Cara-Cara Memohon Pembantu Rumah Asing (Bibik) Secara Permohonan Individu
Rahman - Thu 3/Dec/2009 6:34pm [Last Comment]
Ini adalah susulan kepada topik yang dibuka oleh En. Badrul Shah. (Bibik Ambil Sendiri Atau Bibik Guna Agensi: Mana Satu Lebih Baik?)

Seperti yg En Badrul tahu, ada 2 cara untuk mendapatkan pembantu rumah asing (PRA) / bibik.

Samada dengan agensi atau 'permohonan individu' (sendiri). Orang yg memilih cara individu biasanya sebab lebih murah, atau mahu dapatkan bibik dari tempat2 tertentu di Indonesia.

Cara 'permohonan individu' ialah kita kena contact salah seorang 'ibu' iaitu orang yg akan menguruskan urusan passport bibik di indonesia. Ibu ini biasanya berulang alik Malaysia-indonesia. Ibu-ibu ni ada banyak dan biasanya dikenali berdasarkan recommendation dari friends yg pernah berurusan with them. mana-mana ofis lama biasanya ada contact dgn salah sorang ibu ni. ask your officemates (yg senior2)

Tanpa bantuan 'ibu' ni adalah mustahil untuk kita sendiri ke Indonesia utk uruskan passport tu. Ibu akan datang berjumpa anda dengan a few pictures of bakal-bakal bibik yg anda kena pilih. Baca betul2 maklumat each bibik, think & then select one.

Ibu biasanya charge around RM3000 (depends.. ada yg lg murah, ada yg lagi mahal) . Apabila bibik bekerja nanti, 3 bulan pertama tak perlu bayar gaji. Gaji mula dibayar utk bulan ke 4.

Permohonan (Individu) untuk Pembantu Rumah Asing (PRA)
=====================================

1) Pergi ke Pejabat Imigresen di Pusat Bandar Damansara
Dapatkan satu set borang-borang (RM2) utk Pembantu Rumah Asing - tanya di kaunter bawah dekat escalator. Anda akan diber satu set borang2.

- Borang PRA1
- borang Permohonan Pas lawatan
- Borang Permohonan untuk visa
- borang Personal Bond (perlu dimatikan dgn stem RM10)
- borang Kontrak kerja (Contract of Employment) - Kontrak adalah 2 tahun. fotostat 4 copies dulu sebelum penuhkan. then matikan each one dgn stem (4 x RM10).
- borang Perakuan daripada majikan yg tidak menggunakan agensi berdaftar (permohonan individu)
- borang Perakuan pengambilan pembantu rumah asing beragama islam (Yg ni tak perlu penuhkan sebab i beragama islam. this is for those yg bukan islam tapi ambil bibik islam)

disediakan oleh anda
=============
- salinan IC husband & wife
- salinan sijil kahwin anda
- salinan surat beranak anak2 anda
- pengesahan/bukti pendapatan suami isteri (income household mesti lebih RM3000 sebulan)

disediakan oleh 'ibu'
==============
- salinan passport pembantu rumah asing / bibik
- laporan perubatan pembantu rumah asing / bibik

2) Penuhkan kesemua borang. Di aras 3 imigresen (tempat u kena submit borang2 tu nanti) ada cara2 isikan borang ditampal pada dinding.
Bila dah complete, submit. You will get surat 'akuan penerimaan' & a phone number to check samada yr application diluluskan atau tak.

3) After a few days - call them and ask. kalau lulus, pergi ke imigresen semula dan dapatkan apa yg dipanggil 'calling card'. Calling card adalah sebenarnya kelulusan/pengesahan permohonan pas lawatan kerja sementara (diberi 2 salinan, satu utk kita simpan satu lagi utk bibik). Bayar RM430 dan dapatkan resit.

4) Pos kan (pos berdaftar) 1 copy of 'calling card' dan original receipt RM430 yg dibayar - pos ke ibu semasa dia ada di indonesia. Ibu akan pass pd bibik.

5) Pada hari bibik datang ke malaysia, anda kena datang ambil. Depending on yr bibik / ibu location in Indonesia, ada yg naik air asia (you kena ke LCCT) atau ke Jeti Pulau Ketam di port klang. (nama je pulau ketam - jeti tu dekat port kelang sebenarnya, bukan di pulau)

6) Selepas bibik selamat sampai di Malaysia anda kena buat FOMEMA (medical check-up for bibik). Pergi ke FOMEMA (juga di Pusat bandar damansara, tak jauh dari Ofis imigresen tu) buat appointment dengan mana-mana klinik yg berdaftar. Anda kena bayar RM190 - dibuat dalam bentuk wang pos (boleh dibuat di Arab-malaysian bank dibawah ofis Fomema tu). Lepas selesai, anda akan dapat nama Klinik for medical checkup & klinik for X-ray. (boleh jadi 1 klinik, boleh jadi 2 klinik yg berlainan).

Date for appointment ke klinik adalah open (must be done within 1 mth max.). Tapi sebaik2nya buat minggu ke dua. Ini supaya bibik dapat menyesuaikan diri dgn environment malaysia & tak keletihan. Once done, the result will be available usually within 10 days. Boleh check di laman web fomema.

7) Once medical checkup completed, pergi ke Imigresen semula utk dapatkan 'pelekat' Visa yg akan ditampal pada passport bibik.

8) Then kena buat i-Kad utk Bibik - di aras yg sama - Aras 3 imigresen. Bibik mesti hadir. Usually i-Kad siap within 1-2 months
- kena buat gambar bibik. Disitu ada banyak kedai gambar.

