus2 kemahiran, mesin atau bengkel di Giatmara atau tempat sewaktunya dan pergi makan gaji.

    USAHAWWAN SUBSIDI macam engkau toksah berniaga. Pergi belajar kemahiran dan kerja makan gaji dengan cina!  
  16. Linkman - Mon 10/Jan/2011, 10:35am
    UNTUK USAHAWAN SUBSIDI, sila baca ni..

    http://www.majalah.com/?classified:punca-kegagalan-sebuah-perniagaan:6WJPCDS70Y  
  17. Rahman - Mon 10/Jan/2011, 12:03pm
    Jangan tumpukan terlalu banyak perhatian kepada kontrak2 & bantuan2 kerajaan.

    Belajar dari orang2 yg dah berjaya bergelar jutawan. Beli buku/ebook mereka (murah shj) jika sdra tiada masa utk ke kursus2 mereka.

    Sila beli buku ini:
    Pelajari Minda, Strategi dan Teknik Kekayaan 8 Mentor Jutawan Malaysia!
    ===========================
    http://www.majalah.com/?classified:biarkan-8-jutawan-malaysia-berkongsi-pengalaman:670L9MGLRC

    harganya murah shj RM40. Jangan beri alasan
    - TIADA WANG
    - TIADA MASA

    Jikalau sdra/sdri tiada wang RM40 dan tiada masa utk belajar selok belok berniaga, tak guna saudara cuba berniaga tanpa ilmu!

    Sepatutnya:-
    - 90% bisnes fokus kpd pelanggan awam (rakyat malaysia, bukan kerajaan/GLC/Agensi Govt)
    - 10% - hanya sepuluh peratus shj masa/tenaga/wang dihabiskan untuk bid tender2 kerajaan & mencuba dapatkan bantuan2 kerajaan.

    Sepatutnya perniagaan kita boleh maju TANPA KERAJAAN.

    Tetapi, hasil usaha 10% berterusan membida kontrak2 kerajaan, jika kita berjaya, anggaplah itu rezeki tambahan. Ramai org yg berjaya dgn cara ini.

    Tetapi jika tidak mendapat tender/kontrak/pinjaman kerajaan tidak mengapa. Ini kerana 90% lagi business anda adalah SEPATUTNYA berurusan dgn orang AWAM rakyat malaysia, dimana urusan adalah cash.  
  18. Nurul Fhaizal Bin Omar - Mon 10/Jan/2011, 3:17pm
    Biasalah.. bukan nak mengata.. tapi kita harus sedar realitinya..
    Kita kebanyakkannya terlalu banyak bergantung berbanding berdiri diatas kaki sendiri..
    para pendatang pula melihat kelemahan para peribumi dan mereka mengambik kesempatan dan peluang yang ada... dan kebanyakkan mereka telah pun berjaya..

    Fikir-fikirkanlah..

    Think Out Of Box.. jangan hanya menuding jari..
    apa yang ada itu adalah kelebihan.. apa yang tak ada itulah yang kita cari..  
  19. Widuri 2 - Mon 10/Jan/2011, 11:43pm
    Pagi ini shj ada 2 org hamba allah dtg pjbt sy dan mngadu serta bercerita ttg semua aktiviti luaran dan dalaman Dpmm Putrajaya yg sy tidak ketahui mnjadi sy tahu semua cerita dan akan sy bawa ke lembaga mesyuarat kementerian...  
  20. Anuar 20 - Tue 11/Jan/2011, 11:16am
    Saya tidak tahu En Widuri ini seorg yg professional atau tidak krn cuba mencipta 'gossip' dalam ruangan majalah.com. Menceritakan sst yang tidak jelas/pasti dlm public dgn niat untuk menimbulkan kebencian adalah tidak beberapa elok caranya  
  21. Nora 59 - Tue 11/Jan/2011, 12:08pm
    saya setuju dgn pendapat nak jadi usahawan kalau boleh elakkan subsidi. Nak berjaya cari mentor yang dah berjaya, follow dia.. Boleh buat apa2 bisnes janji kena ada guide. Attend lagi bnyk seminar lagi pening, just pilih satu then focus.  
  22. Anuar 20 - Tue 11/Jan/2011, 12:39pm
    Setiap saat akan ada mereka yang berminat untuk jadi usahawan. Bagi mereka yg dh lama jadi usahawan seminar2 sebegini mrk tidak perlukan lagi tapi bagi mrk yg baru nk jd usahawan seminar2 sebegini dpt membantu mrk sedikit sebyk. Kenapa kita ajar sejarah, cerita nabi/rasul pada anak2 kita, golongan muda?sbb mrk masih muda dan tidak tahu cerita2 tsebut. Maklumat2 perniagaan perlu disebarkan seluas2nya kpd semua lapisan masyarakat dan generasi  
  23. Syed Ershad - Tue 11/Jan/2011, 1:40pm
    Salam,

