Bina Rumah Tanah Sendiri dan Bayar Kemudian
Hafizul Hafiz 2 @ TVT Services
Mon 26/Dec/2022 7:41am [Last Comment]
Bina rumah atas tanah sendiri, bermula rm59k

๐—”๐˜๐—ฎ๐˜‚ ๐—ฏ๐—ถ๐—ป๐—ฎ ๐—ฏ๐—ฎ๐—ป๐—ด๐—น๐—ผ ๐—œ๐—•๐—ฆ ๐—ถ๐—ธ๐˜‚๐˜ ๐˜€๐—ถ๐˜‡๐—ฒ ๐—ฑ๐—ฎ๐—ป ๐—ฑ๐—ฒ๐˜€๐—ถ๐—ด๐—ป
๐—–๐—”๐—ฆ๐—›, ๐—Ÿ๐—ฃ๐—ฃ๐—ฆ๐—” ๐—ฑ๐—ฎ๐—ป ๐—ž๐—ช๐—ฆ๐—ฃ

โœ…๐—ฆ๐˜๐—ฎ๐—ฟ๐˜ ๐—•๐—ถ๐—ป๐—ฎ ๐—ฑ๐—ฎ๐—ต๐˜‚๐—น๐˜‚ ๐—ฏ๐—ฎ๐—ฟ๐˜‚ ๐—•๐—”๐—ฌ๐—”๐—ฅ.
โœ…๐Ÿฏ๐Ÿฌ% ๐—น๐—ฒ๐—ฏ๐—ถ๐—ต ๐—ฟ๐—ฒ๐—ป๐—ฑ๐—ฎ๐—ต ๐—ฑ๐—ฎ๐—ฟ๐—ถ ๐—ต๐—ฎ๐—ฟ๐—ด๐—ฎ ๐—ฝ๐—ฎ๐˜€๐—ฎ๐—ฟ๐—ฎ๐—ป ๐—ธ๐—ผ๐—ป๐˜๐—ฟ๐—ฎ๐—ธ๐˜๐—ผ๐—ฟ ๐—ฑ๐—ถ ๐—ฆ๐—ฒ๐—บ๐—ฒ๐—ป๐—ฎ๐—ป๐—ท๐˜‚๐—ป๐—ด.
โœ…๐— ๐—ฒ๐—ป๐—ด๐—ด๐˜‚๐—ป๐—ฎ๐—ธ๐—ฎ๐—ป ๐˜๐—ฒ๐—ธ๐—ป๐—ผ๐—น๐—ผ๐—ด๐—ถ ๐—œ๐—•๐—ฆ ๐—–๐— ๐—จ (๐—ฏ๐—น๐—ผ๐—ธ ๐—•๐—ฟ๐—ถ๐—ฐ๐—ธ๐˜€ ๐—ฑ๐—ฎ๐—ป ๐—ฏ๐—ผ๐—น๐—ฒ๐—ต ๐—ฟ๐—ฒ๐—ป๐—ผ๐˜ƒ๐—ฎ๐˜๐—ฒ).

๐—ก๐—ฎ๐—ธ ๐—บ๐—ผ๐—ต๐—ผ๐—ป ๐—ฏ๐—ผ๐—ฟ๐—ฎ๐—ป๐—ด ๐—ฑ๐—ฎ๐—ป ๐—ค&๐—” ๐˜€๐—ฒ๐—ฟ๐˜๐—ฎ ๐˜€๐—ฒ๐—บ๐—ฎ๐—ธ ๐—ธ๐—ฒ๐—น๐—ฎ๐˜†๐—ฎ๐—ธ๐—ธ๐—ฎ๐—ป ๐—”๐˜‚๐—ฑ๐—ถ๐˜ ๐—ฃ๐—ฟ๐—ผ๐—ณ๐—ถ๐—น๐—ฒ ๐—ธ๐—ฒ๐˜„๐—ฎ๐—ป๐—ด๐—ฎ๐—ป
๐Ÿ‘‰ https://wasap.my/60107829936

Segmen bina rumah IBS tanah sendiri.

Pencerahan:
Bagi pembeli/owner yang mengunakan loan lppsa, nama pemohon mestilah ada dalam geran, kedua jika banyak nama dia perlu dapatkan persetujuaan daripada penama2 lain, di sebabkan geran tersebut akan di cagarkan ke lppsa..

Leceh bukan ๐Ÿ’๐Ÿปโ€โ™‚๏ธ apa akan jadi jika kegagalan bayaran balik. Jika profile kewangan stabil mungkin bukan satu masalah terpulang.

Option:
Untuk cash tak kisah geran nama siapa pon..

=============================

Namun bagi yang sayangkan atau gusar tentang collateral/cagaran, gunakan channel pembiayaan peribadi dan beberapa teknikal kewangan yang boleh di Optimumkan untuk manfaat dan kesejahteraan semua pihak.