For the second year
============
9) After 10 mth bibik bekerja with u (at least 2 mth sebelum visa tamat), you need to go to FOMEMA semula for medical checkup for her second year (another RM190). Only the fourth year onwards tak perlu renew FOMEMA dah.

10) After FOMEMA completed, need to pay Imegresen/Visa about RM 445 for the second year

If bibik nak balik bercuti ke indonesia after 2 year contract tamat dan nak sambung kerja dgn anda
=================================
11) Again repeat Fomema (RM190) two mths before visa tamat
12) renew visa for the third year (RM445)
13) Pergi ke Kedutaan Besar Indonesia (di Jln Tun Razak berhampiran RHB, berhampiran simpang ke bukit bintang)
- Buat surat mengatakan Bibik bekerja dgn anda dan ingin balik bercuti dan nyatakan tarikh tamat visa.
- Buat pertukaran alamat di passport bibik. Pertukaran alamat dari alamat lama di Indonesia kepada alamat majikan baru (anda). Siap dalamasa 2-3 jam. Bibik perlu hadir sekali.
- perlukan salinan IC anda.

Niche: Pembantu Rumah Asing
 
1. Zamzarina Zambri - Fri 4/Dec/2009, 1:59am
Terima kasih saudara Rahman atas penerangan yang panjang lebar. Pasti berguna kepada sahabat2 semua.

* P/S: Awak pegawai imigresen ke?? hehe...  
2. Badrul Shah - Fri 4/Dec/2009, 8:12am
Thanks Rahman. Sangat jelas & mudah diikuti.

Susahnya bibik ambil sendiri. ingatkan 2-3 steps shj. Ini yg buatkan kena fikir banyak kali nak buat cara ni!.

anyway, I rasa you boleh buat bisness menolong orang2 yg nak buat cara ni. Charge lah RM500 ke. Kalau RM500 i sanggup, still untung.  
3. Rahman - Fri 4/Dec/2009, 8:53am
Kak Zam - i tak kerja di imigresen. cuma i pernah ambil pembantu rumah sendiri. Then a few friends tanya macamana, so instead of lecturing mereka a few times, i decided to write satu panduan mudah dlm word doc. Guide diatas adalah saya copy & modify sikit dari guide tu.

En Badrul Shah - ya kawan-kawan saya berikan saya RM100-200 setiap kali saya dapat bantu mereka. tapi saya tak bersedia untuk jadikan ini mata pencarian tambahan. Saya takut nanti saya dilabelkan 'ulat' oleh pihak imigresen jika saya selalu melilau di Pejabat Imigresen (Pusat bandar damansara) tu.  
4. Badrul Shah - Sat 5/Dec/2009, 11:41am
Rahman - never mind. This guide shj dah very useful to me. Satu lagi u boleh buat duit buat ebook pasal cara2 nak ambil bibik ni. ebook biasa org malaysia jual dalam RM40-RM70 each. then buat lah program affiliate. I skrg tgh cuba2 jual ebook pasal Ternak Ikan Talapia. Kalau ada org beli, i dapat komisen sikit.  
5. Iman 3 - Sun 17/Jan/2010, 1:35pm
E. Rahman -Terimakasih infonya sangat bermanfaat dan mudah dipahami...,

Wah, susah juga, mesti banyak masa.., urus PRA/bibik secara individu.., apalagi kami pada sibuk kerjaan.

Jika si bibik status pelancong dulu dengan masa 30hari, bisa BANTU tidak urus...? bagaimana dan berapa lama permit beres semua/legal-nya..? saya berharap tunggu info by email ini..., Trims.  
6. Rahman - Sun 17/Jan/2010, 5:48pm
Iman 3, saya sebenarnya bukan seorang agen. Saya rakyat biasa yg mendapatkan PRA (Pembantu Rumah Asing) dari Indonesia secara permohonan individu.

Minta maaf ye, saya tak dapat bantu / tidak tahu sama ada status pelancong boleh ditukar kepada PRA.  
7. Sue 16 - Mon 18/Jan/2010, 4:01pm
Salam.EnRahman,saya baru je kena tipu dgn agen.dah bayar full 6k.maid lari since dah 2bln setengah kerja.kalau EnRahman dpt tlg, saya nak temp.maid untuk sebulan...saya sakit & plan nak buat operation dlm next week.  
8. Abdul Halim Bin Ali - Fri 22/Jan/2010, 11:11pm
sue 16..nie le masalahnya....dah bayar full payment maid pulak lari....bisa sakit kepala gue!!!!!.....saya pun baru nak plan ambik 'maid' jugak tahun nie.....harap2 okey....kena pantau agen2 nie...  
9. Siti Aizah - Sun 24/Jan/2010, 5:52pm
macamana kalau bibik tu memang dah ada di sini! Apa proses yang perlu dilakukan yekkkkk....boleh rely kat e-mail saya.....  
10. Aziz Muda - Sat 30/Jan/2010, 3:11pm
bibik saya dh masuk dgn visa pelancong 30 hari..saya sebenarnya tak tahu perkara ni kerana semuanya diuruskan oleh tekong yg selalu uruskan keluar masuk diorang ni..ingat dia dah buat urusan sebelum masuk..tapi dia tak buat apa2 pun..harap ada sesiapa dapat membantu atau tahu cara camana nak daftarkan bibik secara sah..terima kasih byk.  
11. Rahman - Sun 31/Jan/2010, 6:15am
Jika bibik tu dah ada di malaysia dan dah ada laporan perubatan dari klinik/hospital di indonesia yg diiktiraf kerajaan malaysia, why not you try proceed ke Imegresen, tanya dulu.

