Cara Mula Bisnes Makanan yg Berjaya. 3 Tips Asas yg Wajib Anda Tahu.
BizMakanan - Thu 4/Apr/2019 11:00am [Last Comment]
Saya nak share 3 tips untuk kejayaan bisnes makanan anda. Ia cara mula bisnes makanan yang berkesan.

Tips 1: Makanan kena betul-betul sedap. Nak tahu makanan anda sedap atau tak, kena rajin bagi kawan2 dan jiran2 test. Dan terima komen mereka dengan hati terbuka. Seterusnya memperbaiki masakan anda.

Tips 2: Berbaik-baik dengan peniaga makanan disekeliling anda. Ini sangat membantu anda mencari tempat niaga yang strategik, mencari pembekal bahan makanan yang lebih murah dan banyak lagi

Tips 3: Sebelum meletakkan harga, kena rajin survey dulu harga-harga peniaga lain. Sebab pelangan nie suka membanding-bandingkan harga dengan peniaga lain. So janganlah harga makanan anda terlalu jauh dgn peniaga lain.

Saya juga ada tulis banyak tips2 bisnes makanan percuma di blog saya di bawah:

http://www.hairul.com/blog/cara-niaga/

Tentu ramai ada tips yg lebih menarik untuk cara mula bisnes makanan. Boleh kongsi di komen. tqvm.

Niche: Ingin Berniaga | Bisnes Roti Dan Bakeri | Diskusi Bisnes
     
  1. Linkman - Fri 5/Apr/2019, 11:17am
    Betul tuan.. ramai peniaga pasar malam yg menjual makanan yg rasanya tak berapa sedap. setakat cukup2 makan sahaja. dan tak ada keinginan utk mengubahnya. saya pun pelik kenapa... kalau dah sumber pendapatan berniaga makanan di pasar malam, kenapa tak nak buat betul2...  
  2. Wahmarketings - Sat 6/Apr/2019, 12:45am
    Kalau buaat betul betul pun ada kos kat situ. nak sedap tapi murah. ada pulak dah beli dah makan sedawa pergi viral pulak kedai si polan jual mahal.  
  3. BizMakanan - Sun 7/Apr/2019, 1:19pm
    Penah juga tanya kat peniaga makanan.. kenapa tak perbaiki lagi masakan mereka.... jawapan dia... buat mcm mana pun... tetap ada org yg suka dan ada yg tak suka....

    Nak semua org suka masakan kita mmg mustahil.. tapi bila kita perbaiki masakan kita.. kita menambah peratusan pembeli yg membeli produk kita.. sendiri yg untung..  
  4. Romzi 4 - Sun 7/Apr/2019, 3:36pm
    Kbnykan pniaga makanan mniaga syok sendiri..buat asal boleh je  
  5. BizMakanan - Thu 11/Apr/2019, 12:06pm
    Mungkin mereka kurang ilmu masakan. So kena usaha sentiasa menambah ilmu masakan..  
  6. Uchoose 2 - Fri 12/Apr/2019, 5:15pm
    Tahniah Tuan Hairul atas blog anda cara memulakan bisnis. (ada fb tak , saya nak follow).

    Walaubagaimanapun, masih banyak lagi perlu peniaga-peniaga kita belajar dari segi kualiti makanan, performance, SOP hingga service terbaik untuk pelanggan2.

    Jadi, macam mana jika akak-akak yang buka restoran jual nasi lemak dengan makcik yang berniaga bawah pokok takde sewa tapi Nasi Lemak harga sama? hrmmmm  
  7. Erin Girlz - Fri 12/Apr/2019, 5:26pm
    cukup geli geleman melihat peniaga usik makanan, buat burger atau handle kuih dgn tangan. ade yg ketawa terbahak-bahak tanpa memakai mask tutup mulut. ayaq lioq mercik masuk dalam makanan eeewww.. ada yg genyeh hidung dan genyeh dahi dgn tangan, lepas tu pegang mknan. ada yg jilat jari utk ambik plastik makanan.. memang sis kalao pegi pasar mlm akan tengok dulu siape yg jual.

    standard kebersihan di malaysia especially pasar malam masih di tahap yg rendah.  
  8. BizMakanan - Mon 15/Apr/2019, 4:04pm
    dgn memberi extra penjagaan kebersihan, akan menambah lagi customer .
    pernah juga tgk harga penjual tepi jalan lagi tinggi dari harga di kedai makan. tapi tak semua lah..  
Page 1   (Total 8 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.