๐—บ๐—ผ๐—ต๐—ผ๐—ป ๐—ฏ๐—ผ๐—ฟ๐—ฎ๐—ป๐—ด ๐—ฑ๐—ฎ๐—ป ๐—ค&๐—” ๐˜€๐—ฒ๐—ฟ๐˜๐—ฎ ๐˜€๐—ฒ๐—บ๐—ฎ๐—ธ ๐—ธ๐—ฒ๐—น๐—ฎ๐˜†๐—ฎ๐—ธ๐—ธ๐—ฎ๐—ป ๐—”๐˜‚๐—ฑ๐—ถ๐˜ ๐—ฃ๐—ฟ๐—ผ๐—ณ๐—ถ๐—น๐—ฒ ๐—ธ๐—ฒ๐˜„๐—ฎ๐—ป๐—ด๐—ฎ๐—ป ๐Ÿ‘‰ https://wasap.my/60107829936

Niche: Diskusi Bisnes | Kontraktor Pembinaan | Rumah Untuk Dijual | Agen Hartanah | Pinjaman Hartanah
 
1. Hafizul Hafiz 2 - Mon 26/Dec/2022, 7:51am
๐—ค&๐—” ๐—•๐—ถ๐—ป๐—ฎ ๐—ฅ๐˜‚๐—บ๐—ฎ๐—ต ๐—œ๐—•๐—ฆ โ›”๏ธ

1. Lot lidi boleh guna kwsp kah? Pihak kwsp kata boleh.. ๐Ÿ˜‡
๐€๐ง๐ฌ๐ฐ๐ž๐ซ ๐Ÿ“–
Situasi 1
Lot lidi layak buat cash & personal loan sahaja.

Situasi 2
Jika nama yang ada dalam geran (geran kongsi untuk kwsp) baru boleh..

2.Mcm mana nak bina banglo IBS di Sabah Sarawak ?
๐€๐ง๐ฌ๐ฐ๐ž๐ซ๐Ÿ”–
Maaf Sabah serawak & pulau kami tak cover.(kecuali Area pulau indah).

3. Apa yang dimaksudkan zero deposit? Rumah Dah Siap baru bayar ke?
๐€๐ง๐ฌ๐ฐ๐ž๐ซ ๐Ÿ—ž
Kita naik dulu baru bayar...

Bayar ikut progress, contoh naik 30% baru start kena bayar, ni bagi mengelakkan isu kontrektor tipu & projek tidak siap..

Tapi kalau dah siap buyer tak bayar kami pula akan saman dia..  
2. Hafizul Hafiz 2 - Mon 26/Dec/2022, 7:59am
4. Jika di dalam geran tanah tiada nama owner hanya nama bapa & adik bapanya saja, manakala bapanya pun dah meninggal dunia. Dalam kes ini buyer tersebut boleh mohon bina rumah ke.?
๐€๐ง๐ฌ๐ฐ๐ž๐ซ ..

But itโ€™s ok.
Isi booking form/template then submit ke office dahulu. Dari situ baru kami akan 'clarify' dan call balik, tengok balik bila owner nak buat, pakai loan / cash, tanah dah siap tambak ke belum? . Semua ini pun melibatkan masa. Tak mengapa jika buyer betulยฒ serious akan tunggu kann. Untung banyak buat dgn kami since Lagenda Armada โ€˜0โ€™ modal deposit.

7. Berapa banyak KWSP yang boleh dikeluarkan? Adakah mengikut kos rumah tersebut.
๐€๐ง๐ฌ๐ฐ๐ž๐ซ ๐Ÿ—ณ
Situasi 1
Boleh sekiranya kwsp beliau mempunyai jumlah yang diinginkan bagi cost pembinaan rumah tersebut.

Situasi 2
Untuk akaun 2 semua, kena tinggalkan RM500 je syarat umur dia belum 55 tahun, kalau 55 tahun boleh bawak keluar akaun 1 dan 2 sekali kann.

๐Ÿ“”๐Ÿ“’๐Ÿ“•๐Ÿ“—๐Ÿ“˜๐Ÿ“™๐Ÿ“š๐Ÿ“–๐Ÿ”–๐Ÿ“ฐ๐Ÿ““  
3. Hafizul Hafiz 2 - Wed 28/Dec/2022, 2:02pm
BINA DAHULU BAYAR KEMUDIAN.

By rights* sepatutnya pihak kontraktor akan meminta deposit/wang janji setuju 10%-30% dimana ini adalah fees untuk kebenaran PBT, Lawyer, buka plan Arkitek dan barang awalan.

LA memahami akan kekangan teknikal fees awalan tersebut dimana owner perlu menyediakan cagaran tersebut sama ada yang cash pasti ada kegusaran pemaju lari; manakala method Pembiayaan/EPF akan terbantut seketika untuk sediakan Fees tambahan syarat pembiayaan.

Dengan LA kami bina dahulu 20%-30% Barulah start CLAIM.

๐Ÿ’ Tidak perlu bimbang kontraktor bawak lari Deposit.
๐Ÿ’  Tidak perlu bimbang kos awalan.
๐Ÿ’  Tidak perlu bimbang rumah tak siap.
๐Ÿ’  Tidak perlu bimbang harga barang naik.
๐Ÿ’  Tidak perlu bimbang rumah jadi mahal.
๐Ÿ’  Tidak perlu bimbang kena tipu....

LA faham akan isu ramai yang gusar/takut keluar modal awalan.

Mohon Borang Booking tiada bayaran.  

Page 1   (Total 3 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.