Berhati-Hati Diatas Semua Urusan Jika Ada Peniaga Online Meminta Deposit
Hazrul Nizam - Fri 18/Oct/2019 5:36pm
Mohon kesemua warga forum dan juga semua warga internet di Malaysia samada anda

- di Facebook, IG atau mana mana media sosial
- di mudah, majalah, cariforum, carigold
- atau di mana mana sahaja

Jika anda mencari sesuatu produk atau servis, ada seseorang menghubungi anda dan berpura pura menawarkannya.

Setan ini akan meminta deposit dan berjanji akan menghantar produk/servis kepada anda. Sebaik sahaja anda membayarnya, setan akan menghilangkan diri.

Peringatan
=========
Setan akan menggunakan identiti mangsa lain. Jika anda sangka setan tidak akan menipu kerana anda ada nombor akaun bank serta salinan IC, anda sebenarnya sudah tertipu.

Modus Operandi - Mangsa Pertama
=============================
Setan sudah terdahulu membuat iklan ingin membantu ibu tunggal dan orang susah. Setan akan meminta kad ATM yg tidak digunakan dan salinan IC kononnya untuk memasukkan wang kedalam akaun mangsa.

Modus Operandi - Mangsa Kedua
============================
Setan kemudian akan mencari sesiapa di Internet yg membuat iklan mencari sesuatu produk atau servis. Setan akan berpura pura mempunyai produk atau servis tersebut.

Akibatnya
=========

1) Setan akan meminta mangsa kedua memasukkan wang deposit kedalam akaun bank mangsa pertama tadi.

2) Setan kemudian akan mengeluarkan wang hasil penipuan menggunakan kad ATM mangsa pertama.

3) Mangsa kedua akan membuat laporan polis setelah sedar tertipu

4) Polis akan menyiasat mangsa pertama

5) Setan lepas lari dan mengulangi modus operandi diatas dengan mangsa baru

Niche: Diskusi Tuntutan Dan Tribunal
     
  1. Ms Ain 7 - Fri 18/Oct/2019, 6:15pm
    Ty bgtau  
  2. Hazrul Nizam - Mon 21/Oct/2019, 8:11am
    Bukan kesemua peniaga online tidak jujur. Topik ini saya tujukan kepada

    peniaga online ''atas angin'':
    - tiada profile online.
    - tiada facebook yg aktif
    - tiada fb page yg aktif
    - tiada website
    - tiada instagram
    - tidak pernah menjual di lazada/shopee dll sebagai peniaga berbayar
    - tiada syarikat, tiada SSM
    - tiada lokasi pejabat/rumah

    dengan ertikata lain, peniaga online yg tidak pernah menawarkan produk/servis tersebut dan tiba tiba menghubungi anda dan MEMINTA DEPOSIT wang.

    jika anda search nombor telefon mereka di google, tidak akan keluar hasil yg menunjukkan mereka pernah menjual produk/servis tersebut. yang keluar hanyalah sumpah seranah mangsa yg pernah ditipu.  
  3. Tn Merapi - Thu 24/Oct/2019, 12:57pm
    Hahahahahhaha
    Dulu kerajaan mula nk wajibkan peniaga online daftar ssm....ramai yg bantah atas alasan niaga kecil la apa la....padahal yuran baru rm70 setahun...dan banyak menafaat nya bagi peniaga itu sendiri..dan lebeh bermenafaat utk pembeli....kes penipuan akn berkurang kerna mudah nk trace dan dakwa penipu...tapi ramai yg kecam...pd aku yg kecam tu lah yg ramai penipu sbb senang nk nyorok dan lari sepertimana yg berleluasa berlaku sekarang....xde ruginya peniaga kalau daftar ssm malah ada insuran lagi.....
    Peniaga nk menipu pown pikir dulu..da tekad xkisah masok penjara...tetap akn buat...tp xde la jd spt skang...mereka penipu ni ketawa terbahak ...perah idea sapa lah si sengal yg nk kena lepas ni....
    Lain kali sesuatu isu yg di bawa pikir mendalam pro dan kontra nya...pikirkan golongan mana
    yg kecam dan munasabah x alasan dia...
    Sbbtu la bila skang ramai yg viralkan di aini atau fb..pasal kena tipu..aku stakat baca dan gelak sinis jerk....
    Wassallam  
Page 1   (Total 3 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Channel - Idea Bisnes


https://www.youtube.com/c/YaniInTheHouse

Kami akan memaparkan senarai idea perniagaan yang menarik di Malaysia. Klik link diatas untuk melihat senarai video di Youtube.com dan jangan lupa LIKE dan SUBSCRIBE untuk mendapatkan makluman video terbaru dari kami!
Ayam Bakar Station di Blue Lagoon Port Dickson dan Rumah Api Cape Rachado
Kami ke Pantai Tanjung Tuan di Port Dickson untuk menikmati Ayam Bakar Station yang terkenal dengan set ayam bakar madu. Apakah yang membuatkan gerai ini mendapat ulasan paling tinggi dari pengunjung? Mari kita lihat. Kami juga meredah ombak di Pantai Blue Lagoon dan mendaki bukit Rumah Api Cape Rachado.
Laksa Utara Popular di Bandar Baru Bangi dan Laksa Kelantan
Apa beza Laksa Utara dan Laksa Kelantan? Ada berapa jenis laksa di Malaysia? Kami ke Gerai Ridup Rimba di Bandar Baru Bangi untuk menikmati laksa utara yang sedap dengan cendol yg ohsem. Gabungan 2 menu ini sangat sesuai dijadikan pakej bisnes makanan. Kami juga senaraikan 5 lagi laksa di Malaysia untuk video seterusnya nanti.
Cara Niaga Nasi Lemak RM1 yang Paling Betul - CT Garden KL
Ramai peniaga menjual nasi lemak RM1. Tetapi tidak ramai yang mengetahui cara yang betul untuk menghasilkan keuntungan. Lihat bagaimana restoran ini berjaya menarik pelanggan pelbagai peringkat bajet untuk menikmati keenakan nasi lemak dan pilihan lauk pauknya.
Berniaga Kuih dari Rumah dengan Instagram
Zaman media sosial tak perlu lagi menjual kuih di tepi jalan. Berniaga dari rumah pun pelanggan datang berduyun-duyun. Lihat bagaimana Kak Zu menggunakan Instagram untuk menarik pelanggan datang membeli. Habis licin setiap hari :-)