    disingkatkan cerita, seorg budak ni nampak rama2x nak keluar dari kepompong, rama2x tu meronta2x, berusaha untuk keluar dari kepompong tu, jadi budak ni pun kesiankan rama2x tu then dia gi amik gunting dan potong kepompong tu supaya rama2x tu leh keluar, tapi tahu ke pe yang jadi? rama2x tu keluar, tak dapat terbang dan terus jatuh ke tanah dan mati. tahu tak kenapa? sbb ia belum cukup kuat untuk melepaskan diri dr kepompong, ia mendapat bantuan dari org lain.

    Maha Suci Allah, jika rama2x tu dibiarkan meronta2x dlm kepompong dan keluar sediri,ia dapat membina kekuatan untuk terbang bila keluar nanti.

    macam tu jugalah senario peniaga2x kita, "dapat bantuan" dari org lain, akhirnya tak maju2x, JANGAN HARAPKAN BANTUAN, JANGAN HARAPKAN SUBSIDI, maju la dgn usaha sendiri, ada beribu cara nak maju, tapi kita kan lebih suke menunding jari, cakap tak cukup itu ini, mengeluh je hari2x.

    emmmmmmmmm...

    anyway, thanks to mfa & majalah.com

    Salam

    regards

    Syed Ershad
    bizcoachteam@gmail.com
    014 2266433  
  24. From The Desk Of Dr Soul - Tue 11/Jan/2011, 2:26pm
    En Rahman...Well said..!!!  
  25. En Sulaiman Ramli 4 - Tue 11/Jan/2011, 2:37pm
    panas.. panas.. panas..

    proses nak membangun memang mcm tu..

    bz dgn kursus ni.. belum ada ms nak komen..  
  26. From The Desk Of Dr Soul - Tue 11/Jan/2011, 2:38pm
    Saya terpanggil untuk memberikan komen mengenai tingkah laku sebagai USAHAWAN...
    Yang terpenting ialah kenali Diri Sendiri, di mana letaknya kekuatan anda di dalam sesuatu cabang perniagaan, bukan terletak atas alasan "Suka" terhadap sesuatu jeinis perniagaan.
    kebanyakan Usahawan yang berjaya terdiri daripada orang2 yang menjuruskan kekuatan yang mereka miliki untuk di aplikasikan di dalam perniagaan yang di ceburi.
    Dan memberikan TUMPUAN kepada apa yang di lakukan serta sering mengambil peluang2 yang ada di landasan yang mereka mahir.
    Ramai orang mudah terpengaruh dan di pengaruhi untuk melakukan perkara2 yang mereka kurang mahir dan jelas..itu penyebab utama kegagalan di sesuatu bidang yang di ceburi.  
  27. Widuri 2 - Tue 11/Jan/2011, 10:46pm
    sdr anuar 20, adakah awak salah seorang ajk di dpmm putrajaya klu awak salah seorang drp nya x salah klu saya katakan awak juga adalah salah seorang yg memekakkan telinga dan membutakan mata...cukup sekadar itu saja yg boleh saya komen....sdr anuar 20 adakah pengerusi dwn muda dpmm putrajaya masih lg sdr dr...no who ms zaman pk lah dan mmpunyai sykt majalah yg sdh tutup di setiawangsa...klu x silap sy lh dan kemungkinan ydp kamu mesti masih ydp yg dipanggil mr lobi lobi yg tahu berckp tp x tahu nk buat kerja berserta dgn peluh yg mcm air terjun betul x sdr anuar 20...ini tekaan sy aje...mnta maaf sy sdri..  
  28. Wati 8 - Wed 12/Jan/2011, 2:01am
    salam...pada pandangan saya perkara yg baik dan x elok ada hikmahnya..kita perlu ambil yg positif dan terus berusaha dan juga kita perlu sama2 share ilmu,teknik dan peluang2 yg ada.jgn ambil kesempatan pulak..insyallah pasti berjaya..

