Dilemma Kucing dan Haiwan Terbiar
Linkman @ Azman Consultation - Tue 25/Sep/2018 11:21am
Masalah Kucing berkeliaran dan anak2 kucing dibuang dalam kotak merata-rata dan haiwan2 terbiar lain memang amat menyedihkan. (ini belum lagi bab anjing2 terbiar berkeliaran... dan kura2 kecik yg dah jadi besar dan dibuang dalam tasik.. yg tu tajuk lain.. :-)

apa solution jangka panjang utk kucing-kucing ni? Jika ada pusat pengumpulan kucing2 terbiar pun.. biasanya memerlukan sumbangan dari orang ramai sepanjang masa..

Lontaran idea..

jika ada pusat kucing yg boleh menjana pendapatan tetap secara berterusan.. dan cukup utk beroperasi tanpa memerlukan sumbangan simpati dari orang ramai...

Pusat Kucing Perpendapatan Sendiri (Self-Sufficient)
==========================

- Pusat utk anak2 kecil (orangramai) datang hujung minggu main dgn kucing-kucing comel - caj rm5 utk sekali masuk.

- membuat pertandingan kucing setiap tahun utk promosi dan mencari ahli2 kelab kucing - ahli kena bayar murah je maybe rm10 sebulan?

- Pengumpulan najis2 kucing utk dijadikan baja??? boleh ke.. ?? kalau kita ok dgn baja tahi ayam/kambing/lembu.. kenapa pulak tak boleh dgn baja tahi kucing hehe..?

- Pusat penjualan makanan2 kucing dan barang2 keperluan kucing seperti pasir najis, syampoo dll..

- Pusat jana elektrik macam running wheel / treadmill. Setiap kali kucing nak makan dia kena berlari dalam wheel utk kejar makanan.. dan boleh jana elektrik... dapat mengurangkan bill letrik pusat kucing tu.

- Pusat utk operation memandulkan kucing peliharaan dgn kadar yg murah (supaya kucing2 tu tak beranak pinak lagi) - di buat oleh technician yg ada sijil utk operate kucing. Tak perlu doktor haiwan nanti upah dia mahal la pulak.

- Pusat utk melatih kucing menangkap tikus? Kucing sekarang ni lari lintang pukang takut bila nampak tikus... hehe..

- dan selepas dah berusaha kesemuanya.. barulah kita bubuh tabung derma di pintu masuk (perlu direkodkan).. sesiapa yg nak buang anak2 kucing tu boleh buang disini.. dan dermalah seikhlas hati.. tak derma pun takpe tapi memang teruk la... (dusyummm bagi side kick sekali.. :-)

Adakah mampu utk kita bina pusat2 seperti ini di setiap bandar dan menjadi self-sufficient?

Kalau kita berjaya mengatasi masalah ini.. dapat menyelesaikan banyak masalah berkenaan kucing.

Terlalu ramai anak2 bangsa yg menghabiskan masa dgn kucing2 dan tak tau nak buat apa bila kucing2 dia beranak pinak... lepas tu bagi kat sedara mara dan rakan2 ... kemudian beranak pinak lagi di rumah sedara mara dan rakan2.. kemudian pass pulak pada sedara mara dan rakan2 lain... dan ulang lagi..

Last last buang di tepi jalan... seumur hidup saya dah jumpa berpuluh2 kali kotak kosong... dan ada anak kucing dibuang didalamnya...

Turning problem into solution..

trivia:
- blogger2 yg pergi ke istanbul kebanyakkannya perasan ada sangat banyak kucing di sana.

trivia:
Japan's Cat Island - pulau yg penuh dengan kucing
https://www.youtube.com/watch?v=Ho2htMvL3gc

Niche: Haiwan Peliharaan | Sembang
     
  1. Linkman - Fri 17/May/2019, 9:08am
    jika ada student researcher di univ bahagian pertanian, mohon buat kajian bagaimana menukarkan najis kucing kepada baja seperti baja tahi ayam atau lembu atau kambing.

    kalau berjaya mencari solution, kesemua kucing2 terbiar boleh ditempatkan di satu pusat pengeluaran baja najis kucing hehe..

    selain diberi kebenaran (atau lesen) utk mengutip derma utk menjaga kucing ini, pusat2 ini boleh menjana wang sendiri dgn menjual baja..

    settle problem..

    sebab saya nampak banyak sangat kucing2 terbiar dan selalu ada kotak diletakkan di area ofis bila check ada anak2 kucing comel didalamnya.. tapi saya tak boleh ambik sebab di rumah dah ada beberapa ekor kucing..  
Page 1   (Total 1 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Channel - Idea Bisnes


https://www.youtube.com/channel/UCsO-MY8KvW6kitzwqHptapA

Kami akan memaparkan senarai idea perniagaan yang menarik di Malaysia. Klik link diatas untuk melihat senarai video di Youtube.com dan jangan lupa LIKE dan SUBSCRIBE untuk mendapatkan makluman video terbaru dari kami!
Cara Niaga Nasi Lemak RM1 yang Paling Betul - CT Garden KL
Ramai peniaga menjual nasi lemak RM1. Tetapi tidak ramai yang mengetahui cara yang betul untuk menghasilkan keuntungan. Lihat bagaimana restoran ini berjaya menarik pelanggan pelbagai peringkat bajet untuk menikmati keenakan nasi lemak dan pilihan lauk pauknya.
Nasi Beriani Gam dari Baghdad ke Putrajaya
Nasi Biryani Gam adalah diantara makanan yang paling sedap di Malaysia. Cara masakannya rumit dan resepinya adalah hasil kepakaran turun temurun. Kami cuba mencari dari mana asal perkataan Biryani Gam. Dari Putrajaya, ke Batu Pahat, ke Melaka, ke India, ke zaman Mughal India dan semakin jauh sehingga seribu tahun dahulu... di Baghdad.
Kehebatan Nasi Lemak Kuah Kuning
Apa yang menyebabkan nasi lemak sedap? Adakah nasinya, sambalnya, kuahnya atau komponen lain nasi lemak? Kami melawat Kak Ina, seorang peniaga nasi lemak yang amat terkenal di Taman Maju Jaya, KL. Mari ikuti perjalanan kami :-)
Makanan Eksotik dan Unik di Temerloh Pahang
Makanan eksotik biasanya ada peminat yang tersendiri. Jika dikenakan dengan menu masakan yang sesuai, peminatnya akan sentiasa datang walaupun dari jauh. Kelebihan meniaga makanan yang eksotik adalah kurang pesaingan. Kadang-kadang di sesebuah bandar anda seorang sahaja yang berniaga makanan tersebut
Berniaga Kuih dari Rumah dengan Instagram
Zaman media sosial tak perlu lagi menjual kuih di tepi jalan. Berniaga dari rumah pun pelanggan datang berduyun-duyun. Lihat bagaimana Kak Zu menggunakan Instagram untuk menarik pelanggan datang membeli. Habis licin setiap hari :-)