ASB Financing, Modal Tahun Pertama Sahaja!
Cimb Staff - Fri 24/Aug/2012 8:42am [Last Comment]
modal RM3492----------> hasil RM60,000
modal RM6984----------> hasil RM120,000
modal RM10,476--------> hasil RM175,000
modal RM13,956---------> hasil RM230,000

sume hasil dijamin selepas 25 tahun..

itulah pembiayaan ASB financing :)

ROSLAN JOHARI BIN SOPIAN
Personal Loan Advisor (ASB)
Branch Klang, Plaza Centro
CIMB Bank Berhad
boleh hubungi melalui 013-3842042 dan 012-9729723 (call & sms)
email sebarang pertanyaan : roslanjohari88@yahoo.com
boleh set appointment untuk kita berurusan. xperlu ke bank..(KL dan SELANGOR)

Niche: Pelaburan Saham Unit Trust | Pinjaman Peribadi | Diskusi Bisnes
 
1. Linkman - Sat 25/Aug/2012, 11:28am
Pengalaman saya dan rakan2.

5 tahun dulu generasi saya dah mula bekerja dan bergaji. kemudian timbul persoalan membuat pelaburan ASB. Terdapat 2 kem.

1) kem pertama
- mereka kata rugi buat pinjaman... bila kira total interest yg dibayar... katanya rugi.
- jadi baik menabung sendiri dgn membuat standing order.. potong dari bank otomatik bulan2.

2) kem kedua
- mereka kata BAGUS buat pinjaman utk ASB. kita hanya kena bayar sekali shj... selepas tu rekod ASB sepanjang 30 tahun lepas menunjukkan interest+divided ASB cukup utk membayar bulan2 tanpa kita perlu keluar satu sen pun... (bermula tahun kedua dan seterusnya).

Keputusan selepas 5 tahun
====================

saya berpendapat kem 2 lebih praktikal. walaupun manusia kata mereka berdisiplin dan boleh menabung sendiri tanpa buat pinjaman... realitinya bila mereka ada masalah , sereka akan terus ke ASB dan keluarkan duit sesuka hati.

bagi yg buat pinjaman pulak, terdapat syarat2 yg mereka tak boleh mengeluarkan duit pokok. jadi kalau mereka susah manapun, duit tu tak boleh dikeluarkan. jadi mereka terpaksa berdisiplin.

setelah 5 tahun... kem yg mengatakan bagus utk menabung sendiri... satu sen pun masih tak ada simpanan... kalau pernah ada pun dah habis dikeluarkan semuanya...maklumlah duit sendiri siapa nak halang.

kem kedua pulak dah lama goyang kaki. hanya susah tahun pertama shj. kini mereka tak perlu keluarkan walau satu sen pun... bahkan ada lebih lagi balance setiap tahun dalam beberapa ratus ringgit utk dikeluarkan.

===
walaupun dulu saya dalam kem pertama (Jangan buat pinjaman), kini saya lebih logikal & praktikal dan lebih memihak kpd kem kedua (lebih BAIK buat pinjaman ASB)  
2. Cimb Staff - Sat 25/Aug/2012, 3:23pm
terima kasih linkman atas nasihat anda..mungkin ramai org yg belum tahu ttg kebaikan asb loan ni :),,so dengan pencerahan dari tuan,,mungkin akan timbul sedikit kesedaran pada org2 diluar sana lebih2 lagi org melayu kita...  
3. Azrai Ismail - Mon 27/Aug/2012, 5:42pm
Tahun pertama saya joint dividen saya dapat hampir 5k... Suka sangat, senang hati saya.
Tapi tahun ke dua ASB saya kena lelong ekoran saya kesempitan duit untuk bayar setiap bulan.. Menyesal saya, tapi dah tak guna... saya belajar atas kesilapan sendiri, saya buat atas nama husband kemudian dividen yang saya dapat setiap tahun terus saya setle payment untuk setahun.. Masih ada balance pon, boleh lagi guna... Kalau berjimat lagi lar, macam2 boleh buat...

Memang berbaloi sangat.. Dengan duit dividend tu juga saya boleh bayar panelti so Nama saya pon x blacklist!!!

Kepada kawan2, sila lah join.. X banyak pon sikit jadi dah... Untuk masa depan anak2 nati...  
4. Luqe - Fri 31/Aug/2012, 9:05pm
boleh explen x mcm mana dari 13k boleh jadi 230k dlm masa 25 tahun tu, calculation dia.. emailkan ke gonhxh88@yahoo.co.uk  
5. Mktgmgmnt - Wed 19/Sep/2012, 9:23pm
saya pernah analyse pelaburan ASB ni: asasnya ialah compound interest

Formula terbaik nak penuhkan ASB rm200,000 dlm 20 tahun, dgn modal rm610 sebulan utk 3 tahun, terjumpa dlm facebook kawan;
1. Buat pinjaman dr maybank, cimb, etc utk rm 200,000 ASB 20 tahun; bayaran bulanan lebihkurang rm1,700 sebulan

2. buat pinjaman RM 20,000 dari bank rakyat tanpa penjamin ~ bayaran bulanan utk 3 tahun rm610 sebulan. Masukkan pinjaman bank rayat ke akaun ASB utk pembayaran tahun pertama. Utk tahun2 seterusnya, pinjaman ASB terbayar dgn sendirinya dari dividen dan bonus. Pelaburan yg baik utk yg muda2 atau untuk anak yg dah boleh melabur dlm ASB;better still kalau ada cash RM20,000; one time investment!
.  

Page 1   (Total 5 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..