    ikhlas  
  29. Mr Zeck - Wed 12/Jan/2011, 2:07am
    salam semua,

    saya ingin memberikan komen dengan pemikiran saya sendiri je 20cen.

    kalau kita seorang peniaga,
    memulakan perniagaan dengan hasil titik peluh kita sendiri,
    menempuh onak dan liku kehidupan perniagaan yang kita sendiri pilih,
    maka dimana relevannya kita perlu meminta sedekah kepada kerajaan atau mana2 agensi kerajaan untuk tolong menyuap nasi ke mulut kita.
    kalau kita mempunyai kekuatan hati untuk memulakan perniagaan, maka kita juga perlu mempunyai ketabahan hati untuk menempuh suka duka dalam perniagaan,
    tidak timbul isu kerajaan pinggir usahawan melayu,
    tidak timbul dewan apa sekalipun mengabaikan kepentingan usahawan melayu,
    tidak timbul agensi2 kerajaan membelakangi usahawan melayu.
    semuanya tidak timbul.

    kerana kita yang berhasrat hendak berniaga,
    bukannya kerajaan suruh kita berniaga,
    kita yang sangup mengeluarkan modal untuk memulakan perniagaan,
    bukannya kerajaan suruh kita keluarkan duit simpanan kita untuk memulakan perniagaan.

    ini satu kepincangan yang amat serius kepada usahawan2 melayu yang tak berapa ketahuan,

    asal meniaga je, dah nampak nak ambik sikit duit dalam bank negara.
    asal meniaga je, nak mintak kerajaan bagi bantuan mesin la tapak la mcm2 la.
    ini sedikit sebanyak meruntuhkan semangat ketulinan keusahawan yang asalnya amat kuat dan jitu.

    apa salahnya kita cuba berusaha mengunakan kudrat dan pemikiran yang allah kurniakan kepada kita demi memajukan perniagaan kita sendiri,
    baru lah kita boleh kata kita berpijak atas kaki sendiri.

    kalau kerajaan nak tolong, itu adalah bonus kita,
    tapi kalau kerajaan tak mahu tolong, buat apa kita jadi peminta sedekah pulak.

    banyak usahawan2 tulin yang saya kenal tak pernah meminta dari kerajaan pun boleh jadi kaya raya, hari2 depa boleh raya tak payah nak tunggu syawal baru nak raya.

    sebelum menyalahkan sesiapa.
    lebih baik kita lihat adakah kaki yang kita gunakan untuk berdiri ini benar2 kuat untuk kita berdiri.

    saya nampak majalah.com adalah satu tempat yang amat baik dan amat sesuai untuk mengembangkan jaringan perniagaan.

    pada mula saya menyertai majalah.com ini, saya cuma angap majalah.com ini hanyalah satu forum untuk suka2 menghilangkan tension je.
    tapi lepas sebulan, saya dah rasa majalah.com ini adalah satu tempat yang mampu meberikan pulangan yang amat baik bagi yang benar2 mahu berniaga.

    saya tulis ini bukan nak ampu tuan punya majalah.com, tetapi apa yang saya katakan ini adalah benar.

    cuba kita gunakan ruangan yang di berikan secara percuma oleh tuan punya majalah.com ini untuk mencari keuntungan yang jujur.

    saya pasti ramai ahli2 majalah.com dah kaya raya dengan ruangan majalah.com ini.

    gunakanlah ruangan yang ada ini dengan penuh bijaksana.

    ikhlas,
    mr zeck.  
  30. Anuar 20 - Wed 12/Jan/2011, 8:32am
    Alhamdulilah, ajakan paradigma yang amat ketara kpd usahawan melayu sekarang. Topik ini dibiarkan berterusan untuk lihat sejauh mana kita sekrg sedar akan kelemahan dan kesilapan kita sbg usahawan Melayu yg selalu mgharapkan bantuan kerajaan tidak mahu melihat potensi diri disamping menyedarkan usahawan lain bagaimana sebenarnya utk bjaya.

    Usahawan2 melayu yang dah veteran mrk dilatih utk maju dgn sokongan kerajaan, ttp keadaan x spt dulu lagi, kita x blh ikut 'business model' usahawan2 melayu lama.

    Perubahan pardigma ini adalah satu langkah pertama, langkah kedua adalah ajakan paradigma dlm proses membantu sesama usahawan dlm bidang yg sama (lupakan hasad dengki) sbg cth bkongsi maklumat mengenai sumber raw material yg murah, bgerak bersama dlm meneroka pasaran baru dsbnya, kita tidak mampu lagi utk bergerak sendirian utk bersaing.