I tak sure bab2 law ni, maksudnya adakah dibenarkan untuk convertkan pas lawatan bibik kepada 'Multiple Entry Visa' seperti yg tertulis pada passport bibik saya sekarang.

One thing yg saya sure kalau bibik tak ada laporan perubatan tu, gerenti tak lulus punya.  
12. Azhar Ampang - Fri 5/Feb/2010, 3:17pm
En. Aziz Muda,

Kalau berminat,saya boleh bantu. Sila berhubung ngan saya di talian 019-2700016 atau e-mail kepada saya.  
13. Anita - Tue 9/Feb/2010, 5:49pm
Saya amat berterima kasih di atas nota yang En Rahman berikan. It saves me a lot of time and hassle compared to my previous experience 2 years back. Terpaksa berulang ke sana kemari kerana cuba melengkapkan dokumen dokumen tersebut.

Selain itu saya juga diberitahu, Indonesia sekarang lebih strict dalam penghantaran maid. Especially Jakarta. Medan still ok.

Sebagai membalas jasa semua di sini, saya telah menanyakan soalan En Aziz di jabatan Imigresen WP.

Saya diberitahu status visa pelancong boleh ditukarkan ke permit di HQ sahaja. Tetapi ia mestilah berkenaan kes yang berat berat sahaja seperti menjaga bapa yang sakit tenat, basically life and death cases. Jika setakat jaga anak, Imigresen tak akan layan dan meminta majikan menghantar bibik pulang dan mendapatkan visa dari negara asal sebelum masuk ke sini. Saya diberitahu setiap kes akan dibawa ke Jahkim (tak berapa pasti namanya), satu badan di dalam imigresen yang akan membuat penilaian dan memutuskan bahwa layak atau tidak bibik diberi visa dari sini sahaja dan tak perlu pulang ke negara asal.

I hope the info helps.  
14. Anita - Tue 9/Feb/2010, 6:03pm
Nota tambahan:

Sekiranya En Aziz mempunyai medical report dan salinan pasport bibik, saya sarankan En Aziz ikuti procedure En rahman di atas. Pergi ke pejabat imigresen dan dapatkan calling visa untuk bibik. Siapkan dokumen dokumen tersebut dan bayar levi. Setelah itu, hantar bibik balik untuk dapatkan visa dari konsulat disana. Masuk semula dan bolehlah diteruskan dengan proses fomema.  
15. Cinobil - Mon 15/Feb/2010, 5:53pm
Nota Tambahan

Memohon Pembantu Rumah dari Indonesia atau negara-negara di dalam senarai Jabatan Imigresen Malaysia.

Kes 1 (calon maid lari ada pasport dan permit sudah tamat)

Sekiranya anda sudah mempunyai calon pembantu rumah (kes lari dari majikan lama) .
1. Dapatkan maklumat diri maid itu sendiri sudah berapa lama dia tinggalkan majikan asalnya) Ini kerana kemungkinan besar majikan asalnya telah membuat laporan pembantu rumah lari di balai polis atau di jabatan imigresen dengan bayaran RM250. Maid tadi telah di black list (rekod peribadinya termasuk pasport dan nama). So maid tadi tidak lagi boleh masuk M'sia melalui pintu masuk yang halal.
2. Sekiranya anda masih inginkan maid ini, sila bawa maid ini ke Jabatan Imigresen terdekat di bahagian Penguatkuasaan Bahagaian Serah Diri untuk di soal siasat. . Kerja naik turun tangga ini perlulah dilakukan oleh anda sendiri dengan menggelar diri anda sebagai "orang yang membantu" dan maid itu mestilah sentiasa bersama anda sepanjang anda di jabatan imigresen sehingga soal siasat dibuat. proses pendokumen mengambil masa seminggu dan sila dapatkan no. phone pegawai imigresen yang bertugas untuk mengetahui status.Ketika di soal siasat..maid tadi perlu menceritakan sebab mengapa dia lari dari majikan asal dan kadang kala pegawai akan tanya maid itu siapakan anda? so awal-awal lagi anda mesti jelaskan pada maid itu anda adalah orang yang akan membantu maid ini di jabatan imigresen ini. Selepas soal-siasat.. Pegawai Pendakwa Raya Jabatan Imigresen akan meluluskan permohonan permit periksa keluar jika maid tadi tiada kes laporan polis dia pernah membuat jenayah. So hubungi lah pegawai imigresen tadi untuk mengetahui status maid itu lulus atau tidak..sekiranya lulus, anda dan maid tadi dikehendaki membayar kompaun overstay sebanyak RM30/sehari dari tarikh permit tamat sehingga hari soal -siasat sahaja. Sekiranya anda memang inginkan maid ini..so sharelah duit sama-sama bayar..Walau bagaimanapun rayuan boleh dibuat dengan kemukakan surat rayuan dari maid tadi dan mengadap Pengarah Imigresen. Kebiasaanya KSU yang akan membantu anda untuk mendapatkan kelulusan pengurangan. Bergantung kepada penceritaan maid itu di dalam surat rayuan yang ditulis tangan dan jelas itu. Pasport aid itu mesti sentiasa di bawa sepanjang masa ketika urusan imigresen. Dan jangan risau...sebaik maid tadi di soal siasat...maid itu masih boleh bergerak bebas dan sebaiknya...anda nasihatkan supaya maid tadi duduk diam diam di rumah bersama passportnya.
3. Apabila bayaran teah dibuat, imigresen akan mengeluarkan Permit Periksa Keuar yang telah di sealed pada hari yang sama pembayaran. Tempoh permit temporary stay yang diberi biasanya 3 hari dari surat periksa keluar..Beli tiket kapalterbang atau feri cepat cepat...hantar dia balik ke Indonesia segera...pastikan dia bawa passport nya..surat periksa keluar original dan tiket balik sepanjang di lapangan terbang atau jeti.
4. Kerajaan M'sia akan hanya membenarkan 2 bulan untuk kembali ke M'sia setelah pulang ke Indonesia atau negara asalnya.

