Berhati Hati Jika Anda Mencari Pekerjaan dan di Tawarkan Jawatan Gaji Lumayan
Hazrul Nizam - Thu 16/Jan/2020 2:59pm [Last Comment]
Jika anda mencari peluang pekerjaan dan ditawar jawatan yg bergaji lumayan, berhati hati.

Terdapat kegiatan berleluasa sindiket luar negara dengan kerjasama rakyat tempatan. Mereka sentiasa bekerjasama dengan rakyat setempat di setiap negara yg mereka aktif menipu.

Modus operandi amat sukar utk dikesan.

Cara untuk mengesyaki:

1) Anda ditawarkan jawatan yg bergaji agak lumayan berbanding kelayakan anda.

2) Anda mudah untuk lulus dan ditawarkan jawatan walaupun semasa temuduga anda tidak dapat menjawab soalan dengan baik

3) Apabila anda search syarikat tersebut, sukar untuk mendapat jawapan bisnes apa yg mereka ceburi. Skop bisnes mereka amat luas dan kabur. Syarikat tersebut biasanya anda tidak pernah dengar. Dan semua rakan anda tidak pernah dengar.

4) Diantara skop yg biasa mereka gunakan adalah. syarikat mereka bergiat dengan perdagangan antarabangsa, import export, Oil & gas, textile, forex, bitcoin, global finance dan semua yg bertaraf dunia. (bukan perniagaan setempat di malaysia)

5) Mereka amat licik menyewa ofis di premis yang hebat dan meyakinkan.

6) Jika anda melayu, mereka akan meminta anda berjumpa dengan pegawai berbangsa melayu. Tetapi sebaik sahaja anda sampai ke pejabat mereka, pegawai tersebut sibuk atau bercuti atau outstation. Jadi anda akan berurusan dengan pegawai bangsa lain.

7) Akhirnya setelah anda diterima bekerja dengan jawatan lumayan, anda akan diminta membayar sejumlah wang untuk
- deposit atau securiti
- atau ID kad pekerja
- atau uniform
- atau apa sahaja dimana anda perlu membayarnya dengan cash.

8) Anda tidak dibenarkan menolak kos tersebut dari gaji pertama anda. Sebaliknya anda perlu membayar cash.

9) Kebiasaannya syarikat yg menerima pembayaran tersebut adalah syarikat yg mempunyai nama yg lain dari Syarikat yg menawarkan pekerjaan kepada anda.

Terus Terang saya katakan, modus operandi ini amat licik. Saya masih belum dapat memahami sepenuhnya bagaimana mereka boleh diterima mendaftar secara sah syarikat tersebut di sesebuah negara. dan bagaimana mereka berani menyewa premis ofis.

atau mungkin mereka menggunakan nama Sdn Bhd palsu dengan harapan anda tidak membuat semakan di SSM.

Kesimpulan 1
===========
Berhati Hati lah jika anda mencari peluang pekerjaan yg menawarkan gaji lumayan dan anda berjaya temuduga walaupun anda tidak berapa layak sebenarnya.

Kesimpulan 2
===========
Sebaik sahaja syarikat yg menawarkan anda pekerjaan meminta anda membayar wang cash diatas apa sahaja alasan, anda perlu segera sedar anda sedang ditipu sindiket antarabangsa.

Niche: Diskusi Tuntutan Dan Tribunal | Diskusi Kerjaya | Jobs & Vacancies in Malaysia
 
1. Hazrul Nizam - Tue 21/Jan/2020, 5:19pm
mohon anda share link ini di whatsap group atau facebook group anda terutama jika ada ahli yg mencari peluang pekerjaan (siswazah atau lepasan spm)

https://www.majalah.com/?classified.berhati-hati-jika-anda-ditawarkan-jawatan-gaji-lumayan.GCFVPZZMGD  
2. Norizz - Wed 3/Jun/2020, 9:18am
Kasihan pd yg terkena di kalangan yg baru grad...
Inilah faktor kejatuhan...
Kegagalan pemimpin yg penuhkn poket sdiri!!! Bermacam pkr yg ngeri dan mudaratkn rakyat yg πŸƒcari rezki β˜”.....hhπŸ˜™πŸ€”πŸ˜£  

Page 1   (Total 2 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..