    DPMM Putrajaya akan sedaya upaya memperkasakan majalah.com sebagai sebuah entiti utama tmpt usahawan2 Melayu bertemu, bertukar pendapat, dan mendapatkan maklumat mengenai perniagaan.

    Majalah.com bergerak tanpa mendapat bantuan kewangan drp mana2 pihak (kos dikeluarkan sendiri oleh pemiliknya) dgn niat ikhlas utk mewujudkan satu platform komunikasi antara usahawan. Jika anda semua ingin melihat usahawan melayu dan generasi akan dtg berjaya dlm keusahawanan, sama2lah kita menyokong majalah.com dan menguarkan-uarkan kpd usahwan2 lain utk turutkan serta di majalah.com.

    Majalah.com adalah platform yg terbaik dikala ini utk membantu usahawan2 melayu, ahli2 dpmm, dpim, perdasama, persatuan2 perniagaan dll. dlm membangunkan perniagaan masing2  
  31. Mr Muscle - Wed 12/Jan/2011, 12:49pm
    i x stuju sgt. kita masih perlukan bantuan krajaan. tengok upin & ipin, mereka dapat bantuan finas / filem negara malaysia. kalo tak dapat bantuan ni... sampai skrg la Les Copaque mengusung proposal kehulu & kehilir mcari pelabur.. dan gerenti takde sorang pun pelabut termasuk saya sndri yg pcaya budak melayu boleh buat filem animasi.

    sooo... kita masih prlukan bantuan krajaan, dlm sesetengah kes!!!  
  32. Mr Muscle - Wed 12/Jan/2011, 1:53pm
    sama gak cam soundblaster - cmpany ICT fr spore. kalo spore govt tak tlg startup ni masa mula2 nak naik.. takde le cmpany ni..  
  33. Mohd Adam - Wed 12/Jan/2011, 2:09pm
    salam, memang tidak dinafikan bahawa kerajaan telah cuba membantu usahawan bumiputra dengan pelbagai kaedah,termasuk menyediakan bengkel,kursus dan sbgnya.

    tujuannya adalah untuk membuka minda bakal usahawan mengenali bidang mana yang seharusnya diceburi oleh usahawan bumiputera ini. selain itu, surat sokongan mungkin itu sahaja yg termampu diberi selain pinjaman mudah seperti tekun dan sbgnya.

    usahawan bumiputra seharusnya mendapatkan modal sendiri , kalu xde modal bergabunglah dengan orang yang ada modal.kongsi2lah keuntungan tu. kalu modal pun nak harap kerajaan jugak mungkin sukarlah dipraktikkan sebab selalunya akan berakhir dengan kegagalan/atau bisness tu ditinggalkan begitu saja sebab usahawan bumiputera selalu nya tidak akan menghargai akan bisness tersebut jika semua kerajaan membiayai sepenuhnya maklumlah benda free.

    sikap usahawan bumiputera kebanyakannya, kalu boleh nak tahu untung je .kalu ada masaalah atau kerugian dalam berniaga x nak pening2. kalu boleh nak suruh orang lain buat,nak kutip untung saja.

    inilah sikap sebahagian besar usahawan bumiputera yang memeningkan kepala kerajaan. , akan tetapi jika usahawan bumiputera yang tulin dan bersungguh2 nak memajukan perniagaan mereka, hanya suatu cara sahaja iaitu bergabung secara berkumpulan then saya yakin usahawan bumiputera pasti berjaya dan jangan harap bantuan kerajaan semata-mata.

    kita pun boleh berdikari seperti usahawan bukan bumiputera dinegara ini tanpa sentiasa menanam sikap meminta-minta lagi.TQ.  
  34. Rahman - Wed 12/Jan/2011, 3:26pm
    Mr Muscle -> Dalam bidang2 tertentu, contohnya animasi filem & penghasilan komponen komputer berjenama tempatan, Malaysia masih amat kekurangan lagi.

    Bidang2 spt ni juga memerlukan kepakaran yg luarbiasa tingginya. Tidak salah jika kerajaan Malaysia membantu mereka berdasarkan skill dan kemampuan YANG TELAH mereka tunjukkan. Mereka benar2 berdaya maju.