Kes 2 (Maid lari , ada pasport dan permit mati) tetapi tak berani ke imigresen.

1. Sila cari syarikat Pangkal Rezeki Sdn. Bhd. untuk urusan balik ke negara asal..biasanya bayaran kompoun RM300 dan RM100 urusan pas keluar. Kelulusan berdasarkan syarat-syarat..Sebuah syarikat yang di iktiraf MOHA..sila layari http://www.mmail.com.my/content/response-articles-%E2%80%98malay-mail%E2%80%99-home-affairs-ministry

dan tidak jelas sekiranya maid ini boleh masuk semula ke M'sia dengan VDR (Permit Perjalanan Sementara) untuk pembantu rumah asing.

Kes 3 (maid lari, tiada pasport tapi permit masih hidup)

1. Sekiranya anda alami masalah ini..calon maid yang anda pilih tapi maid tidak ada passport tapi permit masih hidup)
2. Bantu dia carikkan semula majikan asalnya untuk dapatkan pasport. sekiranya sukar...guna proses yang pertama di atas...pergi ke imigresen malaysia bahagian penguatkuasaan dan serah diri.
3. Untuk kes ini, kemungkinan maid ini akan di tahan.

atau sila hubungi syarikat Pangkal Rezeki Sdn. Bhd. untuk dapatkan bantuan..

Proses Permohonan Pembantu Rumah untuk Kes 1 setelah 2 bulan berlalu...

0. Sediakan duit secukupnya (Kebiasaannya antara RM1500 ke 2000) untuk urusan agen indonesia yang akan menguruskan maid anda di indonesia...urusan yang maid anda perlu uruskan di sana ialah.memperbahurui passport....membuat pemeriksaan doktor...senarai klinik boleh didapati di website http://imi2.imi.gov.my/bm/perkhidmatan/im_Separa.asp

dan pembelian tiket ke Malaysia.

Pastikan maid anda tidak masuk ke Msia dengan menggunakan pas lawatan biasa atau pas jalan jalan...pas lawatan dengan "Rujukan" VDR sahaja di benarkan masuk untuk bekerja sebagai pembantu rumah

Ajen di indonesia yang dipercayai boleh dicari oleh maid anda sendiri di sana. Setelah duit di bayar..maid anda perlu memperbaharui passport dan buat medical checkup di tempat berdekatan dia...tetapi klinik dan hospital itu mesti diiktiraf oleh kerajaan malaysia dari senarai http://imi2.imi.gov.my/bm/perkhidmatan/im_Separa.asp

Maid anda boleh buat medical checkup terlebih dahulu.

Sekiranya passport dan pemeriksaan telah siap, minta maid atau agen di indonesia hantar salinan passport, laporan medical checkup yang asli dan 2 keping atau 3 gambar maid yang terkini dengan pos laju kepada anda,

1. Kemudian ..Sila ke imigresen dan dapatkan satu set salinan borang permohonan pembantu rumah PRA percuma di kaunter Nombor bahagian pengambilan pembantu rumah PRA( Bahagian Pekerja Asing)

2. Isikan semua borang PRA dengan pen hitam dan huruf besar.

3. Sebelum balik dari jabatan imigresen itu sila lihat contoh-contoh di papan kenyataan cara cara mengisi borang..Kekeliruan biasanya di borang PLKS Borang permohonan Pas lawatan dan borang VISA , Personal Bond, Perjanjian Pekerjaan Contract of Employment.
4. Pastikan semua di tulis pencil terlebih dahulu sebelum pulang ke rumah untuk mengisi maklumat dengan ball pen hitam.
5. Sebaik anda selesaikan bahagian yang anda tahu...pastikan borang perakuan pembantu rumah Asing Islam wargenegara Indonesia Lampiran B di hantar segera pada agen atau maid yang berada di indonesia. Borang ini tercatat saksi dari Indonesia. Pastikan agen itu mengisi bahagian ini dengan cop rasmi dan pulang segera kepada anda.

Sementara menunggu dokumen dari indonesia, pastikan anda sudah tahu nama penuh maid, no passport, tarik luput, tempat dikeluarkan

5. dapatkan saksi dai pegawai kerajaan atau guru besar sekolah di bahagian Personal Bond, Perjanjian pekerjaan dan perakuan pembantu rumah beragama islam.(borang perakuan pembantu rumah asing beragama islam Lampiran A) ini tidak sama dengan borang perakuan pembantu rumah asing islam wargenegara Indonesia Lampiran B)
6. Isikan juga borang perakuan majikan tidak menggunkaan ajen ...jika anda menggukan ajen di indnesia...sila dapatkan nama dan alamat ajen di indonesia itu.
7. Photostat 1 set borang permohonan...4 keping Perjanjian Perkerjaan aggrement of employment. Bawa borang yang telah siap termasuk borang perakuan pembantu rumah asin Lampiran B tadi ke LHDN.
8. Matikan 1 keping Personal Bond RM10, 4 keping agrement of employment RM40... jumpa RM 50...
9. Sebaik dokumen dari indonesia seperti salinan passport, laporan medical check up dan gambar sampai...tampal gambar maid di borang PRA, dan LPKS (VDR) permit pas lawatan....pastikan semua salinan yang diminta di bahagian checklist di sediakan...seperti
i. salinan kad pengenalan suami- isteri
ii. salinan gaji 3 bulan suami-isteri...sila layari syarat-syrat kelayakan memohon pembantu rumah di http://imi2.imi.gov.my/bm/perkhidmatan/im_Separa.asp

atau ada tercatat di borang yang anda ambil
iii. penyata AE cukai atau penyata kwsp
iv. sijil kelahiran anak anak...
v. bil utility bil elektrik atau air bukti alamat tempat maid bekerja..
vi. sijil kawen..
vii. salinan pasport maid
viii. laporan perubatan maid.