    Bagi bidang2 yg dah tepu, macam supply alatulis, supply kemeja/tshirt kpd govt dll, kesemua tu dah terlalu banyak. Kerajaan mungkin dah tak larat dah nak tolong bidang2 macam ni.  
  35. Zaid Al Gazel - Wed 19/Jan/2011, 2:10am
    Saya ingin mencadangkan DPMM putrajaya buat seminar di luar dewan sendiri . Cuba bergabung dengan kementerian pembangunan untuk mengadakan siri siri ceramah kepada usahawan dan bakal usahawan di luar sana...dan terangkan dengan sejelas jelasnya apakah motif dan peranan DPMM putrajaya sebenarnya...kan mudah dan tidak banyak menimbulkan fitnah di masa depan...cadangan saja..buat widuri dan rakan rakan sepertinya..anda memang berhak bersuara di atas dasar keprihatinan ekonomi usahawan melayu..buat en.anuar..sabar dan tabah adalah perjuangan yang Indah.....The Best is Majalah Com  
  36. Salimah - Sun 23/Jan/2011, 5:38pm
    Berniaga 99/% adalah sunnah nabi ! datang nya rezeki dari berniaga bukan dari makan gaji !

    kalau nak berniaga kenalah kuat semangat dan tabah menghadapi dunia berniaga !!... majalah.com cuma sekadar BONUS... memberi landasan jalan laluan haiway pantas menuju kejayaan...

    jika ada unsur unsur... nak senang je... tidak sangup menghadapi kesusahan... hanya tahu harap SUBSIDI... jangan lah mimpi nak jadi peniaga melayu berjaya ! sifat sifat org melayu yang sudah terkenal... tu juga harus dilupuskan... KEIKHLASAN DAN KEKUTAN BERKERJA haruslah dipupuk sepanjang hayattt... tiru macamana cina buat kerja.... ..kalau mahu untung sepanjang hayattt.....  
  37. Fauzi 50 - Mon 7/Mar/2011, 2:55pm
    saudara sekelian perlu ikhlas dalam buat perniagaan. jangan hanya berharap pada bantuan sahaja. tuan2 perlu beri komitmen sepenuhnya jika hendak berjaya dalam perniagaan. saya lihat pengalaman orang yang berjaya dalam industri perniagaan ini tak pernah merungut ( sedar kelemahan sendiri) dan terus berusaha meskipun gagal (adat dunia perniagaan). anda perlu harus bijak menguruskan perniagaan. cari ilmu sebanyak mungkin...

    ikhlas
    jomsaving.blogspot.com  
  38. Bzboy4 - Mon 18/Jul/2011, 12:38am
    sy setuju Fauzi 50..ms sy mula2 berniaga sy hanya mempunyai rm5 dlm saku n zero savings. Padahal sy dah bkerja selama 16 thn! Berkat kgigihan sy berniaga n sentiasa berusha skrg sy mampu mjadi supplier brg2 dr China, herba, pest control dll..sy x prnah pinjam duit org lain atau buat pinjaman..smua hasil titik pluh sy sendiri..  
  39. Sanusi 9 - Tue 26/Feb/2013, 11:54am
    Betul sepatutnya DPMM Putrajaya
    mengambil inisiatif membimbing penguasa bumiputra khasnya atau belia-belia yang ingin maju dalam perniagaan, apakah peniaga kecil melayu terus hidup dengan berniaga di bawah sekaki payung di celah-celah bangunan kedai bangsa lain yang elah maju lihat di putrajaya sendir berapa kerat kedai melayu di cyber perniagaan telah di monopoli oleh kaum asing arab dan pakistan amnya . di mana dana yang telah di peruntukkan oleh kerajaan kepada bumiputra. dalam bugget belanjawan telah di wartakan untuk membantu bimbing lah usahawan muda yang ingin menjadikan perniagaan sebagai pembuka rezeki di samping menunaikan fardu kifayah.  
  40. Nawalfisya - Fri 31/May/2013, 2:07pm
    tabiat org melayu yg sgt kritikal dan wajib diubah adalah bergantung kpd pertolongan org lain dan malas berusaha, nak buat kerja senang tp nak cepat dpt duit, suka menuding jari nenyalahkan org lain atas kegagalan sendiri. org melayu marah dan x dpt terima hakikat hila ada bangsa lain lebih berjaya di jegara kita  
  41. Safuan5591 - Thu 2/Oct/2014, 7:32pm
    em. dahtu seminar ''borong tanpa perlu pergi ke china'' mana yg betul ni :/ .  
Page 1   (Total 41 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.