8. hantar dokumen ke imigresen tempat anda ambil borang awal awal dulu.

9. Tunggu sehingga 3 hari proses...dapatkan no. phone pegawai yang terlibat...memudahkan urusan ...

10. apabila siap ...dokumen yang dikenali sebagai VDR (visa permit lawatan sementara dengan rujukan pembantu rumah asing) akan diserahkan kepada anda.)

11. Buat bayaran pada hari yang sama RM 450 untuk pembantu rumah indonesia.. jumplah ini termasuk VISA, LEvi dan process untuk stiker permit pembantu rumah kelak.

12. 2 salinan VDR akan diberikan...satu salinan untuk anda...dan satu lagi untuk dihantar pada maid di indonesia.
13. Hantar kan guna pos laju dokumen VDR dan resit original RM450 tadi ke maid anda di indonesia. (pastikan resit tadi telah diphotostat untuk simpanan anda sendiri)

14. Apabila maid di indonesia terima surat VDR dan resit ori tadi...suruh maid beli tiket kapal terbang atau feri...

15 bawa pasport, VDR dan resit semasa perjalanan ke malaysia...

16. Anda wajib datang jemput maid di lapangan terbang atau jeti (laluan masuk Msia yang halal) pastikan salinan kap pengenalan telah di buat banyak keping) ini kerana anda seorang sahaja yang dibenarkan masuk sehingga ke pintu imigresen untuk mengambil maid anda. )
Sediakan juga duit RM 1 untuk airport tax atau permit masuk. RM 40 untuk bayaran escort oleh polis bantuan.

17. Apabila maid dan anda selamat keluar dari airport....anda ada masa 30 hari untuk aturkan appointment dengan klinik untuk pemeriksaan FOMEMA

18. Bawa passport ke pejabat FOMEMA berdekatan...

19. Bawa wang pos atau postal order RM 190. Tak boleh cash money..untuk bayaran maid perempuan.

20. Pilih senarai klinik dan doc yang berdekatan dengan tempat tinggal anda atau sebaik baiknyer klinik yang mempunyai x-ray sekali...tuliskan kod klinik dan kod doc. seperti di senarai di papan kenyataan di pejabat FOMEMA atau layari website FOMEMA...http://www.fomema.com.my/html/docavail.php

Borang juga boleh didapati di website fomema.com.my

anda perlu mengisi nama maid, kod kerja maid...nama anda...kot majikan anda...alamat rumah...no k/p dan tandatangan...juga masukkan kod klinik dan kod doc.Setalah pendaftran dan bayaran di buat...

21. Tunggu sehingga seminggu....then check online fomema.com.my samada status anda sudah ok atau tidak..jika ok..segera ke

22. jabatan imigresen bahagian PRA pebantu rumah Asing...bawa passport maid.. dan resit asal yang anda telah berikan pada maid ketika ke Msia...dan serahkan pada kaunter...tunggu dalam 2 ke 3 jam...kemudian nama anda dipanggil dan stiker pembantu rumah maid anda telah dilekatkan di passport dia. Di sini anda tidak perlu buat ape ape bayaran lagi kerana anda telah membuat bayaran RM 450 semasa mengambil VDR tadi. Permit ini hanya untuk setahun . Pastikan anda memperbaharui 3 bulan sebelum tamat tempot seperti catatatan dari En. Rahman. kompaun overstay RM100 jika lewat kurang seminggu renew. ..FOMEMA hanya tidak diperlukan lagi setelah bekerja pada tahun ke 5. so jimat RM190.

Sekiranya apa apa terjadi...maid lari atau ingin pulag ke kampung...pergi ke imigresen untuk dapatkan permit periksa keluar..


Sekian...  
16. Ena 3 - Fri 19/Feb/2010, 10:09am
Saya ada bibik yang pakai visa pelancong.Macamana nak buat prose kat Malaysia.Saya tak nak bibik balik ke Indonesia selama sebulan..macamana ye...medical dari Indonesia dah ada.  
17. Azhar Ampang - Fri 19/Feb/2010, 10:44am
Kalau berminat,saya boleh bantu. Sila berhubung ngan saya di talian 019-2700016 atau e-mail kepada azhar@sspsb.com.my  
18. Azhar Ampang - Mon 22/Feb/2010, 10:23am
Ena 3 , Kalau berminat untuk convert kepada permit ,saya boleh bantu. Sila berhubung ngan saya di talian 019-2700016 atau e-mail kepada azhar@sspsb.com.my.
Sya boleh bantu dengan kos termurah, jamin selamat dari tertipu dan ikut undang-undang.  
19. Azhar Ampang - Mon 22/Feb/2010, 11:15am
Lihatlah penipuan penipuan melalui :

http://www.pliner.net/appmb2/100c40/228537  
20. Rahman - Sun 28/Feb/2010, 7:42pm
Anita, Cinobil & Azhar Ampang.. Thanks diatas info yg details. Saya tak ada info baru sebab bibik saya ok tak buat kerenah. Thanks again :-)  
21. Mohd Fuad Salim - Thu 4/Mar/2010, 11:03am
Ena 3 boleh call saya kalau minat.atau email saya fuadsengrs@hotmail.com. saya boleh terangkan tanpa bayaran atau ditipu.  
22. Mohd Fuad Salim - Thu 4/Mar/2010, 11:12am
Sekarang banyak kes penipuan pasal maid. saya dah terkena dan banyak pengalaman. kalau maid masuk guna visa pelancung pun boleh kita daftar. tapi di HQ putrajaya saja. pasal lulus atau tak seperti kata anita bergantung juga. saya punya alasan jaga anak tapi lulus juga. ini kerana mungkin saya kerja kerajaan. kalau awam saya tak pasti. sekarang ejen pun pandai. kadang2 mereka sengaja maid itu untuk lari supaya mereka dapat untung. itulah sikap melayu suka kenakan melayu juga. sapa2 ada kemuskilan boleh berhubung dengan saya. sama2 kita tolong antara satu sama lain supaya jng kena tipu.  
23. Aziz Muda - Thu 4/Mar/2010, 2:12pm
Salam..seprti mana post saya terdahulu,maid saya pun masuk guna visa pelancung..saya tanya agen sana-sini..mereka kenakan caj antara 3k - 5k.
Akhirnya saya buat sendiri semua urusan,pergi ke Imegresen HQ,apply dan Alhamdullilah dah lulus!..bayar kt Imegeresen RM960+ RM190 Fomema.
Semuanya selesai dgn kos RM1250.  
24. Zaidi 11 - Sat 20/Mar/2010, 6:36am
En Aziz,

maid pakai visa pelancong, boleh ye terus daftar?

tq  
25. Aziz Muda - Fri 26/Mar/2010, 12:55pm
Bukan blh terus daftar...tp kena mohon dgn imegresen..isi borang n apply.Lulus atau tidak bergantung kpd pd mereka.  
26. Akmalhazim - Sat 27/Mar/2010, 12:03pm
En Rahman, tumpang tanya, masih buat lagi ke kerja2 membantu utk daptkan PRA secara individu tu......maid saya buat hal.....sila respon....mintak tolong sgt2. tq  
27. Jaja 3 - Mon 5/Apr/2010, 3:17pm
En. Rahman, mohon bantuan kalau kita dah identify maid yang nak keje dgn kita (maid tu pernah kerja di sini tapi terpaksa balik ke Indonesia sebab majikan sebelum ni dah tak nak pakai maid), macam mana caranya nak uruskan permohonan permit baru?  
28. Azhar Ampang - Thu 8/Apr/2010, 12:04pm
Jaja 3 , Kalau majikan lama dah tak nak, tapi u nak..kenapa pulak nak hantar dia balik ??

Pergilah pejabat imigresen, minta tukar majikan. Itu ajerr..Kos pun sya rasa tak lebih rm500.  
29. Kosuk - Mon 12/Apr/2010, 1:58pm
"maid pakai visa pelancong, boleh terus daftar" Soalan saya - Adakah prosedur ini hanya untuk maid Indonesia. Bagaimana dengan maid dari Myanmar atau India, sama tak. hargai feedback sesiapa  
30. Rahman - Mon 12/Apr/2010, 6:07pm
Akmal & Jaja.. saya tak expert sgt cuma ambil maid utk saya dan 2-3 kawan shj. (Pembantu rumah baru - kontrak baru)

Bila maid saya habis kontrak 2 tahun haritu, kami ke kedutaan indonesia di Jalan Tun Razak, buat pertukaran alamat di passport pembantu rumah. Pertukaran alamat dari alamat lama di Indonesia kepada alamat majikan (saya). Ini adalah tahun ke 3 pembantu rumah saya. Jadi tak ada kontrak dah (sebab kontrak tu 2 thn shj), just trust to each other.

Minta maaf ye sbb saya tak tahu jawapan kpd soalan u all.  
31. Naz 4 - Tue 13/Apr/2010, 8:47pm
Salam semua,

Pembantu rumah sy telah lari dari majikan asalnya, lebih kurang 2 tahun yg lepas dgn alasan tidak sangup berkerja dengan majikan non-muslim memandangkan dia seorng islam. Sejak dari itu, dia berkerja dengan sy tanpa sebarang masalah. sy sendiri tidak tahu kemana hendak dihantarkan beliau pada masa itu, dan dia turut merayu2 utk berkhidmat dgn sy. Namun skrng sudah tiba masanya sy rasa utk dia dihantar pulang ke negara asal.

Masalahnya beliau tidak mempunya apa2 dokument asal, melainkan dlm bentuk salinan. Ada sesiapa pernah berurasan dgn keadaan seperti sy ini, di harap dpt memberi pendapat dan bantuan. Sekian.  
32. Aini 9 - Wed 14/Apr/2010, 10:39pm
EN. RAHMAN-NEED UR HELP!!
SY TELAH BUAT FOMEMA UNTUK BIBIK SY TAPI FAILED XRAY SEBAB ADE KESAN2 TIBI..ATAS NASIHAT DOCTOR,SY BUAT XRAY KALI KE 2 TAPI DGN DOKTOR YG LAIN..TAPI OK..TAK ADE KESAN2 TIBI..BILE SY HANTAR KE FOMEMA PADA 13.04.2010, PASTU SY TGK RESULT ONLINE KAT FOMEMA, DIA KATE UNSUITABLE....MACAMM MANE YA..SY MEMANG MEMERLUKAN SANGAT2 MAID NI...TOONG BANTU SY...ADAKAH SY PERLU BUAT XRAY DI TEMPAT LAIN LAGI DAN HANTAR KE FOMEMA?MACAMMANA SY NAK MEYAKINKAN FOMEMA? TOLONG SY!!  
33. Rahman - Thu 15/Apr/2010, 8:44am
Aini, kalau dah disyaki TB lebih baik jangan ambik. Nanti habis semua kaum keluarga u dijangkiti TB. Ini penyakit yg amat dahsyat & teruk.

Cuba tanya ejen tu semula, bukan ke ada jaminan yg pembantu rumah ni bebas drp penyakit. Mesti dia boleh ganti.

Utk pengetahuan, medical checkup yg dilakukan di Indon tak boleh pakai 100% sgt. Saya dah dengar 2-3 kali kes2 macam ni. Pass medical checkup di Indon tapi fail checkup di malaysia  
34. Azhar Ampang - Thu 15/Apr/2010, 12:27pm
Medical Report Indon...Kah ..Kah ..Kah..
Tipu punya report.Saya pernah ada pengalaman...Maid masuk dengan medical dari sana. Berat dan ketinggian maid ntah ke mana mana hala.
Maid tersebut kecil molek (sekitar 40 kg) ngan ketinggian tak sampai 5 kaki. Dalam report, berat 55 kg , tinggi 5 kaki 10 inci.  
35. Azhar Ampang - Thu 15/Apr/2010, 2:46pm
Bila tengok maid, tengok medical report. First impression , kalau terlalu mencurigakan, maknanya medical report tersebut di buat tanpa kehadiran maid tersebut.  
36. Rahman - Fri 16/Apr/2010, 5:54pm
Tambahan Kpd Artikel Atas Sekali
=========================

Check Out Memo (C.O.M) / Memo periksa keluar

- Sebelum cukup 2 tahun kontrak tamat, jika bibik balik ke Indonesia, samada anda pecat, atau lari, atau pulang sukarela, atau pulang kerana hal peribadi (kematian keluarga) dan anda tidak membuat check-out memo dan bibik TIDAK kembali ke Malaysia, maka ia dikira kes lari (walau apa pun alasan anda)

Maka anda tidak boleh ambil bibik baru dan bibik yg lari tu tak boleh datang ke malaysia bekerja dgn org lain.

Anda kena buat
============
1) Laporan polis mengatakan bibik pulang dan tidak kembali ke Malaysia, supaya anda tidak bertanggungjawab keatas diri bibik dimasa2 akan datang. Report RM2 shjh

2) Di Imegresen, anda akan diberi borang Melarikan Diri/Balik Tanpa Check-out-memo. Isikan dan anda kena bayar RM250.

Selepas tu, both majikan dan Bibik clear semula dalam sistem Imegresen.


===============
Jika kontrak tamat 2 tahun, dan anda nak menghantar bibik pulang (tak renew bekerja dgn anda), pun anda kena ke Imigresen dan isikan check-out memo.

- Perlukan Tiket pulang sebagai bukti
- Passport Bibik (tak sure bibik kena ikut serta atau tidak)  
37. Cik Ton - Mon 26/Apr/2010, 12:28pm
Saya nak share recent experience dengan orang yang digelar ibu dari Indonesia. Tak pernah jumpa tapi 1st attempt bawak masuk maid dengan dia successful. Tapi lepas 2 bulan maid buat hal and dapat tau dia baru 16 tahun. Hari2 termenung & salin lagu Hindustan. No choice terpaksa hantar balik and ibu nie (Ibu Teti Musliana) janji hantar ganti on 25th April lepas. Sampai la ni tak dapat contact dia. So tak nak orang lain terkena, kalau ter deal dengan orang yang nama Teti ni, berhati-hati. Tak tau la kalau dia tukar nama. Contact number yang dia pakai 00628126527046. Ada 3 orang lagi my friend yang tak tau untung nasib duit yang dah dibayar. Dokumen dah dapt, calling visa dah keluar, tapi ibu ni hilang. Macamana tu? Boleh buat laporan polis ke atas dakwaan menipu?  
38. Azhar Ampang - Mon 26/Apr/2010, 2:12pm
Cari lah Ajen dari Malaysia, yg kita tahu rumah dan bersedia untuk berjumpa di rumah beliau pada bila bila masa. Biarlah harga nya mahal sedikit sekurang nya ada gerenti jika terdapat sesuatu yg di luar dugaan. Kalau 'IBU', harga mungkin murah, tapi servis nya mungkin tak baik.  
39. Jaja 3 - Wed 28/Apr/2010, 9:59pm
Terima kasih En Rahman & En Azhar kerana berkongsi maklumat yg sgt berguna ni.. saya pun tgh mencari maid, dan kalau boleh nak cuba uruskan sendiri.. tapi tak kenal pulak "ibu" di Indonesia yang boleh tolong uruskan pasport & medical report bakal maid... jadi mungkin terpaksa juga guna ejen yg mengenakan caj yg sgt mahal...  
40. Adieq Liza 2 - Thu 29/Apr/2010, 3:39pm
saya ingin mencari pembantu rumah, tp tak nak melalui ejen sebab caj nya terlalu mahal. ada sesiapa boleh tolong saya tuk dapatlan maid. adieq_yus@yahoo.com  
41. Azhar Ampang - Fri 30/Apr/2010, 3:50pm
Hati hati Adieq , penyataan anda akan terdedah kepada penipuan orang...  
42. Rahman - Sat 1/May/2010, 6:56am
Cik Ton -> Memang saya ada dengar masalah dgn Ibu2 ni. Tapi pengalaman saya dgn Ibu ok dan bibik saya sekarang dah nak masuk tahun 4 bekerja dgn saya.

Susah nak kata mana satu lebih baik. Kalau dgn agen pun saya dengar ada juga masalahnya. Mungkin ikut nasib? Dan nasib saya mungkin baik.  
43. Izyani - Sun 2/May/2010, 7:38pm
saya nak buat pertukaran alamat Bibik saya sbb dia nak balik raya tahun ni.. sy pergi ke kedutaan indonesia tp diaorg ckp tak boleh tukar ats sbb2 tertentu (antara kerajaan indo dan kerajaan m'sia..) ada cara lain tak utk buat pertukaran alamat kat passport?.. setahu sy kalau alamat di pasport tak di tukar Bibik sy kena bayar rm1000 untuk masuk malaysia..  
44. Jaja 3 - Wed 5/May/2010, 4:42pm
En Azhar, tumpang tanya.. betul tak pemahaman saya ni - bakal maid yg masuk guna visa pelancong maksudnya org tu takde medical report dari negara asal.. dia cuma ada passport dan terus masuk ke Malaysia. Harap dapat beri penjelasan. Terima kasih.  
45. Fadzil Yassir - Tue 11/May/2010, 6:40am
Salam semuanya, saya amat tertarik dan meniliti banyak maklumat yang dikeluarkan dan ternyata ianya membantu memberi info yang amat berguna kepada semua(terutama maklumat drp En.Rahman). Saya juga merupakan agen yang ada menyediakan perkhidmatan ini. Namun demikian saya juga ingin menyatakan bahawa kami terikat dengan harga pasaran semasa dalam kalangan agen sedia ada tetapi ianya tidak bermakna pihak kami melupakan tanggungjawab awam sehingga mementingkan keuntungan semata-mata. Pihak kami sedia membantu permohonan persendirian dengan memastikan maklumat dokumentasi pemohon terlebih dahulu sebelum mengenakan caj pada kadar yang berpatutan dan bersedia menyelesaikan permasalahan anda mengikut progress status tahap permohonan anda dari masa ke masa sehinggalah anda mendapatkan visa yang sah drp pihak Imigresen Malaysia.
Hubungi saya melalui email de_cipta@yahoo.com atau hp 0146424777, terima kasih.  
46. Anisa 2 - Wed 12/May/2010, 12:41pm
boleh hubungi saya di 60176267017 atau email di bna_sinar@yahoo.com .Disini saya ada menawarkan khidmat pembantu rumah indonesia dengan harga yang berpatutan, dari jawa timur umur lingkungan 21- 40 tahun , saya juga menawarkan khidmat renewal permit, dan juga menawarkan khidmat dari segi visa pelancong kepada pembantu rumah.  
47. Juesukida - Mon 17/May/2010, 10:27pm
Salam....saya ada nak buat pertanyaan kepada sesiapa yg arif dalam bidang ni..saya dah dapat satu connection dari kenalan yang berada di Indon sekarang utk bawa masuk maid dari sane...saya ada kirim wang pada dia utk uruskan hal di sana..kenalan keluarga itu mengatakan yang semuanya sudah diuruskan dan akan masuk ke Malaysia dengan kadar segera...setelah membaca komen dan nasihat di atas saya agak keliru dengan prosedure yg betul. Berikut adalah persoalan yang bermain difikiran saya..

1) Bolehkah saya buat urusan setelah maid sampai ke Malaysia atau saya perlu dapatkan dulu dokumen sperti yg dinyatakan (salinan pasport & medical) dari Indonesia dahulu dan uruskan di Imegresen sebelum maid masuk ke Malaysia. Saya bercadang ingin uruskan sendiri sebagai majikan.

2)Saya difahamkan kenalan (bukan agen) tersebut akan uruskan segalanya2 di Indon dan akan hantar maid masuk Malaysia dan serahkan maid utk saya uruskan urusan selebihnya dengan imegresen Malysia. Adakah ini benar dan apakah yang patut saya anggap bile kenalan tersebut mengatakan 'semua sudah diuruskan'...

Harap pada yang arif dapat membantu saya...saya agak keliru sekarang ni...maid tersebut akan sampai dalam minggu ini...  
48. Anisa 2 - Tue 18/May/2010, 11:23am
juesukida,,, saya ada membaca masalah yang bermain di fikiran kamu. jika kamu belum dapat salinan passport dan medical dari indonesia ... ini bermakna kamu tak proses untuk kemasukan pembantu rumah atas nama kamu. pembantu ini di uruskan masuk secara passport pelancong . dan kos kamu untuk buat di malaysia adalah sendiri... ini bermakna kamu kena buat JP VISA.. jika kamu tak faham kamu boleh hubungi saya 60176267017  
49. Mohd Fuad Salim - Wed 26/May/2010, 1:22pm
utk jaja. adakah masalah anda sudah selesai kalau belum saya sedia membantu .saya bukan ajen. cuma nak tolong org2 yang membuat visa sendiri. saya baru buat visa untuk maid saya sendiri. mudah jimat wang.  
50. Mohd Fuad Salim - Wed 26/May/2010, 1:33pm
sapa2 ada masalah nak buat visa boleh hubungi saya. saya baru buat visa untuk maid saya. dia masuk guna visa pelancung.untuk sebarang keraguan dan masalah boleh kita share. baik buat sendiri jimat. cuma korban masa sikit. guna ajen mahal dan kadang2 kena tipu.fuadsengrs@hotmail.com  

Start | Page 1 | Next >                  FirstPage ¤ LastPage   (Total 205 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.